Με σημαντική αποδοχή στην Κοινωνία η υποψηφιότητα Κατσέλη

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 11 Φεβρουαρίου 2025 19:57

Με σημαντική αποδοχή στην Κοινωνία η υποψηφιότητα Κατσέλη

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία στηρίζεται και από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Αριστεράς, συγκεντρώνει το 23,5%, ενώ η πρόταση της Ν.Δ. με τον Κ. Τασούλα συγκεντρώνει το 24,5%

● Η υποψηφιότητα της Λούκας Κατσέλη υποστηρίζεται όχι μόνο από το 81% των εκλογέων ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και από το 1/4 όσων στις ευρωεκλογές στήριξαν το ΠΑΣΟΚ, καθώς και σημαντικό τμήμα εκλογέων του ΚΚΕ.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έκτακτης πανελλαδικής έρευνας επικαιρότητας που διενήργησε η Prorata, η μεγαλύτερη μερίδα της κοινής γνώμης (26,5%) δεν δηλώνει συγκεκριμένη προτίμηση για το πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας, υποδεικνύοντας ενδεχομένως ότι η προσοχή της κοινωνίας κατά την τρέχουσα περίοδο είναι στραμμένη σε άλλα ζητήματα, κορυφαίο εκ των οποίων αναμφίβολα είναι η διαλεύκανση της υπόθεσης των Τεμπών.

Εντούτοις, στις προτιμήσεις των πολιτών δύο πρόσωπα ξεχωρίζουν: ο Κωνσταντίνος Τασούλας, δηλαδή η σχετική πρόταση της Νέας Δημοκρατίας, και η Λούκα Κατσέλη, η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., η οποία στηρίζεται και από την κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Αριστεράς. Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Τασούλας συγκεντρώνει το 24,5% των προτιμήσεων, ενώ η κ. Κατσέλη το 23,5%, με τη στηριζόμενη από το ΠΑΣΟΚ υποψηφιότητα του κ. Γιαννίτση να ακολουθεί με ποσοστό 18% και την πρόταση της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νίκης –η οποία στηρίχθηκε από μερίδα βουλευτών των Σπαρτιατών–, αυτή του κ. Κυριακού, να συγκεντρώνει το 7,5% των προτιμήσεων.

Αναμενόμενα, μεταξύ όσων στήριξαν το κυβερνών κόμμα κατά τις πρόσφατες ευρωεκλογές, 7 στους 10 δηλώνουν προτίμηση υπέρ του κ. Τασούλα, ενώ αντίστοιχα μεταξύ των εκλογέων του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ., περίπου 6 στους 10 προτιμούν για επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον κ. Γιαννίτση. Η υποψηφιότητα που δείχνει ωστόσο πως διατηρεί σημαντική εμβέλεια εκτός των «κομματικών» τειχών είναι αυτή της κ. Κατσέλη, καθώς η τελευταία υποστηρίζεται όχι μόνο από το 81% των εκλογέων ΣΥΡΙΖΑ αλλά και από το 1/4 όσων στις ευρωεκλογές στήριξαν το ΠΑΣΟΚ, καθώς και σημαντικό τμήμα εκλογέων του ΚΚΕ (παρά το γεγονός ότι η πλειοψηφία των τελευταίων δείχνει να συμμερίζεται τη γενική κατεύθυνση του κόμματος).

Πώς, όμως, αξιολογούν οι πολίτες τον τρόπο με τον οποίο τα κόμματα χειρίζονται το ζήτημα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας; Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, το 20% αξιολογεί θετικά τη στάση της Νέας Δημοκρατίας, ποσοστό δηλαδή σημαντικά χαμηλότερο της εκλογικής επιρροής του κόμματος, ενώ το 15% αξιολογεί θετικά τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και του ΠΑΣΟΚ. Τέλος, ποσοστιαία σημαντικές θετικές κρίσεις για τη στάση της συγκεντρώνει και η Πλεύση Ελευθερίας (9%), την ίδια στιγμή που το 8,5% αξιολογεί θετικά τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται το ζήτημα η Ελληνική Λύση, ενώ ως σαφώς πιο περιορισμένες καταγράφονται οι θετικές κρίσεις σε σχέση με τη στάση του ΚΚΕ (7%), της Νέας Αριστεράς και της Νίκης (6%), αλλά και το κόμμα της κ. Λατινοπούλου (4%). 

* Επιστημονικός διευθυντής της Prorata

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΕΡΕΥΝΑΣ : PRORATA A.E. Εταιρεία Ερευνών Κοινής Γνώμης και Εφαρμογών Επικοινωνίας (Αριθμός Μητρώου ΕΣΡ: 56). Είδος: Μεικτό μοντέλο CATI – CAWI. Χαρακτηριστικά δείγματος: Ατομα 17 ετών και άνω με δικαίωμα ψήφου. Γεωγραφική κάλυψη: Πανελλαδική. Μέγεθος δείγματος: 800 άτομα. Δειγματοληψία κρίσης: +/- 3,3% σε Δ.Ε. 95%. Με χρήση ποσοστώσεων: Τόπος διαμονής, Ηλικία, Φύλο. Χρονικό διάστημα: 7-10 Φεβρουαρίου 2025.

efsyn.gr


Ετικέτες:


336 X 280

16122257999808197650 2

 

 

00 inkefalonia general ad 300X250