ΑΕΝ Ιονίων Νήσων: Η φημισμένη σχολή πλοιάρχων στο Αργοστόλι... παρουσιάζεται!
Ρεπορτάζ – Επιμέλεια: Γιώργος Χαλαβαζής
ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ
Θεωρείται – και όχι άδικα- ιστορική, καθώς μετράει μισό αιώνα ζωής.
Σε αυτά τα χρόνια, από το 1975 που ξεκίνησε επίσημα την λειτουργία της, η Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού Ιονίων Νήσων, έχει ‘’βγάλει’’ 1.150 απόφοιτους, αριθμός εξαιρετικά μεγάλος, ο οποίος και δείχνει την απήχηση που έχει ως Ναυτική Σχολή.
Η Σχολή, έχει πολύ καλό όνομα στον χώρο της Ναυτιλίας και οι απόφοιτοί της βρίσκονται ή βρέθηκαν σε καίριες θέσεις στην ναυτιλιακή κοινότητα.
Μάλιστα, εκτιμάται ότι η επαγγελματική αποκατάσταση των αποφοίτων της, είναι άμεση.
Μια φημισμένη, λοιπόν, Σχολή Πλοιάρχων, βρίσκεται στο Αργοστόλι της Κεφαλονιάς.
Αποφασίσαμε, να επισκεφθούμε την ΑΕΝ Ιονίων Νήσων στο Αργοστόλι και από κοντά να μάθουμε τι συμβαίνει σε αυτήν την σημαντική Σχολή της Κεφαλονιάς.
Έτσι κλείσαμε ένα ραντεβού για να περιηγηθούμε στις εγκαταστάσεις της Σχολής, αλλά και να μιλήσουμε με ανθρώπους από το διοικητικό και εκπαιδευτικό προσωπικό.
Μας υποδέχθηκε, ο Διοικητής της Ακαδημίας, Πλοίαρχος του Λιμενικού Σώματος, Αθανάσιος Σιούτης.
Έχοντας διατελέσει και Λιμενάρχης Κεφαλονιάς, ο κ. Σιούτης, έχει και ιδιαιτέρως συναισθηματικούς δεσμούς με την συγκεκριμένη Ακαδημία, καθώς ο αείμνηστος πατέρας του, Ιωάννης Σιούτης, είχε μακρόχρονη παρουσία, 20 ετών στην Ακαδημία, ως Υποδιοικητής της!
Στην φωτογραφία που βρίσκεται στο γραφείο του στην ΑΕΝ, ο Διοικητής της ΑΕΝ Αθανάσιος Σιούτης, μαζί με τον αείμνηστο πατέρα του, Ιωάννη Σιούτη.
Παράλληλα, συναντήσαμε και τον Διευθυντή Σχολής, καπετάν Διονύση Ρασσιά.
Ξεναγηθήκαμε στην Σχολή, είδαμε -και εντυπωσιαστήκαμε – από τον εξοπλισμό της, τους προσομοιωτές γέφυρας, μάθαμε για το προσωπικό, τις παροχές, τις προοπτικές και τις δυνατότητες που παρέχει η σχολή στους σπουδαστές και μετέπειτα αποφοίτους της.
Ρωτήσαμε για τα θετικά, αλλά και τα αρνητικά του επαγγέλματος και πρόθυμα, όλα απαντήθηκαν και σας τα παρουσιάζουμε παρακάτω:
Ιστορικά, η ίδρυση της Σχολής έγινε το 1966 και αρχικά ονομαζόταν Σχολή Κεφαλληνίας. To 1975, η Σχολή που ανεγέρθηκε με δαπάνες της οικογένειας Βεργωτή, ξεκινάει επισήμως την λειτουργία της, ως Δημόσια Σχολή Πλοιάρχων στο Αργοστόλι. Το 1998 με σχετική Νομοθετική ρύθμιση, ονομάστηκε Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ) Ιονίων Νήσων.
- Ανθρωπογεωγραφία της σχολής: Πόσους σπουδαστές αριθμεί η σχολή αυτή την στιγμή. Πόσοι Κεφαλονίτες/Κεφαλονίτισσες σπουδάζουν στην σχολή;
‘’Αυτή την στιγμή η Σχολή αριθμεί συνολικά 200 Σπουδαστές/στριες από όλη την Ελλάδα, εκ των οποίων οι 17 προέρχονται από την Κεφαλονιά. Οι 172 είναι άνδρες και οι 28 γυναίκες. Από αυτούς, παρακολουθούν τα μαθήματα οι 110 και οι υπόλοιποι 90 βρίσκονται αυτή την στιγμή σε εκπαιδευτικό ταξίδι.
Η φοίτηση είναι 4ετής. Έξι εξάμηνα στην Σχολή και δύο εξάμηνα πρακτικής άσκησης σε πλοίο. Το πρώτο ταξίδι είναι μετά το Β’ εξάμηνο και το δεύτερο ταξίδι είναι μετά το ΣΤ’ εξάμηνο, ενώ ακολουθεί η παρουσίαση της πτυχιακής εργασίας, ώστε οι Σπουδαστές/στριες να πάρουν το πτυχίο τους’’.
- Διοίκηση της σχολής: Πόσοι αποτελούν το προσωπικό της σχολής και ποιες οι ιδιότητες/ειδικότητες τους;
‘’Η διοίκηση της σχολής αποτελείται, από το διοικητικό προσωπικό, το εκπαιδευτικό προσωπικό και το πολιτικό προσωπικό.
Στο διοικητικό προσωπικό αυτή τη στιγμή υπηρετούν οκτώ Λιμενικοί, συμπεριλαμβανομένων του Διοικητή Θανάση Σιούτη και του Υποδιοικητή Σπύρου Σταματελάτου. Το εκπαιδευτικό προσωπικό αποτελείται από έντεκα καθηγητές, εκ των οποίων οι τρεις είναι μόνιμοι. Ο ένας είναι ο Διευθυντής της Σχολής, ο καπετάν Διονύσης Ρασσιάς, ο Καθηγητής Ναυτικών Μαθημάτων και Αναπληρωτής Διευθυντής Σχολής καπετάν Διονύσης Μπαράκος, καθώς και η Καθηγήτρια Εφαρμογών (Αγγλικών) η κα Ρουμπίνα Μενεγάτου.
Υπάρχουν και οκτώ ωρομίσθιοι καθηγητές, με σύμβαση διετίας εκ των οποίων οι τέσσερις είναι Καθηγητές Ναυτικών Μαθημάτων, Πλοίαρχοι Α’ τάξης Εμπορικού Ναυτικού. Οι λοιποί τέσσερεις είναι ένας Καθηγητής Πληροφορικής, μία Καθηγήτρια Νομικής, ένας Καθηγητής Φυσικής και μία Καθηγήτρια Μαθηματικών. Υπάρχει επίσης, ένας πολιτικός υπάλληλος, ως Ειδικό Τεχνικό Προσωπικό, που συνεπικουρεί το εκπαιδευτικό έργο και μία διοικητική υπάλληλος’’.
- Παροχές της σχολής στους σπουδαστές;
‘’Όλες οι Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού, χορηγούν το ετήσιο επίδομα σίτισης και το επίδομα στέγασης από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ενώ φέτος δόθηκε και μία έκτακτη οικονομική ενίσχυση 3.400 ευρώ άπαξ. Υπάρχουν επίσης στην Σχολή μας υποτροφίες που δίνονται από το Ίδρυμα ‘’Αθηνάς Μαρτίνου’’, το οποίο φέτος χορήγησης δύο υποτροφίες σε Σπουδαστές της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Ιονίων Νήσων, αξίας 15.000 ευρώ η κάθε μία. Επίσης το ίδρυμα ‘’Γεωργίου και Μάρης Βεργωτή’’, δίνει κάθε χρόνο χρηματικό βραβείο στον πρωτεύσαντα απόφοιτο της Ακαδημίας.
Οι παροχές επίσης, ενδεικτικά είναι η ενδιαίτηση για άνδρες σπουδαστές, οι αίθουσες διδασκαλίας με διαδραστικούς πίνακες, οι προσομοιωτές γέφυρας, πολυμέσα, πολυχρηστικό αμφιθέατρο, σύνδεση στο διαδίκτυο, διοργάνωση εκπαιδευτικών διαλέξεων και επισκέψεων κ.τ.λ., ώστε να καλύπτεται το μέγιστο δυνατό πλαίσιο φοιτήσεως. Βεβαίως και όπως σοφά αποτυπώνεται στο ρητό «ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο», υπάρχει ένας συνεχής προγραμματισμός και υλοποίηση ενεργειών με αντίστοιχες στοχοθεσίες για την περαιτέρω εξέλιξη της Ακαδημίας σε όλα τα αναλογούντα πεδία του σκοπού της’’.
- Εγκαταστάσεις της σχολής: Τι υπάρχει από θέμα εξοπλισμού σε αυτήν;
‘’Υπάρχουν ανακαινισμένες, μετά τους σεισμούς του 2014, από το ίδρυμα ‘’Ευγενίδου’’ και σύγχρονες κτηριακές εγκαταστάσεις. Σύγχρονος εκπαιδευτικός εξοπλισμός που ικανοποιεί τα διεθνή κριτήρια εκπαίδευσης αξιωματικών γέφυρας. Υπάρχει επίσης, σταθερό εκπαιδευτικό προσωπικό, με συνεχή επαφή και διάδραση με τους σπουδαστές. Οι Καθηγητές Ναυτικών Μαθημάτων είναι κατά βάση και απόφοιτοι της Σχολής μας. Υπάρχουν άνετες ευρύχωρες εγκαταστάσεις και υφίστανται άρρηκτοι δεσμοί με την τοπική κοινωνία.
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΑΕΝ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ
1) Εργαστήριο πολυμέσων με 30 θέσεις εργασίας.
2) Προσομοιωτής γέφυρας όπου απαρτίζεται από τέσσερεις γέφυρες πλοίου και ένα σταθμός εκπαιδευτή. Υπάρχει δυνατότητα ταυτόχρονης εκπαίδευσης τουλάχιστον 24 σπουδαστών.
3) Προσομοιωτής χειρισμού υγρού φορτίου (δεξαμενοπλοίων) με έξι θέσεις εργασίας και μίας θέσης εκπαιδευτή. Ο προσομοιωτής παρέχει εκπαίδευση των σπουδαστών σε θέματα που αφορούν την φορτοεκφόρτωσης δεξαμενοπλοίων τόσο μεταφοράς αργού πετρελαίου, προϊόντων ,χημικών καθώς και LNG και LPG . Υπάρχει δυνατότητα ταυτόχρονης εκπαίδευσης 18 σπουδαστών.
H επόμενη γενιά πλοιάρχων, εν ώρα εκπαίδευσης, σε έναν απο τους προσομοιωτές της ΑΕΝ Ιονίων Νήσων
4) Προσομοιωτής ECDIS/RADAR-ARPA οχτώ θέσεων εργασίας και μίας θέσης εκπαιδευτή. Η συσκευή ECDIS δηλαδή το Σύστημα Απεικόνισης Ηλεκτρονικού Χάρτη και Πληροφοριών έχει αντικαταστήσει τους παραδοσιακούς χάρτινους ναυτικούς χάρτες και έχει καταστεί κύριο μέσο ναυσιπλοΐας. Ο προσομοιωτής επιτρέπει ταυτόχρονη εκπαίδευση έως και 24 σπουδαστών/στριών.
5) Προσομοιωτής ναυτικών επικοινωνιών GMDSS όπου απαρτίζεται από έξι θέσεις εργασίας και έναν σταθμός εκπαιδευτή. Ο προσομοιωτής παρέχει εκπαίδευση σε θέματα που αφορούν το Παγκόσμιο Ναυτιλιακό Σύστημα Κινδύνου και Ασφάλειας.
6) Αυτόματο μετεωρολογικό σταθμό σε συνεργασία με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.
Ο σύνδεσμος του μετεωρολογικού σταθμού της Ακαδημίας είναι:
https://penteli.meteo.gr/stations/argostoli/
7) Ναυτική βιβλιοθήκη όπου περιλαμβάνει τους πλέον σύγχρονους τίτλους βιβλίων της διεθνούς ναυτικής βιβλιογραφίας.
8) Οι αίθουσες διδασκαλίας και το αμφιθέατρο είναι εξοπλισμένες με σύγχρονο προβολικό και σύνδεση στο διαδίκτυο.
9) Επιπλέον νέα έργα σχεδιάζονται να ενταχθούν στο ΕΣΠΑ 2021-2027 συνολικού προϋπολογισμού άνω του 1.200.000 Ευρώ που αφορούν την αναβάθμιση του υφιστάμενου προσομοιωτή γέφυρας και του προσομοιωτή GMDSS , νέου εργαστηρίου πολυμέσων, νέου εργαστηρίου μετεωρολογίας και φυσικής, προμήθεια αίθουσα τηλεκπαίδευσης-τηλεδιάσκεψης καθώς και εγκατάσταση συστήματος διαδραστικών πινάκων αφής σε όλες τις αίθουσας διδασκαλίας.
Εκτός του ανωτέρω εξοπλισμού υπάρχει πληθώρα άλλου εκπαιδευτικού εξοπλισμού που καλύπτει πλήρως τις εκπαιδευτικές απαιτήσεις της Ακαδημίας’’.
- Θετικά και αρνητικά του επαγγέλματος του Πλοιάρχου
ΘΕΤΙΚΑ
1) Άμεση επαγγελματική αποκατάσταση ιδιαίτερα στην σημερινή εποχή όπου υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα. Σύμφωνα με πρόσφατα δεδομένα , υπάρχει έλλειψη προσοντούχων αξιωματικών για να επανδρώσουν το παγκόσμιο εμπορικό στόλο ενώ η έλλειψη αυτή θα ενταθεί τα επόμενα χρόνια. Η Ελληνόκτητη ναυτιλία βρίσκεται εδώ και χρόνια σταθερά στην πρώτη θέση διεθνώς ενώ ο στόλος της απαρτίζεται από σύγχρονα πλοία που πληρούν τις πιο αυστηρές διεθνείς απαιτήσεις σε θέματα ασφάλειας
2) Προσοδοφόρο επάγγελμα. Υψηλοί μισθοί συγκριτικά με άλλα επαγγέλματα. Ο μισθός ενός απόφοιτου της ΑΕΝ με βαθμό πλοίαρχου Γ τάξης σε ηλικία 22 ετών σε ποντοπόρα πλοία κυμαίνεται 5.000-6.000 ευρώ καθαρά.
3) Δυνατότητα απασχόλησης σε πλοία εμπορικού στόλου όχι μόνο υπό Ελληνική σημαία αλλά και υπό την σημαία άλλων κρατών.
Εικόνες απο την Τελετή Υποδοχής Νέως Σπουδαστών της Ακαδημίας τον Δεκέμβριο του 2023
4) Ευκαιρία να ταξιδέψουν αδαπάνως σε όλη την υδρόγειο και να γνωρίσουν αλλά μέρη και άλλους πολιτισμούς με διαφορετική κουλτούρα.
5) Γρήγορη εξέλιξη στην κορυφή τη ιεραρχίας. Σε ηλικία περίπου 32 ετών μπορούν να γίνουν Πλοίαρχοι σε οποιοδήποτε πλοίο ανεξαρτήτου μεγέθους.
6) Δεν υπάρχει ρουτίνα. Αντιθέτως κάθε μέρα είναι διαφορετική με νέες εμπειρίες.
7) Εφόσον αποκτηθεί επαρκή ναυτική εμπειρία υπάρχει δυνατότητα σταδιοδρομίας ως στέλεχος στα γραφεία της ναυτιλιακής εταιρίας ως αρχιπλοίαρχος.
8) Η σταδιοδρομία στη Ναυτιλία δεν περιορίζεται όμως μόνο στα πλοία. Γύρω απ' αυτή δραστηριοποιούνται και πολλοί άλλοι κλάδοι οικονομικής δραστηριότητας, όπως ναυτιλιακές επιχειρήσεις, ναυπηγία, επισκευές , εφοδιασμοί πλοίων, πρακτορεύσεις, νηογνώμονες, ναυλομεσίτες, αγοροπωλησίες πλοίων, ναυτικές ασφαλίσεις, πλοηγοί , καθηγητές ναυτικών σχολών, ναυτικοί πραγματογνώμονες, επιθεωρητές κ.ά, όπου μπορεί να σταδιοδρομήσουν οι απόφοιτοι των ΑΕΝ.
9) Ο Πλοίαρχος ή ο Αξιωματικός Γέφυρας διαχειρίζεται και είναι υπεύθυνος σε περιουσίες τεραστίων οικονομικών μεγεθών συντελώντας τα μέγιστα στην διακίνηση του παγκόσμιου εμπορίου και συνεπώς της ανάπτυξης με κύριο γνώμονα την προστασία της ανθρώπινης ζωής της θάλασσας, την ασφάλεια του πλοίου και του φορτίου και την προστασία του περιβάλλοντος.
10) Ο αξιωματικοί γέφυρας διαχειρίζονται εξοπλισμό υψηλής τεχνολογίας όπου απαιτείται να διαθέτουν υψηλοτάτη κατάρτιση σε νέες τεχνολογίες.
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
Σίγουρα σε όλα τα επαγγέλματα υπάρχουν δυσκολίες στις οποίες κάποιος θα κληθεί να αντιμετωπίσει σε καθημερινή βάση, και φυσικά θα κριθεί για τον τρόπο που τα χειρίστηκε. Έτσι και στα πλοίου υπάρχουν προβλήματα, αντιξοότητες και δυσκολίες, οι οποίες όμως δεν θα πρέπει να στέκονται εμπόδιο σε όποιον νέο ή νέα θελήσει να ακολουθήσει το ναυτικό επάγγελμα.
1) Απουσία από την οικογένεια, φίλους και συγγενείς. Βέβαια οι σύγχρονοι τρόποι επικοινωνίας ιδίως μέσω διαδικτύου δίνει την δυνατότητα της άμεσης και συχνής επικοινωνίας.
2) Το φυσικό στοιχείο της θάλασσας ως γνωστόν χαρακτηρίζεται από ιδιαιτερότητες και μεταβαλλόμενες καιρικές συνθήκες οι οποίες πολλές φορές μπορεί να θεωρηθούν πρωτόγνωρές. Ο επαγγελματίας Αξιωματικός /Πλοίαρχος καλείτε να τις διαχειριστεί με σεβασμό και ως εκ τούτου το επάγγελμα προϋποθέτει δυνατούς χαρακτήρες με θέληση, δύναμη, υπομονή, θάρρος, αποφασιστικότητα και ψυχραιμία’’.
Ευχαριστούμε θερμά, τόσο τον Διοικητή της ΑΕΝ Ιονίων Νήσων, Πλοίαρχο ΛΣ Αθανάσιο Σιούτη, όσο και τον Διευθυντή Σχολής Πλοίαρχο Α΄ Ε.Ν. κ. Διονύσιο Ρασσιά για την άψογη ξενάγηση στις εγκαταστάσεις της σχολής.
{https://www.youtube.com/watch?v=zDOSPpU_Mgc}
{https://www.youtube.com/watch?v=5LgiQCzaaAA}
ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ