Δυναμικό ξεκίνημα για την ανακύκλωση ρούχων στην Κεφαλονιά - Τι αναφέρει ο Διευθυντής της RECYCOM στον COSMOS 96,5
Στον ραδιοφωνικό σταθμό COSMOS 96,5 στην εκπομπή «Στα Υπόγεια είναι η θέα» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Αλοίζο και Σπυριδούλα Αναλυτή, φιλοξενήθηκε ο γενικός Διευθυντής της Εταιρείας RECYCOM Γεώργιος Αράπης, ο οποίος αναφέρθηκε στους μωβ κάδους συλλογής ρούχων και υποδημάτων.
Η RECYCOM ιδρύθηκε το 2012 και είναι η πρώτη ελληνική επιχείρηση η οποία εφαρμόζει με οργανωμένο και επαγγελματικό τρόπο ένα σύστημα ολοκληρωμένης διαχείρισης των μεταχειρισμένων ειδών ένδυσης και υπόδησης.
Ο κ Αράπης ενημέρωσε αρχικά για την πορεία του προγράμματος στην Κεφαλονιά: « Ήδη με την τοποθέτηση των πρώτων 8 κάδων στην πρώτη αποστολή στις εγκαταστάσεις της RECYCOM παραλάβαμε περίπου 2 τόνους ανακυκλώσιμου υλικού. Αυτό δείχνει από πολύ νωρίς ότι οι πολίτες έχουν μπεί στην ιδέα της ανακύκλωσης και πως μπορούμε να μειώσουμε τα απόβλητα που οδηγούνται στις χωματερές με τα όποια περιβαλλοντικά και οικονομικά κόστη».
Ανέλυσε επαρκώς στην συνέχεια τι και πως τοποθετείται στους μωβ κάδους και ενημέρωσε ότι στην Κεφαλονιά έχει ξεκινήσει το πρόγραμμα πιλοτικά με 8 κάδους με βάση τον πληθυσμό κάθε περιοχής που έχουν τοποθετηθεί (5 στο Αργοστόλι, 2 στην Σάμη και 1 στην Ιθάκη) και ανάλογα με το πώς θα κινηθεί η όλη η ιστορία, θα γίνει από το νέο έτος η επέκταση του προγράμματος.
Για το που καταλήγουν τα συλλεγόμενα είδη από όλη την Ελλάδα ενημέρωσε, ότι από τους περιφερειακούς σταθμούς μετά από μικρή διαλογή, τα άριστα σε ποιότητα ρούχα προσφέρονται δωρεάν, στις κοινωνικά ευπαθείς ομάδες στην Ελλάδα, σε συνεργασία με τις κοινοτικές αρχές, τα κοινωνικά παντοπωλεία ή άλλους οργανισμούς.
-Περαιτέρω ο ρουχισμός διατίθεται για την κάλυψη βασικών αναγκών σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης (π.χ φυσικές καταστροφές).
- Το υπόλοιπο ποσοστό εξάγεται λόγω του ότι δεν υπάρχει ανάλογο εργοστάσιο στην Ελλάδα, με σκοπό την επανάχρηση.
Στόχος της εταιρείας είναι η δημιουργία ενός τέτοιου εργοστασίου το οποίο θα μπορεί να διαχειρίζεται και να επεξεργάζεται όλα τα ανακυκλώσιμα κλωστοϋφαντουργικά απόβλητα που παράγει η Ελλάδα.
Όσον αφορά την ανακύκλωση στην Ελλάδα , σημείωσε ότι λείπει η ενημέρωση από τους πολίτες και όχι η ευαισθητοποίηση: « Έχουμε συνεργασία με φορείς που μπαίνουν στα σχολεία με άδεια του Υπουργείου Παιδείας και ενημερώνουν για την ανακύκλωση εν γένει και την ανακύκλωση ρουχισμού. Η Ελλάδα σε σχέση με τις άλλες χώρες στην ανακύκλωση ρούχων και υποδημάτων είναι χαμηλά διότι το πρόγραμμα αυτό ξεκίνησε πολύ πρόσφατα, το 1912. Στην Γερμανία λειτουργούν τέτοια προγράμματα 30 χρόνια, αν και εμείς ήμασταν νωρίτερα ενημερωμένοι, σίγουρα θα είχαμε γλυτώσει κάποια χρόνια, που τα απόβλητα δεν θα κατέληγαν σε χωματερές. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να φτάσουμε και εμείς σε πολύ υψηλούς αριθμούς».
Τέλος ο κ Αράπης πέρασε το μήνυμα : « Μειώνοντας τον όγκο σκουπιδιών που καταλήγουν στις χωματερές εξοικονομούμε οικονομικούς πόρους και ενέργεια και παράλληλα συμβάλλουμε στην δημιουργία ενός καθαρότερου και υγιεινότερου περιβάλλοντος για εμάς και τα παιδιά μας. Τα οφέλη είναι πάρα πολλά και ο κόσμος θα πρέπει να βρεί ένα μοτίβο να μπορεί να ανακυκλώνει όσα περισσότερα υλικά θα μπορεί».
Ακολουθεί το ηχητικό της συνέντευξης.