Η Κεφαλονιά στην Κατάδυση χωρίς όρια: Συμμετοχή σε Διεθνές Σχολείο Εκπαίδευσης Δυτών με δυσκολίες όρασης
Συμμετοχή δύο εκπαιδευτών αυτοδυτών από την Ελλάδα (Κεφαλονιά) στο Διεθνές Σχολείο Εκπαιδευτών αυτοδυτών ως εκπαιδευτές και συνοδοί δυτών με δυσκολίες όραση. (με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, η οποία καθιερώθηκε το 1992 με απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ και τιμάται κάθε χρόνο στις 3 Δεκεμβρίου)
Μια ευτυχή συγκυρία, ευκαιρία για την εμπέδωση των αρχών της συμπερίληψης και την υλοποίηση των αρχών αυτών με απτά αποτελέσματα δράσεων στην καθημερινότητα, στο ιδιαίτερο αυτό πεδίο δραστηριότητας στην φύση, την ελεύθερη και αυτόνομη κατάδυση, αποτέλεσε η συμμετοχή από την Ελλάδα δύο εκπαιδευτών αυτοδυτών (free and Scuba diving instructors) και οι δύο από την Κεφαλονιά (Γεράσιμος και Τηλέμαχος Μπεριάτος), στο:
"No Limits Sea Emotions"
Διεθνές Σχολείο Εκπαιδευτών αυτοδυτών ως εκπαιδευτές και συνοδοί δυτών με δυσκολίες όρασης
Στο σχολείο συμμετείχαν 8 εκπαιδευτές αυτοδυτών από την Ισπανία, την Μάλτα, την Ελλάδα και την Τουρκία και έλαβε χώρα στις 9-14 Οκτωβρίου 2024 στους παραθαλάσσιους οικισμούς Σάντα Μαρία Αλ Μπάνιο και Σάντα Κατερίνα της Κοινότητας του Ναρντό, στην Περιφέρεια της Απουλίας (Santa Maria al Bagno & Santa Caterina, Comune di Nardò & Regione Puglia).
Το σχολείο διοργανώθηκε από τον οργανισμό “Albatros Progetto Paolo Pinto” - Scuba Blind International “ASBI” (albatros-scubablindinternational.it) με τους παρακάτω συντελεστές, την πρόεδρο Dr. Angela Costantino Pinto, τους εκπαιδευτές της ASBI: Manrico Volpi, Simone Boiocchi, Vincenzo Ladisa, Dr. Gianpaolo Colucci (καταδυόμενος αρχαιολόγος), Dr. Nicola Fanelli (Ιατρός) και τους δύτες με προβλήματα όρασης που συμμετείχαν: Roberto Rabito, Roberto Polsinelli, Elisabetta Franco, Elisabetta Gravili
Οι υπέροχοι άνθρωποι του οργανισμού έχουν πραγματική αγάπη και πάθος με αυτό το αντικείμενο που έχουν αναπτύξει σε βάθος και με πληρότητα, αλλά οι πραγματικοί πρωταγωνιστές είναι οι τυφλοί δύτες οι οποίοι με την ανεκτίμητη βοήθεια τους στην εκπαίδευση στις δεξιότητες αλλά κυρίως με την έμπνευση που προσέφεραν δίδαξαν το δυσκολότερο μάθημα από όλα, την αλλαγή τρόπου σκέψης και κοσμοθεωρίας που συνδέεται με την συμπερίληψη, την προσβασιμότητα ως δικαίωμα και υποχρέωση όλων.
Στις 9 Οκτωβρίου 2024 πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο Εθνικό Μουσείο και Αρχαιολογικό Πάρκο της αρχαίας Εγνατίας μεταξύ των πόλεων Μπάρι και Μπρίντιζι ("Museo Nazionale e Parco Archeologico di Egnazia") που κάποτε είχε σχέσεις με τις τις ελληνικές αποικίες της Μεγάλης Ελλάδας κατά την περίοδο πριν την ρωμαϊκή εξάπλωση. Εκεί, εκτός των ελληνικών στοιχείων σε κεραμική και άλλα ευρήματα που εκτίθενται, ενδιαφέρουσα ήταν η ενότητα ενάλιων αρχαιοτήτων του μουσείου, με την κάθοδο στο υπόγειο του κτιρίου να σηματοδοτεί την νοητή «κατάδυση» κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.
Σε κεντρικό σημείο εντός ενυδρείου παρουσιάζεται ένας πίθος σε διαδικασία ανασκαφής, σε άλλο σημείο πρόπλασμα αρχαίου εμπορικού πλοίου να «βυθίζεται» αλλά και θεματικά σύνολα αντικειμένων όπως αμφορείς (μεταξύ αυτών και Κορινθιακού τύπου περιόδου περί του 5ου αιώνα π.Χ.) και η εξέλιξη αυτών όπως άγκυρες όλων των περιόδων, από τις πρωτόλειες πέτρινες έως τις μεταγενέστερες σύνθετες (από ποικίλα υλικά) και πιο περίπλοκες. Αλλά ακόμη πιο ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η προσπάθεια πρόσβασης στα εκθέματα, τυφλών ατόμων με δυνατότητα να βιώσουν με την αφή αυθεντικά ευρήματα αλλά και τρισδιάστατα εκτυπωμένα ευρήματα (κεφαλές και τμήματα γλυπτών), εκτός της παρουσίασης με ήχο των ανακαλύψεων και του πάρκου. Η υπόλοιπη μέρα αφιερώθηκε στην μετάβαση στην περιοχή εκπαίδευσης και στη έναρξη των θεωρητικών μαθημάτων.
Οι επόμενες ημέρες 10-13 Οκτωβρίου κύλησαν με θεωρία σε εσωτερικό χώρο, ανάπτυξη δεξιοτήτων σε εξωτερικούς χώρους μέσω βιωματικών εμπειριών ώστε οι εκπαιδευόμενοι να μάθουν από τα άτομα με προβλήματα όρασης πως ακριβώς κινούνται και άρα πως μπορεί κάποιος να τα συνοδεύει αποτελεσματικά (σε περίπλοκες και πραγματικές κατά το δυνατόν συνθήκες), και ακόμη σημαντικότερα ανάπτυξη δεξιοτήτων στο πεδίο κατά την διάρκεια πολλαπλών καταδύσεων στην παράκτια ζώνη. Την τελευταία μέρα πραγματοποιήθηκε η συνολική εξέταση σε πραγματικές συνθήκες, κατά την διάρκεια κατάδυσης με δύτες με δυσκολίες στην όραση. Η δράση ολοκληρώθηκε την επομένη 14 Οκτωβρίου, με την απονομή των διπλωμάτων σε 2 εκπαιδευτές από την Ισπανία, 2 από την Ελλάδα, 1 από την Μάλτα και 1 από την Τουρκία, στο κτίριο του Συμβουλίου της Περιφέρειας της Απουλίας, στην πόλη του Μπάρι.
Τηλέμαχος Μπεριάτος
MSc Διπλωματούχος Πολιτικός μηχανικός, μέλος ΤΕΕ
Εκπαιδευτής Αυτοδυτών PSS, Εκπαιδευτής τυφλών αυτοδυτών ASBI
(πρώτη δημοσίευση Δεκέμβριος 2024)
Εικόνες:
1. "No Limits Sea Emotions" Διεθνές Σχολείο εκπαιδευτών αυτοδυτών ως εκπαιδευτές και συνοδοί δυτών με δυσκολίες όρασης, από τον οργανισμό Albatros-ASBI (9-14 Οκτωβρίου 2024, Erasmus+)
2. Αυθεντικό γλυπτό και τρισδιάστατα εκτυπωμένη κεφαλή, "Museo Nazionale e Parco Archeologico di Egnazia" (Σχολείο αυτοδυτών συνοδών τυφλών ASBI, 9 Οκτωβρίου 2024)
3. Τρισδιάστατα εκτυπωμένα ευρήματα για βιωματική εμπειρία τυφλών, "Museo Nazionale e Parco Archeologico di Egnazia" (Σχολείο εκπαιδευτών αυτοδυτών συνοδών τυφλών ASBI, 9 Οκτωβρίου 2024)
4. Επίσκεψη στο Εθνικό Μουσείο και Αρχαιολογικό Πάρκο της αρχαίας Εγνατίας (Σχολείο εκπαιδευτών αυτοδυτών συνοδών τυφλών ASBI, 9 Οκτωβρίου 2024)
5. Απονομή διπλωμάτων, κτίριο του Συμβουλίου της Περιφέρειας της Απουλίας, πόλη του Μπάρι (14 Οκτωβρίου 2024)