Ο Μανώλης Κεφαλογιάννης στον COSMOS 96,5 : Είμαστε πρωταγωνιστές - Η Ελλάδα έχει τεράστια αξιοπιστία

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 31 Μαΐου 2024 12:24

Ο Μανώλης Κεφαλογιάννης στον COSMOS 96,5 : Είμαστε πρωταγωνιστές - Η Ελλάδα έχει τεράστια αξιοπιστία

Στον ραδιοφωνικό σταθμό COSMOS 96,5  στην εκπομπή «Στα Υπόγεια είναι η θέα» με τους  δημοσιογράφους  Δημήτρη Αλοίζο και Σπυριδούλα Αναλυτή,  φιλοξενήθηκε ο κ. Μανώλης Κεφαλογιάννης , ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας (ΕΛΚ) και πάλιν υποψήφιος στης ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου.

Ο κ Κεφαλογιάννης έχοντας αναπτύξει στενές σχέσεις με τη Κεφαλονιά, δήλωσε αρχικά, ότι είναι ένα πανέμορφο νησί με τεράστιες αναπτυξιακές προοπτικές ,που κάθε χρόνο καταλαμβάνει την θέση που του αξίζει στον τουριστικό χάρτη της Ευρώπης και ο συνδυασμός  τουρισμού, πολιτισμού και πρωτογενούς τομέα  στη Κεφαλονιά μοχλεύουν την οικονομική ανάπτυξη του.

Μπαίνοντας στο κλίμα των καθαρά πολιτικών ημερών, ο κ. Κεφαλογιάννης  έκανε μία αποτίμηση του έργου του κατά τις δύο θητείες του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: «Δεν είναι θέμα το πόσες φορές είσαι Ευρωβουλευτής η τι δουλειά κάνεις, αλλά για να μπορέσεις να έχεις ρόλους και να μην είσαι απλός σχολιαστής των γεγονότων σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, πρέπει να γνωρίσεις τους ανθρώπους και να μπορέσεις να διαδραματίσεις Ευρωπαϊκούς ρόλους. Εμένα με τίμησε το Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο και με εξέλεξε πρόεδρος της Επιτροπής  Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας και προήδρευα 40 Τούρκων και 40 Ευρωπαίων Βουλευτών. Μ αυτή την ιδιότητα την Ευρωπαϊκή , απελευθερώσαμε τους 2 Έλληνες αξιωματικούς που κρατούντο παράνομα στην Ανδριανούπολη. Διεμβολίσαμε το Τουρκολιβυκό μνημόνιο και το χαρακτηρίσαμε ψευτοΤουρκολιβυκό με έκθεση που καταθέσαμε με τον επικεφαλής του ΕΛΚ Manfred Weber και εμένα ως προέδρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης –Τουρκίας, γιατί ήταν ένα πάρα πολύ σοβαρό θέμα για την Ελλάδα. Η Τουρκία ήθελε να το κάνει Ελληνοτουρκικό, εμείς θέλαμε να το κάνουμε Ευρωτουρκικό και τώρα συμπεριλαμβάνεται σε όλες τις εκθέσεις  των Ευρωπαϊκών οργάνων. Κάναμε την συνθήκη της Λωζάνης , που μας χάρισε 100 χρόνια ειρήνης στην περιοχή κομμάτι του Ευρωπαϊκού κεκτημένου και επαναλαμβάνεται και αυτό σε όλες τις εκθέσεις και κάθε Ευρωπαίος αξιωματούχος πρέπει να αναφέρεται  σ αυτό.

Αυτά όμως όλα , δεν θα μπορούσαν να είχαν επιτευχθεί, αν δεν είχαμε μία ισχυρή ΝΔ, μέσα στο ποιο ισχυρό κόμμα, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και έναν ισχυρό Πρωθυπουργό στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, που είναι το μεγάλο όργανο των αρχηγών των κρατών και Πρωθυπουργών και Προέδρων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Γι αυτό γυρεύουμε καθαρή εντολή και η καθαρή εντολή αυτή, με τις γνωριμίες, με την δυνατότητα που έχουμε παρέμβασης, θα μας δώσει την δυνατότητα μέσα από το ΕΛΚ , να διαδραματίσουμε ρόλους σημαντικούς. Στην Ευρώπη θέλουμε να μαστε πρωταγωνιστές , έτσι βλέπουμε τους εαυτούς μας , για αυτό ζητάμε καθαρή εντολή από τους Έλληνες πολίτες».

Για την επικαλούμενη σταθερότητα δια στόματος Κυριάκου Μητσοτάκη και άλλων στελεχών της ΝΔ, σημείωσε ότι ωφέλιμο θα ήταν να υπήρχε ισχυρή αντιπολίτευση που να διαδραματίζει ισχυρό ρόλο σε Ευρωπαϊκό επίπεδο και εθνικό και να υπάρχει ένας εθνικός προσανατολισμός  στα μεγάλα θέματα που απασχολούν την Ελλάδα. Την σταθερότητα την επικαλείται η ΝΔ και την θέλει όπως είπε, γιατί  είναι το μόνο ισχυρό κόμμα στην Ελλάδα οπότε κατά συνέπεια μία δυνατή ΝΔ, είναι μια δυνατή Ελλάδα στην Ευρώπη. Έφερε δε ως παράδειγμα την  πρόσφατη εκλογή του στην προεδρία  της επιτροπής της Ευρώπης για την Αλβανία, που σηματοδοτεί την δυναμική της ΝΔ και τον πρωταγωνιστικό της ρόλο  στην Ευρώπη : « Το μήνυμα που λέμε, είναι ότι είναι η ΝΔ  το μόνο ισχυρό κόμμα, είμαστε στον ποιο σημαντικό κομματικό σχηματισμό που είναι το ΕΛΚ και Θέλουμε καθαρή εντολή. Η Ελλάδα σήμερα διαχειρίζεται 5 σχέδια Μάρσαλ , αυτό σημαίνει ότι διαχειρίζεται το Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης για την Ευρωπαϊκή Ένωση, αυτό που διαχειριζόμαστε κάθε 4 χρόνια , 32 δις ευρώ και διαχειριζόμαστε και  άλλα 36 δις μέχρι το 2025 -26 από το Ταμείο Ανάκαμψης. Αυτά τα χρήματα πως θα τα παίρναμε αν δεν υπήρχε ισχυρή διαπραγμάτευση στην Ευρωπαϊκή Ένωση από τη πλευρά της Ελληνικής Κυβέρνησης και προσωπικά του Πρωθυπουργού. Αυτά αλλάζουν την μορφή της Ελλάδος , άρα χρειαζόμαστε ισχυρή εντολή Στον αγροτικό τομέα, πως θα παίρναμε όλα αυτά τα χρήματα για την ΚΑΠ, τα ίδια με την προηγούμενη προγραμματική περίοδο, ενώ όλες οι χώρες είχανε μείωση των επιδοτήσεων τους κατά 15% (Ισπανία, Γαλλία, Γερμανία κλπ) . Όλα αυτά έχουν ένα συγκεκριμένο αποτύπωμα, μια συγκεκριμένη λογική και γι αυτό το μήνυμα μας περί σταθερότητας  είναι καθαρό. Μακάρι και τα άλλα κόμματα να μπορούσαν να διαδραματίσουν αυτό τον ρόλο, όμως σ αυτή την ιστορική περίοδο αυτό τον ρόλο μπορεί να τον διαδραματίσει η ΝΔ, η Ευρωομάδα στην οποία είναι ενταγμένη και προσωπικά ο Πρωθυπουργός  ».

Για το αν η υποψηφιότητα Μπελέρη θα μπορούσε να διαταράξει τις σχέσεις Ελλάδας –Αλβανίας, ως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Αλβανία, απάντησε ότι η ΝΔ και η Κυβέρνηση στέλνει ένα σαφές μήνυμα στην Αλβανία και τις σχέσεις της με την Ελλάδα, η ίδια η Αλβανία τις έχει διαταράξει: «Η Αλβανία –τόνισε- είναι ένα υπό ένταξη κράτος στην Ευρωπαϊκή Ένωση και οφείλει να τηρεί το Ευρωπαϊκό κεκτημένο που σχετίζεται με την προστασία των μειονοτήτων και με την λειτουργία της Δημοκρατίας , της δικαιοσύνης, τις σχέσεις της καλής γειτονίας και την επίλυση των διαφορών με ειρηνικό τρόπο. Εάν δεν τα τηρεί  αυτά η Αλβανική πλευρά είναι αυτή σε μειονεκτική θέση  σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση , γιατί είναι μια Ευρωαλβανική σχέση , άρα αυτοί πρέπει να πληρούν όλες τις προυποθέσεις. Αναφέρθηκε στο δικαίωμα του βέτο που έχει η Ελλάδα και μπορεί άσχετα από το τι θα πει το οποιοδήποτε κράτος, να ανακόψει την ένταξη της Αλβανίας στην Ευρώπη. Η Ελλάδα όμως δεν επιθυμεί να είναι η «δύσκολη» στο αίτημα ενός λαού να ενταχθεί στην Ευρώπη, αλλά θέλει και να μην υπάρχουν θέματα σε εκκρεμότητα και δεν μπορεί η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη μεταξύ Ελλάδος- Αλβανίας να είναι σε εκκρεμότητα και πρέπει η Ελλάδα να προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο για την επίλυση της διαφοράς, κάτι το οποίο θα δείξουμε και για την Τουρκία για το ίδιο θέμα που έχουμε, με βάση το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και με βάση τον καταστατικό Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και τις αποφάσεις του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Την προστασία των περιουσιακών στοιχείων της μειονότητας , την καταφέραμε με τον Manfred Weber. Αν φυλακίστηκε ο Φρέντι Μπελέρη , είναι γιατί είναι ο νόμιμα εκλεγμένος δήμαρχος της Χιμάρας και αυτό που θέλει  η Αλβανική ηγεσία κα οι Αλβανοί, είναι να διαχειριστούν τα περιουσιακά στοιχεία της Ελληνικής μειονότητας. Γι αυτό κάναμε Ευρωαλβανικό το θέμα και μάλιστα με την ψήφο όλων των κομμάτων του Ευρωπαϊκού Δημοκρατικού τόξου. Αυτή είναι η διαδικασία και σύντομα προσβλέπουμε σε μια δίκαιη λύση και απελευθέρωση του Φρέντι Μπελέρη , για να αναλάβει τα καθήκοντα του, η να εκλεγεί στη θέση για την οποία είναι υποψήφιος με την ΝΔ  και τιμά το ψηφοδέλτιο μας με την θέση του αυτή».

Για τα όσα επιρρίπτει η αντιπολίτευση στην Κυβέρνηση για την συμφωνία των Πρεσών, δήλωσε: « Δεν αντιδρούσαμε στο θέμα του γεωγραφικού προσδιορισμού. Σ αυτό που αντιδρούσαμε και θεωρούμε ακόμα και σήμερα ότι είναι μια κακή συμφωνία, είναι το θέμα της εθνότητας. Δεν υπάρχει Μακεδονική εθνότητα όπως αναφέρεται στην συμφωνία, δεν υπάρχει Μακεδονική γλώσσα. Εγώ είχα μία συζήτηση με τον Πρόεδρο και τον υπουργό Εξωτερικών της Αλβανίας  εκείνης της εποχής, τον κ Ζάεφ και τον κ. Δημητρώφ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τους είπα, μιλήστε στην γλώσσα σας και όχι στα Αγγλικά, υπάρχει μεταφραστής, ξέρετε τι θα συμβεί, μόλις αρχίσετε να μιλάτε την γλώσσα σας, ο συνάδελφος μου από την Βουλγαρία θα βγάλει τα ακουστικά του και θα σας ακούσει, γιατί μιλάτε την ίδια γλώσσα , γιατί η γλώσσα σας είναι Βουλγαρική. Ο Γκλιγκόροφ ο πρώτος Πρόεδρος της γειτονικής χώρας, είχε πει  ότι η Μακεδονική εθνότητα που εσείς αποκαλείται σήμερα, ήρθε τον 6ο αιώνα μετά Χριστό, ε δεν μπορούμε 1000 η 800 χρόνια μετά τον Μέγα Αλέξανδρο, να λέμε ότι υπάρχει Μακεδονικό έθνος. Το έθνος σας είναι Σλαβικό και ήρθατε τον 6ο αιώνα μ.χ. Τα μου απάντησε αυτός; -Μα εμένα 4 γενιές , από τον παγκόσμιο πόλεμο και μετά με αποκαλούν Μακεδόνα , τι θέλετε να κάνω, να αλλάξω την ταυτότητα μου;- Δηλαδή το λέω , για να ην αλλάξεις ΕΣΥ την ταυτότητα σου, που δεν έχει καμία ιστορική βάση, πρέπει να αλλάξω εγώ την δική μου; Αυτή ήταν η κουβέντα που κάναμε σε Ευρωπαϊκό επίπεδο»

Το πρόβλημα που προκύπτει πλέον αυτή τη στιγμή σε σχέση με την συμφωνία των Πρεσπών , έγκειται  στο ότι: «Αυτή την κακή συμφωνία, όχι μόνο την υπέγραψαν δυό κυβερνήσεις, του κ Τσίπρα και του Ζάεφ, αλλά επικυρώθηκε και από τα εθνικά κοινοβούλια. Γι αυτό λέγαμε τότε, μην επικυρώσετε την σύμβαση στο Ελληνικό Κοινοβούλιο γι αυτά τα 2 θέματα , της εθνότητας και της γλώσσας. Από την στιγμή όμως που υπογράφεται μια συμφωνία, υπερτερεί κάθε νόμου και κάθε συντάγματος Εθνικού κράτους , γιατί γίνεται διεθνής νόμος. Αλλοίμονο εάν ζούσαμε σε μία ζούγκλα και κατά τον ίδιο τρόπο η Τουρκία θα ζητούσε να αναθεωρήσει μονομερώς την συνθήκη της Λωζάνης και θα μας ζητούσε Τουρκική μειονότητα στην Θράκη, ενώ η συνθήκη που ισχύει εδώ και 100 χρόνια, γιατί είναι διεθνές δίκαιο και υπερτερεί όλων των δικαίων των εθνικών κρατών, ορίζει Μουσουλμανική μειονότητα στην Θράκη. Το ίδιο θα έλεγε η Τουρκία για την συμφωνία για την Ζυρίχη και το Λονδίνο για το Κυπριακό. Δεν θα μιλούσαμε ότι πάμε για ενιαίο κράτος στην Κύπρο, αλλά θα μιλούσαμε για 2 ξεχωριστά κράτη , το βόρειο και το νότιο, αυτό που επιθυμεί η Τουρκία εδώ και 80 χρόνια. Αλλά δεν ζούμε σε μια ζούγκλα, αυτή είναι η έννομη τάξη και έτσι πρέπει να λειτουργούμε.

Λέμε λοιπόν, βγάλτε αυτά τα λυτρωτικά που έχετε στα σχολικά σας βιβλία , κατεβάστε τις ταμπέλες, δείτε τι θα κάνετε με το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου στη κεντρική σας πλατεία, ονομάσετε το όπως πρέπει να το ονομάσετε με βάση την ιστορία και ελάτε να κουβεντιάσουμε τα πρωτόκολλα. Το πρόβλημα δεν είναι σ εμάς , αλλά σ αυτή την χώρα με τις προκλήσεις του τελευταίου διαστήματος. Δηλαδή τι κάνει η Πρόεδρος των Σκοπίων όταν θα πάει στο εξωτερικό, ποια χώρα θα εκπροσωπεί, την χώρα Μακεδονία, μα αυτή δεν υπάρχει στον Οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών, ούτε στις διεθνείς συμφωνίες. Θα εκπροσωπεί μια χώρα που δεν υπάρχει, η θα αναγκαστεί να κάνει κι αυτή κι ο εντολοδόχος πρωθυπουργός από το βεμερό, την απίστευτη  κυβίστηση –κωλοτούμπα- του κ Τσίπρα, όταν μας έλεγε ότι με έναν νόμο και ένα άρθρο, θα αλλάξει τα μνημόνια, όταν μας μιλούσε για σεισάχθεια να χαρίσει τα δάνεια, όταν έκανε τα δημοψηφίσματα , για να κάνει τη απίστευτη κυβίστηση και να μας οδηγήσει στο 3ο και αχρείαστο μνημόνιο. Αυτοί έχουνε το πρόβλημα, αυτοί θα υποστούν και τις συνέπειες και αυτοί θα αναγκαστούν να κάνουν τη κυβίστηση του αιώνα για τα Βαλκάνια. Άρα εμείς περιμένουμε , το πρόβλημα είναι δικό τους και όχι δικό μας, γιατί υπάρχουν και οικονομικές ποινικές ρήτρες, πέρα από τις πολιτικές για την γειτονική χώρα. Δεν έχει καμία δυνατότητα προοπτικής μέσα στη Ευρωπαϊκή Ένωση , εάν δεν υποστούν αυτές τους τις θέσεις , μέχρι τον αστράγαλο θα τις καταπιούν. Εμείς περιμένουμε το πώς θα εξελιχθεί αυτή η ιστορία, δεν έχουμε τίποτα να φοβηθούμε, δεν έχουν απέναντι εμάς, έχουν απέναντι την διεθνή κοινότητα.

Είναι διαφορετικό αυτό των Σκοπίων από την αποκλειστική οικονομική ζώνη της  Αλβανίας, διότι η συμφωνία με την Αλβανία ενώ υπογράφηκε από 2 κυβερνήσεις και εκείνη την εποχή ήταν μια καλή συμφωνία, δεν επικυρώθηκε από τα κράτη μέσα στα κοινοβούλια τους και έτσι βγήκε το Συνταγματικό Δικαστήριο της Αλβανίας και ακύρωσε αυτή την συμφωνία και τώρα προχωρούμε σε κοινό υποσχετικό για να προσφύγουμε στον Διεθνή Οργανισμό για την επίλυση των διαφορών στην Χάγη».

Για τα όσα συντελούνται στην Γάζα  τα οποία ο π. Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση Δημήτρης Αβραμόπουλος χαρακτήρισε ως σφαγή και για το αν θα πρέπει η Ελλάδα να αναγνωρίσει το Παλαιστινιακό κράτος  όπως έπραξαν Ισπανία, Ιρλανδία , Νορβηγία (Συνολικά 140 από τα 193 κράτη μέλη του ΟΗΕ έχουν αναγνωρίσει το κράτος της Παλαιστίνης), απάντησε ότι η Ελλάδα ορθώς συνηγορεί με την Ευρωπαϊκή Ένωση με οποία συντάσσεται με τις συλλογικές αποφάσεις, ότι ασφαλώς το Ισραήλ έχει το δικαίωμα της αυτοάμυνας και ότι η Ελληνική Κυβέρνηση όπως και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη μέλη, ζητούν από το Ισραήλ να δώσει χώρο στην ειρήνη και να επιλυθεί αυτό το θέμα.: « Επιμένουμε στην θέση μας ότι αναγνωρίζουμε το κράτος της Παλαιστίνης, θέλουμε 2 κράτη στην περιοχή, που θα συμβιώνουν με ειρηνικό τρόπο και αυτή είναι η επιθυμία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία θα διαδραματίζει ένα θετικό ρόλο για την επίλυση αυτού του μεγάλου θέματος». (Σχετικά με την αντιμετώπιση των συνεπειών του πολέμου στο ανθρωπιστικό πεδίο, η Ελλάδα υποστηρίζει την ανάγκη διενέργειας ικανών ανθρωπιστικών παύσεων και τη δημιουργία των κατάλληλων διαδρόμων για την απρόσκοπτη και ταχεία παροχή βοήθειας στους Παλαιστινίους κατοίκους της Γάζας. Επιπλέον, η χώρα μας έχει αποστείλει βοήθεια, τόσο σε χρήμα όσο και σε είδος, για την αντιμετώπιση άμεσων αναγκών, αλλά και τη χρηματοδότηση προγραμμάτων επ΄ ωφελεία του Παλαιστινιακού λαού).

Για την υποστήριξη  της Ελλάδας  σε θέματα εθνικής και συνάμα Ευρωπαϊκής ασφάλειας από την Ευρωπαϊκή ένωση, ο κ. Κεφαλογιάνης  σημείωσε: «Εάν υπάρχει κάτι το οποίο μας ενδιαφέρει, είναι τα Ευρωπαικά σύνορα και το ανατολικό σύνορο της Ευρώπης που είναι τα δικά μας σύνορα, είναι να μην είναι μόνο σύνορα της Ελλάδας, αλλά και της Ευρώπης. Αυτό σε πολιτικό επίπεδο πιστοποιείται, από όλα τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ( αναφέρθηκε στον Αντρέι Πλένκοβιτς, πρωθυπουργό της Κροατίας το 2016, που μεταξύ άλλων επισκέφτηκε τον φράχτη του Έβρου για να πιστοποιήσουν τα σύνορα της Ελλάδος και κατά συνέπεια της Ευρώπης, κάτι πολύ σημαντικό)  και είναι πολύ σημαντικό να βλέπεις μαζί με τα αυτοκίνητα της Ελληνικής Αστυνομίας να περιπολούν και τα αυτοκίνητα της Frontex. Το ίδιο είναι και στο Καστελόριζο, που δίπλα στα σκάφη του Λιμενικού, υπάρχουν και τα σκάφη της Frontex , τα οποία πηγαίνουν κάθε βράδυ στα θαλάσσια σύνορα με την Τουρκία φωτισμένα, για να περνάει το μήνυμα και στην Τουρκία και κυρίως στους διακινητές, ότι εδώ είναι τα σύνορα της Ευρώπης και είμαστε εδώ μαζί με το Ελληνικό Λιμενικό σώμα να περιφρουρήσουμε αυτά τα σύνορα. Αυτό που κουβεντιάζουμε τώρα για πρώτη φορά μετά από 80 χρόνια, -την αμυντική Ένωση την συζητούσαμε για πρώτη φορά το 1950 μετά τον παγκόσμιο πόλεμο και τον εμφύλιο στην Ελλάδα. Εμείς οι πολιτικοί δεν ξέρω αν μπορούμε να κάνουμε το καλό, αλλά το κακό το κάνουμε, 2 βουλευτές από την Γαλλία μειοψήφησαν και έτσι δεν προχωρήσαμε πριν 80 χρόνια στην Ευρωπαϊκή Αμυντική Ένωση.  – Κάναμε ένα θνησιγενή οργανισμό, λεγόταν Δυτικοευρωπαϊκή Ένωση, κανείς δεν το πήρε χαμπάρι και έκλεισε την πορεία του μετά από 50 χρόνια, χωρίς να κάνει τίποτα στα μέσα της 10ετίας του 1990.  Τώρα όμως που έχουμε για πρώτη φορά κατοχή της Ρωσίας στην Ουκρανία, που είναι πρώτη η φορά μετά την εισβολή στην Κύπρο το 1974, νιώθουν την απειλή τα κράτη της Ευρώπης και ξαναπιάνουν το νήμα από το 1950, για να κάνουμε μία ενιαία αμυντική ένωση και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Η Ελλάδα έχει να ωφεληθεί τα μέγιστα , γιατί εμείς έτσι κι αλλιώς πληρώνουμε για την ασφάλεια μας το 2%  του Εθνικού ακαθάριστου προϊόντος μας με πολύ μεγάλο κόστος για τον Ελληνικό λαό και τις κοινωνικές πολιτικές που θα μπορούσαμε όλα αυτά τα χρόνια να ασκούμε, στην Ελλάδα, γιατί πρέπει να προστατεύσουμε το υπέρτατο αγαθό που είναι η ασφάλεια μας. Έχουμε και μια πολεμική βιομηχανία, η οποία δεν πήγε όπως έπρεπε, από τους συνδικαλισμούς και των ιδεολογικών περιπλανήσεων πάρα πολλών κομμάτων στο παρελθόν και μπορούμε να ξαναπιάσουμε και εμείς το νήμα από το 1974 που ιδρύθηκε η Ελληνική Πολεμική Βιομηχανία από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και να έχουμε ένα συγκριτικό πλεονέκτημα από την άντληση αυτής της βιομηχανίας και για να μπορέσουμε να καλύπτουμε τον εξ ανατολών κίνδυνο και τις απειλές και για να διαδραματίζουμε πρωταγωνιστικό ρόλο στο θέμα της άμυνας στην Ευρώπη. Αυτό σε κάθε περίπτωση είναι πολύ ψηλά στην ατζέντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όχι πια σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο, αλλά και στο πεδίο και είμαστε πολύ αισιόδοξοι ότι θα προχωρήσουμε προς αυτή την κατεύθυνση και η Ελλάδα θα ωφεληθεί τα μέγιστα, γιατί αν κάποιοι ωφελούνται , είναι οι χώρες που βρίσκονται στα σύνορα και αυτές που έχουν την μεγαλύτερη απειλή και αυτές είναι η Ελλάδα, οι Βαλτικές χώρες και η Πολωνία».

Για το πώς θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο η Ελλάδα στο νέο Ευρωπαϊκό γίγνεσθαι, σημείωσε : « Είμαστε πρωταγωνιστές, έτσι νιώθουμε, έτσι συμπεριφερόμαστε και έτσι πηγαίνουμε στο Ευρωπαϊκό επίπεδο. Είμαστε πρωταγωνιστές, γιατί ποια η Ελλάδα έχει τεράστια  αξιοπιστία. Η μεγαλύτερη προσβολή σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, είναι κάποιος να βγάλει τα ακουστικά του και να μην σε ακούει καθόλου και αυτό το ζήσαμε 2016-2019, με τα μνημόνια, με τις σεισάχθειες και με τα δημοψηφίσματα. Τώρα μας ακούνε με προσοχή, ο Πρωθυπουργός, είναι ο ποιο ισχυρός Πρωθυπουργός στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Έχουμε απόλυτη πλειοψηφία στην Ελλάδα, έχουμε καθαρή εντολή και θεωρείται ο καλύτερος Πρωθυπουργός ανάμεσα στους 13 Πρωθυπουργούς και αρχηγούς των κρατών και εμείς είμαστε πρωταγωνιστές .Εάν ήμουν ένας εκπρόσωπος μικρού η περιθωριακού κόμματος  δεν θα ερχόντουσαν οι 705 συνάδελφοι μου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να μου εμπιστευτούν δύο τόσο σημαντικές θέσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό γίνεται γιατί η ΝΔ είναι ισχυρή, για το ότι η Ελλάδα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο και γιατί μας εμπιστεύονται, όχι μόνο ως πρόσωπα, αλλά και ως εκπροσώπους, ενός σοβαρού διαχρονικά κόμματος, που βρίσκεται πάντα στην σωστή μεριά των γεγονότων , ενός κόμματος που λειτουργεί με βάση αρχές και αξίες και ένα κόμμα, το οποίο είναι αρεστό και επιθυμητό να συνεργάζεται κανείς σε Ευρωπαϊκό επίπεδο».  

Για το δυστύχημα των Τεμπών  και τα όσα διαμείβονται περί μπαζώματος του χώρου κλπ, ανέφερε : « Όλοι σκύβουμε σ αυτή την ιστορία με σεβασμό και ιδιαίτερα στα θύματα , αλλά τα όσα λέγονται δείχνουν και την γύμνια της αντιπολίτευσης, διότι ενώ πραγματικά θα είχε πολλά άλλα θέματα που θα μπορούσε να αναδείξει στον Ελληνικό λαό, προσπαθεί μέσα από μια λογική αντιπαράθεσης παίζοντας με τον πόνο αυτών των ανθρώπων, να δημιουργήσει πολιτικό θέμα. Δεν είμαστε στην εποχή των λαϊκών δικαστηρίων, ούτε στην εποχή που κατηγορούμε από την πλατεία για να ξεκινήσω ένα λαϊκό δικαστήριο, δεν είμαστε στην εποχή της Γαλλικής Επανάστασης, ούτε στις τραγικές περιόδους της δικιάς μας ιστορίας. Η δικαιοσύνη έχει τον δικό της χρόνο και δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία, ότι όλα τα θέματα που αφορούν την τραγωδία των Τεμπών, θα αποκαλυφθούν. Ήδη οι άνθρωποι είναι προφυλακισμένοι για λάθη και παραλείψεις , οι πολιτικές ευθύνες έχουν αναληφθεί, αλλά άλλο είναι η πολιτική ευθύνη και άλλο είναι η ποινική ευθύνη.

Δεν μπορούν να δημιουργήσουν θέμα, το έχουμε συζητήσει χίλιες φορές, γνωρίζουν πολύ καλά ότι οι πολιτικές ευθύνες αναλήφθηκαν και γνωρίζουν πολύ καλά ότι αν εμπλέκονται κάποιοι με την 717 σύμβαση που δεν προχώρησε αυτό το θέμα της ηλεκτρονικής ταυτοποίησης της διακίνησης των σιδηροδρόμων, έπρεπε το σύστημα το πραγματικό να δουλεύει.

Υπάρχουν παραλείψεις και λάθη και ανθρώπινα λάθη, πολιτικές όμως ποινικές ευθύνες δεν μπορούν να υπάρξουν. Αν το κάνει αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι γιατί γνωρίζει, ότι με βάση το παλιό Σύνταγμα , για τον  ο κ. Σπίρτζη έχουν ήδη παραγραφεί αδικήματα αν υπήρχαν για την σύμβαση. Επειδή δε εμείς δείξαμε την επιμέλεια του καλού οικογενειάρχη και αλλάξαμε την σύμβαση αυτή, τα πολιτικά πρόσωπα αν έχουν ευθύνες , όταν αυτό θα συζητηθεί στην δικαιοσύνη, αυτές δεν παραγράφονται σε 2ες εκλογές μετά το οποιοδήποτε συμβάν, αλλά θα παραγράφονται όπως σε όλους τους Έλληνες πολίτες για κακουργήματα σε 20 χρόνια και για πλημμελήματα  σε 5 χρόνια. Ας αφήσουν την δικαιοσύνη να κάνει την δουλειά της, γιατί δεν έχουν να ωφεληθούν σε τίποτα απ αυτά τα θέματα». ,  .

Τέλος ο κ. Κεφαλογιάννης στάθηκε στις προτεραιότητες του εάν επανεκλεγεί στην Ευρωβουλή , ήτοι ,τα εθνικά θέματα, εκεί όπου έχει τάξει τον εαυτό του όπως ανέφερε, την αναθεώρηση της ΚΑΠ ( ήταν ο μόνος ¨Έλληνας Ευρωβουλευτής που μετείχε στην επιτροπή Γεωργίας την προηγούμενη περίοδο) και τα θέματα του περιβάλλοντος, που όπως ενημέρωσε, είχε την τιμή να εισηγηθεί το ποιο δαπανηρό για την προστασία του περιβάλλοντος νομοσχέδιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Προήδρευε 7 επιτροπών και έλαβε μέρος στον 3λογο με την Επίτροπο Φερέιρα και τον Υπουργό Περιβάλλοντος της Γερμανίας  για ένα πρόγραμμα 130 δις για να μην μείνει κανείς πίσω από την πράσινη μετάβαση για να απαλλαγεί η Ευρώπη  απο το φαινόμενο του θερμοκηπίου και για την κλιματική αλλαγή,  που η Ευρώπη έχει βάλει 1 τρις γι αυτή την πολιτική. Η εισήγηση του κ Κεφαλογιάννη έτυχε της μέγιστης αποδοχής και ψηφίστηκε από 640  Ευρωβουλευτές και τους Έλληνες Ευρωβουλευτές  όλων των κομμάτων ,από τους 670 που έλαβαν μέρος .Το νομοσχέδιο αυτό ωφελεί ιδιαίτερα την Ελλάδα και ιδιαίτερα τα νησιά , γιατί το 1% αυτού του γιγαντιαίου προγράμματος θα είναι για τα Ελληνικά και Ευρωπαικά νησιά και με 5 δις η Δυτική Μακεδονία και η Μεγαλόπολη. 

 Κλείνοντας ο κ Κεφαλογιάννης σημείωσε: «Πρώτα απ όλα, κανείς δεν μπορεί να προτιμήσει έναν υποψήφιο αν δεν ψηφίσει το ψηφοδέλτιο κι  εγώ δίνω την μάχη του ψηφοδελτίου. Η πρώτη επιλογή είναι το ψηφοδέλτιο, η δεύτερη επιλογή είναι ο υποψήφιος. Θα απευθυνθώ στους δημοκράτες πολίτες, τους ενημερωμένους, τους προβληματισμένους πολίτες και θα τους πω ότι πρέπει όλοι να ψηφίσουμε, γιατί έτσι θα έχουμε και την ευθύνη των επιλογών μας. Αλλιώς θα αφήσουμε τα άκρα και τις ακρότητες, αυτούς που δεν έχουν το ίδιο ενδιαφέρον , την ίδια επιμέλεια για να προσεγγίζουν τα θέματα με σοβαρότητα και δημοκρατική συνείδηση να αποφασίζουν για μας.

 Δεν αφήνουμε τους λίγους για να αποφασίζουν για μας και γι αυτό καλούμε κάθε δημοκράτη πολίτη να λάβει μέρος σ αυτή τη γιορτή και με δικιά του ευθύνη να αποφασίσει τι πρέπει να ψηφίσει.

Διαβάζουμε σωστά την ιστορία και τα γεγονότα της, το έχουμε ζήσει στον μεσοπόλεμο και στην Ελλάδα σε διάφορες περιόδους και γλυτώσαμε από μεγάλες περιπέτειες και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, δεν γλυτώσαμε όμως στον μεσοπόλεμο, γι αυτό πήγαμε σε εκατόμβες των νεκρών, γιατί κάποιοι απείχαν και κάποιοι  άλλοι ακραίοι συμμετείχαν και αυτοί πήραν τις αποφάσεις και μας οδήγησαν στα ολοκαυτώματα , στις ταλαιπωρίες και στους εμφυλίους.

Αν πληρώνουν οι Ευρωπαίοι πολίτες 200 εκατομ ευρώ για να πηγαίνουμε κάθε μήνα μια φορά στο Στρασβούργο για την ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αυτό  γίνεται για έναν συμβολισμό. Ο συμβολισμός αυτός λέει  -ποτέ πια πόλεμος- και απευθύνεται στους δημοκράτες.

Γι αυτό καλούμε τους δημοκράτες πολίτες να ψηφίσουνε , γιατί ήταν η περιοχή εκείνη που τσακώνονταν οι Γάλλοι με του Γερμανούς  ποιος θα πάρει τον άνθρακα και τον χάλυβα για να έχει πρώτη ύλη για την βιομηχανία του, πάνω σ αυτό το μεγάλο κρίσιμο θέμα της αντιπαράθεσης και των ολοκαυτωμάτων στήσαμε το Ευρωπαϊκό οικοδόμημα, που μας χάρισε 80 χρόνια ειρήνης και ευημερίας.

Θα  είμαστε επαρκείς της ιστορικής μας ευθύνης , αν καταφέρουμε και εμείς να βάλουμε τις βάσεις να έχουμε αυτά τα αγαθά, για μας, τα παιδιά μας και τις νεότερες γενιές».

Ακολουθεί το ηχητικό της συνέντευξης

Επιμέλεια κειμένου Ελευθερία Κουλουριώτου.    




336 X 280

16122257999808197650 2

 

 

00 inkefalonia general ad 300X250