Διονύσης Κωνσταντάτος για ακαθάριστα οικόπεδα και σωστή εναπόθεση απορριμμάτων: «Θα πρέπει ο κόσμος να συμμορφωθεί» (COSMOS 96,5)

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 27 Ιουνίου 2024 11:21

Διονύσης Κωνσταντάτος για ακαθάριστα οικόπεδα και σωστή εναπόθεση απορριμμάτων: «Θα πρέπει ο κόσμος να συμμορφωθεί» (COSMOS 96,5)

Στον ραδιοφωνικό σταθμό COSMOS 96,5  στην εκπομπή «Στα Υπόγεια είναι η θέα» με τους  δημοσιογράφους Δημήτρη Αλοίζο και Σπυριδούλα Αναλυτή, φιλοξενήθηκε ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας με μέριμνα και διαχείριση θεμάτων αιγιαλού και παραλίας και αρμοδιότητες περιβάλλοντος και τοπικής ανάπτυξης του Δήμου Αργοστολίου και διαχείρισης των αδέσποτων ζώων, Διονύσης Κωνσταντάτος.

Ο κ. Κωνσταντάτος ενημερώνοντας αρχικά για τον νέο κανονισμό πυροπροστασίας ακινήτων εντός ή πλησίον δασικών εκτάσεων του  Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας , δήλωσε ότι αυτός ο κανονισμός έχει θεσπιστεί ύστερα από προτάσεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας ως καθ ύλην αρμόδιας υπηρεσίας, η οποία φέρει την ανάλογη εμπειρία. Σημείωσε δε: «Δεν είπα ότι είναι όλα τα πράγματα εύκολα για να αντιμετωπιστούν , θέλουμε κάποιο χρόνο για να προσαρμοστούμε. Η σχετική νομοθεσία δεν είναι καινούργια, είναι από το 2023, όμως για να εφαρμοστεί δεν μπορεί να ανταποκριθεί μόνο ο Δήμος. Εξάλλου στο νησί μας και σε όλη τη χώρα δεν είναι αυτοί που κυβερνάνε μόνο, είναι και οι κάτοικοι  είμαστε ένα σύνολο όλοι μαζί και αν δεν βοηθήσουν και αυτοί  ειλικρινά δεν μπορούμε να κάνουμε κάποια πράγματα».

Στάθηκε στην νοοτροπία του κόσμου να δημιουργεί εστίες με απόρριψη χόρτων η παραγώγων κλαδέματος όπου δεί και έκανε έκκληση στους πολίτες να βοηθήσουν γιατί κάποια στιγμή η Δημοτική Αρχή θα πρέπει να επιβάλλει πρόστιμα: «Ο Δήμος τρέχει από το πρωί μέχρι το βράδυ και πολλοί υπάλληλοι υπερβαίνουν τα ωράρια τους για να αντιμετωπίσουν αυτή την κατάσταση. Δεν είναι δυνατόν για όλο τον Δήμο να είναι κάθε μέρα επί μονίμου βάσεως φορτηγά με Jcb, με μπουλντόζες να κουβαλάνε όχι μόνο καύσιμη ύλη, αλλά και βαριά αντικείμενα που εναποθέτουν ανεξέλεγκτα. Έχω την εντύπωση ότι οι επαγγελματίες που είχανε κάδους για να συλλέγουν τα σκουπίδια, αυτή την στιγμή δεν δουλεύουνε καθόλου, γιατί τα σκουπίδια τα πετάει ο καθένας ανεξέλεγκτα όπου θέλει (αναφέρθηκε στα Περατάτα που ασφυκτιά το πεζοδρόμιο από κλαδιά και έδωσε παραδείγματα απείρου κάλους εν γένει). Θα πρέπει ο κόσμος να συμμορφωθεί, να πάρει τηλέφωνο τον Δήμο ότι έχει συσσωρεύσει καύσιμη ύλη, σκουπίδια , ντουλάπια κλπ και αν δεν είναι ο Δήμος συνεπής, τότε να κάνει καταγγελία γιατί θα έχει δίκιο. Δεν γίνεται να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση. Φέτος δεν είδαμε χειμώνα, δεν έβρεξε και γι αυτό η αντιπυρική περίοδος επεκτάθηκε κατά 15 μέρες, αντί 1η Μαίου ξεκίνησε από τις 15 Απριλίου. Υπήρχαν τέτοιες καιρικές συνθήκες που μπαίνανε φωτιές ακόμα και τον χειμώνα. Είναι υποχρεωμένος ο κόσμος να ενημερώνει την Πυροσβεστική ότι θα βάλει φωτιά, δεν γίνεται οι φωτιές να είναι ανεξέλεγκτες και τον χειμώνα ακόμα πρέπει να έχει άδεια».

Ο κ. Κωνσταντάτος δεν παρέλειψε να σταθεί στην ανταπόκριση  του κόσμου όσον αφορά τον καθαρισμό των οικοπέδων θεωρώντας ότι δεν τον παρότρυναν γι  αυτό μόνο  τα πρόστιμα, αλλά  και το ότι δεν επιθυμεί να είναι υπαίτιος έναρξης πυρκαγιάς αυτός καθ αυτός. Σημείωσε ότι αυτό δεν γινόταν σε τέτοιο βαθμό τα προηγούμενα χρόνια.

Καταλήγοντας τόνισε ότι κατά τον ίδιο δεν είναι μόνο φοροεισπρακτικό το μέσο της επιβολής των προστίμων , γιατί η Κυβέρνηση πέρα από το ότι δίνει μεγάλη βάση στην καταστολή, έδωσε τώρα και μεγάλη βάση στην πρόληψη.

Συναπτά με το προηγούμενο αναφέρθηκε και στο πρόγραμμα «ΑΝΤΙΝΕΡΟ 3» που τρέχει το Δασαρχείο ύψους 4 εκατομμυρίων για την Κεφαλονιά αρχής γενομένης με τον καθαρισμό του περιαστικού δάσους του Αργοστολίου , στην συνέχεια του άλσους των Κεραμειών, του Κάστρου του Αγίου Γεωργίου του άλσους στο Τραπεζάκι  και στα Σβορωνάτα. Επίσης ενημέρωσε και για το πρόγραμμα του «ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΤΑΜΕΪΟΥ» στο οποίο θα ενταχθεί ο Δήμος Αργοστολίου.

Κλείνοντας ζήτησε για μια ακόμη φορά την βοήθεια του κόσμου για τον καθαρισμό των οικοπέδων και την ορθή αποκομιδή της καύσιμης ύλης και των σκουπιδιών.

Ακολουθεί το ηχητικό της συνέντευξης.




00 inkefalonia general ad 300X250