Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Κεφαλονιάς: ‘’Είμαστε εδώ για να στηρίξουμε κάθε γυναίκα που αντιμετωπίζει προβλήματα’’ (Inkefalonia 89,2)
Οι δράσεις ενημέρωσης – ευαισθητοποίησης
Στην εκπομπή “Μέρα Μεσημέρι” στον Inkefalonia 89,2 με τούς δημοσιογράφους Γιώργο Χαλαβαζή και Ελευθερία Κουλουριώτου, μίλησαν η Κοινωνική Λειτουργός Φωτεινή Φωή, η Ψυχολόγος Αναστασία Στρακάτου και η Κοινωνιολόγος Ελένη Γασπαράτου από το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Κεφαλονιάς, για τις δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης κατά της βίας των γυναικών την Παρασκευή 8 Μαρτίου Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας και άλλα θέματα που αφορούν στο έργο της Δομής.
Αναλύοντας αρχικά τα όσα αφορούν την γυναίκα του 2024 σε σχέση με το 1908 όπου οι γυναίκες πρωτοαπαίτησαν τα δικαιώματα τους ,έθεσαν θετικό πρόσημο στα όσα σήμερα απολαμβάνουν οι γυναίκες ιδιαίτερα στο Δυτικό κόσμο, με την υποσημείωση ότι υπάρχουν πάρα πολλά ακόμα που πρέπει να απαιτηθούν για την πλήρη ισότητα τους.
Χαρακτήρισαν την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας 8 Μαρτίου, ως αφορμή να ειπωθούν κάποια πράγματα και να γίνουν κάποιες δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης και ως ορόσημο για την στήριξη της γυναίκας που αντιμετωπίζει προβλήματα.
Για την Παρασκευή 8 Μαρτίου το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Κεφαλονιάς σε συνεργασία με τον Δήμο Αργοστολίου και την Β΄ Εκπαίδευση θα βρίσκεται στην κεντρική πλατεία Αργοστολίου στις 11:00, όπου οι συμμετέχοντες μαθητές θα πουν την δική τους άποψη για το πώς βλέπουν τον ρόλο της γυναίκας στην σύγχρονη κοινωνία, θα γίνει διανομή έντυπου υλικού και συζήτηση με τους πολίτες.
Το απόγευμα της Παρασκευής 18:00 ώρα , θα συμμετέχουν στο Μουσείο Ληξουρίου στην εκδήλωση που διοργανώνουν οι «Φίλοι της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης». Στην εκδήλωση θα γίνει χαιρετισμός από το μέλος της ΟΓΕ κ. Πόπη Κοζομπόλη , μία δραματοποίηση του ποιήματος « Με βάφτισαν Γυναίκα» από τις Χριστοφοράτου Σόνια και Κορίνα Κατσούρη, χαιρετισμός από τις κυρίες του Συμβουλευτικού κέντρου Γυναικών και θα ακολουθήσει η προβολή της ταινίας «What will people say (Τι θα πει ο κόσμος)».
Η βραδιά θα κλείσει με συζήτηση σχετική με την ταινία.
Το εργασιακό κομμάτι που αφορά την γυναίκα , το χαρακτήρισαν αρκετά πολύπλοκο ιδιαίτερα όσον αφορά τις ιεραρχικές σχέσεις , κάτι που απασχολεί και το γυναικείο κίνημα, και έχει βάση στο όλο σύστημα που έχει διαμορφωθεί σε σχέση με τους πολλαπλούς ρόλους που έχει αναλάβει η γυναίκα και το πώς αντιμετωπίζουν και οι ίδιες οι εταιρείες τις γυναίκες.
Οι κυρίες Φωτεινή Φωή, Αναστασία Στρακάτου και Ελένη Γασπαράτου, επιχειρώντας μία αναδρομή στα χρόνια λειτουργίας του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών Κεφαλονιάς έδωσαν το στίγμα της απόκτησης της εμπιστοσύνης των γυναικών της Κεφαλονιάς και των ανθρώπων της ομήγυρης των γυναικών που αντιμετωπίζουν πρόβλημα στην Δομή και ανέλυσαν για μια ακόμα φορά τις υπηρεσίες που προσφέρει- δωρεάν υπηρεσίες πληροφόρησης και συμβουλευτικής, στο πλαίσιο ολοκληρωμένων δράσεων ψυχοκοινωνικής και νομικής στήριξης και εργασιακής συμβουλευτικής.
Ενδεικτικά, από την αρχή της λειτουργίας του Κέντρου –από τον Οκτώβριο του 2013 –το έχουν επισκεφθεί 373 γυναίκες οι οποίες έχουν υποστεί βία σε όλες τις μορφές και γυναίκες πολλαπλών διακρίσεων. Κάθε χρόνο υπάρχει αύξηση στις ωφελούμενες και αυτό είναι θετικό, γιατί σπάνε την σιωπή τους. Οι ηλικίες ποικίλουν, αλλά κυρίως κυμαίνονται από 30 έως 45 και μετά το σωτήριο γι αυτές πρώτο βήμα ακολουθείται η ανάλογη διαδικασία.
Το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών χρειάστηκε κατά την λειτουργία του να κάνει 4 φορές παραπομπή σε Ξενώνα Φιλοξενίας Κακοποιημένων Γυναικών, (18 Ξενώνες λειτουργούν από αντίστοιχους Δήμους και 1 Ξενώνας από το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ)) .Στους Ξενώνες φιλοξενούνται γυναίκες θύματα βίας με τα παιδιά τους, σύμφωνα με τον Κανονισμό Λειτουργίας τους για 1 χρόνο περίπου και εκεί τους παρέχεται ψυχολογική στήριξη, κοινωνική ένταξη στην νέα περιοχή κατοικίας τους εργασιακή στήριξη και εκπαιδευτικούς για τα παιδιά τους .
Υπάρχουν και αρκετές παραπομπές για Νομική Συμβουλευτική απο το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Κεφαλονιάς και τα Πρωτοδικεία παρέχουν σε κάποιες περιπτώσεις οικονομικής ανέχειας δωρεάν Νομική υποστήριξη.
Έγινε επίσης αναφορά στην αύξηση των περιστατικών βίας την περίοδο του εγκλεισμού λόγω της πανδημίας του Covid-19 και στα προϋπάρχοντα αίτια που προκάλεσαν αυτά τα περιστατικά και στην αυξημένη ανάγκη στήριξης των γυναικών με την λήξη της καραντίνας.
Προσδιόρισαν επίσης χρονικά τις γενετήσιες αφορμές της βίας των ανδρών αλλά και της παθητικότητας των γυναικών, τοποθετώντας τες στο οικογενειακό περιβάλλον και τα παιδικά βιώματα.
Το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Αργοστολίου βρίσκεται στην Χαροκόπου 46 στο Αργοστόλι, το τηλέφωνο επικοινωνίας είναι 26710 20022 και υπάρχει και η γραμμή SOS: 15900 ή να στείλει email στο: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. και σε περίπτωση ανάγκης στην τοπική Αστυνομία.
Κλείνοντας σημείωσαν και την ανάγκη της δικής τους εμψύχωσης μέσα από την εκπαίδευση που έχουν ακολουθήσει και την ψυχολογική εποπτεία που έχουν όλοι οι εργαζόμενοι στα Συμβουλευτικά Κέντρα για να μπορούν να διαχειριστούν το πολύ όντας βαρύ κομμάτι της κακοποίησης.
Ακολουθεί το ηχητικό της συνέντευξης.
{https://soundcloud.com/user-46829938/mera-mesimeri-862758092?si=f4b3e0b50ac842c5b1ccde741e6cbffd&utm_source=clipboard&utm_medium=text&utm_campaign=social_sharing}