Μαθητική Κινητικότητα Erasmus+ του 3ου Γυμνασίου Αργοστολίου στην Κρακοβία

Το 3ο Γυμνάσιο Αργοστολίου «Ρόκκος Χοιδάς» συμμετείχε από τις 6 έως τις 13 Απριλίου 2025 σε πρόγραμμα μαθητικής κινητικότητας Erasmus+ στην Κρακοβία της Πολωνίας, στο πλαίσιο ευρωπαϊκής σύμπραξης σχολείων.
Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και επιβλέπων φορέα το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών, που αποτελεί τον Εθνικό Φορέα Διαχείρισης του Erasmus+ στην Ελλάδα. Στην αποστολή συμμετείχαν οι μαθητές/τριες Διονυσία Κοκκόση από τη Γ' Τάξη και οι Πέτρος Δούρος, Γιάννης Αντύπας, Ελίνα Στρόλογκα και Σπυριδούλα Κρεμμύδα από τη Β' Τάξη, με συνοδούς εκπαιδευτικούς την κυρία Νίκη Αλεξάτου, φιλόλογο, και τον κ. Παναγιώτη Πασλή, μουσικό.
Η αποστολή ξεκίνησε με θερμή υποδοχή στο σχολείο Otwarty Świat. Οι μαθητές και οι μαθήτριες είχαν την ευκαιρία να γνωριστούν με τους Πολωνούς συνομηλίκους τους και να παρακολουθήσουν από κοινού μαθήματα Γεωγραφίας, Μουσικής, Πληροφορικής, Μαθηματικών και Φυσικής Αγωγής. Η ανταλλαγή εμπειριών σχετικά με τα εκπαιδευτικά συστήματα των δύο χωρών υπήρξε ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και εποικοδομητική. Το απόγευμα επισκεφθήκαμε το εμβληματικό Κάστρο Βάβελ, ένα από τα σημαντικότερα ιστορικά και πολιτιστικά μνημεία της Πολωνίας. Όλοι οι συμμετέχοντες ξεναγήθηκαν στους χώρους του και θαύμασαν από κοντά την αρχιτεκτονική του, η οποία συνδυάζει γοτθικά, αναγεννησιακά και μπαρόκ στοιχεία, καθώς και τις πλούσιες συλλογές που στεγάζει.
Την επόμενη ημέρα, η ομάδα μας περιηγήθηκε στο καταπράσινο πάρκο Jordan και στη συνέχεια στην ιστορική πλατεία Rynek Główny. Είχαμε την ευκαιρία να θαυμάσουμε το άγαλμα-κεφάλι του Ιγκόρ Μιτόραϊ, τον Πύργο του Ρολογιού, τον Καθεδρικό Ναό της Παναγίας, την Πύλη του Αγίου Φλοριανού και το Πανεπιστήμιο Jagiellonian, το παλαιότερο πανεπιστήμιο της Πολωνίας και ένα από τα παλαιότερα της Ευρώπης. Το απόγευμα συμμετείχαμε σε εργαστήριο παραδοσιακής πολωνικής ζαχαροπλαστικής, όπου φτιάξαμε και δοκιμάσαμε τα χαρακτηριστικά κουλούρια obwarzanek, προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης που συνδέεται άρρηκτα με την τοπική γαστρονομική παράδοση.
Η τρίτη ημέρα ήταν αφιερωμένη σε δράσεις γλωσσικής και πολιτισμικής ανταλλαγής. Οι μαθήτριες παρακολούθησαν εισαγωγικά μαθήματα πολωνικής γλώσσας και παρουσίασαν στους Πολωνούς συνομηλίκους τους βασικές λέξεις και εκφράσεις στα ελληνικά, προβάλλοντας παράλληλα στοιχεία της ελληνικής κουλτούρας. Οι μαθήτριες συμμετείχαν επίσης σε πασχαλινές χειροτεχνίες, συγκρίνοντας τα ελληνικά και πολωνικά έθιμα του Πάσχα. Την ίδια ώρα, οι μαθητές της ομάδας μας συμμετείχαν σε φιλικό αγώνα ποδοσφαίρου, ενισχύοντας την ομαδικότητα και τον διαπολιτισμικό διάλογο μέσα από τον αθλητισμό. Το απόγευμα, η αποστολή μας επισκέφθηκε την ιστορική εβραϊκή συνοικία Kazimierz, την Πλατεία Ηρώων, το Μουσείο Φαρμακείου και ένα διατηρημένο τμήμα του τείχους του εβραϊκού γκέτο, γνωρίζοντας από κοντά την πλούσια εβραϊκή κληρονομιά της Κρακοβίας και την τραγική ιστορία του Ολοκαυτώματος
Την επόμενη ημέρα, πραγματοποιήσαμε επίσκεψη στο εντυπωσιακό Αλατωρυχείο Βιελίτσκα, το οποίο λειτουργεί αδιάλειπτα από τον 13ο αιώνα και έχει χαρακτηριστεί ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Περιηγηθήκαμε σε θαλάμους, υπόγειες λίμνες και γλυπτά, όλα λαξευμένα εξ ολοκλήρου από αλάτι, κατεβαίνοντας σε βάθος 135 μέτρων. Η εμπειρία αυτή συνδύασε τη φυσική ομορφιά, την τεχνική επιδεξιότητα και την πολιτιστική αξία.
Η τελευταία ημέρα της κινητικότητας ήταν αφιερωμένη στην επίσκεψη στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Άουσβιτς-Μπίρκεναου, τόπο ιστορικής μνήμης και αναστοχασμού. Μαθητές και εκπαιδευτικοί ξεναγηθήκαμε στους χώρους όπου γράφτηκαν μερικά από τα πιο σκοτεινά κεφάλαια της ανθρώπινης ιστορίας: στους θαλάμους κράτησης, στα κέντρα "διαλογής" και στα κρεματόρια. Η συγκίνηση κορυφώθηκε όταν η ομάδα μας κατέθεσε τριαντάφυλλα στον Τοίχο των Εκτελέσεων και στην αναμνηστική πλάκα που τιμά τους Έλληνες Εβραίους που εξοντώθηκαν στο στρατόπεδο. Η σιωπή των μαθητών και η έκφραση του προσώπου τους μαρτυρούσαν τον βαθύ τους προβληματισμό για τη βαναυσότητα που βίωσαν τα θύματα του Ολοκαυτώματος, αλλά και την ευθύνη που φέρουμε όλοι να μην επιτρέψουμε να συμβεί ποτέ ξανά κάτι παρόμοιο.
Η συμμετοχή στο Erasmus+ στην Κρακοβία αποτέλεσε για όλους μας μια πολύτιμη εμπειρία ευρωπαϊκής συνύπαρξης, πολιτισμικής εμβάθυνσης και προσωπικής ανάπτυξης. Οι μαθητές και οι μαθήτριες αντάλλαξαν ιδέες και εμπειρίες με συνομηλίκους, ανέπτυξαν γλωσσικές και κοινωνικές δεξιότητες, γνώρισαν μια διαφορετική κουλτούρα και επέστρεψαν με αναμνήσεις και βιώματα που θα τους συνοδεύουν ως πολύτιμη παρακαταθήκη στην πορεία της ζωής τους. Το πρόγραμμα της κινητικότητας ενίσχυσε το ευρωπαϊκό προφίλ του σχολείου μας και ανέδειξε τον ρόλο της εκπαίδευσης ως γέφυρας ειρήνης, συνεργασίας και ανθρωπιστικών αξιών.
Ο Διευθυντής
Φώτης Λευκαδίτης
Η φιλόλογος
Νίκη Αλεξάτου