Kρητικός στον COSMOS 96,5: «Για εμάς σημασία έχει η ενότητα – Στόχος μας, ο κόσμος να επιστρέψει στο ΠΑΣΟΚ»

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 21 Σεπτεμβρίου 2024 08:27

Kρητικός στον COSMOS 96,5: «Για εμάς σημασία έχει η ενότητα – Στόχος μας, ο κόσμος να επιστρέψει στο ΠΑΣΟΚ»

Στον ραδιοφωνικό σταθμό COSMOS 96,5  στην εκπομπή «Στα Υπόγεια είναι η θέα» με τους  δημοσιογράφους  Δημήτρη Αλοίζο και Σπυριδούλα Αναλυτή, φιλοξενήθηκε ο Γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Κεφαλονιάς και Ιθάκης του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Λευτέρης Κρητικός.

Εν όψει των εσωκομματικών εκλογών του ΠΑ.ΣΟ.Κ. - Κινήματος Αλλαγής που θα πραγματοποιηθούν στις 6 Οκτωβρίου 2024, με δεύτερο γύρο στις 13 Οκτωβρίου, ο κ. Κρητικός ενημέρωσε  εν πρώτοις για την σχετική διαδικασία που θα ακολουθηθεί σε Κεφαλονιά και Ιθάκη, η οποία θα είναι ίδια με την διαδικασία που ακολουθήθηκε τον Δεκέμβριο του 2021 και  αναφέρθηκε ονομαστικά στους 6 υποψήφιους για την προεδρία του κόμματος, ήτοι:   Νίκος Ανδρουλάκης, Παύλος Γερουλάνος ,Χάρης Δούκας , Μιχάλης Κατρίνης  Νάντια Γιαννακοπούλου, Άννα Διαμαντοπούλου.

Φέρων την βεβαιότητα ότι οι εσωκομματικές διαδικασίες του Οκτωβρίου θα βγάλουν το ΠΑΣΟΚ πολύ πιο δυνατό την επόμενη μέρα, σημείωσε: « Η εξέλιξη αυτή ήταν αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, ίσως και των προηγούμενων εθνικών εκλογών. Είναι αλήθεια ότι το ΠΑΣΟΚ ανέβασε τα ποσοστά του, όμως  θα θέλαμε να είχαμε πάει ακόμα καλύτερα και σε τοπικό και σε εθνικό επίπεδο. Με την επιλογή να πάμε σε εκλογές προέδρου από την βάση -παρόλο που  δεν προβλέπεται η θητεία του προέδρου να είναι 3ετής , έχει δηλαδή ακόμα ο πρώτος ένα χρόνο θητεία -, αποφεύγουμε περιστατικά αντίστοιχα περιστατικά με αυτά που βλέπουμε στο ΣΥΡΙΖΑ το τελευταίο διάστημα (αμφισβήτηση προέδρου , πρόταση μομφής κλπ). Στο ΠΑΣΟΚ η προσφυγή στην κάλπη σε πρώτο χρόνο, απέτρεψε το γεγονός να βλέπαμε πχ να αμφισβητείται από βουλευτές για μεγάλο διάστημα ο πρόεδρος του κόμματος. Νομίζω ότι ήταν σωστή η επιλογή αυτή του προέδρου Νίκου Ανδρουλάκη , εφ όσον τέθηκε μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών μία αμφισβήτηση στο πρόσωπο του και αυτή τέθηκε και από ένα μεγάλο αριθμό βουλευτών. Νομίζω ότι ήταν αναγκαία η προσφυγή στην εκλογική διαδικασία από την βάση για την εκλογή προέδρου».

Για τις αιχμές που αρχίζουν να εμφανίζονται στον δημόσιο λόγο των υποψηφίων για τους συνυποψήφιους τους, ο κ. Κρητικός , κατέθεσε την άποψη, ότι είναι δόκιμο να προσπαθεί ο κάθε υποψήφιος να αποδυναμώσει τον αντίπαλο του και να υπερτονίσει τα δικά του θετικά. Δήλωσε ωστόσο βέβαιος ότι η όλη διαδικασία θα κρατηθεί σε ένα καλό επίπεδο, γιατί αν συμβεί το αντίθετο θα τραυματίσει τον χώρο.

Εστίασε  επίσης στην συμμετοχή δίνοντας βαρύτητα στην αύξηση των μελών και φίλων του κόμματος που θα ψηφίσουν , η οποία θα περάσει και το ανάλογο μήνυμα για το ότι σε επίπεδο ποσοστών το ΠΑΣΟΚ θα είναι πλέον αξιωματική αντιπολίτευση και αυτό είναι και το μεγάλο διακύβευμα των εκλογών του Οκτωβρίου.

Στάθηκε στο σκεπτικό των τοπικών οργανώσεων ε όψει των εσωκομματικών εκλογών , που στοχεύει στο μη επηρεασμό των ψηφοφόρων υπέρ κάποιου συγκεκριμένου υποψήφιου, ωστόσο σημείωσε την καταγεγραμμένη προτίμηση στο πρόσωπο του Παύλου Γερουλάνου, που κατά την άποψη του έχει να προσφέρει πάρα πολλά. Και σημείωσε: « Έχουμε κρατήσει ένα επίπεδο, όπως και στις εκλογές του 2021, γιατί πάνω απ όλα για μας, έχει σημασία να κρατήσουμε την ενότητα του χώρου και όχι να μπούμε στην λογική του ποιόν στηρίζεις εσύ και ποιόν στηρίζει ο άλλος. Αυτό είναι λάθος και το αποφεύγουμε συνειδητά».

Για την υποψηφιότητα του Δούκα, ανέφερε ότι δεν υπάρχει ασυμβίβαστο, και αν εκλεγεί ενδεχομένως θα πρέπει να επιλέξει εάν θα παραμείνει στο τιμόνι του Δήμου Αθηναίων , η αν θα είναι πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ , γιατί κατά τον ίδιο χρονικά δεν μπορείς να έχεις δύο ρόλους , διευκρινίζοντας ωστόσο  ότι ο ίδιος δεν θα ήθελε να μπεί στην διαδικασία  των θετικών και των αρνητικών που μπορεί να έχει η ιδιότητα  του κάθε υποψήφιου. Κατά τον ίδιο επίσης δεν θα αποτελέσουν κριτήριο για τους ψηφοφόρους το αν κάποιοι δεν είναι βουλευτές από τους υποψήφιους για να εκπροσωπήσουν το κόμμα στην βουλή όπως και στο παρελθόν ο Ανδρουλάκης, αλλά το στοίχημα είναι ποιος θα μεγαλώσει τον χώρο, θα κάνει τα πρέποντα ανοίγματα και θα μεγαλώσει το ακροατήριο του ΠΑΣΟΚ.

Ο κ Κρητικός επισήμανε την ανάγκη ύπαρξης μια δυνατής αντιπολίτευσης απέναντι στην ΝΔ , και την επικρατούσα τάση του εκλογικού σώματος να μετακινείται και που μπορεί να το προσελκύσει το ΠΑΣΟΚ ( ανέλυσε επαρκώς την συγκεκριμένη αναφορά του).

Για την άνοδο των κομμάτων όπως η  «Ελληνική Λύση» και γενικά των ακροδεξιών που προβληματίζει και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, ανέφερε ότι ο Κυριάκος Βελόπουλος έχει φτιάξει ένα ακροατήριο, το κρατάει και το μεγαλώνει , γιατί ένα κομμάτι της κοινωνίας δεν πιστεύει στην κεντροαριστερά όπως λειτουργεί και κινείται πολιτικά τα τελευταία χρόνια, κι αυτό δείχνει και μία αποτυχία της κεντροαριστεράς και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο (αποτύπωσε τα κοινωνικά φαινόμενα, τα προβλήματα  της καθημερινότητας και τα όσα στην πράξη έστρεψαν και στρέφουν τον κόσμο στην ακροδεξιά).

Καταλήγοντας ο κ. Κρητικός, ανέφερε ότι το στοίχημα για το ΠΑΣΟΚ δεν είναι να επιστρέψουν από τον ΣΥΡΙΖΑ  τα κομματικά στελέχη που έφυγαν από το ΠΑΣΟΚ, γιατί αυτό θα δώσει ένα λάθος μήνυμα. Το στοίχημα είναι πως τον απλό κόσμο που έφυγε το 2010, -2011 κλπ και πήγε στον ΣΥΡΙΖΑ, θα τον κερδίσει πίσω.

Όσο για τον κ Ανδρουλάκη και το πώς κινήθηκε ως πρόεδρος ανέφερε ότι πέραν των υποκλοπών, είχε παράλληλη ατζέντα την οποία το κόμμα δεν κατάφερε ίσως να την επικοινωνήσει και αυτό είναι ένα ζήτημα. Συμπλήρωσε δε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει ανάγκη και από περισσότερα στελέχη τα οποία να έχουν την ικανότητα πέρα από την προσήλωση σε έναν αρχηγό να πείσουν την κοινωνία. Να υπάρχουν πέραν του στενού κύκλου του αρχηγού στελέχη ικανά να εκφέρουν πολιτικό λόγο και εκεί έχει θέμα το κόμμα.

Τέλος όσον αφορά  το ότι ο κ. Ανδρουλάκης έχει στήσει έναν μηχανισμό υποστηρικτών του κάτι που ενοχλεί κάποιους στον χώρο, δήλωσε ότι ο κάθε αρχηγός προσπαθεί να έχει άτομα της εμπιστοσύνης του κοντά του και σε θέσεις κλειδιά στο κόμμα του, κάτι που συνέβαινε πάντα και θα συμβαίνει. Από κει και πέρα τα κόμματα θα πρέπει να έχουν και την λογική του να δίνουν σε όλους την δυνατότητα να εξελιχθούν και να μην υπάρχει ένας συγκεντρωτισμός. Αυτό θέλει μεγάλη ικανότητα για έναν πολιτικό αρχηγό, αλλά αν δεν έχει αυτά τα χαρίσματα , δεν μπορεί να πει ότι την αύριο θα είναι πρωθυπουργός της χώρας.

Ο συγκεντρωτισμός λειτουργεί και στην Νέα Δημοκρατία σημείωσε όπως και στο ΠΑΣΟΚ και σε όλα τα κόμματα.

Κλείνοντας ενημέρωσε ότι ο κ. Παύλος Γερουλάνος θα επιχειρήσει περιοδεία πρίν τις εκλογές του Οκτωβρίου στην Κεφαλονιά.

Ακολουθεί το ηχητικό της συνέντευξης.

Απόδοση κειμένου Ελευθερία Κουλουριώτου.




16122257999808197650 2

 

 

ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

00 inkefalonia general ad 300X250