Η ΔΗΜ.ΑΡ για ΠΑΣΟΚ και Αριστερά
Οι πολίτες, στις περιοδείες μας σε Κεφαλονιά και Ιθάκη μας ρωτάνε με επιμονή για την ενιαία κάθοδο της Αριστεράς και για την πιθανότητα μετεκλογικής συνεργασίας μας με το ΠΑΣΟΚ! Αν και θεωρούμε πως και στα δυο αυτά ζητήματα έχουν δοθεί οι απαντήσεις εδώ και καιρό ,νοιώθουμε την ανάγκη να επαναλάβουμε και να υπογραμμίσουμε τα εξής:
1.Η ΔΗΜ.ΑΡ εργάζεται και θα εργάζεται, χωρίς ηγεμονισμό, αλλά με συνέπεια και υπεύθυνα για την ανάδειξη της σοσιαλδημοκρατίας στην χώρα. Τα πολλά τελευταία χρόνια το ΠΑΣΟΚ αυτοπροβλήθηκε ως ο κύριος εκφραστής αυτής της φιλοσοφικοπολιτικής προσέγγισης εγκλωβίζοντας τον κόσμο, ενώ στην πραγματικότητα αποδείχτηκε ως ο κύριος εκφραστής του ΠΕΛΑΤΕΙΑΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ με συνέπεια την δραματική υποστολή των παραγωγικών δυνατοτήτων της χώραςκαι την διαφθορά των πολιτών(και των πολιτικών). Η περιγραφή των κύριων χαρακτηριστικών του Σοσιαλιστικού Κράτους και ο σύγχρονος προβληματισμός γι αυτό, λόγω της έκτασης και του βάθους του ζητήματος , δεν είναι δυνατό να συμπεριληφθούν στο παρόν σημείωμα. Θεωρούμε, όμως, ότι είναι προφανές πως το «φάρμακο» που το ΠΑΣΟΚ υιοθέτησε με τα Μνημόνια 1&2 και περιλαμβάνει την αποδόμηση των εργασιακών σχέσεων, την γιγάντωση της ανεργίας, την ισοπέδωση των εισοδημάτων των χαμηλόμισθων και των συνταξιούχων, την εξόντωση των μικρομεσαίων, την εγκαθίδρυση μιας πρωτοφανούς ύφεσης, την διάλυση της «κρατικής μηχανής» και την αποδόμηση του κοινωνικού κράτους, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ «ΦΑΡΜΑΚΟ» που θα μπορούσε να υιοθετηθεί από ένα κόμμα που αρέσκεται να λέγεται σοσιαλιστικό! (Οι συνήθεις δικαιολογίες της διεθνούς κρίσης, της καταστροφικής διακυβέρνησης της Ν.Δ. και της «συντηρητικής ευρωπαϊκής συγκυρίας» παρά το ότι έχουν να κάνουν με υπαρκτά προσκόμματα, δεν μπορούν να εξηγήσουν πειστικά τις επιλογές του ΠΑΣΟΚ).
Κατά συνέπεια, δεν μπορούμε να συγκυβερνήσουμε με «αυτό το ΠΑΣΟΚ», το οποίο, δεν ασκεί ουσιαστική αυτοκριτική και προσπαθεί, μάλιστα, στην παρούσα προεκλογική περίοδο να υφαρπάξει, ακόμη μια φορά, την ψήφο των πολιτών, με επικοινωνιακά τρικ και εκβιαστικά διλλήμματα.
Εκτιμούμε ότι το πρόβλημα της χώρας είναι ,κατ ουσίαν, πολιτικό και ότι η αρχή για τη λύση του προβλήματος είναι η έντονη εκλογική αποδοκιμασία του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ., χωρίς, όμως, αυτή η αποδοκιμασία να οδηγήσει τη χώρα σε «περιπέτειες»!( Η ψήφο στην Δημοκρατική Αριστερά αποτελεί, επομένως, μια πολύ καλή απάντηση στο προαναφερόμενο ζητούμενο)
Υπάρχει ένα «άλλο ΠΑΣΟΚ» με το οποίο μπορούμε να συγκυβερνήσουμε; Το μέλλον θα δείξει! Πιστεύουμε, όμως, ότι όσο μεγαλύτερη θα είναι η εκλογική του αποτυχία ,τόσο ισχυρότερο θα είναι το ενδεχόμενο να συγκροτηθεί σε άλλη βάση ή να υιοθετήσει διαφορετικές πολιτικές, από αυτές που υιοθέτησε μέχρι σήμερα!
Η «προοδευτική διακυβέρνηση» της σύγχρονης εποχής προϋποθέτει, εκτός των άλλων:
-Άμεση ανασυγκρότηση του χώρου της υγείας/ ασφάλισης και θεσμικό πλαίσιογια τις εργασιακές σχέσεις που θα ισχυροποιήσει τον ρόλο των συνδικάτων απέναντι στους εργοδότες.
-Αποτελεσματικές ενέργειες για τον δραστικό περιορισμό της παραοικονομίας και της φοροδιαφυγής κα ι καθιέρωση ενός δίκαιου φορολογικού συστήματος που θα υπηρετεί την ανάγκη της κοινωνικής συνοχής με μια αποδεκτή αναδιανομή των εισοδημάτων
-Καμιά νέα επιβάρυνση (ούτε άμεσα , ούτε έμμεσα) στα συνήθη υποζύγια τα οποία έχουν υπερφορολογηθεί και εξαντλήσει την φοροδοτική τους ικανότητα.
-Ρεαλιστικό σχέδιο για την Ανάπτυξη με εξάλειψη της γραφειοκρατίας, αναδιάρθρωση και καθετοποίηση της παραγωγής στον πρωτογενή τομέα, αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ, αποτελεσματική ενίσχυση του Τουρισμού, κινητοποίηση για συνεργατική δράση κ.λ.π.
-Στοχευμένη ανασυγκρότηση της Δημόσιας Διοίκησης προκειμένου να εξυπηρετηθούν,κατ αρχάς, οι θεμελιώδεις πολιτικοί στόχοι
-Άσκηση πίεσης στις Τράπεζες προκειμένου η ανακεφαλαιοποίηση να οδηγήσει σε σημαντικές «ενέσεις ρευστότητας»
Η πρόθεση της ΔΗΜ.ΑΡ είναι να συμφωνηθούν συγκεκριμένες πολιτικές καιφερέγγυα πρόσωπα για να τις υλοποιήσουν! Η όποια συμφωνία-αν υπάρξει- ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ γενικού χαρακτήρα και θα είναι άμεση ανακλητή σε περίπτωση που δεν τηρηθεί!
2.Ας πούμε και κάτι για την ενιαία κάθοδο της Αριστεράς: Η ΔΗΜ.ΑΡ πιστεύει στην Ενιαία Ευρώπη και θεωρεί ότι θα είναι οπισθοδρόμηση αν διαλυθεί η ζώνη του Ευρώ. Συνεπώς, δεν μπορεί να συμφωνήσει με όσους θέλουνε να βγει η χώρα εκτός Ε.Ε. και Ευρώ! Το Κ.Κ.Ε έχει ακριβώς την αντίθετη άποψη, άλλωστε δεν θεωρεί ότι είναι...Αριστερά! Με τους Οικολόγους-Πράσινους και τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α τα πράγματα είναι διαφορετικά! Οι Οικολόγοι-Πράσινοι επιθυμούν την διακριτή τους παρουσία στην πολιτική μας σκηνή και αυτό είναι κατανοητό. Η άποψή μας είναι ότι υπάρχει μετεκλογικά ευρύ πεδίο συζητήσεων.Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α δεν διστάζει-του είναι εύκολο!-να μιλάει για άμεση επιστροφή στην δραχμή! Εκτός του ότι αυτό για μας είναι νοητό μόνο ως έσχατη και αναπόφευκτη καταφυγή, αν η χώρα μας, αυτή την περίοδο, επέστρεφε στην δραχμή, ήταν σαν να καταδικάζαμε τον λαό μας στην πείνα και την δυστυχίαδιότι δεν παράγουμε,έχει διαλυθεί η παραγωγική μας μηχανή! Από καθαρά οικονομική άποψη η υιοθέτηση της δραχμής θα μπορούσε να ήταν ένα συζητήσιμο ενδεχόμενο αν έχει προηγηθεί η στοιχειώδης αναδόμηση του Δημόσιου Τομέα και αν η παραγωγική μηχανή έχει πάρει μπρος και όχι στην παρούσα φάση! Γενικώς, έχουμε την εντύπωση ότι αυτή την περίοδο, η ηγεσία του ΣΥ.ΡΙΖ.Α, προσπαθώντας με αγωνία να αυξήσει το ποσοστό του κόμματος και να αναδειχθεί κυρίαρχη δύναμη της Αριστεράς δεν διστάζει να αξιοποιήσει τον αντιμνημονιακό θυμό των πολιτών, να απευθυνθεί στο θυμικό εκείνων που ονειρεύονται ενωμένο τον αριστερό χώρο και να επιδίδεται, ανέξοδα, σε «παλληκαρισμούς»! Τί εννοεί από αυτά που λέει, θα φανεί μετά τις εκλογές!Η ενότητα της Αριστεράς είναι κα ιδικό μας μέλημα, αλλά απαιτείται αναλυτική συζήτηση, αμοιβαίος σεβασμός καιπνεύμα ισότιμης αντιμετώπισης!
ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜ.ΑΡ