Φτιάχνοντας τα βάγια στο κελί του Αγίου Χαραλάμπους Ληξουρίου (εικόνες)

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 06 Απριλίου 2023 20:30

Φτιάχνοντας τα βάγια στο κελί του Αγίου Χαραλάμπους Ληξουρίου (εικόνες)

Φτιάχνοντας τα βάγια στο κελί του Αγίου Χαραλάμπους Ληξουρίου 

5-4-2023

Έρχεται η Μεγάλη Βδομάδα με πρώτη μέρα την Κυριακή των Βαΐων, όπου το έθιμο των βαΐων δεσπόζει θρησκευτικά και κοινωνικά σ’ αυτή την εορτή. Από ανέκαθεν τα βάγια εξυπηρετούσαν τόσο τη θρησκευτική τελετή της ημέρας,  λόγω της εορτής,  που σύμφωνα με τα εκκλησιαστικά κείμενα, ο Χριστός εισήλθε εις την πόλη της Ιερουσαλήμ καθισμένος επί πώλον όνου μετά βαΐων και κλάδων, όσο και  για «το ονόρε» των κοινωνικών τάξεων, που ανάλογα τη θέση τους, έπαιρναν τα περασμένα χρόνια και το ανάλογο βάγιο.

          Διαμορφώθηκε  στους αιώνες μια εικόνα λαογραφικής πορείας  που το πλαίσιό της στολίζεται με : βάγια διακόσμησης της εκκλησίας που τα τοποθετούσαν σε εικόνες και στο τέμπλο, βάγια απλά σε σχήματα  σταυροειδή με αρωματικά φυτά, βαϊοφόρες (βαγιοφόρες) διακόσμησης του ναού, βαϊοφόρες για ζευγάρια νεόνυμφων, βάγια για τον εκκλησίασμα, βαϊοφόρες για ναυτικούς αλλά και για σημαίνοντα πρόσωπα.

          Είναι γεγονός στις μέρες μας, ότι στα κελιά, εκκλησιών και ενοριών, μαζεύονται οι γιαγιάδες, αλλά και οι νέες των χωριών,  φτιάχνουν  τα βάγια και αμιλλούνται για την καλύτερη κατασκευή τους.

          Εφέτος και συγκεκριμένα, την Τετάρτη 5 Απριλίου με πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Τμήματος Δήμου Ληξουρίου πραγματοποιήθηκε εργαστήρι κατασκευής βαΐων στο κελί του Ιερού Ναού Αγίου Χαραλάμπους Ληξουρίου. Η κ. Λέλα Μουρελάτου ονομαστή στην κατασκευή των Βαΐων έδειξε σε μαθητές και μαθήτριες του 2ου  Δημοτικού Σχολείου πως φτιάχνονται τα σταυροειδή βάγια, πως οι βαγιοφόρες και πως οι πλεκτοί διακοσμητικοί σταυροί και το γαϊδουράκι,  δηλαδή τύπους βαΐων που διακοσμούν τους εκκλησιαστικούς χώρους και όχι μόνο.  Οι μαθητές έφτιαξαν τα δικά τους  βάγια κάτω από την επίβλεψη της κ. Λέλας και της δασκάλας τους, κ. Μαίρη Κουρούκλη. Η κ. Λέλα Μουρελάτου αξιόλογη μοδίστρα της περιοχής της Παλικής,  έμαθε να φτιάχνει και ιδίως να κάνει τα πλεκτά βάγια από τον πατέρα της που ήταν επίτροπος στον άγιο Χαράλαμπο Ληξουρίου. Ευχής έργο είναι να «περάσουν» στα παιδιά μας και ιδιαίτερα στους μαθητές της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης οι λαογραφικές εικόνες και δράσεις,  ώστε να συνεχίσει ενεργή η παράδοση.

Από το

Πολιτιστικό Τμήμα  του Δήμου Ληξουρίου

IMG 20230405 122503 copyIMG 20230405 124351 copyIMG 20230405 124451 copyΒάγιο 1 copyΒάγιο Γαιδουράκια copy


Ετικέτες:


336 X 280

16122257999808197650 2

 

 

00 inkefalonia general ad 300X250