Κώστας Τσουκαλάς στον COSMOS 96,5: “Το μεγαλύτερο πρόβλημα μας είναι το δημογραφικό - Η χώρα σήμερα είναι στον «αυτόματο»”

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 02 Ιουνίου 2024 10:57

Κώστας Τσουκαλάς στον COSMOS 96,5: “Το μεγαλύτερο πρόβλημα μας είναι το δημογραφικό  - Η χώρα σήμερα είναι στον «αυτόματο»”

Στον ραδιοφωνικό σταθμό COSMOS 96,5  στην εκπομπή «Στα Υπόγεια είναι η θέα», με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Αλοίζο και Σπυριδούλα Αναλυτή, φιλοξενήθηκε ο κ. Κώστας Τσουκαλάς, Δικηγόρος- Εργατολόγος, Υποψήφιος Ευρωβουλευτής με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

O Κώστας  Τσουκαλάς, κατάγεται από την Γορτυνία Αρκαδίας, γεννήθηκε το 1985 και μεγάλωσε στην Αθήνα. αποφοίτησε το 2008 από τη Νομική Σχολή του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Ακολούθως πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στην «Πολιτική Επιστήμη και Κοινωνιολογία» του Πολιτικού Τμήματος της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ.

Από τα φοιτητικά του χρόνια έχει αναπτύξει έντονη  κοινωνική και συνδικαλιστική δράση.

Υπήρξε επί χρόνια εκλεγμένος εκπρόσωπος των φοιτητών της Νομικής Σχολής Αθηνών.

Έχει διατελέσει Γραμματέας της ΠΑΣΠ Νομικής Αθηνών την περίοδο 2006-2008 και μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ την περίοδο 2008-2010.

Ασκεί μάχιμη δικηγορία από το 2010,έχει ειδικευτεί στο εργατικό δίκαιο, στο ασφαλιστικό – συνταξιοδοτικό δίκαιο, όπως και στο Τραπεζικό Δίκαιο με επίκεντρο την ρύθμιση οφειλών (δικαστικά και εξωδικαστικά.

Είναι νομικός σύμβουλος Πανελλήνιων Συνδικαλιστικών Σωματείων, Ομοσπονδιών και Πρωτοβάθμιων Σωματείων, Επαγγελματικών Επιμελητηρίων,  καθώς και πολλών  επιχειρήσεων.

Αρθρογραφεί σε επιστημονικά περιοδικά και σε εφημερίδες για τις εξελίξεις στο εργατικό δίκαιο, στην κοινωνική ασφάλιση , στο καυτό ζήτημα του ιδιωτικού χρέους  και τις εξελίξεις στο οικογενειακό δίκαιο.

 Ο κ Τσουκαλάς μπαίνοντας στην μάχη για τις Ευρωεκλογές, περιόδευσε ανά την Ελλάδα και στάθηκε αρχικά στην πολύ μεγάλη έλλειψη υποδομών που υπάρχει στην  χώρα και στην ανεπαρκή νοσηλευτική κάλυψη που καταγράφεται κυρίως στα νησιά και τους ορεινούς όγκους: « Το μεγάλο ζήτημα είναι και συνδέεται και με το δημογραφικό, ότι δεν νιώθουνε ασφάλεια να μείνουν στον τόπο τους τα νέα παιδιά και λόγω των υποδομών και λόγω της πολύ χαμηλής νοσηλευτικής κάλυψης. Υποστελεχωμένα Κέντρα Υγείας, Υποστελεχωμένα Νοσοκομεία, αυτή είναι η εικόνα σήμερα του ΕΣΥ. Το ΠΑΣΟΚ έχει αγγίξει πάρα πολύ το θέμα της υγείας, γιατί είναι και στο DNA του. Είναι το κόμμα το οποίο στην ουσία διαμόρφωσε όρους να έχει πρόσβαση στην δημόσια υγεία η κοινωνική πλειοψηφία. Για εμάς, όταν μιλάμε για κοινωνικό κράτος, το ποιο βασικό είναι η δημόσια υγεία , η δημόσια παιδεία και προφανώς οι εργασιακές σχέσεις και η κοινωνική ασφάλιση. Και βέβαια, πως θα στηρίξουμε στην αγροτική παραγωγή, να έχουμε ένα παραγωγικό μοντέλο, το οποίο θα είναι σύγχρονο, λειτουργικό, θα μπορεί η χώρα να παράγει και να διασφαλίσει την διατροφική ασφάλεια και την επισιτιστική επάρκεια, δύο βασικά αγαθά σήμερα, που αφορούν και την Ελλάδα και την Ευρώπη».

Για τις δυνατότητες που υφίστανται ενίσχυσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανάφερε ότι θα πρέπει να αιτηθούν μεγαλύτερα κονδύλια  για τις υποδομές υγείας για την απάλυνση της συμμετοχής των  ασφαλισμένων στις δαπάνες , για αξιοπρεπείς μισθούς στους γιατρούς ( έκανε εκτενή αναφορά στο στεγαστικό πρόβλημα και στην έλλειψη γιατρών λόγω των μισθών που λαμβάνουν σε σχέση με το κόστος ζωής, αλλά και στους χαμηλούς μισθούς των ενστόλων που όλα αυτά σχετίζονται και με το δημογραφικό πρόβλημα).

Για το Δημογραφικό πρόβλημα σημείωσε: «Το δημογραφικό είναι το πολύ μεγάλο εθνικό ζήτημα της χώρας, γιατί αν δούμε τις προβολές του μέλλοντος, ότι θα είμαστε το 2070 8 εκατομμύρια Έλληνες, αυτό σημαίνει 50 περίπου δις λιγότερο ΑΕΠ , σημαίνει υποβάθμιση της χώρας όσον αφορά την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και υποβάθμιση στον ρυθμό καταμερισμού εργασίας, ανάθεσης και απασχόλησης».

Για την Κοινή Αγροτική Πολιτική  σημείωσε ότι θα πρέπει να γίνει επαναδιαπραγμάτευση  της ΚΑΠ με την προοπτική να μπούνε 9 χώρες όπως ακούγεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, λόγω του ότι οι ενισχύσεις  έχουν σχέση με τις στρεμματικές εκτάσεις. (αναφέρθηκε σ αυτό το σημείο στην 12μηνη επιτήρηση που μπήκε ο ΟΠΕΚΕΠΕ κάτι που θα καταλήξει εις βάρος των αγροτών με επί πλέον καθυστερήσεις και έψεξε την κυβέρνηση για αναποτελεσματικότητα και καθυστέρηση στο ενεργειακό κομμάτι που θα ενισχύσει με μειωμένα ενεργειακά κόστη τους παραγωγούς)».

Όσον αφορά την εμπλοκή του στις Ευρωεκλογές, ο κ Τσουκαλάς ,αφού έκανε αναφορά στην εργασιακή δραστηριότητα του και την κοινωνική του δράση που έχουν ενισχύσει την γνώση του σε θέματα που απασχολούν στην πλειονότητα της την Ελληνική κοινωνία, οφειλές, δάνεια, εργοδοτικά, ασφαλιστικά, έλαβε την απόφαση την φωνή αυτή της κοινωνίας να την μεταφέρει στην Ευρωπαϊκή Ένωση. « Δεδομένου ότι θεωρώ τον εαυτό μου μέρος της Δημοκρατική παράταξης από την πρώτη μέρα της κοινωνικής μου συνειδητοποίησης, θεώρησα ότι είναι μία υπαρξιακή μάχη αυτή και για την παράταξη, αλλά κυρίως για την χώρα , ώστε να μπορέσει την επόμενη μέρα να έχει ένα άλλο μέλλον , ένα μέλλον που δεν θα σπαταλά όπως κάνει σήμερα η Κυβέρνηση τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας.  Εκτός αυτού , έχουμε και πάρα πολύ μεγάλες προκλήσεις στην Ευρώπη σήμερα και μία απ αυτές είναι η κοινωνική Ευρώπη. Η τεχνητή νοημοσύνη, η ρομποτική, θα αλλάξουνε τα πάντα στον τομέα της εργασίας τα επόμενα χρόνια. Οι μελέτες λένε ότι ένα 15% των σημερινών θέσεων εργασίας θα χαθούν, αλλά μπορεί 30% νέες θέσεις να διαμορφωθούν, αν έχουμε πολιτικές με επίκεντρο τον άνθρωπο.

Ο κ Τσουκαλάς έκανε επίσης αναφορά στην ενεργειακή αυτονομία που είναι  είναι μία ακόμη πρόκληση .

 Για το δημογραφικό το οποίο όπως ανέφερε η Κυβέρνηση αντιμετωπίζει με πυροτεχνήματα επικοινωνιακά, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ έχει ως στόχο κονδύλια για την κατασκευή κοινωνικών κατοικιών, να αυξηθεί το απόθεμα των ακινήτων για να πέσουν οι τιμές, φορολογικές ελαφρύνσεις, κονδύλια για να υπάρχουν διαφορετικοί φορολογικοί συντελεστές  και επενδύσεις όχι μόνο στις πρωτεύουσες των Νομών , αλλά και σε κωμοπόλεις.

 Για να λυθεί το δημογραφικό τόνισε, πρέπει πρώτα να στηριχθεί η περιφέρεια.

Συμπληρωματικά, αναφέρθηκε στα επιδόματα παιδιών, στην αύξηση της αγοραστικής δύναμης με συλλογικές συμβάσεις εργασίας, που η κυβέρνηση αρνείται να τις φέρει 5 χρόνια μετά τα μνημόνια, στις πενιχρές συντάξεις. Επαναφορά του ΕΚΑΣ, Ενιαία Αρχή Καταναλωτή, Επιτροπή Ανταγωνισμού, μείωση των έμμεσων φόρων, κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου, προστασία της πρώτης κατοικίας, στήριξη της μικρομεσαίας επιχείρησης με μόνιμο Ταμείο Ανάκαμψης που θα πηγαίνει και στην παιδεία και στην υγεία, ενιαία πολιτική άμυνας και ασφάλειας, ευρωστρατός, γεωπολιτικά, γεωοικονομικά, γεωστρατηγικά θέματα, αλληλεγγύη της Ευρώπης (επιχειρηματολόγησε ανάλογα για κάθε ένα χωριστά).

Για το ιδιωτικό χρέος στην Ελλάδα ανέφερε: « Η Κυβέρνησης το 2020 όταν κατήργησε τον νόμο για την προστασία της Α΄ κατοικίας, έφερε τον περίφημο εξωδικαστικό μηχανισμό και τότε στην βουλή έλεγε ο Υπουργός Οικονομικών, ότι θα μπούνε 180 χιλιάδες φυσικά και νομικά πρόσωπα την πρώτη χρονιά. Έχουμε 2024 και έχουνε μπει 15 χιλιάδες. Έχουμε 60 χιλιάδες πλειστηριασμούς κάθε χρόνο την τελευταία 3ετία με γιγαντιαία αναδιανομή της περιουσίας από τους πολλούς στους λίγους. Οι Ευρωπαϊκές οδηγίες για να είναι δεσμευτικές, πρέπει να έχουν μία διατύπωση, αυτή τη στιγμή ενώ υπάρχει Ευρωπαϊκή οδηγία που μιλάει για προστασία Α΄ κατοικίας, επειδή κυριαρχεί το ΕΛΚ , αυτή δεν έχει υψηλή δεσμευτικότητα, με αποτέλεσμα να μπορεί μία συντηρητική κυβέρνηση όπως στην χώρα μας, να καταργεί τον νόμο αυτό. Η κεντρική Ευρωπαϊκή τράπεζα πριν 2 χρόνια όταν ξεκίνησε η μεγάλη πληθωριστική κρίση, είπε ότι το φάρμακο είναι η αύξηση των επιτοκίων, κάτι το οποίο οδήγησε στην χώρα μας σε νέα γενιά κόκκινων δανείων, γιατί εμείς ήδη είχαμε περάσει μια 10ετία πολύ μεγάλης αύξησης  του ιδιωτικού χρέους . Ποιος φορέας, ποια δομή είναι εκείνη που διαφωνεί η συναινεί με τις εισηγήσεις  της  ΕΚΤ, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, άρα προφανώς το να ενισχυθούν οι πολιτικές δυνάμεις που έχουν κοινωνική ευαισθησία και να υπάρχει και πολιτικό προσωπικό το οποίο θα μπορεί να συνδυάζει και την τεχνοκρατική επάρκεια και το πολιτικό σθένος να συγκρουστεί για τις κοινωνικές πλειοψηφίες και στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, είναι κρίσιμο γι αυτό και πιστεύω ότι και εγώ μπορώ να είμαι χρήσιμος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο».

Για την κοινωνική ασφάλιση στην Ελλάδα , σημείωσε ότι έχει μία αιτιώδη συνάφεια με το Δημογραφικό πρόβλημα και επέστρεψε στα όσα ανέφερε για τους πολυεθνικούς ομίλους- λόγο τεχνητής νοημοσύνης και μείωσης του προσωπικού τους- ότι θα πρέπει να  καταβάλουν μία εισφορά στα συστήματα κοινωνικής ασφάλισης για να μπορέσουν αυτά να έχουν την δυνατότητα να δίνουν επαρκείς συντάξεις και να βγούμε από την σημερινή συζήτηση της συνεχούς αύξησης των ορίων ηλικίας: «Πρέπει να δούμε ξανά την ποιότητα της ζωής στην Ευρώπη. Το Ευρωπαϊκό κεκτημένο συνοδεύεται και συνδέεται  με ένα κοινωνικό μοντέλο που έχει ποιότητα ζωής και έχει τον άνθρωπο στο επίκεντρο. Το τι όριο ηλικίας έχουμε και το τι συντάξεις δίνουμε, είναι σε συνάφεια με τις πολιτικές επιλογές που γίνονται σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».

Όσον αφορά τα εθνικά θέματα και την εξωτερική πολιτική, ο κ. Τσουκαλάς , αναφέρθηκε στα εμπόδια που συνεχίζουν να υπάρχουν στα θαλάσσια πάρκα , στο αφήγημα της «γαλάζιας πατρίδας» από την πλευρά της Τουρκίας. Έκρινε ως θετικό την μείωση των παραβιάσεων του FIR  Αθηνών αλλά η ουσία όπως ανέφερε των διαφορών με την Τουρκία, είναι οι ΑΟΖ, η υφαλοκρηπίδα, τα θαλάσσια πάρκα και εκεί χρειάζεται μία εξωτερική πολιτική προνοητική και στοχευμένη και υπεραμύνθηκε της ενιαίας αμυντικής Ευρωπαϊκής πολιτικής και ασφάλειας.

Για την συμφωνία των Πρεσπών σημείωσε ότι το ΠΑΣΟΚ εξ αρχής την είχε χαρακτηρίσει  προβληματική όσον αφορά την εθνικότητα και την γλώσσα, όχι όμως όσον αφορά την ονομασία με την οποία συμφωνούσαμε. (Η Φώφη Γεννηματά, πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής τότε , ανέφερε ότι η συμφωνία έχει θετικά σημεία, αλλά υπάρχουν και αρνητικά. Ωστόσο, στελέχη του κόμματος όπως οι Γιώργος Παπανδρέου, Σταύρος Θεοδωράκης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Γιώργος Καμίνης και Νίκος Ανδρουλάκης υποστήριξαν ότι «ναι μεν η συμφωνία έχει γκρίζες ζώνες αλλά κινείται σε θετική κατεύθυνση και πρέπει επιτέλους να λυθεί.) : «Η ΝΔ διά στόματος Άδωνη Γεωργιάδη έλεγε μακάρι να βγεί το  VMRO-DPMNE,( ένα δεξιό κόμμα που πολλές φορές «φλερτάρει» με έντονα εθνικιστικές ιδέες), και τώρα βλέπουμε τις συνέπειες αυτής της πολιτικής, έχουμε ξανά έξαρση εθνικισμών στην γειτονική χώρα και βλέπουμε ότι η ίδια στην ουσία έρχεται και φαλκιδεύει το περιεχόμενο της Συμφωνίας των Πρεσπών. Μιλάνε για Μακεδονία, για άλλη ονομασία της χώρας τους η ίδια η ηγεσία, άρα έχει αποτύχει η Κυβέρνηση της ΝΔ, γιατί η ίδια αμέλησε να προχωρήσει την συμφωνία».

Για το θέμα της Αλβανίας ανέφερε ότι ο Πρωθυπουργός έλεγε ότι με την υποψηφιότητα Μπελέρη πάει να διεθνοποιήσει το πρόβλημα και η αντίδραση ήταν η ομιλία του Ράμα στην Αθήνα και χαρακτήρισε την πολιτική της ΝΔ κυρίως επικοινωνιακή.

Το ΠΑΣΟΚ  στον αντίποδα όπως σημείωσε, μιλάει για ένα άλλο κράμα εξωτερικής πολιτικής, χωρίς φανφάρες , χωρίς επικοινωνιακά  τρικ, με ουσία, για την ειρήνη, την ασφάλεια , για τις καλές σχέσεις με κανόνες και σεβασμό πάνω απ όλα στα εθνικά συμφέροντα της χώρας. 

Για τα όσα διαδραματίζονται στην Παλαιστίνη , δήλωσε ότι είναι δεδομένη η θέση του ΠΑΣΟΚ για άμεση παύση του πολέμου και της αιματοχυσίας που είναι σε εξέλιξη και είναι πάγια θέση του ΠΑΣΟΚ εδώ και πάρα πολλά χρόνια ότι πρέπει να υπάρξει αναγνώριση του Παλαιστινιακού κράτους: «Θέλουμε καλές σχέσεις και με το Ισραήλ και με την Παλαιστίνη να σταματήσει ο πόλεμος και να ανοίξει ένας ειλικρινής διάλογος, ο οποίος θα απομονώσει και τις δυνάμεις της Χαμάς  η οποία λειτουργεί αποτρεπτικά στο να βρεθεί λύση, αλλά και τις ακραίες φωνές στο Ισραήλ οι οποίες προχωρούν σήμερα σε μία πολύ μεγάλη αιματοχυσία».

Για την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ελλάδα και την Ευρώπη, ανέφερε ότι απειλεί την ίδια την συνοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ευρωπαϊκού εγχειρήματος και επειδή η χώρα μας σε όλα τα επίπεδα έχει συμφέρον από μία ενιαία Ευρώπη , η Ελλάδα θα είναι η μεγάλη χαμένη από την άνοδο της ακροδεξιάς,. Υποστήριξε ότι πρέπει να απομονωθεί και ότι η αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρέπει να γίνει με μεγάλη ενίσχυση της Ευρωααριστεράς και του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Για την αξιοπιστία της Ελλάδας στην Ευρώπη και τον επιζητούμενο πρωταγωνιστικό ρόλο της στην Ευρώπη, ο κ Τσουκαλάς  αναφέρθηκε  στην έκθεση της Moodys  (Αμετάβλητη διατήρησε την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Moody’s, στην κατηγορία Ba1, η οποία βρίσκεται ένα “σκαλοπάτι” πιο κάτω από την επενδυτική βαθμίδα. Παράλληλα, διατήρησε αμετάβλητες τις προοπτικές της οικονομίας (stable outlook)) και σημείωσε: «Η χώρα σήμερα είναι σε έναν αυτόματο πιλότο, όπου μόνο επειδή υπάρχει τουρισμός υπάρχει μία συγκυριακή ανάπτυξη και ακόμα και η οικοδομική  δραστηριότητα , βλέπουμε να είναι αυξημένη εκεί που υπάρχει τουρισμός. Παράλληλα όμως με ένα μεγάλο ανθελληνισμό της Ελληνικής ιδιοκτησίας, γιατί ένα μεγάλο μέρος της Ελληνικής ιδιοκτησίας το αγοράζουνε αλλοδαπά συμφέροντα.

Για να μπορέσουμε να παίξουμε έναν ρόλο στην Ευρώπη, πρέπει να αλλάξουμε το παραγωγικό μας μοντέλο και να το συνδέσουμε κυρίως με τις νέες τεχνολογίες. Να αναπροσανατολίσουμε την εκπαίδευση στις νέες τεχνολογίες , στην τεχνητή νοημοσύνη, είμαστε ουραγοί στην ψηφιοποίηση, ότι και να λέει η Κυβέρνηση. Αν δεν ενταχθούμε στο νέο μοντέλο ανάπτυξης , δεν θα μπορέσουμε να παίξουμε έναν πρωταγωνιστικό ρόλο.Στην Ευρώπη δοκιμάζουνε σήμερα 4ημερη εργασία, με διατήρηση αποδοχών και στην χώρα μας πανηγυρίζουμε για την 6ήμερη εργασία. Είμαστε αντιπαράδειγμα, ποιο πολύ μοιάζει να θέλουμε μιας νεοφιλελεύθερης έμπνευσης ιδεοληψίες να εφαρμόσουμε , βαθιά ανεπίκαιρες, παρά να ακολουθήσουμε τα κοινωνικά κεκτημένα τα οποία στην Ευρώπη σήμερα είναι ήδη διαμορφωμένα και είναι ήδη ισχυρά. Πρέπει να αντιγράψουμε παραδείγματα, χωρίς να παραγνωρίζουμε ότι και η Ευρώπη έχει προβλήματα , και στην Ευρώπη κυριαρχούνε οι Ελίτ. Εμείς θέλουμε να εκφράσουμε, τις δυνάμεις που δημιουργούν και όχι τις δυνάμεις που απλά, μεταπρατικά κερδοφορούν εις βάρος της μεγάλης πλειοψηφίας». 

Όσο αφορά την κατανόηση της σημαντικότητας των Ευρωεκλογών από τους πολίτες, ο κ Τσουκαλάς τόνισε ότι θα πρέπει να αντιληφθούν οι πολίτες  και είναι καθήκον και των εμπλεκόμενων στις Ευρωεκλογές να τους το εξηγήσουν, ότι το 80% της νομοθεσίας  που αφορούν τις ζωές τους παράγεται πρωτογενώς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (ανέλυσε επαρκώς τα της νομοθεσίας αυτής), γι αυτό δεν είναι μία μάχη που πρέπει να κυριαρχήσει η χαλαρή ψήφος.: «Στις Ευρωεκλογές διακυβεύεται η κοινωνική σταθερότητα, η προστασία των δημοκρατικών θεσμών και το αν η χώρα και η Ευρώπη θα μπορέσουνε να αλλάξουνε ρότα και να πάνε σε μία πραγματική ενοποίηση για τους λαούς. Πρέπει να μάθει κα  η Ευρώπη απ τα λάθη της, διότι κάθε εργασία του μέλλοντος, προϋποθέτει μια βαθιά μελέτη του παρελθόντος. Η Ευρώπη μυωπικά τα τελευταία 30 χρόνια , επένδυσε τα πάντα όσον αφορά την ασφάλεια στις Ηνωμένες Πολιτείες και τα πάντα όσον αφορά την οικονομία στην Γερμανία και τώρα βλέπουμε τις εξελίξεις που ποια έχουμε έναν πολιπολικό κόσμο, που οι ΗΠΑ δεν παίζουν τον ρόλο ποια τον ρόλο αυτό όσον αφορά την άμυνα, βλέπουμε την Γερμανία που ήταν εξαρτημένη ενεργειακά από την Ρωσία να καταρρέει η οικονομία της και να συμπαρασύρει σε μια πολύ μεγάλη κρίση στις εφοδιαστικές αλυσίδες και την υπόλοιπη Ευρώπη και την χώρα μας με τις γνωστές συνέπειες. Είναι δεδομένο ότι η νέα κανονικότητα η οποία βιώνουμε, είναι κανονικότητα πολλαπλών κρίσεων, αν δούμε μόνο τι περάσαμε ως Ευρωπαίοι τα τελευταία 5 χρόνια, από την υγειονομική κρίση, την ενεργειακή κρίση, την ακρίβεια, που ήρθε κι έπεσε πάνω στην δική μας πολύ μεγάλη οικονομική κρίση. Αντιλαμβανόμαστε ότι αν δεν διαμορφώσουμε όρους ανθεκτικότητας και στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, δεν θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις προσκλήσεις του μέλλοντος ».

Κλείνοντας  τόνισε ότι οι έλληνες πρέπει να ψηφίσουν ΠΑΣΟΚ, γιατί είναι η πολιτική δύναμη που μπορεί να εγγυηθεί  την ανασύνθεση του ευρύτερου χώρου της κεντροαριστεράς με υγιείς όρους και γιατί μπορεί να απαντήσει στις 3 κορυφαίες προκλήσεις  που έχει ανάγκη σήμερα η χώρα. Την ανάγκη για ένα ισχυρό αποτελεσματικό κράτος- την ανάγκη για μεγάλες κοινωνικές αλλαγές και ισχυρό κοινωνικό κράτος -και την ανάγκη για προστασία των θεσμών το κύρος των οποίων έχει πληγεί ανεπανόρθωτα τα τελευταία 5 χρόνια που κυβερνά η ΝΔ. 

Να στηρίξουν το Ευρωπαϊκό κόμμα σοσιαλιστών γιατί είναι η μοναδική παράταξη που μπορεί να αλλάξει Ευρωπαϊκά τον υφιστάμενο συσχετισμό υπέρ της κοινωνικής πλειοψηφίας.

Για τον ίδιο τόνισε ότι είναι ένας άνθρωπος που μπαίνει στην μάχη , δεν έχει οικονομικές δεσμεύσεις και εξαρτήσεις από την πολιτική και θέλει με την δημιουργικότητα και την παραγωγικότητα που τον διακρίνει, να γίνει η φωνή των ανθρώπων που μαστίζονται από χρέη, δάνεια και άλλα συναφή προβλήματα  στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και να μετασχηματίσει με πολιτικές την καθημερινότητα μαζί με άλλους  συναδέλφους .« Εγώ δεν θέλω να πάω εκεί για να ξεκουραστώ, αλλά για να κουραστώ» σημείωσε εμφατικά, συμπληρώνοντας ότι οι Ευρωεκλογές είναι μία πολύ κρίσιμη διαδικασία και είναι μια  δημοκρατική μοναδική στιγμή που οι Ευρωπαϊκοί λαοί ψηφίζουνε σαν να είναι ένας ενιαίος κυρίαρχος λαός. Η ψήφος που έχει ο πολίτης σε όλη την Ευρώπη, είναι η δύναμη που έχει να διαμορφώσει διαφορετικούς συσχετισμούς και πρέπει να προσεχθούν τα μεγάλα θέματα και της Ευρώπης αλλά και της χώρας μας ως κύτταρο της Ευρώπης, που φέρει μεγάλη πολιτιστική κληρονομιά και είναι μέρος της Ευρωπαϊκής ταυτότητας και να προγραμματιστούν μακρόπνοες  πολιτικές στρατηγικές.

Ακολουθεί το ηχητικό της συνέντευξης.

Επιμέλεια κειμένου Ελευθερία Κουλουριώτου.




336 X 280

16122257999808197650 2

 

 

00 inkefalonia general ad 300X250