Γιώργος Ν. Μοσχόπουλος: Έκλεισε για μια τετραετία η Ιακωβατειος βιβλιοθήκη Ληξουρίου, μοναδικός χώρος ευρύτερης παιδείας στο νησί η Κοργιαλενειος

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 05 Αυγούστου 2014 11:24

H Ιακωβάτειος Βιβλιοθήκη Ληξουρίου

H Ιακωβάτειος Βιβλιοθήκη Ληξουρίου

ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ Ν. ΜΟΣΧΟΠΟΥΛΟΥ  ΠΡΩΗΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΠΑΝ/ΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ   ΕΚΛΕΙΣΕ ΓΙΑ ΜΙΑ ΤΕΤΡΑΕΤΙΑ Η ΄΄ΙΑΚΩΒΑΤΕΙΟΣ΄΄ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΛΗΞΟΥΡΙΟΥ ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΕΥΡΥΤΕΡΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΣΤΟ ΝΗΣΙ Η ΄΄ΚΟΡΓΙΑΛΕΝΕΙΟΣ΄΄   Μετά τον ΄΄Καποδίστρια΄΄ και τον ΄΄Καλλικράτη΄΄ (αλήθεια, πού να γνώριζαν οι σοφοί αυτοί πρόγονοί μας ότι θα βεβήλωναν οι απόγονοί τους τη μνήμη τους!), που τα χωριά και οι κωμοπόλεις του νησιού μας ερήμωσαν και στέγνωσαν πνευματικά, η φύση, με τους πρόσφατους σεισμούς, έδωσε τη χαριστική βολή στο Ληξούρι και στην Παλική γενικότερα. Η κύρια πνευματική εστία, η Ιακωβάτειος Βιβλιοθήκη, με τους τριάντα χιλιάδες και πλέον τόμους βιβλίων, -δωρεές των Ιακωβάτων και άλλων διακεκριμένων προσωπικοτήτων του νησιού -,

κλείνει για μια τετραετία και πλέον. Το κτήριο του 19ου αιώνα, κτήριο παραδοσιακό, χαρακτηρισμένο από την Πολιτεία ως εθνικό μνημείο, έχει κριθεί ακατάλληλο (επισκευάσιμο) κι ανήμπορο να δεχθεί αναγνώστες. Φτώχυνε η παιδεία στην άλλοτε ανθούσα ΄΄χωροπούλα΄΄ του Λασκαράτου. Η μαθητιώσσα νεολαία (Α/θμια, Β/θμια εκπαίδευση και ΤΕΙ) μάτην αναζητούν πνευματικό αραξοβόλι.

Θυμάμαι, πάντοτε, γεμάτο και όλο ζωή το ευπρόσωπο αναγνωστήριο, όπου βρίσκονται αρχειοθετημένα και προσιτά προς χρήση τα σύγχρονα, για την παιδεία – ειδικότερα για τους νέους, την εκκολαπτόμενη ελπίδα του έθνους – τα τόσα βιβλία, που η φροντίδα των υπευθύνων της Βιβλιοθήκης έχει συλλέξει. Δύο χιλιάδες και πλέον οικογένειες της Παλικής αναγεγραμμένες στο Δανειστικό Τμήμα της Ιακωβατείου αναζητούν πρόσβαση ματαίως. Αποπροσανατολισμός των νέων της πόλης και ευρύτερα της Παλικής. Προς πού;

    Και οι αρμόδιοι για την αποκατάσταση των τραγικών (ναι, των τραγικών για τη νεολαία μας) αποτελεσμάτων δεν ανησυχούν! Κοινωνικό φαινόμενο των καιρών: παραγοντισμός, δυσκινησία των διατυπώσεων, στο ζενίθ η γραφειοκρατία και πέρα βρέχει!...

   Το εφορευτικό Συμβούλιο της Βιβλιοθήκης, βέβαια, με την πρόεδρό του γιατρό Νόπη Αλεξανδροπούλου αγωνιά και αγωνίζεται. Τα κειμηλιακά εκθέματα του Ιδρύματος ευτυχώς μεταφέρθηκαν και προστατεύθηκαν, αλλά για λειτουργία της Βιβλιοθήκης ούτε λογος, ούτε σκέψη, ούτε αποτελεσματική ανησυχία…

   Και τώρα, για ολόκληρο το νησί, μοναδικό καταφύγιο γνώσης, μοναδικό βήμα ευρύτερης παιδείας η Κοργιαλένειος Βιβλιοθήκη. Καλό μετερίζι πολιτισμού, αλλά, ως γνωστόν, δυσπρόσιτο για τους Παληκισιάνους. Ευτυχώς, ωστόσο, που βρίσκεται σε καλές και γόνιμες συγκυρίες. Ανοικτή πρωί και απόγευμα, με πρόθυμο, ευγενές και επαρκές προσωπικό (βιβλιοθηκονόμο, τρεις ασκούσες την πρακτική τους δύο από το Ιόνιο Πανεπιστήμιο και μία από το τμήμα Μουσειολογίας Πύργου, η υπεύθυνη του Μουσείου, η υπεύθυνη Λογιστηρίου και Γραμματείας).

   Πλήθος οι εκδηλώσεις στην αίθουσα διαλέξεων, πέρα από την εξυπηρέτηση του αναγνωστικού κοινού. Πρωί και απόγευμα κυψέλη των μικρών μαθητών οι χώροι της Βιβλιοθήκης: δράσεις παιδαγωγικές, ιδιαίτερα με την παρέμβαση και την εκτέλεση προγραμμάτων – Future Library – του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Βήμα ελεύθερο στις εκδηλώσεις (συνέδρια, ημερίδες, διαλέξεις) της εκπαίδευσης του νησιού μας. Δειγματικά: Εθνικές γιορτές από το Λύκειο Ελληνίδων, διάλεξη για τη ζωή και το έργο του μεγάλου ζωγράφου Δομήνικου Θεοτοκόπουλου, ο Σύνδεσμος των Φιλολόγων για τον Ηλία Βενέζη, από τον ίδιο Σύνδεσμο χορωδιακή απόδοση ολόκληρου του ΄΄Υμνου εις την Ελευθερίαν΄΄ του Διονυσίου Σολωμού, όπως παραστάθηκε στο θέατρο Ηρώδου του Αττικού, κι αργότερα,19-20, Αυγούστου συνέδριο Λογοτεχνίας από τα ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, με τη φροντίδα του Προέδρου τους Καθηγητή Ναπολέοντα Μαραβέγια, μεγάλη έκθεση παλαιών σχολικών βιβλίων της Δημοτικής Εκπαίδευσης κ.ά.

 Κι ακόμη: προώθηση του περιεχομένου του Δανειστικού Τμήματος της Βιβλιοθήκης σε πλέον 3.500 οικογένειες του νησιού μας. Κι ευτυχώς επάρκεια οικονομική για την κάλυψη της μισθοδοσίας του προσωπικού(στόχος σταθερός και κύριος του Διοικητικού Συμβουλίου). Μία τέλος ευπρόσωπη εξωτερική φιλόξενη διαμόρφωση του αύλειου χώρου, παρέχει τον τόνο της μορφής και της δράσης του Ιδρύματος.

Ωστόσο, η Κοργιαλένειος μένει η μοναδική Βιβλιοθήκη, που υπηρετεί ένα ορισμένο μέρος του νησιού. Το υπόλοιπο, κυρίως η Παλική, πνευματικά θα καταρρέει για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ας επιληφθούν του θέματος η πνευματική ηγεσία, οι Αρχές Κρατικές και άλλες, ώστε να συντομεύσουν  οι όποιες δεσμεύσεις και διαδικασίες, να ξαναρχίσει η πνευματική ζωή στην Παλική. Ας αποβληθεί η ραθυμία  από την Δημόσια Διοίκηση. Ας δοθεί ικμάδα ζωής στο χάσμα που άνοιξε ο σεισμός. Δεν αρκούν τα φιλήματα των ηγετών (Κυβέρνησης και αντιπολίτευσης ). Απαιτείται οργάνωση και ταχύτητα δράσης…

Αλλά τι να πούμε για την μικρή Κεφαλονιά. Τα είπε πρόσφατα ο ευρηματικός Σκηνοθέτης Γιάννης Κακλέας για ολόκληρη την Ελλάδα, ανεβάζοντας τους «Βατράχους» του Αριστοφάνη στην Επίδαυρο, έργο του 405 π.Χ., ως τραγικά επίκαιρο σήμερα: «Ό,τι μπορούσαμε να καταστρέψουμε πολιτικά σε αυτή την χώρα, το πετύχαμε…Η χώρα καταρρέει πολιτιστικά και το ήθος έχει πάει πάτο».

ΚΟΡΓΙΑΛΕΝΕΙΟΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΑΡΓΟΣΤΟΛΙΟΥ

Το κύριο πνευματικό μετερίζι του νησιού.

Capture2 copy

ΙΑΚΩΒΑΤΕΙΟΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΛΗΞΟΥΡΙΟΥ

Ποιος γνωρίζει πότε θα ξαναρχίσει στον χώρο η παιδική ζωή !

Capture4




336 X 280

16122257999808197650 2

 

 

00 inkefalonia general ad 300X250