Εκλήλωση της EUROBANK για τις αναπτυξιακές προοπτικές με ενδιαφέροντα στοιχεία για την Οικονομία της Κεφαλονιάς

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 04 Οκτωβρίου 2024 12:19

Φιλόξενη οικοδέσποινα της εκδήλωσης η Διευθύντρια του καταστήματος της τράπεζας στο Αργοστόλι Φαίη Σταυροπούλου.

Φιλόξενη οικοδέσποινα της εκδήλωσης η Διευθύντρια του καταστήματος της τράπεζας στο Αργοστόλι Φαίη Σταυροπούλου.

Ενημερωτική εκδήλωση με επίκεντρο τις προοπτικές και τις προκλήσεις που διαμορφώνονται για την ελληνική οικονομία πραγματοποίησε χθες η Eurobank, με κεντρικό ομιλητή τον Δρ. Τάσο Αναστασάτο, επικεφαλής Οικονομολόγο του τραπεζικού ομίλου.

Κατά τη διάρκεια του πρώτου μέρους των ομιλιών, ο Γιάννης Μαρτίνης, επικεφαλής του Personal Banking, αναφέρθηκε στην ανοδική πορεία και το μετασχηματισμού της τράπεζας, παρουσιάζοντας οικονομικούς δείκτες που καταδεικνύουν την κερδοφορία και την θωράκιση της απέναντι στο μεταβαλλόμενο οικονομικό περιβάλλον , λόγω των παγκόσμιων εξελίξεων.

Τόνισε τη σημασία της σημαντικής μείωσης των καθυστερούμενων δανείων και υπογράμμισε τα προσεκτικά ανοίγματα στο εξωτερικό που επιτρέπουν στην τράπεζα να κατέχει υψηλή θέση σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στον επιτυχημένο μετασχηματισμό σε μια «Phygital» τράπεζα καλύπτοντας ταυτόχρονα και συνδυαστικά, διαφορετικά κανάλια  εξυπηρέτησης των πελατών, τόσο με φυσική παρουσία όσο και ψηφιακά.

Παράλληλα, στάθηκε στην αξία της στήριξης των πελατών σε όλες τις φάσεις της ζωής τους , έως και τη συνταξιοδότηση, και τόνισε τη σημασία του ανθρώπινου παράγοντα στην εξυπηρέτηση των πελατών.

Ακολούθησε, η κύρια ομιλία του οικονομολόγου με καταγωγή από την Κεφαλονιά Τάσου Αναστασάτου , ο οποίος αναφέρθηκε εκτενώς στη σημερινή εικόνα της παγκόσμιας οικονομίας και ιδιαίτερα στο κρίσιμο ζήτημα των επενδύσεων.

Μίλησε για τα ανοιχτά μέτωπα, όπως αναταράξεις και πόλεμοι, που δημιουργούν ρευστότητα, ενώ αναφέρθηκε και στην πορεία του πληθωρισμού και τις συνέπειες της ενεργειακής κρίσης.

Σε εθνικό επίπεδο, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε η αναφορά του στα εμπόδια που επιβραδύνουν τις επενδύσεις, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται η γραφειοκρατία, η απονομή δικαιοσύνης και το κτηματολόγιο.

Ο κ. Αναστασάτος τόνισε ότι έως το 2027 θα έχουν επενδυθεί αθροιστικά 97 δις στην οικονομία από διάφορα χρηματοδοτικά εργαλεία, με το ταμείο ανάκαμψης να αποτελεί ένα από αυτά.

«Οι βασικές κινητήριες δυνάμεις της ανάπτυξης το επόμενο διάστημα θα είναι το μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα που σχετίζεται με το ταμείο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, η συνεχιζόμενη καλή πορεία του τουρισμού και η ανθεκτικότητα των εισοδημάτων που θα στηρίξουν την κατανάλωση» τόνισε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας όμως την ύπαρξη ρίσκων που θα μπορούσαν να μεταβάλουν το επενδυτικό σκηνικό, με τα σημαντικότερα να είναι από το εξωτερικό περιβάλλον.

«Ένα από αυτά είναι η αναταραχή που είναι στη γειτονία μας, αυτή τη στιγμή είναι σε ελεγχόμενα επίπεδα, αλλά κανείς δεν μπορεί να προβλέψει αν θα παραμείνει έτσι το επόμενο διάστημα, καθώς μια ανάφλεξη στην περιοχή θα αυξήσει την αβεβαιότητα. Μια δεύτερη πιθανή απειλή σχετίζεται με την ανάπτυξη της Ευρωζώνης, η οποία αν παραμείνει χαμηλή θα συμπαρασύρει και τις δικές μας εξαγωγές προς χαμηλότερα επίπεδα» ανέφερε.

Επιπρόσθετα, τόνισε την ανάγκη της συνέχισης των μεταρρυθμίσεων στη χώρα, καθώς η μη συνέχιση τους αποτελεί ρίσκο για την επενδυτική δραστηριότητα.

  • Η ταυτότητα της οικονομίας της Κεφαλονιάς

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε  η αναφορά του κ. Αναστασάτου, στην «ταυτότητα» της οικονομίας της Κεφαλονιάς, όπου παρουσιάστηκαν στοιχεία για το τοπικό προϊοντικό «μείγμα» της οικονομικής δραστηριότητας.

«Η ανάπτυξη του νησιού χαρακτηρίζεται από ένα σχετικά ικανοποιητικό ρυθμό ανάπτυξης και ένα κατά κεφαλήν εισόδημα που δεν απέχει πολύ από τον εθνικό μέσο όρο, αλλά με σημαντικά περιθώρια βελτίωσης.

Το κατά κεφαλήν εισόδημα στην Κεφαλονιά είναι στις 14,4 χιλιάδες, όταν ο εθνικός Μ.Ο. είναι στις 17», ανάφερε, παρουσιάζοντας την ανάλυση, του κατά κεφαλήν εισοδήματος:

7,3 % | Πρωτογενής τομέας (γεωργία, αλιεία κλπ) 
8,8 % | Δευτερογενής τομέας (Λιγότερο από 2% πραγματική μεταποίηση) – Κυρίως αφορά ορυχεία, ενέργεια, διαχείριση αποβλήτων 
45 % | Εμπόριο / υπηρεσίες εστίασης & καταλυμάτων (Τουρισμός) 
18 % | Διαχείριση ακίνητης περιουσίας (Τουρισμός) 
10 % | Δημόσιο 

«Αυτό δείχνει ένα μοντέλο ανάπτυξης που βασίζεται αρκετά έως αποκλειστικά στον Τουρισμό. Αυτό έχει τα καλά του καθώς ο Τουρισμός διασπείρει βαθιά αξία στην οικονομία , καθώς πάρα πολλοί κλάδοι έχουν ζήτηση για τις υπηρεσίες και τα προϊόντα τους, το οποίο είναι  θετικό , από την άλλη όμως σημαίνει ότι η τοπική οικονομία καθίσταται πιο ευαίσθητη στις μεταβολές του εξωτερικού περιβάλλοντος» ανέφερε ο κ. Αναστασάτος.

Παράλληλα, πρόσθεσε το ζήτημα των ανεπιθύμητων δευτερογενών επιπτώσεων στην τοπική οικονομία από τη διασπορά δόμησης με άναρχο τρόπο που υποβαθμίζει το φυσικό περιβάλλον του νησιού αλλά και από την αύξηση του κόστους της στέγασης και της γενικής διαβίωσης του εγχώριου πληθυσμού.

«Ο Τουρισμός είναι και θα παραμείνει μια σημαντική ατμομηχανή ανάπτυξης για την οικονομία της Κεφαλονιάς. Όμως το αεροπλάνο δεν μπορεί να έχει μόνο έναν κινητήρα, πρέπει να αποκτήσει και δεύτερο και ιδεατά και τρίτο και τέταρτο.

Θα πρέπει η κοινότητα του νησιού σε συνδυασμό με Αρχές και κεντρική διοίκηση να επενδύσει στην διαφοροποίηση του προιοντικού μείγματος και προς άλλες κατευθύνσεις με κατάλληλο πλέγμα κινήτρων , χρηματοδοτικών αλλά και αδειοδοτικών κ.α. »

Τέλος, εξαιρετικά ενδιαφέρον παρουσίασε η αναφορά του κ. Αναστασάτου ότι το κατά κεφαλήν ποσό που διαθέτουν οι επισκέπτες στα νησιά του Ιονίου είναι σημαντικά διαφοροποιημένο προς τα κάτω σε σύγκριση με άλλες περιοχές, στοιχεία που θα πρέπει να βελτιωθεί σύμφωνα με τον κ. Αναστασάτο με τη βελτίωση των παρεχόμενων υποδομών και όχι μόνο με την αύξηση του πλήθους τους.

Φιλόξενη οικοδέσποινα της εκδήλωσης η Διευθύντρια του καταστήματος της τράπεζας στο Αργοστόλι Φαίη Σταυροπούλου.

Το παρών έδωσε πλήθος ανθρώπων των παραγωγικών τάξεων του τόπου, επαγγελματίες , εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης καθώς και το προσωπικό  του καταστήματος.

Η εκδήλωση  πραγματοποιήθηκε στον πολυχώρο Mythos + Estiasis και περιλάμβανε παράθεση γεύματος.


Χρήστος Λαμπράκης

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

DSC 0010DSC 0012DSC 0013DSC 0014DSC 0016DSC 0017DSC 0020DSC 0023DSC 0024DSC 0030DSC 0031DSC 0033DSC 0037DSC 0039DSC 0040DSC 0041DSC 0046DSC 0049IMG 1058IMG 1059

IMG 1056

DSC 0051

IMG 1061

 

 




 

336x280px6

 

16122257999808197650 2

 

 

00 inkefalonia general ad 300X250