Η υποψήφια Ευρωβουλεύτρια της ΝΔ Νιόβη Χριστοπούλου στον COSMOS 96,5 : Άρμα μου η ιστορική μεταρρύθμιση της επιστολικής ψήφου για τη συμμετοχή στις ευρωεκλογές
Στον ραδιοφωνικό σταθμό COSMOS 96,5 στην εκπομπή «Στα Υπόγεια είναι η θέα» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Αλοίζο και Σπυριδούλα Αναλυτή, φιλοξενήθηκε η Υποψήφια Ευρωβουλευτής με την ΝΔ Παναγιώτα Νιόβη Χριστοπούλου.
Η κ. Παναγιώτα Νιόβη Χριστοπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στο Μαρούσι. Κατάγεται από το χωριό Νάσια Αχαΐας και Παναγίτσα Αρκαδίας. Είναι παντρεμένη με Θεσσαλό ,ζει στη Νέα Υόρκη με την οικογένεια της και είναι μητέρα δύο αγοριών.
Εργάζεται ως σύμβουλος σε μεγάλες εταιρείες οι οποίες δραστηριοποιούνται στον τομέα της ψηφιακής τεχνολογίας και της καινοτομίας, με ιδιαίτερη εστίαση στην Τεχνητή Νοημοσύνη και τα παγκόσμια συστήματα πληρωμών (fintech). Μετέχει ενεργά, ως venture partner σε εταιρείες μόχλευσης κεφαλαίων σε Ευρώπη και ΗΠΑ. Εργάστηκε σε διεθνή δικηγορικά γραφεία, με έδρα στη Νέα Υόρκη και την Ουάσιγκτον, ως δικηγόρος εξειδικευμένη σε συγχωνεύσεις, εξαγορές και επενδύσεις ιδιωτικού κεφαλαίου.
Σταδιοδρόμησε ως νομική σύμβουλος στον κολοσσό Amazon, και συγκεκριμένα στον τομέα των παγκόσμιων συστημάτων πληρωμών (fintech).
Η μητρική της γλώσσα είναι τα ελληνικά και μιλά άπταιστα αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά και ισπανικά.
Ως προς την πανεπιστημιακή παιδεία της, είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ). Συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο, στο Πανεπιστήμιο του Leuven (πρόγραμμα Erasmus).
Ακολούθησε δεύτερο στάδιο μεταπτυχιακών, στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Columbia στη Νέα Υόρκη, όπου και αρίστευσε (J.D., Stone Scholar, LL.M.).
Η κ. Νιόβη Χριστοπούλου όπως η ίδια αναφέρει: «Είμαι η προτελευταία στο ψηφοδέλτιο και στον αριθμό 41 στην επιστολική ψήφο. Το ποιο σημαντικό από όλα είναι ότι έχω μία πολύ έντονη Ελληνική συνείδηση και μία διάθεση τώρα που έχω πετύχει τους επαγγελματικούς μου στόχους , να συμβάλλω με όλες μου τις δυνάμεις στην εκπροσώπηση της Ελλάδας διεθνώς.
Να πιέσω όσο μπορώ μηχανισμούς και Ευρωπαϊκούς και διεθνείς, για να μπορούμε να διαπραγματευτούμε περισσότερα πράγματα για την Ελλάδα, για την περιφέρεια, για τον πολίτη, σε επίπεδο ανάπτυξης, επιχειρηματικότητας, στήριξης μικρομεσαίων, αλλά και σε επίπεδο λόγω αποδήμου εθνικής ασφάλειας που είναι κάτι πάρα πολύ σημαντικό για την χώρα μας και χρειαζόμαστε την Ευρωπαϊκή , γιατί έχουμε πάρα πολλές προκλήσεις. Πρέπει πρώτα να διασφαλίσουμε την ασφάλεια μας στα σύνορα μας, τις μεταναστευτικές ροές να είναι υπό έλεγχο και κατόπιν οπωσδήποτε ανάπτυξη , εργαλεία για τη ψηφιοποίηση , εργαλεία για τις μικρομεσαίες , για τον τουρισμό μας, για να μπορέσουμε να αυξήσουμε την κερδοφορία και για να αυξήσουμε την ποιότητα της ζωής του Έλληνα»
Για την εμπλοκή της στις Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου ως υποψήφια με την ΝΔ, ενημέρωσε: « Προερχόμενη από τους αποδήμους της Αμερικής, το άρμα μου για να ανέβω σ αυτό τον αγώνα , είναι η ιστορική μεταρρύθμιση της επιστολικής ψήφου, η οποία δίνει μια ευκαιρία στους Έλληνες από όλο τον κόσμο και να ψηφίσουνε και να εκπροσωπηθούνε. Είναι μία πολύ σημαντική ευκαιρία για εμάς που έχουμε Ελληνική συνείδηση, που έχουμε αποφοιτήσει από Ελληνικά Πανεπιστήμια, έχουμε εδώ τους γονείς μας, να μπορέσουμε να συνδεθούμε και πάλι με την Ελλάδα με έναν τρόπο, ο οποίος μπορεί να έχει άμεσο αποτέλεσμα. Συμβάλλοντας με την τεχνογνωσία μας, τις διεθνείς επαφές μας και πάνω απ όλα την αγάπη μας και την πολύ άμεση επαφή μας με τα πράγματα εδώ. Αυτή είναι η αξιακή και συμβολική πρακτική της υποψηφιότητας μου, γιατί χρόνια τώρα κινούμε στο εξωτερικό, χρόνια τώρα προωθώ την Ελλάδα με όλα μου τα μέσα . Στην Αμερική ήμουνα στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, του Ελληνοαμερικανικού Συλλόγου Τραπεζιτών, είμαι μέλος στον ελληνοαμερικανικό Σύλλογο Δικηγόρων Νέας Υόρκης, αλλά είμαι και στα διοικητικά συμβούλια διεθνών οργανισμών ( τους απαρίθμησε), τα οποία είναι πολύ αποτελεσματικά για θέματα προώθησης εθνικών συμφερόντων, γιατί αποτείνονται σε ένα διεθνές κοινό με δύναμη, γι αυτό ζητώ να με στηρίξετε, γιατί μπορώ να έχω αποτέλεσμα εκεί που λαμβάνονται οι αποφάσεις ».
Η ομογένεια βλέπει πολύ θετικά την υποψηφιότητα της όπως ανέφερε, η οποία συνδέεται για πρώτη φορά με την Ελλάδα σ αυτό το επίπεδο και θα πρέπει να στηριχθεί αυτή η αρχή που έγινε για να υπάρξει και συνέχεια και σ αυτή την κατεύθυνση η ίδια, θα πιέσει όσο μπορεί. ( Aνέπτυξε τα όσα η Ομογένεια έχει ανάγκη να γνωρίζει για τη Ευρωπαϊκή Ένωση και την ασφάλεια της Ελλάδας ένα θέμα για το οποίο η ομογένεια είναι άκρως ευαίσθητη).
Για την τεχνητή νοημοσύνη, ένα γνωστικό πεδίο που έχει διατριβήσει η ίδια , σημειώνει ότι θα την βοηθήσει να συμμετέχει σε επιτροπές γύρω από την τεχνολογία εάν εκλεγεί. Θα είναι πάρα πολύ σημαντικές οι νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα ληφθούν σε Ευρωπαϊκό επίπεδο και ως μεγάλο στοίχημα χαρακτήρισε τις τεχνολογίες που δημιουργούν κίνητρα ανάπτυξης και παράλληλα επιτρέπουν να εξελιχθεί η Ελλάδα σε ψηφιακή δημοκρατία, δίχως αποκλεισμούς. (ανέπτυξε το θέμα των τεχνολογιών σε Αμερική Κίνα και Ευρώπη και την κατά τομέα ωφέλεια της τεχνολογίας).
Στάθηκε στο φλέγον ζήτημα της υγείας στην Ελλάδα και στην τεχνολογία (τηλεδιάσκεψη , ψηφιοποίηση του ιστορικού του ασθενούς κλπ) η οποία θα ενισχύσει και αυτό τον τομέα με την επισήμανση της προστασίας των προσωπικών δεδομένων του ασθενούς. Υπεραμύνθηκε επίσης της πολλής δουλειάς που θα πρέπει να γίνει για την βελτίωση των παροχών υγείας.
Συναπτά με το προηγούμενο στάθηκε στην υπογεννητικότητα που δεν είναι μόνο Ελληνικό, αλλά και πανευρωπαϊκό θέμα και ανέπτυξε τους λόγους που έχουν δημιουργήσει αυτό το φαινόμενο, στεγαστικό, οικονομικό, ενίσχυση της μητρότητας από την πολιτεία-ήδη κάποια μέτρα λαμβάνονται- καταλήγοντας στο ότι θα πρέπει να υπάρξει και κάποια υπερβατικότητα όσον αφορά το ατομικό σε σχέση με το οικογενειακό.
Επίσης η κ. Χριστοπούλου στάθηκε στο θέμα της κακοποίησης των γυναικών και στις γυναικοκτονίες τις οποίες τις χαρακτήρισε σοκαριστικές, κάτι που έρχεται σε αντίθεση με την Αμερική όπου εκεί η εγκληματικότητα των νέων καλπάζει. Πέρασε δε το μήνυμα των βιωμάτων που φέρει η κάθε γυναίκα από παιδί , από τους κόλπους της οικογένειας της που την καθιστούν ίσως και ένα μελλοντικό θύμα και την ευθύνη της πολιτείας και της κοινωνίας απέναντι στις κακοποιημένες γυναίκες .
Για την νεανική παραβατικότητα που έχει εντρυφήσει στην Ελλάδα, έδωσε βάση στην οικογένεια, στα σχολεία και στην στήριξη των οικογενειών για την σωστή διαπαιδαγώγηση των παιδιών με την στροφή τους σε λειτουργίες και ενέργειες εξωστρεφείς, μέσω αθλητισμού, πολιτισμού κλπ. για να περιορισθεί η έκθεση τους στην τεχνολογία του κινητού και του διαδικτύου.
Στην συνέχεια η κ. Νιόβη Χριστοπούλου εστίασε στην σημασία που έχουν οι ευρωεκλογές του Ιουνίου για το μέλλον της ΕΕ: « Αυτή η 5ετία είναι εξαιρετικά κρίσιμη, πρώτα γιατί ανεβαίνει πολύ η ακροδεξιά σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, ήδη στην Ολλανδία έχει επικρατήσει η ακροδεξιά και μπαίνει ραγδαία στην Γαλλία, στην Γερμανία, εκτός αυτού έχουμε έναν ανοιχτό πόλεμο στην Ουκρανία, πόλεμο στο Ισραήλ, με αναθεωρητικές δυνάμεις οι οποίες κάνανε αντάρτικο άνευ προηγούμενου και είναι αρκετά σημαντικό να εξασφαλίσουμε ενιαία σύνορα και ενιαία αμυντική πολιτική και μία Ευρώπη, η οποία επιτέλους στέκεται σε αυτά που υπόσχεται και μιλάω ειδικά για την χώρα μας. εμείς φυλάμε Θερμοπύλες χιλιετηρίδες τώρα και θέλουμε μεγαλύτερη στήριξη από την Ευρώπη και στήριξη η οποία να είναι πολύ πρακτική , οικονομική και πολιτική και να μην βρίσκεται η Ελλάδα εκτεθειμένη με μία άνευ προηγουμένου μεταναστευτική πολιτική, με μία νέα μορφή πολέμου που κάνουν οι γείτονες. Θα πρέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση να κάνει προτεραιότητα της την Ελλάδα στα θέματα εθνικής ασφάλειας και να το δείξει αυτό με κάθε τρόπο και κάθε εργαλείο. Αν έχουμε αύριο τον γείτονα μέσα στην χώρα μας δεν θα μιλάμε για την ακρίβεια, η οποία είναι πάρα πολύ σημαντική και θέλω να εξασφαλίσουμε καλύτερες οικονομικές συνθήκες για όλους μας και ευημερία. Θέλω να δω την Ελλάδα να ηγείται, όπως πολλοί Έλληνες του εξωτερικού που έχουν διαπρέψει σε χώρες του εξωτερικού, θέλω να τους δω και μέσα στην χώρα μας. Αλλά πάνω απ όλα τα βασικά, Δημοκρατία, για να φτάσουμε να μιλήσουμε για ανάπτυξη και εθνική ασφάλεια. Είμαστε μία μικρή χώρα πολύ υπερβατική, με πολύ δυνατή ιστορία, αλλά οπωσδήποτε πρέπει να τοποθετηθούμε σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης , να διαπραγματευτούμε και να εξασφαλίσουμε μία πολύ δυνατή στήριξη πρώτα για τα εθνικά μας θέματα ,την ασφάλεια μας , την εξωτερική μας πολιτική και βέβαια για την ανάπτυξη μας. Προσωπικά θέλω να φέρω στο τραπέζι και το δεσμεύομαι, την τεχνολογία, όχι μόνο ως άμυνα, αλλά και ως ένα εργαλείο ανάπτυξης (ανέπτυξε τα ανάλογα) ».
Η αλληλεγγύη στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μια κρίσιμη αξία που στην πράξη δεν επαληθεύεται πλήρως και η κ. Χριστοπούλου , προσέγγισε την δέσμευση των κρατών μελών σε αμοιβαία στήριξη- η αλληλεγγύη αποτελεί θεμελιώδη αξία στο οικοδόμημα της Ένωσης,- με αντικειμενικό τρόπο: « Δεν υπάρχει στον βαθμό που θα έπρεπε να υπάρχει. Υπάρχουν όμως κοινές αξίες , υπάρχει ένας ανθρωποκεντρικός χαρακτήρας σε ότι κάνουμε και υπάρχει και κοινωνική πρόνοια ( αντιστοίχισε καταστάσεις μεταξύ Αμερικής και Ευρώπης για την μητρότητα κλπ). Η Ευρώπη δεν έχει κατακτήσει ακόμα την κοινή Ευρωπαϊκή συνείδηση σ αυτό το επίπεδο που εγώ θα ήθελα να το δω , πχ η Γερμανία να μην κοιτάζει μόνο το συμφέρον της , αλλά να νιώσει ότι μπορεί να απειληθεί εάν η Ελλάδα καταρρεύσει όσον αφορά τα σύνορα της. Σίγουρα εκεί πρέπει να γίνουν πάρα πολλά βήματα σε επίπεδο πολιτικό και κοινωνικό και νομικό».
Τέλος επανέλαβε τις προτεραιότητες της εφ όσον εκλεγεί στην Ευρωβουλή, ήτοι, η εκπροσώπηση των Ελληνικών συμφερόντων διεθνώς σε Ευρωπαϊκή Ένωση και Αμερική εκεί που λαμβάνονται οι αποφάσεις, η τεχνολογία, η ανάπτυξη και η επιχειρηματικότητα την οποία ήδη υποστηρίζει ,ιδιαίτερα των νεοφυών επιχειρήσεων και θα συνεχίσει να το κάνει είτε εκλεγεί είτε όχι.
Κλείνοντας ζήτησε τη στήριξη της στις Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στους υπερδραστήριους Κεφαλονίτες ομογενείς διεθνώς, θέτοντας ως προτεραιότητά της να συνδέσει όλους τους αποδήμους με την Ελλάδα, για ποιο πολλές ευκαιρίες, για ποιο δυνατή παρουσία στο εξωτερικό και στις διαπραγματεύσεις σε πρακτικό και πολιτικό επίπεδο, για να προωθήσω την έννοια του οικουμενικού ελληνισμού: « Η πρόκληση των ημερών, είναι ότι πρέπει να φορέσουμε όλοι μία εθνική «φανέλα» και να υπερασπιστούμε την ταυτότητα μας και το δυναμικό μας το οποίο είναι απεριόριστο».
Απευθυνόμενη δε στους Κεφαλονίτες με τον ιδιαίτερο οίστρο την δυναμική τους και την γνώση που φέρουν ιστορικά για το Ευρωπαϊκό γίγνεσθαι όπως ανέφερε , τους κάλεσε να σκύψουν στην σημασία των Ευρωεκλογών, να προσέλθουν στην κάλπη , να μελετήσουν τα βιογραφικά των υποψηφίων και το δικό της και να ενισχύσουν και την ανανέωση των προσώπων και την Δυναμική της Ελλάδας.
Ακολουθεί το ηχητικό της συνέντευξης.
Απόδοση κειμένου Ελευθερία Κουλουριώτου.