Γυμνάσιο με Λ/Τ Μεσοβουνίων: Συνέντευξη με τον κ. Μεϊμαράκη για την Τεχνητή Νοημοσύνη και την Ε.Ε.

Το Γυμνάσιο Μεσοβουνίων με Λυκειακές Τάξεις στο πλαίσιο του προγράμματος «Σχολεία Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» πήρε μία συνέντευξη από τον Ευρωβουλευτή κ. Ευάγγελο Μεϊμαράκη με θέμα «Η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Τεχνητή Νοημοσύνη».
Παραθέτουμε τα βασικά σημεία της συνέντευξης. Ολόκληρη μπορείτε να την παρακολουθήσετε στο κανάλι μας στο youtube:
{https://www.youtube.com/watch?v=ScQIqXIXlj8/}
Καλωσόρισμα – Ερώτηση Διευθύντριας:
Η τεχνητή νοημοσύνη είναι ένα ζήτημα που απασχολεί ιδιαίτερα τη νέα γενιά. Οι μαθητές μας έχουν ενημερωθεί ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρωτοπορεί στη νομοθέτηση για την προστασία των πολιτών σε παγκόσμιο επίπεδο. Ωστόσο, η ερώτησή μου είναι η εξής: Πιστεύετε ότι, εκτός από τη νομοθέτηση, η Ευρωπαϊκή Ένωση διαθέτει και την τεχνογνωσία να επιβάλει την εφαρμογή της νομοθεσίας στα κράτη-μέλη και στον υπόλοιπο κόσμο; Δεδομένου ότι μεγάλες δυνάμεις, όπως οι ΗΠΑ, η Κίνα και η Ρωσία, δεν συμμορφώνονται εύκολα με τέτοιους κανονισμούς, ποια είναι η θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επί του θέματος; Σας ευχαριστώ.
Απάντηση κ. Μεϊμαράκη:
Πράγματι, πρόκειται για ένα ζήτημα που απασχολεί ιδιαίτερα την Ευρωπαϊκή Ένωση και έχει παγκόσμιες διαστάσεις. Όπως οι νέοι, έτσι και οι μεγαλύτεροι ανησυχούν για τις επιπτώσεις της τεχνητής νοημοσύνης, ιδιαίτερα αν αυτή πέσει στα χέρια ανθρώπων με κακόβουλες προθέσεις. Το πεδίο αυτό δεν έχει ακόμη διερευνηθεί πλήρως ούτε από ερευνητικά κέντρα ούτε από πανεπιστήμια, γι' αυτό και δεν υπάρχουν τελικές απαντήσεις για τη διαχείρισή του. Παρόλα αυτά, η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται στην πρωτοπορία και καταβάλλει σημαντικές προσπάθειες για να ανταποκριθεί στις προκλήσεις του άμεσου μέλλοντος.
Ερώτηση μαθήτριας:
Πώς μπορεί η τεχνητή νοημοσύνη να αξιοποιηθεί για την ενίσχυση της δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, διασφαλίζοντας παράλληλα τη διαφάνεια και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων;
Απάντηση κ. Μεϊμαράκη:
Όπως και με την εφαρμογή του Διαδικτύου, η τεχνητή νοημοσύνη ενέχει πολλούς κινδύνους. Οι πολίτες ζητούν απαντήσεις από εμάς, όμως το πεδίο αυτό μόλις τώρα αρχίζει να αναπτύσσεται, καθιστώντας δύσκολη την εξαγωγή ολοκληρωμένων συμπερασμάτων. Οφείλουμε να ενημερωθούμε πλήρως και στη συνέχεια να διασφαλίσουμε την προστασία των ατομικών δικαιωμάτων και την προάσπιση της δημοκρατίας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση κινείται προς αυτήν την κατεύθυνση και κατέχει ηγετικό ρόλο παγκοσμίως στη ρύθμιση των εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης.
Ερώτηση μαθήτριας:
Ποιες πρωτοβουλίες λαμβάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση για να εξασφαλίσει ότι οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί αποκτούν τις δεξιότητες που απαιτούνται για να εργαστούν σε ένα περιβάλλον που επηρεάζεται από την τεχνητή νοημοσύνη;
Απάντηση κ. Μεϊμαράκη:
Η υγεία και η παιδεία είναι προτεραιότητες τόσο σε εθνικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η εκπαίδευση έχει άμεση σχέση με την Ελλάδα και τον πολιτισμό της. Σε αυτόν τον τομέα, αναμένουμε προτάσεις από τα κράτη-μέλη, τις οποίες το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα επεξεργαστεί, ώστε να συντάξει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης.
Ερώτηση μαθήτριας:
Πώς διασφαλίζεται ότι οι εξελίξεις στην τεχνητή νοημοσύνη αξιοποιούνται προς όφελος της ανθρωπότητας και με σεβασμό στα ηθικά πρότυπα;
Απάντηση κ. Μεϊμαράκη:
Είναι πολύ νωρίς για να δοθούν ολοκληρωμένες απαντήσεις σε ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα. Ωστόσο, η νέα γενιά πρέπει να έχει τις δικές της προτάσεις. Η αμφισβήτηση των πολιτικών πρέπει να είναι γόνιμη και να συνοδεύεται από αντιπροτάσεις. Η συζήτηση με ερευνητικά κέντρα, πανεπιστήμια και σχολεία είναι απαραίτητη, ώστε να καθοριστούν αποτελεσματικοί και εφαρμόσιμοι κανόνες.
Σχόλιο Μαθήτριας:
Εμείς οι μαθητές χρησιμοποιούμε πολλές εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης, όπως το ChatGPT, αλλά δεν είμαστε σίγουροι για τις δυνατότητές τους.
Απάντηση κ. Μεϊμαράκη:
Σας κατανοώ απόλυτα και γι’ αυτό ο διάλογος με τους ειδικούς είναι επιτακτικός. Να ξέρετε ότι η τεχνητή νοημοσύνη, μαζί με την άμυνα, αποτελεί κυρίαρχο ζήτημα για την Ε.Ε.
Ερώτηση μαθητή:
Πώς πιστεύετε ότι η τεχνητή νοημοσύνη επηρεάζει τις διαπροσωπικές σχέσεις και την ψυχική υγεία των Ευρωπαίων πολιτών; Πώς η Ε.Ε. σχεδιάζει να αντιμετωπίσει αυτές τις προκλήσεις;
Απάντηση:
Η τεχνητή νοημοσύνη επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τις διαπροσωπικές σχέσεις. Κοινωνιολόγοι και ψυχολόγοι υποστηρίζουν ότι μπορεί να δημιουργήσει ψυχολογικά προβλήματα, τα οποία η Ε.Ε. οφείλει να αντιμετωπίσει με κατάλληλες πολιτικές.
Ερώτηση μαθητή:
Ποια είναι τα μεγαλύτερα ρίσκα από την ανεξέλεγκτη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης και πώς σκοπεύει η Ε.Ε. να τα περιορίσει;
Απάντηση κ. Μεϊμαράκη:
Η Ε.Ε. πρέπει να προστατεύσει τους πολίτες από τους κινδύνους της τεχνητής νοημοσύνης. Αυτό απαιτεί προσεκτικά βήματα και ευρωπαϊκή πολιτική, καθώς η τεχνολογία εξελίσσεται με ταχείς ρυθμούς.
Ερώτηση Εκπαιδευτικού:
Δεν θα έπρεπε η Ε.Ε. να θέσει εκ των προτέρων ένα πλαίσιο ορθής χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης στην εκπαίδευση;
Απάντηση κ. Μεϊμαράκη:
Εάν η Ε.Ε. θεσπίσει ένα τέτοιο πλαίσιο, θα πρέπει να γίνει αποδεκτό από τα εθνικά κοινοβούλια. Το ζήτημα της τεχνητής νοημοσύνης απασχολεί όλα τα κράτη, καθώς μπορεί να επηρεάσει εκλογικές διαδικασίες μέσω fake news και deep fakes. Δυστυχώς, οι τεχνολογικές εξελίξεις προχωρούν γρήγορα, ενώ η νομοθεσία ακολουθεί με αργούς ρυθμούς. Το Ευρωκοινοβούλιο έχει αναγνωρίσει τον κίνδυνο εδώ και τρία χρόνια, όμως πολλές φορές απαιτούνται αρνητικά γεγονότα για τη λήψη αυστηρών μέτρων.
Σχόλιο Διευθύντριας: Σας ευχαριστούμε για την ειλικρινή συνέντευξη, δίχως πολιτικές κοινοτοπίες. Σας είχαμε πάρει και συνέντευξη στο παρελθόν, η συμβολή της οποίας ήταν καθοριστική στην επίτευξη του στόχου μας, να επισκεφθούμε το Ευρωκοινοβούλιο. Το σχολείο μας, αν και απομακρυσμένο από την πρωτεύουσα του νομού, το Αργοστόλι, συμμετέχει σε πολλά ευρωπαϊκά και εθνικά προγράμματα. Αρκετοί εκπαιδευτικοί μας διανύουν καθημερινά 100 χιλιόμετρα για να διδάξουν, αποδεικνύοντας την αφοσίωσή τους στο έργο τους και την αγάπη προς το σχολείο. Ωστόσο, η πολιτεία οφείλει να στηρίξει το σχολείο μας, καθώς η άρση του χαρακτηρισμού "δυσπρόσιτο" του στέρησε σημαντικά πλεονεκτήματα. Να τονίσουμε, επίσης, ότι η συνομιλία πολιτικών με τη νέα γενιά είναι ζωτικής σημασίας, καθώς οι μαθητές και οι μαθήτριες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα είναι ήδη 17 χρονών και άρα δυνάμει ψηφοφόροι και συχνά μας εκφράζουν τη δυσπιστία τους προς τους πολιτικούς.
Απάντηση κ. Μεϊμαράκη: Θα έλεγα, παιδιά, ότι είστε ακομμάτιστοι, όχι αποπολιτικοποιημένοι. Είναι καλό να ενημερώνεστε για τα προγράμματα των κομμάτων και των πολιτικών ομάδων που προτείνουν και –κυρίως- δίνουν λύσεις στα προβλήματα που σας απασχολούν. Στο Ευρωκοινοβούλιο, εργαζόμαστε για το κοινό καλό, στηριζόμενοι στις κοινές αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν επιδιώκουμε να αποκτήσουμε οπαδούς, αλλά ο στόχος μας είναι οι πολίτες να είναι υπεύθυνοι και ενεργοί. Ήδη η συμμετοχή σας στο πρόγραμμα αυτό είναι μια πολιτική πράξη, ανεξάρτητα αν δεν το αντιλαμβάνεστε απόλυτα λόγω της ηλικίας σας. Με την πολιτική μου πείρα, σας ενθαρρύνω να ασχοληθείτε με τα κοινά. Η συνομιλία με τη νέα γενιά με χαροποιεί πάντα. Η εκλογή μου έγινε χάρη στην ψήφο των πολιτών και θέλω να πιστεύω και της νέας γενιάς, όπως αποδεικνύουν οι συχνές προσκλήσεις που δέχομαι από πανεπιστήμια και σχολεία.
Ομάδα EPAS, Middle Mountain College News, 01-04-2025
Εκπαιδευτικοί: Μακρίνα Αλμπάντη, Μαρίνα Μηνιάτη, Γιώργος Παπαπαναγιώτου, Θεοπούλα Παγκάλου,
Ράνια Τσούτση.
Μαθητές: Μαρίνα Γαλιατσή, Αλέκος Παπαλεξάτος, Κατερίνα Παπαλεξάτου, Δέσποινα Φερεντίνου, Ελισιάν Χοτζάι.
Τεχνική υποστήριξη: Σπύρος Αντύπας, Διονύσης Τσελέντης