Παναγής Καππάτος από τη Μήλο : Στο ΕΣΠΑ τα λιμάνια Πεσσάδας και Φρικών
Την Παρασκευή 4 Οκτωβρίου βρέθηκα στην Μήλο, όπου ξεκίνησε το 15ο Πανελλήνιο Συνέδριο Μικρών Νησιών με κεντρικό θέμα το όραμα για τα μικρά νησιά έως το 2040, το οποίο θέτει τις κατευθύνσεις για την ανάπτυξη και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής τους.
Τα μικρά νησιά και οι κάτοικοί τους είναι ξεχωριστό κομμάτι του Ελληνισμού. Αντιμετωπίζουν δυσκολίες που οι περισσότεροι δεν έχουμε στην καθημερινότητά μας στα μεγαλύτερα νησιά και στην ηπειρωτική Ελλάδα.
Είχα την ευκαιρία να συνομιλήσω με Δημάρχους και στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης απ΄ όλη τη νησιωτική Ελλάδα και να συζητήσουμε τα προβλήματα που τους απασχολούν σε ένα ιδιαίτερα ωφέλιμο και παραγωγικό συνέδριο.
Άλλωστε η συμμετοχή και παρουσία εκπροσώπων της Κυβέρνησης όπως του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Χρήστου Στυλιανίδη, του Υφυπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Στέφανου Γκίκα, του Γ.Γ Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Μανώλη Κουτουλάκη, αλλά και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της ακαδημαϊκής κοινότητας και του ιδιωτικού τομέα είναι η απόδειξη ότι μόνο μέσω συνεργασίας μπορούμε να προχωρήσουμε στην ανάπτυξη των νησιών μας.
Στην ομιλία μου αναφέρθηκα ιδιαίτερα στην Ιθάκη που εκπροσωπώ με υπερηφάνεια ως βουλευτής Κεφαλονιάς και Ιθάκης και στα μεγάλα βήματα που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια, στηρίζοντας έμπρακτα την τοπική κοινωνία στη λύση του προβλήματος υδροδότησης του νησιού σε 24ωρη βάση.
Αναφέρθηκα επίσης στο πρόβλημα της υπογεννητικότητας, που αποτελεί σημαντική πρόκληση για τα μικρά νησιά. Ως μέλος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής έχω εξετάσει διεξοδικά το δημογραφικό ζήτημα από τη σκοπιά της ελληνικής περιφέρειας και με ενδιαφέρον παρακολούθησα τις προτάσεις των συνέδρων.
Τα νησιά - ιδιαίτερα τα πιο μικρά - είναι πιο ευάλωτα. Για να ενισχύσουμε λοιπόν την Ιθάκη στην κλιματική κρίση και τις συνέπειες της προχωρήσαμε πριν μερικούς μήνες στην υλοποίηση του πρώτου πιλοτικού προγράμματος αντιπυρικής προστασίας σε μικρό νησί, προϋπολογισμού 1.600.000 ευρώ που αποσκοπεί στην προληπτική μείωση διακινδύνευσης.
Ειδικά, ένα από τα ζητήματα που θα μας απασχολήσουν το επόμενο διάστημα είναι οι μεταφορές, οι οποίες είναι ζωτικής σημασίας για τα μικρά νησιά. Η διασύνδεση των νησιών μας με την ηπειρωτική Ελλάδα και το εξωτερικό δεν είναι απλά θέμα υποδομής, αλλά αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της οικονομικής και κοινωνικής ζωής τους.
Στο πλαίσιο αυτό ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Χρήστος Στυλιανίδης ανακοίνωσε την ένταξη δύο λιμανιών των νησιών μας, της Πεσσάδας και των Φρικών, στο νέο τομεακό πρόγραμμα ΕΣΠΑ Μεταφορές 2021-2027, με σκοπό τη βελτίωση των λιμενικών υποδομών τους και παράλληλα την εξασφάλιση της διασυνδεσιμότητάς τους και με τα άλλα νησιά των Επτανήσων μέσω της αναδιοργάνωσης των ακτοπλοϊκών γραμμών.
Μια πολύ σημαντική εξέλιξη προς όφελος των κατοίκων και επισκεπτών της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης.
Κλείνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τον Δήμαρχο της Μήλου κ. Εμμανουήλ Μικέλη για την προσφορά χαρακτηριστικού αναμνηστικού δώρου του Δήμου Μήλου, καθώς και για την υποδειγματική φιλοξενία κατά τη διάρκεια του τριήμερου συνεδρίου. Ιδιαίτερες ευχαριστίες στον Δήμαρχο Ιθάκης και Αντιπρόεδρο του Ελληνικού Δικτύου Μικρών νησιών κ. Διονύση Στανίτσα για την ευγενική πρόσκλησή του στο συνέδριο, όπως επίσης και στον Πρόεδρο του Δικτύου Μικρών Νησιών κ. Λευτέρη Κεχαγιόγλου, καθώς και σε όλους τους φορείς που διοργάνωσαν το 15ο Πανελλήνιο Συνέδριο Μικρών Νησιών.
Παναγής Καππάτος
Βουλευτής Κεφαλονιάς & Ιθάκης
Ολόκληρη η ομιλία του Βουλευτή
Κυρίες και κύριοι,
Είναι μεγάλη μου χαρά και τιμή να βρίσκομαι εδώ σήμερα, στο όμορφο νησί της Μήλου, για το 15ο Πανελλήνιο Συνέδριο Μικρών Νησιών. Αυτό το συνέδριο αποτελεί σημείο συνάντησης των κατοίκων των νησιών του Αιγαίου και του Ιονίου, προσφέροντας την ευκαιρία να συζητήσουμε τις προκλήσεις, τους στόχους και τις προοπτικές για το μέλλον των μικρών μας κοινοτήτων.
Η ενότητα που προάγεται μέσα από αυτή τη συνάντηση είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση των ιδιαίτερων προβλημάτων των μικρών νησιών και τη δημιουργία ενός καλύτερου μέλλοντος για όλους μας.
Τα μικρά νησιά της Ελλάδας αποτελούν μοναδικούς θησαυρούς της Μεσογείου και παράγουν αξιόλογο πολιτιστικό, κοινωνικό και οικονομικό έργο. Με την πλούσια φυσική ομορφιά, την ιδιαίτερη πολιτιστική κληρονομιά και τις παραδοσιακές τους αξίες, συχνά καλούνται να αντιμετωπίσουν δυσκολίες που απαιτούν καινοτόμες λύσεις και στενή συνεργασία σε πολλαπλά επίπεδα. Μέσα στο πλαίσιο αυτού του συνεδρίου, θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για όλα αυτά τα θέματα και να αναζητήσουμε νέες προτάσεις για την ανάπτυξη και τη βιωσιμότητα των νησιών μας.
Κεντρικό θέμα του συνεδρίου είναι το όραμα για τα μικρά νησιά έως το 2040, το οποίο θέτει τις κατευθύνσεις για την ανάπτυξη και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής τους. Οι βασικοί άξονες της πολιτικής για την υποστήριξη της νησιωτικής ανάπτυξης, καθώς και οι πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα μας παράσχουν τα εργαλεία για να προχωρήσουμε δυναμικά στο μέλλον, εξασφαλίζοντας ότι οι κοινωνίες μας θα αντέξουν τις προκλήσεις της εποχής.
Ειδικά, ένα από τα ζητήματα που θα μας απασχολήσουν είναι οι μεταφορές, οι οποίες είναι ζωτικής σημασίας για τα μικρά νησιά. Η διασύνδεση των νησιών μας με την ηπειρωτική Ελλάδα και το εξωτερικό δεν είναι απλά θέμα υποδομής, αλλά αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της οικονομικής και κοινωνικής ζωής τους. Η προώθηση της πράσινης μετάβασης στις μεταφορές, όπως και η υιοθέτηση νέων τεχνολογιών, όπως τα υδροπλάνα, μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα ζωής των κατοίκων.
Θα ήθελα, σε αυτό το σημείο, να αναφερθώ ιδιαίτερα στην Ιθάκη, ένα από τα νησιά που εκπροσωπώ με υπερηφάνεια ως βουλευτής Κεφαλονιάς και Ιθάκης. Η Ιθάκη έχει αντιμετωπίσει το πρόβλημα της λειψυδρίας, το οποίο καταφέραμε να επιλύσουμε επιτυχώς μέσω της τεχνολογίας αφαλάτωσης και της πρόσφατης χρηματοδότησης για τη λειτουργία των σχετικών εγκαταστάσεων. Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα που βελτιώνει την ποιότητα ζωής των κατοίκων. Επιπλέον, η δημοπράτηση μελέτης πυροπροστασίας και η ένταξη της Ιθάκης στο πρώτο πρόγραμμα θωράκισης μικρού νησιού αποδεικνύουν τη δέσμευσή μας στην προστασία από φυσικές καταστροφές και την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Τα έργα αυτά περιλαμβάνουν xχρηματοδότηση 1,6 εκατομμυρίων ευρώ για τη μελέτη πυροπροστασίας, καθώς και επιπλέον χρηματοδότηση για την αφαλάτωση.
Δεν μπορούμε, ωστόσο, να αγνοήσουμε το πρόβλημα της υπογεννητικότητας, που αποτελεί μια σημαντική πρόκληση για τα μικρά νησιά. Η μείωση του πληθυσμού επηρεάζει την κοινωνική και οικονομική τους ευρωστία, και γι’ αυτό θα συζητήσουμε προτάσεις για τη στήριξη νέων οικογενειών, ώστε να μπορέσουμε να αντιστρέψουμε αυτή την τάση. Ως μέλος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών, έχω εξετάσει διεξοδικά το δημογραφικό ζήτημα από τη σκοπιά της ελληνικής περιφέρειας και αναμένω με ενδιαφέρον τις προτάσεις σας.
Τέλος, η παρουσία εκπροσώπων της κυβέρνησης, της τοπικής αυτοδιοίκησης, της ακαδημαϊκής κοινότητας, και του ιδιωτικού τομέα είναι απόδειξη ότι μόνο μέσω συνεργασίας μπορούμε να προχωρήσουμε προς την ανάπτυξη των νησιών μας. Η κοινή μας δράση και ο σχεδιασμός που θα συμφωνηθεί κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης είναι καίρια βήματα για την προώθηση της προόδου και της ευημερίας.
Κυρίες και κύριοι,
η συμμετοχή μας εδώ δείχνει το ενδιαφέρον μας για τα μικρά νησιά και τις προκλήσεις τους. Το 15ο Πανελλήνιο Συνέδριο Μικρών Νησιών αποτελεί μια σημαντική ευκαιρία να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, να ανταλλάξουμε ιδέες και να θέσουμε τα θεμέλια για ένα καλύτερο αύριο. Σας ευχαριστώ θερμά για την προσοχή σας και είμαι βέβαιος ότι ο διάλογος που θα ακολουθήσει θα οδηγήσει σε ουσιαστικά αποτελέσματα για τα νησιά μας.