N. Μοσχόπουλος Επιμελητής Α' Κ.Υ. Σάμης: ''Τα προβλήματα έγιναν γνωστά λόγω της απόγνωσης και εξάντλησης του ιατρικού προσωπικού''
Το πρόβλημα που αντιμετωπίζει εδώ και πολύ καιρό το κέντρο υγείας Σάμης, το οποίο καλύπτει τις ανάγκες ευρύτατου τμήματος του νησιού (Πόρου, Σάμης και Ερίσσου), αλλά και το Νοσοκομείο Ληξουρίου, για να μη μιλήσουμε για όλες τις δομές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας φροντίδας υγείας του νησιού, λόγω υποστελέχωσης αλλά και λοιπών ελλείψεων, είναι γνωστά από καιρό, και το τελευταίο διάστημα βλέπουν το φως της δημοσιότητας, λόγω της απόγνωσης και της εξάντλησης του ιατρικού προσωπικού, που ζητά εναγώνια υποστήριξη από τους αρμόδιους φορείς.
Ενδεικτικό είναι ότι στο Κέντρο Υγείας Σάμης, συνάδελφος γιατρός, χρειάζεται να καλύπτει περισσότερες από 18 ημέρες εφημερίας το μήνα και την περασμένη εβδομάδα, δήλωσε την αδυναμία του να πραγματοποιήσει τις εφημερίες του Σεπτεμβρίου λόγω υπέρβασης των ορίων της αντοχής του και απαιτήθηκε μετακίνηση γιατρού από κέντρο υγείας εκτός του νησιού, για να καλύψει το κενό.
Ως απάντηση στις εκκλήσεις του προσωπικού του Κέντρου Υγείας., ήρθε η αιφνιδιαστική απόφαση περαιτέρω αποδυνάμωσής του, με την μετακίνηση της μέχρι σήμερα επιστημονικά υπεύθυνης στο Αργοστόλι. Πρόκειται για την Παιδίατρο που καλύπτε ως τώρα την ευρεία αυτή περιοχή του νησιού, και που πλέον μετακινείται στον ΕΟΠΥΥ Αργοστολίου, στην πόλη δηλαδή όπου σαφέστατα υπάρχει κάλυψη αναγκών από μία Παιδιατρική του Νοσοκομείου εφάμιλλη πανεπιστημιακής κλινικής.
Επιπλέον, αντικαταστάθηκε (επίσης παρά τη θέλησή της) η αναπληρώτρια επιστημονικά υπεύθυνη του Κέντρου Υγείας, η οποία έλαβε εντολή μετακίνησης στο Νοσοκομείο Ληξουρίου, 65 χιλιόμετρα μακριά από την οικία της. Αντίστροφα, ο ίδιος ο γράφων, μετακινήθηκα στο ίδιο πλαίσιο στη Σάμη, ενώ εργαζόμουν στο νοσοκομείο Ληξουρίου, για κάλυψη των εφημεριών της μέχρι σήμερα αναπληρώτριας. Ανακατατάξεις, που προβληματίζουν λαμβάνοντας υπόψη το πρόβλημα, καθώς αφενός το ΚΥ Σάμης και η ευρύτερη περιοχή μένουν χωρίς παιδίατρο δημόσιας δομής και αφετέρου παραμένει η έλλειψη ιατρικού προσωπικού για την κάλυψη των εφημεριών, χωρίς καμία απολύτως αλλαγή, πέραν από εκείνη της μερικής αλλαγής των προσώπων ενώ ο ίδιος ιατρός καλείται πάλι να εφημερεύει για 18 ημέρες το μήνα με τρόπο άκρως προβληματικό από ανθρώπινης και επιστημονικής άποψης, αλλά και από άποψη νομιμότητας. Οι νέες αυτές εξελίξεις μόνο θλίψη μπορούν να φέρουν. Και ανάγκη για αυτοκριτική.
Ευχαριστώ
Νικόλας Γ. Μοσχόπουλος
Ειδικευμένος Γενικός/Οικογενειακός Ιατρός
Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
Επιμελητής Α' Κέντρου Υγείας Σάμης