Δημόσιο: Ποιοι μισθοί μειώνονται ποιοι αυξάνονται

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 26 Οκτωβρίου 2014 09:22

Δημόσιο: Ποιοι μισθοί μειώνονται ποιοι αυξάνονται

Τσεκούρι στην προσωπική διαφορά από 30-50% για το 2015 και μείωση των επιπλέον παροχών. Τι αλλάζει στους μισθούς στο υπουργείο Οικονομικών. Ολα τα σενάρια.

Στην τελική ευθεία μπαίνουν οι ενδοκυβερνητικές διαπραγματεύσεις για το μισθολόγιο του Δημοσίου μετά την κόντρα μεταξύ του αρμόδιου υπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του ΠΑΣΟΚ για τις παρεμβάσεις στο μισθολόγιο. Σε κάθε περίπτωση οι αλλαγές στο μισθολόγιο αλλά και οι 5.500 απολύσεις θα συζητηθούν στην σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών την ερχόμενη εβδομάδα όπου θα τεθούν όλα τα θέματα επί τάπητος.

Μετά την ανεπίσημη παρέμβαση των δανειστών που έθεταν το μισθολόγιο στο δημόσιο ως βασικό προαπαιτούμενο για την πέμπτη αξιολόγηση, δημιουργούνται νέα δεδομένα στο κυβερνητικό στρατόπεδο. Το ΠΑΣΟΚ βάζει νερό στο κρασί του για τις αλλαγές στους μισθούς στο Δημόσιο και ο Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται διατεθειμένος να προσωρήσει σε έναν συμβιβασμό με την Χαριλάου Τρικούπη.

Τα δεδομένα του μισθολογίου

Στην κυβέρνηση επεξεργάζονται τα δεδομένα του μισθολογίου που είναι: 

  • Οι όποιες αλλαγές δεν θα έχουν δημοσιονομικό αποτέλεσμα αφού το συνολικό μισθολογικό κόστος θα παραμείνει 15,2 δις. ευρώ
  • Στόχος είναι η δημιουργία ενός κουμπαρά που θα προκύψει από περικοπές σε μισθούς και θα κατευθυνθεί σε αυξήσεις για προσοντούχους υπάλληλους και προϊσταμένους
  • Θα απελευθερωθεί σταδιακά το καθεστώς των προαγωγών που έχει παγώσει από το 2010
  • Στο τραπέζι και η μείωση των εισαγωγικών μισθών στο πλαίσιο του ιδιωτικού τομέα που έχει προτείνει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης αλλά και η αύξηση της ψαλίδας μεταξύ εργαζομένων υποχρεωτικής εκπαίδευσης και κατόχων μεταπτυχιακών
  • Σε κάθε περίπτωση από την απόφαση των πολιτικών αρχηγών και τον συνδυασμό των παραπάνω δράσεων θα εξαρτηθεί το μέγεθος και το εύρος των παρεμβάσεων στο μισθολόγιο.

Οι περικοπές και η δημιουργία κουμπαρά

Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση επεξεργάζεται σενάριο μείωσης των αποδοχών 60.000 υπαλλήλων των υπουργείων Οικονομικών, Ανάπτυξης και ΥΠΕΧΩΔΕ οι οποίοι λαμβάνουν ακόμα την προσωπική διαφορά. Το συνολικό ύψος της προσωπικής διαφοράς είναι 220 εκ ευρώ εκ των οποίων τα μισά (110 εκ ευρώ) αποδίδονται σε υπαλλήλους στο υπουργείο Οικονομικών. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο υπουργείο Οικονομικών οι προσωπικές διαφορές για δύο υπάλληλους δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης οι οποίοι σε σχέση με το προηγούμενο μισθολόγιο, φτάνουν τα 1.100 ευρώ παρά τις δραματικές περικοπές που έχουν υποστεί από το 2010 οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο. Οι διαφορές που προκύπτουν από την υπερβάλλουσα αμοιβή κυμαίνονται από 60-600 ευρώ για εργαζόμενους με τα ίδια προσόντα και την ίδια προϋπηρεσία. Οι περικοπές -σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο -θα είναι εμπροστοβαρείς και σε βάθος τριετίας: δηλαδή το 2015 θα γίνει περικοπή του 30-50% της προσωπικής διαφοράς το 2015 και τα υπόλοιπα ποσά θα αφαιρεθούν σταδιακά μέχρι και το 2017. Έτσι ένας υπάλληλος που αμείβεται με 1.800 ευρώ εκ των οποίων τα 600 αποτελούν προσωπική διαφορά, τότε θα δει τις αποδοχές του να μειώνονται κατά 300 ευρώ το 2015 και να λαμβάνει 1.500 ευρώ μικτά. Η κυβέρνηση επεξεργάζεται διάφορα σενάρια για την περικοπή της προσωπική διαφορά μεταξύ των οποίων υπάρχουν και προτάσεις να μην περικοπή στο σύνολό της αλλά κατά ένα ποσοστό και εφ΄ απαξ. Συνολικά εκτιμάται ότι θα εξοικονομηθεί ένα κονδύλι από 80-130 εκ ευρώ.

Συζητείται επίσης και η περικοπή των μη μισθολογικών επιβαρύνσεων όπως είναι η παροχή γάλακτος κ.α που αφορούν ένα κονδύλι 10 εκ ευρώ. Παράλληλα 10 εκ. ευρώ θα εξοικονομηθούν με την μείωση των θέσεων ευθύνης κατά 4.000 περίπου.

Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης έχει προτείνει την εξίσωση του εισαγωγικού μισθού στο δημόσιο με αυτήν του ιδιωτικού τομέα. Έτσι ο εισαγωγικός μισθός θα φτάσει στα 680 ευρώ ( για τους ΥΕ) και θα συμπαρασύρει τους βασικούς μισθούς όλων των εκπαιδευτικών κατηγοριών. ¨Όμως η πρόταση του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης αφορά την δημιουργία ένα νόυ βαθμού, (Ζ) που θα εντάσσονται όλοι οι νεοπροσλαμβανόμενοι για την δοκιμαστική περίοδο των 2 ετών πριν να μονιμοποιηθούν. Όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης με αυτήν την πρόταση που διαφωνεί το ΠΑΣΟΚ δεν θα επηρεαστούν οι υπόλοιποι μισθοί που αποδίδονται ανά βαθμό και μισθολογικό κλιμάκιο.

Ποιοι μισθοί και πόσο θα αυξηθούν

Στόχος της κυβέρνησης είναι να αμείβονται με τα ίδια χρήματα οι υπάλληλοι με την ίδια προϋπηρεσία και τα ίδια προσόντα. Για τον λόγο αυτό στα κυβερνητικά σχέδια είναι να δοθούν μικρές αυξήσεις από 30-100 ευρώ στους εκπαιδευτικούς που θα αποκτήσουν ειδικό μισθολόγιο. Ανάλογα με το ύψος του «κουμπαρά» θα εκτιμηθεί εάν υπάρχει δυνατότητα αυξήσεων στα επιδόματα ευθύνης για τους γενικούς διευθυντές ή τους προϊσταμένους. Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση κατευθύνεται να αυξήσει τα επιδόματα θέσεων ευθύνης κατά 20%-30% ή κατά 50-270 ευρώ ανάλογα με την θέση που καταλαμβάνουν στην ιεραρχία, εάν τελικά επιλεγεί αυτό το σενάριο.

Οι προαγωγές που θα επιφέρουν και αυξήσεις στους μισθούς θα απελευθερωθούν για τους υπαλλήλους πανεπιστημιακής και τεχνολογικής εκπαίδευσης, ενώ οι υπάλληλοι υποχρεωτικής και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα παραμείνουν καθηλωμένοι βαθμολογικά και μισθολογικά. Με αυτόν τον τρόπο θα δοθούν αυξήσεις στους υπάλληλους ΠΕ και ΤΕ λόγω της βαθμολογικής τους εξέλιξης ενώ θα μειωθούν οι αποδοχές των ΔΕ και ΥΕ αφού παραμένουν καθηλωμένοι βαθμολογικά για τέσσερα χρόνια . Παράλληλα το υπουργείο επεξεργάζεται σχέδιο για την παρέμβαση με αύξηση των μισθολογικών κλιμακίων μεταξύ των βαθμών προκειμένου να δίδονται μικρές αυξήσεις λόγω της χρονολογική ωρίμανσης.

thetoc.gr




 

336x280px6

 

16122257999808197650 2

 

 

00 inkefalonia general ad 300X250