Το 2ο Γυμνάσιο Αργοστολίου παρουσίαζει την παράσταση «Η ΑΡΚΟΥΔΑ», του Άντον Τσέχωφ

Θεατρική ομάδα του 2ου Γυμνασίου Αργοστολίου «ΙΩΣΗΦ ΜΟΜΦΕΡΡΑΤΟΣ» «Θεάτρου Ονειροπόλοι»
παρουσιάζει την κωμωδία του Άντον Τσέχωφ
«Η ΑΡΚΟΥΔΑ»
Το Σάββατο 29 Μαρτίου 2025 και ώρα 9:00 μ.μ.
στο Δημοτικό Θέατρο Αργοστολίου «Ο ΚΕΦΑΛΟΣ»
ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ: Η όμορφη χήρα Έλενα Πόποβα παραμένει κλεισμένη και πλήρως απομονωμένη στο σπίτι της σ’ ένα αγρόκτημα στην επαρχία του Ρίπλοβο και θρηνεί τον χαμό του -όχι και τόσο πιστού- συζύγου της. Ξαφνικά δέχεται την επίσκεψη του απόστρατου υπολοχαγού Σμυρνώφ, για να ζητήσει τα χρήματα που του οφείλει ο μακαρίτης από δύο ανεξόφλητα γραμμάτια και τα οποία ο ίδιος με τη σειρά του χρωστάει. Αν δεν τα δώσει, θα χάσει το κτήμα του σε πλειστηριασμό. Η Έλενα Πόποβα αρχικά δεν έχει αντίρρηση να του δώσει τα χρήματα, ωστόσο η άκομψη συμπεριφορά του Σμυρνώφ και οι απόψεις του για τις γυναίκες την ταράζουν. Σύντομα η αντιπαράθεση ανάμεσα στον Σμυρνώφ και στην Πόποβα κορυφώνεται και οδηγείται σε ακρότητες. Τα πιστόλια δεν αργούν να βγουν… ! Η μονομαχία είναι άραγε …μονόδρομος; Όχι! Τη θέση του μίσους παίρνει ο παθιασμένος έρωτας.
Η «Αρκούδα» πραγματεύεται με παιγνιώδη κι ευαίσθητο τρόπο τα θέματα του πένθους, του χρέους και του έρωτα. Ταυτίζεται με τον οποιοδήποτε από εμάς που αγωνιά να προλάβει την καθημερινότητα, να είναι συνεπής στις υποχρεώσεις του, να εκπληρώσει το καθήκον του, να πληρώσει τα χρέη του. Κάποια στιγμή, μέσα στο άγχος και στους έντονους ρυθμούς της ζωής επαναπροσδιορίζει τους στόχους του, αποκτά επαφή με τον εαυτό του και τις επιθυμίες του και επιδιώκει να δραπετεύσει από τη μονότονη και πιεστική πραγματικότητα. Άλλοτε η δραπέτευση είναι εκούσια κι άλλες φορές ακούσια. Ο καθένας μπορεί να δραπετεύσει με τον δικό του τρόπο. Μπορεί να ονειρευτεί, να ερωτευτεί κεραυνοβόλα, να… , για να αντλήσει χαρά, δύναμη και κίνητρο , ώστε να συνεχίσει τη ζωή του.
H παράσταση παρουσιάζεται στο πλαίσιο πολιτιστικού προγράμματος που υλοποιεί το Σχολείο μας.
Η υλοποίηση της παράστασης είναι αποτέλεσμα συνεργασίας μαθητών/τριών, εκπαιδευτικών και γονέων μαθητών/τριών του Σχολείου.
Παίζουν οι μαθητές και οι μαθήτριες της Α΄ Τάξης (με αλφαβητική σειρά): Αιμιλία Λευκαδίτη (Ποπόβα), Ιωάννης Λουκάκης (Αμαξάς), Ελευθερία Μελετίου (Ντάσσα, η υπηρέτρια), Έφη Μπαζίγου (Ευάνκα, καμαριέρα-υπηρέτρια), Χρήστος Πλέσσας (Σμιρνώφ) , Χρήστος Σιέμπος (Κηπουρός).
Αφηγητές (με αλφαβητική σειρά): Έλενα Κανδήλα, Ιωάννα Λουκάτου, Ζωή-Ελισάβετ Μαραβέγια, Μαρία-Ζωή Μινέτου, Παρασκευή (Ευήνα) Σπυράτου , Ανδριάνα Τζαννετάτου.
Διασκευή/σκηνοθεσία/επιμέλεια κίνησης : Αντιγόνη Χριστοφοράτου
Θεατρική Επιμέλεια: Αντιγόνη Χριστοφοράτου, Σταυρούλα Δούγκα, Ευτυχία Βαρτελάτου, Αντώνης Σιέμπος
Μακιγιάζ-Κόμμωση : Σ.Α.Ε.Κ.-Δ.ΙΕΚ Κεφαλληνίας
Επιμέλεια χορού: Σχολή Χορού 'Art & Style' Dance School Όλγα Γαλιατσάτου, Πάνος Βούλγαρης
Τεχνική υποστήριξη ήχου και εικόνας: Σοφία Αθανασιάδου
Επιμέλεια αφίσας και τρέιλερ: Αντώνης Σιέμπος
Ευχαριστούμε:
- τον Δήμο Αργοστολίου για την ευγενική παραχώρηση του Δημοτικού Θεάτρου «Ο ΚΕΦΑΛΟΣ» και το προσωπικό του θεάτρου για την τεχνική υποστήριξη και ιδιαίτερα τον κ. Γρηγόρη Μαυρογιάννη, την κ. Στάμω Στεριώτου και τον κ. Σταύρο Παπαδάτο.
- τον κ.Μιχάλη Καρτσωνάκη για την παραχώρηση της διατηρητέας κατοικίας του στο Αργοστόλι για τη βιντεοσκόπηση του τρέιλερ,
- την κ.Εύα Ιακωβάτου /«Print & Web» (Γραφικές τέχνες, Εκτυπώσεις, Σχεδιασμός ιστοσελίδας) για τη δημιουργία της φωτογραφίας του Άντον Τσέχωφ.