Ανδρέας Μελιδώνης: ‘’Ο διαβήτης ένας ''ύπουλος φίλος'' και η σημαντικότητα της πρόληψης’’ (συνέντευξη Inkefalonia 89,2)
Στην εκπομπή “Μέρα Μεσημέρι” στον Inkefalonia 89,2 με την Δημοσιογράφο Ελευθερία Κουλουριώτου, μίλησε ο Συντονιστής Διευθυντής του Διαβητολογικού και Καρδιομεταβολικού κέντρου στο Metropolitan Hospital, Πρόεδρος ΕΚΟΜΕΝ και τ. Πρόεδρος της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρίας κ. Ανδρέας Μελιδώνης , εν όψει της εκδήλωσης «Διαβήτης Ένας Ύπουλος Φίλος», που θα λάβει χώρα στην Ιακωβάτειο Βιβλιοθήκη – στο Ληξούρι την Δευτέρα 21 Αυγούστου 8:30 το βράδυ.
«Την εκδήλωση την διοργανώνει ο νεοϊδρυθείς Σύλλογος Ατόμων με Διαβήτη Κεφαλονιάς και θα είναι μία εκδήλωση για τον Διαβήτη και την σύγχρονη διατροφή και άσκηση, που συμβάλλουν πάρα πολύ στην αντιμετώπιση του Διαβήτη.
Θα συμμετέχει και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας για τον Διαβήτη Συκιώτης Δημήτριος και θα είναι μια πάρα πολύ ωραία εκδήλωση, γιατί θα έχουμε εκλεκτούς ομιλητές , διατροφολόγο, γυμναστές που θα δείξουν στην πράξη πόσο η διατροφή και η άσκηση ωφελεί τα μέγιστα στην υπόθεση του Διαβήτη και τον σωστό τρόπο με το οποίο πρέπει να γίνεται αυτή η γυμναστική για να απολαμβάνουμε τα οφέλη της».
Ο κ Μελιδώνης αναφέρθηκε στην συνέχεια στο Διαβητολογικό και Καρδιομεταβολικό κέντρο στο Metropolitan Hospital που από τον Νοέμβριο του 2019 είναι Συντονιστής Διευθυντής του εξηγώντας τις συνέπειες του Διαβήτη ως απότοκου του μεταβολικού συνδρόμου σε άλλες παθήσεις και την αντιμετώπιση όλων των συνοδών καταστάσεων στο εν λόγω κέντρο.
Τόνισε την σπουδαιότητα της πρόληψης επισημαίνοντας ότι αν αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που σχετίζονται με το διαβήτη στα πλαίσια της πρόληψης , μπορούμε να έχουμε μια ζωή χωρίς μεταβολικές ασθένειες και εξήρε την σημαντικότητα της μεσογειακής διατροφής που η ωφελιμότητα της αποδεικνύεται μέσα από διεθνείς έρευνες και αναφορές. Σημείωσε επίσης την ωφελιμότητα των Ω3 λιπαρών και συνάμα της σωματικής άσκησης που θα αναλυθεί επαρκώς στην εκδήλωση της Δευτέρας 21 Αυγούστου.
Στάθηκε επίσης στον κληρονομικό παράγοντα που είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί και στην αναγκαιότητα της πρόληψης, που μπορεί στα πρώτα στάδια να αναστρέψει ακόμα και τον Διαβήτη Νο2.
Επισήμανε ότι μετά τα 35 έτη όλοι πρέπει να ελέγχονται με την εξέταση καμπύλης ζαχάρου και όσοι έχουν κληρονομικό Διαβήτη , η παρεμφερών ασθενειών , από 18 ετών και να επαναλαμβάνεται η συγκεκριμένη εξέταση ανά 3 χρόνια.
Κλείνοντας ο κ Μελιδώνης τόνισε: « Για να συνειδητοποιήσει ο κόσμος πόσο σημαντικός είναι ο διαβήτης, ο αρρύθμιστος διαβήτης σήμερα είναι το πρώτο αίτιο απώλειας όρασης, εμφράγματος, εγκεφαλικού επεισοδίου, ακρωτηριασμού των κάτω άκρων, νεφρικής ανεπάρκειας. Τον άνθρωπο που κάνει εξ αρχής σωστή θεραπεία, δεν θα τον ακουμπήσουν τα προηγούμενα και φυσικά, πρέπει να γίνονται οι προληπτικές εξετάσεις. Το 2000 είχαμε τρεις κατηγορίες αντιδιαβητικών φαρμάκων και σήμερα έχουμε 12 για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε εκ του ασφαλούς το πρόβλημα της υπεργλυκαιμίας, οπότε είναι πιο αποτελεσματική η αντιμετώπιση του Διαβήτη σήμερα».
Ακολουθεί το ηχητικό της συνέντευξης
{https://soundcloud.com/user-46829938/inkefalonia-892-18-8-2023?si=33977f13b0c9434684de0f04a4cf75b4&utm_source=clipboard&utm_medium=text&utm_campaign=social_sharing}