Κεφαλονιά: Ανακήρυξη του Πλατάνου του Αγίου Γερασίμου ως Προστατευόμενου Φυσικού Σχηματισμού (Διατηρητέο Μνημείο της Φύσης)

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 13 Σεπτεμβρίου 2024 14:12

Κεφαλονιά: Ανακήρυξη του Πλατάνου του Αγίου Γερασίμου  ως Προστατευόμενου Φυσικού Σχηματισμού (Διατηρητέο Μνημείο της Φύσης)

ΟΦΥΠΕΚΑ

Ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος & Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) ανακοινώνει ότι εκδόθηκε το ΦΕΚ με υπ’ αριθμ. 4903/Β/27.08.2024 και τίτλο: «Χαρακτηρισμός αιωνόβιου πλατάνου του Αγίου Γερασίμου της Ιεράς Μονής Γερασίμου Ομαλών, Π.Ε Κεφαλληνίας ως Προστατευόμενος Φυσικός Σχηματισμός (Διατηρητέο Μνημείο της Φύσης)», με το οποίο τίθεται το δέντρο/σύμβολο της Κεφαλονιάς υπό καθεστώς προστασίας.

Πρόκειται για μία προσπάθεια που στέφθηκε με επιτυχία κατόπιν της αγαστής συνεργασίας πολλών φορέων και συγκεκριμένα του ΟΦΥΠΕΚΑ, της Διεύθυνσης Δασών Κεφαλληνίας, της Ι.Μ. Κεφαλληνίας, της Ι.Μ. Αγίου Γερασίμου Ομαλών, του Δήμου Αργοστολίου και της Δημοτικής Ενότητας Ομαλών. Η μελέτη ανατέθηκε από τον ΟΦΥΠΕΚΑ και χρηματοδοτήθηκε από πόρους του Ε.Π. Ιόνια Νησιά 2014-2020.

Εργασίες δενδροχρονολόγησης από τους ερευνητές

Ο πλάτανος (Platanus orientalis) στα Ομαλά, ο οποίος φυτεύτηκε από τον Άγιο Γεράσιμο και έχει ηλικία 448 έτη (με απόκλιση 17 έτη), αποτελεί πλέον το πρώτο «Διατηρητέο Μνημείο της Φύσης» στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων.

Έχει ιδιαίτερη επιστημονική, οικολογική, αισθητική, ιστορική και πολιτισμική αξία και μπορεί να αποτελέσει πολύτιμο παιδαγωγικό και εκπαιδευτικό πόρο. Για το λόγο αυτό, ο ΟΦΥΠΕΚΑ θα προβεί στην ανάδειξή του και ευχαριστεί όλους όσους συνέβαλλαν στην προσπάθεια προστασίας του πλατάνου του Αγίου Γερασίμου Κεφαλονιάς.

Platanus orientalis Αγίου Γερασίμου

ΟΦΥΠΕΚΑ

Ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου και σκοπός του είναι η εφαρμογή της πολιτικής που χαράσσει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με αιχμή τις βιώσιμες πρακτικές, για τη διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών στην Ελλάδα, τη διατήρηση της βιοποικιλότητας, την προώθηση και υλοποίηση δράσεων αειφόρου ανάπτυξης και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Εποπτεύεται από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, έχει διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια και λειτουργεί προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος κατά τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας.

Πλάτανος Αγίου και εκκλησία


Ετικέτες:


16122257999808197650 2

 

 

00 inkefalonia general ad 300X250