Ο Οδυσσέας Γαλιατσάτος για όλα τα ανοιχτά θέματα του Πόρου στον COSMOS 96,5

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 19 Απριλίου 2023 10:01

Ο Οδυσσέας Γαλιατσάτος για όλα τα ανοιχτά θέματα του Πόρου στον COSMOS 96,5

Στον ραδιοφωνικό σταθμό COSMOS 96,5 στην εκπομπή «Στα Υπόγεια είναι η θέα» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Αλοίζο και Σπυριδούλα Αναλυτή, φιλοξενήθηκε ο πρόεδρος της Τοπικής κοινότητας Πόρου Οδυσσέας Γαλιατσάτος, ο οποίος αναφέρθηκε:

Στην πτώση βράχων την Δευτέρα της Διακαινησίμου στο Φαράγγι του Πόρου: «Την Δευτέρα 17 Απριλίου 06:30 είχαμε πτώση βράχων στο φαράγγι του Πόρου. Αποκολλήθηκαν δύο βράχοι, τρύπησαν το πλέγμα βραχοπροστασίας και έπεσαν στο οδόστρωμα .Το όχημα της Πυροσβεστικής Σάμης που προπορευόταν του σημείου πτώσης των βράχων με ενημέρωσε και άμεσα καθαρίστηκε ο δρόμος με μέριμνα της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας. Υπήρχε στις 07:00 το δρομολόγιο του πλοίου , οχήματα κινούντο προς το λιμάνι και ήμασταν τυχεροί που δεν είχαμε ατύχημα. Ενημερώθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης και η Πολιτική Προστασία και είπαν ότι θα ελέγξουν το πρόβλημα. Θεωρώ ότι θα πρέπει να γίνει ένα έργο προστασίας των διερχόμενων, γιατί μεγαλύτερη αξία έχει η ζωή των ανθρώπων, παρά οτιδήποτε άλλο. Υπάρχει το Σπήλαιο της Δράκαινας το οποίο έχει την δική του ιστορία, δεν το έχουμε αξιοποιήσει και η οποιαδήποτε παρέμβαση τεχνικής φύσεως θα δημιουργήσει προβλήματα και στην Αρχαιολογία, όπως και στους περιβαλλοντολόγους, όμως να τα παραβλέψουμε αυτά τα πράγματα και να λύσουμε το πρόβλημα».

Στον Μυκηναϊκό Τάφο των Τζανάτων: « Ενημερώθηκα ότι έχασαν μία συνεκδίκαση απαλλοτρίωσης του χώρου. Η Εφορία Αρχαιοτήτων κατά την άποψη μου δεν κατέθεσε τα χαρτιά τα οποία έπρεπε και το Δικαστήριο απέρριψε την απαλλοτρίωση. Το Δικαστήριο θα επαναληφθεί 11 Μαίου , όμως εάν δεν κατατεθούν τα σωστά έγγραφα το ίδιο αποτέλεσμα θα έχουμε. Ευθύνονται θεωρώ όλες οι υπηρεσίες της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, αρχής γενομένης τις υπηρεσίες του Υπουργείου. Το αποτέλεσμα των καθυστερήσεων αυτών , είναι ότι χάσαμε πλέον το τρέχον ΕΣΠΑ και δεν είναι μόνο οι καθυστερήσεις, αλλά και το ότι υπάρχει έλλειψη εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού. Παλεύουμε 14 μήνες για να κάνουμε τις τομές για το στέγαστρο. Υπήρχε ένας εργάτης που εργαζόταν όλο αυτό το χρονικό διάστημα και έφυγε και αυτός. Δεν μέμφομαι κανέναν , όμως μου κάνει εντύπωση το ότι προχωρούν ανασκαφές, αναστηλώσεις, σε Σάμη, Φισκάρδο και αλλού ,με εργαζόμενους που δεν διαθέτουν τα προσόντα που περιλαμβάνει η προκήρυξη για τον Πόρο. Ο Βουλευτής Κεφαλονιάς έχει κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να προχωρήσει το έργο του μνημείου, όμως δυστυχώς το Υπουργείο δεν το τρέχει. Πάμε για το επόμενο ΕΣΠΑ και αυτό συνεπάγεται μεγάλη καθυστέρηση. Το μνημείο είναι 2μιση χρόνια κλειστό και θα πάμε ενδεχομένως για άλλα 2μιση, ενώ οι επισκέπτες μας και οι επιβάτες των κρουαζιεροπλοίων ζητάνε προορισμό. Η Μελισσάνη δεν αρκεί και η Υπουργός είναι συνυπεύθυνη σ αυτή την κατάσταση, γιατί θα έπρεπε τουλάχιστον να καλύψει τις διαβεβαιώσεις που μας έδωσε».

Στην τουριστική περίοδο 2023 για την περιοχή του Πόρου: « Απ ότι ακούω από τους ξενοδόχους η θερινή περίοδος θα είναι καλή, όμως ο Μάιος δεν τρέχει με τους ρυθμούς που θα θέλαμε. Ο Πόρος ξεκίνησε από πέρυσι μετά από πολλά χρόνια να φέρνει Ευρωπαίους τουρίστες και αυτό είναι ενθαρρυντικό. Στον Πόρο το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι δεν έχουμε τις εκτάσεις για να τις αξιοποιήσουμε με σύγχρονες τουριστικές μονάδες, πέραν από κάποια αδιάθετα του Ελληνικού δημοσίου που δεν αξιοποιούνται».

Στο λιμάνι του Πόρου: « Έχουν γίνει κάποιες προσπάθειες , όμως για να το κάνουμε προορισμό, πρέπει να γίνει η μεταφορά του πρακτορείου της Levante Ferris που είναι πάνω στον κόμβο και ενοχλεί τα κότερα, ενώ υπάρχει από το 2016 η απόφαση του Λιμενικού Ταμείου για την μεταφορά του και από το 2020 η σχετική απόφαση της Τοπικής Κοινότητας. Πρέπει να γίνει άμεσα και το έχουμε συζητήσει με τον Πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου και Δήμαρχο Αργοστολίου κ. Μιχαλάτο. Υπάρχουν πολλά προβλήματα στο λιμάνι και πριν γίνει το οτιδήποτε χρειάζεται οριοθέτηση αιγιαλού και παραλίας. Δεν έχει βρεθεί ακόμα ο μηχανικός που θα το πράξει. Μεγάλο πρόβλημα είναι η εκβάθυνση του λιμανιού βρίσκουν τα κότερα στον βυθό, λόγω του ότι υπάρχει ένα ρέμα το οποίο μπαζώνει το λιμάνι. Η διαβεβαίωση του Δημάρχου είναι ότι θα υπάρξει άδεια εκβάθυνσης».

Στο Κοινοτικό πρώην τουριστικό κτήριο του Πόρου: «Ένα κόσμημα του Πόρου σήμερα παρουσιάζει σοβαρά προβλήματα. Σάπια κουφώματα , προβλήματα στεγανότητας , διαβρώσεις στην τοιχοποιία κλπ. Υπάρχουν τα χρήματα και δεν υπάρχει η αδειοδότηση από την Αρχαιολογική Υπηρεσία για να το επισκευάσουμε. Η πρόταση της Κοινότητας και η δική μου με απόφαση του 2020 που έχει προωθηθεί στον Δήμο Αργοστολίου, είναι ο επάνω όροφος του κτηρίου να γίνει εικονικό τρισδιάστατο μουσείο που θα είναι αφιερωμένο σε όλα τα σημαντικά γεγονότα της περιοχής μας με επιστημονική τεκμηρίωση (θολωτός Τάφος στα Τζανάτα, σπήλαιο της Δράκαινας κλπ). Χωρίς την άδεια της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας δεν δυνάμεθα να το αξιοποιήσουμε».

Στον Δρόμο Αργοστολίου –Πόρου: « Οριστικοποιήθηκε η μελέτη από ότι μας είπε ο Βουλευτής και πολύ σύντομα το έργο θα ξεκινήσει με απόφαση του ίδιου του Πρωθυπουργού. Είναι ένα έργο το οποίο χρειάζεται ο Πόρος ,η Κεφαλονιά και ο τουρισμός. Όταν ολοκληρωθεί θα δώσει άλλη ώθηση στην Κεφαλονιά».

Στην περιοχή «Ράγια» του Πόρου: « Το 2009 ο τότε Δήμος Ελειού –Πρόννων είχε ζητήσει να αστικοποιηθούν τα αδιάθετα του Ελληνικού Δημοσίου τα οποία ανέρχονται σε 85 οικόπεδα και να δοθούν σε νέα παιδιά. Και τότε και μετέπειτα και ο Δήμαρχος και ο Βουλευτής ζήτησαν ένα μέρος των οικοπέδων αυτών να δοθεί στον Δήμο για την ανέγερση σχολικών Συγκροτημάτων. Εμείς ως Κοινότητα ζητήσαμε από το ΤΑΙΠΕΔ εγγράφως να ομαδοποιηθεί η αστικοποιημένη περιοχή και να δοθούν σε επιχειρηματία. Με είχαν προσεγγίσει 3 επενδυτές και ζήτησαν το ένα από τα τρία μεγάλα τεμάχια των αδιάθετων οικοπέδων στα «Ράγια». Απάντηση δεν έλαβα από το ΤΑΙΠΔ και ο ένας επενδυτής που απευθύνθηκε στο ΤΑΙΠΕΔ, εγκλωβίστηκε».

Στην περιουσία της Εκκλησίας στον Πόρο: « Στην Εκκλησία δεν μπορούμε να επέμβουμε και πρέπει να σεβαστούμε τα της Εκκλησίας. Η Εκκλησία πρίν κάποια χρόνια παραχώρησε στην Κοινότητα Πόρου 3 οικόπεδα , του γηπέδου στα Τζανάτα, του ιατρείου στα Τζανάτα και στα «Ράγια» προς την «Κουτσουπιά» , όπου έδωσε την άδεια να πάρουν πέτρες για το λιμάνι του Πόρου όταν κατασκευαζόταν το 2007. Είναι θέμα δικό της αν θέλει να αξιοποιήσει την περιουσία της. Αυτό που μπορούμε να συζητήσουμε με την Εκκλησία ,είναι ο περιβάλλοντας χώρος του Τάφου στα Τζανάτα , που ανήκει στην Μονή της Άτρου. Υπάρχει μία έκταση που η μελέτη για τον Τάφο συμπεριελάμβανε και ανήκει στην Μονή της Άτρου. που δεν δέχθηκε να την παραχωρήσει».

Στον Αγροτικό γιατρό του Πόρου: « Εδώ και 1μιση μήνα το ιατρείο του Πόρου λειτουργεί 2 μέρες την εβδομάδα Τρίτη και Πέμπτη και από 19 Απριλίου ξεκινά και κάθε Τετάρτη. Η πίεση που ασκήθηκε όλο το προηγούμενο διάστημα, έφερε αποτέλεσμα».

Ακολουθεί το ηχητικό της συνέντευξης.




336 X 280

16122257999808197650 2

 

 

00 inkefalonia general ad 300X250