Πρέντζας για Τουρκοπόδαρο: «Εικάζω ότι δεν ενδιαφέρει πλέον την διεύθυνση του ξενοδοχείου η ‘’Γαλάζια Σημαία’’, γι’ αυτό και δεν έκανε ενέργειες για να την διατηρήσει»

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 20 Ιουλίου 2023 14:59

Πρέντζας για Τουρκοπόδαρο: «Εικάζω ότι δεν ενδιαφέρει πλέον την διεύθυνση του ξενοδοχείου η ‘’Γαλάζια Σημαία’’, γι’ αυτό και δεν έκανε ενέργειες για να την διατηρήσει»

Συνέντευξη στον Inkefalonia 89,2:

Στην εκπομπή “Μέρα Μεσημέρι” στον Inkefalonia 89,2 με τους Δημοσιογράφους Γιώργο Χαλαβαζή και Ελευθερία Κουλουριώτου, μίλησε ο πρώην αξιολογητής του προγράμματος για τις Γαλάζιες Σημαίες, Κωνσταντίνος Πρέντζας, με αφορμή την αφαίρεση της Γαλάζιας Σημαίας από την παραλία Τουρκοπόδαρο Αργοστολίου.

«Ο λόγος που το δημοσίευσα, είναι ότι θέλω να μην διασπείρονται ψευδείς ειδήσεις με, η χωρίς ενδεχόμενο δόλο. Θα πρέπει να γνωρίζει ο κόσμος, ότι το πρόγραμμα «Γαλάζιες Σημαίες» είναι πρόγραμμα της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας της Φύσης και δεν είναι του Υπουργείου Τουρισμού, ασχέτως εάν το Υπουργείο Τουρισμού συνδράμει πάρα πολλές φορές σ αυτό. Κάθε φορά που ανακοινώνονται οι Γαλάζιες πάντα υπάρχει ο εκάστοτε Υπουργός. Όλοι όσοι εμπλέκονται με τον τουρισμό, επειδή για την Ελλάδα είναι ένα κομμάτι εσόδων ο τουρισμός, έχουν επενδύσει πάνω στην Γαλάζια Σημαία» τονίζει αρχικά ο κ. Πρέντζας.

Ο κ Πρέντζας στην συνέχεια…

Εξέφρασε την άποψη του για το πώς το Υπουργείο Τουρισμού θα ενεργοποιούσε περισσότερο τα Ξενοδοχεία προς την κατεύθυνση της Γαλάζιας Σημαίας: «Η γνώμη μου είναι ότι το Υπουργείο Τουρισμού θα μπορούσε να κάνει παραπάνω πράγματα . Η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης είναι κατ αρχάς ο εκπρόσωπος στην Ελλάδα του Παγκόσμιου Οργανισμού που εδρεύει στην Δανία και ο οποίος διαχειρίζεται το πρόγραμμα Γαλάζιες Σημαίες παγκοσμίως και επομένως είναι ένα παγκόσμιο σύμβολο για τις εκθέσεις και ένα καθεστώς. Θα μπορούσε λοιπόν το Υπουργείο να βοηθήσει εκτός από την παρουσία του στις ανακοινώσεις στο πώς η Ελλάδα θα έπρεπε να είναι πρώτη σε Γαλάζιες Σημαίες. Τώρα είμαστε δεύτεροι, πίσω από την Ισπανία. Οι αρμόδιοι φορείς είναι οι Δήμοι, αλλά κυρίως τα ξενοδοχεία, οπότε βοήθησε ως Υπουργείο και βάλτο ως κίνητρο για την μοριοδότηση των ξενοδοχείων η με μια έκθεση στον χώρο του ξενοδοχείου. Το Υπουργείο θα μπορούσε να βοηθήσει, γιατί οι Δήμοι επιβαρύνονται και θα έχεις ένα βραβείο παγκόσμιας αγνωρισιμότητας.

Ενημέρωσε για τα κριτήρια της απόκτησης της Γαλάζιας Σημαίας και τις ενέργειες που λαμβάνουν χώρα ενίοτε : «Ένα από τα κριτήρια που μπορεί να βραβευτεί μία παραλία με Γαλάζια Σημαία , είναι η καθαρότητα των νερών της και να χαρακτηριστούν εξαιρετικά καθαρά. Οι μετρήσεις διενεργούνται κάθε μήνα από την Περιφέρεια , από τον Μάιο μέχρι και τον Οκτώβριο και υπάρχουν στο Υπουργείο και στον πίνακα ανακοινώσεων της Γαλάζιας Σημαίας. Στις Γαλάζιες σημαίες του 2023 αναφέρονται ουσιαστικά τα νερά του 2022.

Γνωστοποίησε τον λόγο που το Τουρκοπόδαρο έχασε την Γαλάζια Σημαία: «Για να πάρεις την Γαλάζια Σημαία το 2023 και να μπορείς να την αναρτήσεις στην παραλία , οφείλεις μέχρι τις 15 Ιουνίου, με παράταση μιας εβδομάδος , να έχεις   στείλει ως διαχειριστής της ακτής– διαχειριστής στην παραλία Τουρκοπόδαρο, είναι το ξενοδοχείο ‘’White Rocks’’- το φωτογραφικό υλικό που να δείχνει ότι η παραλία έχει όλη τη οργάνωση που απαιτείται. Οι μετρήσεις υπήρχαν και ήταν πεντακάθαρα τα νερά και έπρεπε να αποσταλεί το υλικό ούτως ώστε να ελεγχθεί, να γίνουν παρατηρήσεις εάν υπήρχαν και να δοθεί και στον επιθεωρητή η παραλία για να την ελέγξει. Ο επιθεωρητής ήρθε στην Κεφαλονιά, έλεγξε όλες τις παραλίες. Ο επιθεωρητής δεν πήγε καν στο Τουρκοπόδαρο, γιατί δεν έστειλε υλικό. Μαζί με το πρεστίζ του ξενοδοχείου είναι και το πρεστίζ της Κεφαλονιάς και μετράει στις γαλάζιες Σημαίες και κατ’ εμέ είναι ακατανόητο. Γνώριζε ο διαχειριστής την διαδικασία, είναι η ίδια πάντα, όμως για τους δικούς τους λόγους, δεν έστειλα τίποτα. Εικάζω ότι δεν ενδιαφέρει πλέον την Διεύθυνση του ξενοδοχείου η Γαλάζια Σημαία. Δεν θεωρώ καμία παραλία του νησιού ιδιωτική και όταν η παραλία έχει γαλάζια σημαία, απαγορεύεται να απαγορεύσεις την είσοδο. Για να φτάσεις στο Τουρκοπόδαρο πρέπει να περάσεις μέσα από το ξενοδοχείο και αυτή την στιγμή είναι το μόνο ξενοδοχείο που έχει πάρει παραλία, παλιότερα ήταν και το Mediterranee».

Σχολίασε: « Δεν γνωρίζω γιατί τα ξενοδοχεία στην Κεφαλονιά δεν μπαίνουν στην διαχείριση των παραλιών και επαναλαμβάνω ότι το Υπουργείο Τουρισμού θα έπρεπε να δώσει κάποια κίνητρα για να επενδύσουν στον θεσμό της Γαλάζιας Σημαίας. Αναρωτιέμαι γιατί στην Χαλκιδική και στην Κρήτη οι ξενοδόχοι έχουν πάρει Γαλάζιες Σημαίες και ας μην βλέπουμε μόνο το νησί μας αλλά την Ελλάδα, που θα έπρεπε να είναι στην πρώτη θέση».  

Σημείωσε: «Για τις παραλίες που βγαίνουν σε πλειστηριασμό φροντίζουν οι Δήμοι για τις Γαλάζιες σημαίες και είναι υποχρεωτικό σε κάθε Δήμο να υπάρχει μία παραλία με πρόσβαση για ΑμεΑ και τουαλέτα και φέτος είδαμε να υπάρχει ράμπα πρόσβασης, αλλά χωρίς τουαλέτα. Κατά την γνώμη μου θα έπρεπε κάθε παραλία να έχει πρόσβαση για ΑμεΑ. Για να πάρεις Γαλάζια, πρέπει να υπάρχει καθαρότητα των νερών , ναυαγοσώστης η αν είναι μικρή παραλία και χωρίς οργάνωση σωστικά μέσα. εγκατάσταση ΑμεΑ με τουαλέτα. Αν υπάρχει εγκατάσταση ΑμεΑ και λείπει η τουαλέτα, χάνεις όλες τις σημαίες ως Δήμος και όχι μόνο η παραλία που δεν έχει. Πρέπει να δείχνεις πρωτίστως ως Δήμος αν σέβεσαι ένα πρόγραμμα και τι κάνεις γι αυτό. Η Γαλάζια Σημαία είναι πάρα πολύ αυστηρή. Αυτή τη στιγμή έχουμε 11 σημαίες στο Αργοστόλι, δύο στη Σάμη, τρεις στο Ληξούρι και μία στην Ιθάκη».    

Κατήγγειλε:« Γίνονται βανδαλισμοί για λόγους ακατανόητους στις παραλίες και ευτυχώς που δεν ήταν ο επιθεωρητής εδώ. Στην Μεγάλη Άμμο ή τα Σπάσματα κάποιος εναπόθεσε το περιεχόμενο της πάνας ενός παιδιού στον πίνακα ανακοινώσεων, δύο μέρες μετά την έλευση του επιθεωρητή έκλεψαν την Γαλάζια Σημαία από τον Πλατύ Γιαλό και χρεώθηκε 50 ευρώ ο Δήμος για να βάλει καινούργια και στον Μακρύ Γιαλό ξήλωσαν τις ενδεικτικές πινακίδες της βραβευμένης ακτής. Υπάρχουν προβλήματα και πρέπει να ελέγχονται οι παραλίες. Όταν υπάρχει ναυαγοσώστης η υπεύθυνος διαχείρισης της παραλίας, έχουμε επικοινωνία και ενημερωνόμαστε».                                                                                       

 Κλείνοντας ο κ. Πρέντζας τόνισε :«Οφείλουμε να έχουμε τις παραλίες καθαρές , υπάρχει και διασπορά ψευδών ειδήσεων, πάει κάποιος και φωτογραφίζει ένα καλάθι γεμάτο και το ποστάρει, όμως έλεος πια. Οι υπάλληλοι του Δήμου σε παραλίες που δεν δραστηριοποιείται κάποιος επιχειρηματίας περνούν πρωί και απόγευμα και συλλέγουν τα σκουπίδια, αν στο ενδιάμεσο διάστημα 500 άτομα επισκεφθούν την παραλία , λογικό είναι να υπάρχουν σκουπίδια. Πρέπει να έχουμε την παιδεία να μαζεύουμε τα σκουπίδια και τα αποτσίγαρα μας από τις παραλίες και αυτό ισχύει και για τους επισκέπτες μας. Η Γαλάζια Σημαία έχει στο πρόγραμμα της και την περιβαλλοντική ενημέρωση, γι αυτό είναι σημαντικό, γιατί θα μπορέσουμε σιγά σιγά ως κοινωνία, ντόπιοι και ξένοι , να αποκτήσουμε αυτή τη συνείδηση. Τέτοια προγράμματα περιβαλλοντικά, γι αυτό έχουν νόημα να τα κάνουμε περισσότεροι και στην Κεφαλονιά αν το κάνουμε, θα το κάνουμε για το δικό μας καλό και την δική μας εικόνα προς τα έξω και όχι μόνο γιατί θα περιμένουμε να βγάλουμε λεφτά. Θέλει συνεργασία και αν δεν καταλάβουμε ποιο είναι το όφελος του νησιού, δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι».                                                                                                

Ακολουθεί το ηχητικό της συνέντευξης.

{https://soundcloud.com/user-46829938/inkefalonia-89-2-76093507?si=84c184bfe7cb4485bfa7e27cd57bd354&utm_source=clipboard&utm_medium=text&utm_campaign=social_sharing}

 

 




336 X 280

16122257999808197650 2

 

 

00 inkefalonia general ad 300X250