"Καλύτερος από τον περσινό ο φετινός Απρίλιος - Οι κλίνες δεν επαρκούν για άνοιγμα νέων αγορών" (Γεροντάκης στον INKEFALONIA 89.2)

Ο Διευθυντής της Skyserv και της Swissport στην Κεφαλονιά, Γιώργος Γεροντάκης, μίλησε στον Inkefalonia 89,2 και στην εκπομπή «Μέρα Μεσημέρι» με τη δημοσιογράφο Ελευθερία Κουλουριώτου, για την έναρξη των πτήσεων του εξωτερικού στην Κεφαλονιά, αλλά και για σειρά άλλων ζητημάτων που αφορούν στον τουρισμό.
Ο κ. Γεροντάκης ανέφερε ότι:
«Ξεκινάμε την 1η Απριλίου και όπως έχουμε πει στις διάφορες συναντήσεις που κάνουμε με το Επιμελητήριο, ο Απρίλιος δείχνει να είναι καλύτερος από τον περσινό Απρίλιο. Προστίθενται πτήσεις από το Τελ Αβίβ – τον Απρίλιο θα γίνουν 6 πτήσεις – ενώ θα υπάρχουν πτήσεις από το Λονδίνο με την easyJet σχεδόν κάθε μέρα, και στις 18 Απριλίου προστίθεται και η σύνδεση με το Άμστερνταμ, με την Ολλανδία.
Η πρώτη πτήση ήταν προγραμματισμένη να γίνει από το Τελ Αβίβ, αλλά ίσως λόγω πληρότητας μεταφέρθηκε για τις 6 Απριλίου, οπότε η πρώτη πτήση τελικά θα είναι την 1η Απριλίου από το Λονδίνο.
Η πρώτη πτήση είναι ελεύθερη σε διακίνηση. Η easyJet είναι μία εταιρεία που ίσως κάνει συμφωνίες για μικρό μέρος του αεροσκάφους, αλλά το μεγαλύτερο ποσοστό είναι ελεύθερο – αγοράζεις εισιτήριο και ταξιδεύεις.»
Τόνισε ότι τον Απρίλιο εμφανίζεται μεγαλύτερος αριθμός πτήσεων, κάτι που δείχνει ότι και η υπόλοιπη σεζόν σε γενικές γραμμές θα είναι καλύτερη.
«Αυτό προκύπτει από τον αριθμό των πτήσεων που είχε πραγματοποιήσει κάθε εταιρεία το 2024, συγκριτικά με αυτές που έχει ζητήσει για το 2025. Οι περισσότερες είτε διατηρούν τον αριθμό είτε αυξάνουν, και όσες μειώνουν έχουν βάλει μεγαλύτερα αεροσκάφη, άρα βρισκόμαστε στα ίδια επίπεδα. Η χρονιά φαίνεται ελαφρώς καλύτερη από πέρυσι.
Μέσα στον Απρίλιο θα έχουμε γύρω στις 40 πτήσεις από Gatwick, Τελ Αβίβ και Άμστερνταμ. Παίζει ρόλο και το ότι φέτος συμπίπτει το Ορθόδοξο με το Καθολικό Πάσχα – κι αυτό θα έχει επίδραση.»
Για τη χρηματοδότηση πτήσεων, επισήμανε:
«Δεν είναι ανάγκη πλέον να χρηματοδοτούμε γραμμές. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν άλλοι τρόποι, όπως συνεργασία με τις αεροπορικές – αν υπάρξει νέος προορισμός, μπορούμε να συνδράμουμε στη διαφήμιση, το marketing, ή αλλού. Αυτές είναι διαφορετικές μορφές συνεργασίας.»
Αναφερόμενος στις αγορές στόχους της Κεφαλονιάς, σημείωσε:
«Η Βρετανική αγορά παραμένει κύρια, όμως υπάρχει αυξανόμενο ενδιαφέρον και από Γαλλία και Γερμανία. Ωστόσο, ο αριθμός των κλινών δεν επαρκεί για το άνοιγμα νέων αγορών στον ρυθμό που ζητούν οι tour operators.
Εστιάζουμε στην ενίσχυση των άκρων της σεζόν – εκεί που υπάρχει αδυναμία. Ο καιρός μετράει για τον επισκέπτη, αλλά υπάρχουν και άλλες δραστηριότητες εκτός σεζόν, και μπορούμε να προσελκύσουμε κόσμο που αναζητά το διαφορετικό.»
Για την Τουριστική Επιτροπή του Δήμου Αργοστολίου, τόνισε:
«Ο ρόλος της είναι η προβολή και πρέπει να βοηθά περισσότερο. Το μπάτζετ για την προβολή της Κεφαλονιάς είναι μικρό. Οι 250.000 ευρώ δεν αρκούν, όταν αντιμετωπίζουμε περιφέρειες και δήμους με πολύ μεγαλύτερα κονδύλια. Για να προσελκύσεις, πρέπει να ενδυναμώσεις τη θέση σου.»
Αναφερόμενος στις συναντήσεις του Επιμελητηρίου Κεφαλονιάς και Ιθάκης, υπογράμμισε:
«Στις επισκέψεις μας τίθενται και άλλα σημαντικά θέματα, όπως η ψηφιακή κάρτα για εστίαση και ξενοδοχεία – ένα πολύπλοκο μέτρο με πολλά προβλήματα στην εφαρμογή.
Δεν το γνωρίζουμε ακόμα πλήρως γιατί δεν έχει εφαρμοστεί στην επίγεια εξυπηρέτηση, αλλά βλέπουμε πιθανά προβλήματα, όπως τι γίνεται αν υπάρχει τεχνικό πρόβλημα σε πτήση και καθυστέρηση; Ο εργαζόμενος να φύγει και να αφήσει επιβάτες; Αυτά δεν έχουν προβλεφθεί.
Αντίστοιχα προβλήματα υπάρχουν και στην εστίαση και πιστεύω ότι θα τα δουν – δεν πρόκειται να διαλύσουν την οικονομία.
Συζητάμε και την εφαρμογή που πρότεινε ο Σπύρος Κατσούρης, μέσω της οποίας ο επισκέπτης θα βλέπει σε πραγματικό χρόνο τι λειτουργεί – πολύ χρήσιμο για όσους έρχονται εκτός high season. Οι επιχειρηματίες το βλέπουν θετικά.»
Εξήγησε ότι:
«Στις συναντήσεις υπάρχει συγκεκριμένη ατζέντα (ψηφιακή κάρτα, μεταφορικό ισοδύναμο, τουριστικά θέματα), αλλά οι συζητήσεις “ανοίγονται” και αναδεικνύονται πολλά προβλήματα. Το Επιμελητήριο δεν έχει μαγικό ραβδί, αλλά παρεμβαίνει όπου μπορεί. Έχουμε κάνει αρκετές προτάσεις – μένει να δούμε αν θα υλοποιηθούν.
Θέσαμε και θέματα όπως το κτήριο της Αστυνομίας στην παραλιακή και το Μουσείο – που καταστράφηκε το 2014 και μόλις ξεκινούν οι εργασίες το 2025. Έχουμε προτείνει να καλυφθούν οι λαμαρίνες ώστε να βελτιωθεί η εικόνα της πόλης. Αν ξεπεραστούν τα εμπόδια, μπορεί να γίνει κάτι.»
Κλείνοντας, ο κ. Γεροντάκης ανέφερε ότι αυξάνεται ο αριθμός των αλλοδαπών εργαζομένων, ειδικά από την Ασία, στις επιχειρήσεις που εμπλέκονται στον τουρισμό και στις εταιρείες επίγειας εξυπηρέτησης της Skyserv και της Swissport.
Ακολουθεί το ηχητικό της συνέντευξης.