Η παιδίατρος Βίλλυ Γεωργοπούλου στον COSMOS 96,5 για τις ιώσεις - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 31 Δεκεμβρίου 2023 09:39

Η παιδίατρος Βίλλυ Γεωργοπούλου στον COSMOS 96,5 για τις ιώσεις - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς

Στον ραδιοφωνικό σταθμό COSMOS 96,5  στην εκπομπή «Στα Υπόγεια είναι η θέα», με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Αλοίζο και Σπυριδούλα Αναλυτή, φιλοξενήθηκε η παιδίατρος  Επιμελήτρια Α΄ της Παιδιατρικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Κεφαλονιάς, με βαθμό Διευθύντριας Βίλλυ Γεωργοπούλου.

Η κ Γεωργοπούλου αναφέρθηκε στην έξαρση των ιώσεων που ταλαιπωρούν παιδιά και γονείς.

«Έχουμε ένα εκρηκτικό κοκτέιλ ιώσεων. Γυρίσαμε στην πραγματικότητα των εποχικών ιώσεων προ covid-19. Το 2019 μία ανάλογη εικόνα ζούσαμε και είχαμε και τότε ράντζα στην Παιδιατρική κλινική απο την γρίπη ΑΒ.

 Η αλήθεια είναι ότι θα μπορούσε να είναι λίγο πιο ήρεμα τα πράγματα , όμως από τον covid-19  δεν μάθαμε και πάρα πολλά πράγματα νομίζω.

Απομυθοποιήσαμε και τον covid-19  νωρίς, παρότι μπήκαμε στην διαδικασία 3 ετών με μέτρα υγιεινής και προστασίας. Την μάσκα και τώρα μπορεί κάποιος κάλλιστα να την φορέσει έξω που πριν από τον covid-19 ήταν δακτυλοδεικτούμενος αν την φορέσει».

Στις Εποχικές Ιώσεις:

«Είμαστε αυτή τη στιγμή στο πικ των ιώσεων του αναπνευστικού των εποχικών του χειμώνα, με πλήρη έξαρση της γρίπης Α, η Β θα ξεκινήσει σε λίγο καιρό, με το κοινό κρυολόγημα τον ρινοϊό, τον RSV τον αναπνευστικό συγκυτιακό  και τον covid-19».

Στις Προφυλάξεις και τα μέτρα:

«Οι προφυλάξεις και τα μέτρα δεν έχουν αλλάξει . Καλό πλύσιμο των χεριών, μείωση του συγχρωτισμού και να ανοίξουμε τα παράθυρα στο φώς.  Τα εποχικά νοσήματα κάνουν τον κύκλο τους και φεύγουν χωρίς επιπλοκές και χωρίς ειδική θεραπεία. Τα άτομα τα οποία θα κάνουν επιπλοκή , είναι τα παιδάκια τα οποία έχουν κάποιο χρόνιο νόσημα , η το ανοσοποιητικό τους είναι λίγο πεσμένο για κάποιο λόγο».    

Τα συμπτώματα και πότε οι γονείς πρέπει οπωσδήποτε να απευθυνθούν στον παιδίατρο:

« Όλες αυτές οι ιώσεις του αναπνευστικού αλληλεπικαλύπτονται. Όλες κάνουν καταρροή , ρινική συμφόρηση,  υψηλό πυρετό, βήχα ξηρό η παραγωγικό, δυσκαταπωσία, ακόμα και γαστρεντερικές διαταραχές. Αυτό που έχει σημασία είναι ο γονιός το πρώτο 24ωρο να παρακολουθήσει το παιδί , γιατί δεν έχει νόημα το παιδί να εξετάζεται στον πρώτο πυρετό ή στο πρώτο βήξιμο. Παρακολουθείς το πρώτο 24ωρο, ενημερώνεις τον Παιδίατρο σου και δεν δίνεις φάρμακα από μόνης σου».

Αντιμετωπίζοντας  την ίωση σε ένα άρρωστο παιδί:

« Η ενυδάτωση του άρρωστου παιδιού με νερό είναι σημαντική, ότι κάνει το νερό δεν το κάνει κανένα φάρμακο.  Ενυδάτωση, καθαρισμός της μυτούλας και μπανάκια, ξεκούραση, ελαφρά διατροφή και επικοινωνία με τον γιατρό εάν δούμε κάτι το οποίο ξεφεύγει. Καλό είναι επειδή βρισκόμαστε σε μία έξαρση και ένα κοκτέιλ ιώσεων που το ένα αλληλοκαλύπτει το άλλο, να παίρνουμε τη γνώμη του Παιδιάτρου».

Σε ποια χρονική στιγμή πρέπει να γίνονται τα τεστ και ποιες παγίδες πρέπει να αποφεύγουν οι γονείς:

«Σημαντική είναι η στιγμή που θα γίνουν τα τεστ και αν θα γίνουν. Υπάρχουν δύο παγίδες ,η μία είναι “έκανα το τεστ έχει γρίπη δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα”  και δεν έρχονται όταν πρέπει στο νοσοκομείο η στον παιδίατρο τους να τα εξετάσουμε.

Η άλλη παγίδα είναι ότι κάνει ένας τεστ μέσα στην οικογένεια  και ξεκινάει το μικρότερο παιδί πυρετό η βήχα και δεν του κάνουν τεστ γιατί θεωρούν ότι θα έχει ότι έχει το άτομο που είχε κάνει  πρώτο τεστ. Τα τεστ θέλουν σύνεση και ψυχραιμία, γιατί πρέπει να ξέρουμε πότε το κάνουμε . Για να έχει αποτέλεσμα ένα τεστ, θα πρέπει να το κάνεις στις 36 ώρες πυρετού. Εν ολίγοις όποιος είναι άρρωστος, καλό είναι να κάνει το τεστ στις 36 ώρες πυρετού και να μην συμπεραίνει ότι έχει το ίδιο που έχει και ένα άλλο μέλος που ασθενεί. Καλό είναι όταν υπάρχει covid-19 για να βάλουμε έναν φραγμό διασποράς  να κάνουμε όλοι στην οικογένεια τεστ, αλλά μπορεί να μην δείξει εάν το άτομο είναι στην επώαση, όμως οφείλει να το ξανακάνει όταν θα αρχίσουν τα συμπτώματα».

Στην διασπορά των ιώσεων στην κοινότητα:

«Θέλει προσοχή και δυστυχώς σε όλους τους χώρους συμβαίνει να μεταδίδονται οι ιοί. Το να βγεί κάποιος αρνητικός δεν σημαίνει ότι δεν μεταδίδεις , γιατί με το τεστ αν δεν υπάρχει το ανάλογο φορτίο δεν δείχνει. Όσο έχουμε ψευδώς αρνητικά τεστ, έχουμε και ψευδώς θετικά. Μπορεί να έχεις μια άλλη ίωση και να βγαίνει διασταυρούμενη η αχνή γραμμή και να είναι παραπλανητικό το αποτέλεσμα. Θέλει προσοχή, σύνεση και ψυχραιμία και αυτές τις μέρες το πιο σημαντικό όπλο στα χέρια μας, είναι η υγιεινή και ο μειωμένος συγχρωτισμός. Το τεστ δεν είναι κακό να το κάνουν οι γονείς, απλά είναι κακό η μετάφραση της ίωσης, πχ έχει γρίπη Α, αλλά μπορεί να σου κάνει και βαριά συμπτωματολογία. O RSV μπορεί ανάλογα και με την ηλικία του παιδιού να σου κάνει και μια βαριά επιπλοκή, η Η1Ν1 σου κάνει μυοσίτιδες η μυοκαρδίτιδες, για αυτό και λέμε πάντα ότι το πώς θα είναι το ανοσοποιητικό σου είναι το πιο σημαντικό  στην αντιμετώπιση αυτών των ιώσεων σε τέτοιες εποχικές εκρήξεις αναπνευστικών ιών».

Κλείνοντας η κ Γεωργοπούλου ανέλυσε επαρκώς τι πρέπει να περιλαμβάνει η διατροφή των παιδιών αλλά και των μεγάλων για την θωράκιση του ανοσοποιητικού τους και  συνέστησε στους γονείς να επικεντρωθούν στην σωστή διατροφή και ξεκούραση των παιδιών , στον μειωμένο συγχρωτισμό, στην αποφυγή φαρμακευτικής αγωγής από μόνοι τους και στην άμεση ενημέρωση των Παιδιάτρων τους.

Ευχήθηκε δε υγεία και καλή αποκοπή σε όλους.

Ακολουθεί το ηχητικό της συνέντευξης.




336 X 280

16122257999808197650 2

 

 

00 inkefalonia general ad 300X250