Όλο το ανατρεπτικό Story της «Γρηγόρης Μικρογεύματα» - Από την Κεφαλονιά στην κορυφή...

Η Πορεία της «Γρηγόρης Μικρογεύματα»: Από το Χρηματιστήριο στην Ανάκαμψη και την Επέκταση
Η αλυσίδα «Γρηγόρης Μικρογεύματα» αποτελεί μία από τις πιο αναγνωρίσιμες μάρκες στον χώρο της εστίασης στην Ελλάδα. Η ιστορία της ξεκινά το 1972, όταν ο Γρηγόρης Γεωργάτος και η σύζυγός του Σόνια άνοιξαν το πρώτο κατάστημα στη Δάφνη, προσφέροντας παραδοσιακές πίτες, λουκανικόπιτες και σφολιάτες, με υλικά υψηλής ποιότητας από την Κεφαλονιά και την Καλαμάτα. Σύντομα, το μικρό τυροπιτάδικο έγινε σημείο αναφοράς, με τους πελάτες να σχηματίζουν ουρές.
Η μεγάλη επέκταση ήρθε όταν τα ηνία της επιχείρησης ανέλαβαν τα παιδιά του, Βλάσης και Άρτεμις Γεωργάτου. Διαβλέποντας την αυξανόμενη τάση των καταναλωτών προς το γρήγορο φαγητό και τον καφέ στο χέρι, τα δύο αδέρφια έδωσαν νέα πνοή στην επιχείρηση. Ήταν από τις πρώτες αλυσίδες στην Ελλάδα που πούλησαν take-away espresso και cappuccino, ενώ η μέθοδος franchise που υιοθέτησαν εκτόξευσε την ανάπτυξη, οδηγώντας στην πανελλαδική εξάπλωση του «Γρηγόρη». Το 2000, η εταιρεία εισήχθη στο Χρηματιστήριο Αθηνών, σηματοδοτώντας μια νέα εποχή ανάπτυξης.
Η Οικονομική Κρίση και η Κατάρρευση στο Χρηματιστήριο
Παρά την αρχική επιτυχία, η εταιρεία έκανε ορισμένες λανθασμένες στρατηγικές κινήσεις που έθεσαν σε κίνδυνο την ίδια της την ύπαρξη. Η διοίκηση επένδυσε σε εξαγορές που δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα αποτελέσματα, όπως η απόκτηση της αλυσίδας εστιατορίων «Νέον» και η δημιουργία της «WOK88», μιας αλυσίδας κινεζικών εστιατορίων. Παράλληλα, η επέκταση στο εξωτερικό και η συνεργασία με το Δημόσιο για τα κυλικεία του ΟΣΕ αύξησαν σημαντικά τα έξοδα, χωρίς να εξασφαλίσουν την αναμενόμενη κερδοφορία.
Η μετοχή της εταιρείας, που το 2000 είχε εισαχθεί στο χρηματιστήριο με αξία 12 ευρώ, μέσα σε οκτώ χρόνια κατέρρευσε στα 85 λεπτά, σημειώνοντας πτώση 93%. Η οικογένεια Γεωργάτου βρέθηκε αντιμέτωπη με το φάσμα της χρεοκοπίας. Το 2008, πήρε τη δραστική απόφαση να αποσύρει τη «Γρηγόρης Μικρογεύματα» από το χρηματιστήριο, πληρώνοντας από την τσέπη της 12 εκατομμύρια ευρώ για να αγοράσει τις μετοχές και να αποκτήσει ξανά τον απόλυτο έλεγχο της εταιρείας.
Η Αναδιοργάνωση και η Δεύτερη Ευκαιρία
Μετά την αποχώρηση από το χρηματιστήριο, η εταιρεία ακολούθησε ένα πρόγραμμα ανασυγκρότησης. Η στρατηγική επικεντρώθηκε στην αναδιοργάνωση των καταστημάτων και στη μείωση του κόστους, με έμφαση στον καφέ και στα προϊόντα σφολιάτας. Αυτή η στροφή αποδείχθηκε καθοριστική για τη βιωσιμότητα της αλυσίδας. Τα καταστήματα έγιναν πιο ευέλικτα και προσαρμόσιμα στις ανάγκες της αγοράς, ενώ η εταιρεία κατάφερε να μειώσει τα λειτουργικά της έξοδα.
Μέσα σε λίγα χρόνια, η «Γρηγόρης» επανήλθε δυναμικά. Το 2011, η αλυσίδα είχε ήδη 205 καταστήματα, ενώ κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα κατάφερε όχι μόνο να επιβιώσει αλλά και να αναπτυχθεί. Μία από τις κινήσεις που έκαναν τη διαφορά ήταν η μείωση της τιμής του καφέ κατά 1 ευρώ το 2012, μια απόφαση που ενίσχυσε την εικόνα της εταιρείας και αύξησε την πελατεία της.
Διεθνής Επέκταση και Σταθερή Ανάπτυξη
Παράλληλα με την ελληνική αγορά, η «Γρηγόρης» έκανε το άνοιγμά της και στο εξωτερικό. Το 2012, εγκαινίασε το πρώτο της κατάστημα στις Μπαχάμες, ενώ στη συνέχεια ακολούθησαν επεκτάσεις σε Γερμανία και Ρουμανία. Η εταιρεία εστίασε και στον ψηφιακό μετασχηματισμό της, εισάγοντας online παραγγελίες και νέες τεχνολογίες εκπαίδευσης του προσωπικού της.
Το 2023, η «Γρηγόρης» κατέγραψε κύκλο εργασιών ύψους 53,5 εκατομμυρίων ευρώ, παρουσιάζοντας σημαντική αύξηση από τα 46 εκατομμύρια ευρώ του 2022. Τα προ φόρων κέρδη ανήλθαν στα 11,5 εκατομμύρια ευρώ, επιβεβαιώνοντας την επιτυχημένη στρατηγική ανάκαμψης.
Σήμερα, με περισσότερα από 360 καταστήματα σε Ελλάδα και εξωτερικό, η εταιρεία παραμένει η μεγαλύτερη αλυσίδα καφέ στην Ευρώπη, συνεχίζοντας την ανάπτυξή της και διατηρώντας τη θέση της ως ένας από τους κορυφαίους παίκτες στον κλάδο της εστίασης.
Επέκταση σε Νέους Επιχειρηματικούς Τομείς
Η επιτυχία στον χώρο της εστίασης δεν ήταν το μοναδικό επιχειρηματικό βήμα για τα αδέρφια Γεωργάτου. Βλέποντας νέες ευκαιρίες, επεκτάθηκαν και στη ναυπηγική βιομηχανία. Ο Βλάσης Γεωργάτος επένδυσε στην ελληνική εταιρεία Technohull, η οποία ειδικεύεται στην κατασκευή πολυτελών ταχύπλοων σκαφών. Με την πάροδο του χρόνου, έγινε ο μεγαλύτερος μέτοχος της εταιρείας, ελέγχοντας το 56% των μετοχών της. Σήμερα, η Technohull εξάγει το 70% της παραγωγής της σε Ευρώπη, ΗΠΑ, Ασία και Αυστραλία, καθιστώντας την έναν ισχυρό παίκτη στην αγορά των high-speed yachts.
Η Άρτεμις Γεωργάτου, από την άλλη, δραστηριοποιείται στον ίδιο κλάδο μέσω της Perfect Yachts, μιας εταιρείας που εισάγει και εμπορεύεται πολυτελή σκάφη, ενώ παράλληλα προσφέρει υπηρεσίες στάθμευσης και συντήρησης.
Το επιχειρηματικό τους δαιμόνιο δεν σταματά εδώ. Το 2024, η «Γρηγόρης» ανέλαβε τη διαχείριση της ιστορικής Έγκλης του Ζαππείου, ανακαινίζοντάς τη σε συνεργασία με τη Food Corp Investments. Ο χώρος επαναλειτούργησε ως ένα σύγχρονο γαστρονομικό και πολιτιστικό κέντρο.
Ένα Επιχειρηματικό Μοντέλο που Αποδίδει
Η πορεία της «Γρηγόρης Μικρογεύματα» είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα του πώς μια οικογενειακή επιχείρηση μπορεί να εξελιχθεί σε έναν γίγαντα της αγοράς, να βρεθεί σε οικονομικό αδιέξοδο, αλλά να ανακάμψει μέσα από σωστές στρατηγικές επιλογές. Η απόσυρση από το χρηματιστήριο, η αναδιοργάνωση, η προσαρμογή στις νέες συνθήκες και η σταθερή επένδυση στην ποιότητα και την καινοτομία αποδείχθηκαν οι σωστές κινήσεις για τη διάσωση και την ανάπτυξη της εταιρείας.
Σήμερα, η «Γρηγόρης» συνεχίζει την ανοδική της πορεία, αποδεικνύοντας πως ακόμα και μετά από δύσκολες οικονομικές συγκυρίες, η σωστή επιχειρηματική στρατηγική μπορεί να φέρει την επιτυχία.
Δείτε το video - αφιέρωμα του PCSTEPS
{https://www.youtube.com/watch?v=kYaVlraMMtQ/}
INKEFALONIA NEWSDESK