Η τολμηρή πρόταση της Λούκας για την ανασυγκρότηση της Αριστεράς - Τι λέει για Τσίπρα
Τα προειδοποιητικά μηνύματα για την κακή πορεία της οικονομίας
Τον τρόπο που θα μπορούσαν να δημιουργηθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις για μία προγραμματική συμπόρευση των κομμάτων της Κεντροαριστεράς και Αριστεράς παρουσίασε η πρώην υπουργός Λούκα Κατσέλη σε συνέντευξή της στην ΕΡΤ.
Τόνισε ότι «πρέπει να υπάρξει ανασύνταξη ενός προοδευτικού μετώπου. Μπορούμε να συζητήσουμε τι σημαίνει για μένα τουλάχιστον, να είσαι κάποιος προοδευτικός το 2024».Σύμφωνα με την Λ. Κατσέλη αυτό θα μπορούσε να γίνει:
- με μια πρωτοβουλία ανθρώπων από κοινωνικούς φορείς, «από κάτω προς τα πάνω»
- όπου θα προχωρήσουν σε μια συνδιάσκεψη,
- προγραμματική σύγκλιση
- και σε ένα συνέδριο για τη συγκρότηση ενός ενιαίου ψηφοδελτίου μέσα στο 2025,
- όπου θα κληθούν τα κόμματα να συμμετέχουν σε αυτή τη διαδικασία και να δώσουν τους δικούς τους υποψηφίους
«Τολμηρό; Ναι. Φιλόδοξο; Ναι. Ρεαλιστικό; Πιστεύω ότι είναι η μόνη λύση», σχολίασε η πρώην υπουργός στην ΕΡΤ. «Εάν δεν υπάρξει ανασύνταξη, η δημοκρατία μας θα κινδυνεύσει. Πρέπει να δώσουμε στους πολίτες αξιόπιστες επιλογές για το μέλλον, αλλιώς θα χάσουμε το πιο πολύτιμο αγαθό μας».
Η Λ. Κατσέλη υποστήριξε ότι η κρίση εμπιστοσύνης προς το πολιτικό σύστημα είναι πλέον γενικευμένη. «Δεν είναι θέμα ενός κόμματος. Είναι κρίση όλου του πολιτικού συστήματος, από τη Νέα Δημοκρατία μέχρι τα άκρα δεξιά και αριστερά. Υπάρχει βαθιά κρίση εμπιστοσύνης στο αντιπροσωπευτικό σύστημα».
Πού θέλουμε να βρίσκεται η Ελλάδα σε δέκα χρόνια;
Για τη μελλοντική πορεία της Ελλάδας, η Κατσέλη σημείωσε ότι χρειάζεται συγκεκριμένο όραμα και προγραμματισμός. «Παρακολούθησα την ομιλία του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη. Δεν έχει πυξίδα. Δεν μιλάμε για τα βασικά θέματα που αφορούν την Ελλάδα. Το παραγωγικό της έλλειμμα, πώς θα το καλύψουμε για να μην έχουμε κι άλλη χρηματοπιστωτική κρίση σε 5-10 χρόνια. Συζητάμε πολύ λίγο για το πού θέλουμε να βρίσκεται η Ελλάδα σε δέκα χρόνια. Ποιες είναι οι προτεραιότητες για να βελτιώσουμε την οικονομία, την κοινωνία μας, την εθνική κυριαρχία; Το πολιτικό σύστημα είναι αναντίστοιχο των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Ελλάδα».
Σχετικά με το πολιτικό μέλλον, η πρώην υπουργός προέτρεψε τα κόμματα του προοδευτικού χώρου να ενωθούν και να παρουσιάσουν αξιόπιστες επιλογές στους πολίτες. «Η Ελλάδα χρειάζεται μια αξιωματική αντιπολίτευση που θα δίνει εναλλακτικές λύσεις. Είναι η μόνη ρεαλιστική λύση».
«Καμπανάκια» για την οικονομία
Το θέμα της στέγης καίει κάθε οικογένεια, σχολίασε η ίδια. «Το συνολικό χρέος της Ελλάδας, την τελευταία πενταετία έχει αυξηθεί 110%. Είμαστε σε χειρότερη κατάσταση απ' όταν ήμασταν πριν τη χρηματοπιστωτική κρίση. Έχει αυξηθεί και το δημόσιο χρέος περίπου 56 δις και το ιδιωτικό χρέος 55 δις. Είναι μια βραδυφλεχής βόμβα στα θεμέλια της οικονομίας», τόνισε.
«Τα κόκκινα δάνεια δεν έχουν ρυθμιστεί. Οι τράπεζες διαχειρίστηκαν τα δάνεια, τα βγάλανε από τους ισολογισμούς τους, αλλά τα μετέφεραν στους διαχειριστές δανείων των ξένων funds. Το πρόβλημα δεν το λύσαμε, απλώς το μεταφέραμε σε κάποιον άλλον. Άρα οι τράπεζες φαίνονται καθαρές με πολύ χαμηλά ποσοστά μη εξυπηρετούμενων δανείων, οι δανειολήπτες όμως έχουν το ίδιο βάρος», σημείωσε η πρώην υπουργός.
«Εάν δεν κοιτάξουμε το παραγωγικό μας έλλειμμα, εάν δεν διευρύνουμε τις εξαγωγές μας, υποκαταστήσουμε τις εισαγωγές μας -και έχουμε αυτή την ευκαιρία με το Ταμείο Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης να το κάνουμε αλλά δεν γίνεται- θα έχουμε πρόβλημα στο μέλλον, διότι το χρέος αυξάνει», πρόσθεσε.
«Ο Τσίπρας έχει ευθύνη να εμφανιστεί ξανά»
Στη συνέχεια, αναφέρθηκε και στον ρόλο του Αλέξη Τσίπρα, σημειώνοντας την ευθύνη του πρώην πρωθυπουργού στην ανασύνταξη του προοδευτικού χώρου: «Ο Αλέξης Τσίπρας έχει και εκείνος ευθύνη να εμφανιστεί ξανά στο πολιτικό προσκήνιο», σημείωσε χαρακτηριστικά.
efsyn