Ο... στοχαστής των Βλαχάτων!
Σήμερα θα σας παρουσιάσουμε έναν συμπατριώτη μας, άνθρωπο των γραμμάτων, που ζει για χρόνια στα Βλαχάτα, έχει με τη σκέψη, την πένα του και το μυαλό του πετύχει πολλά, αλλά αποφεύγει να το επιδεικνύει… αφήνοντας τα βιβλία του να μιλήσουν γι’ αυτόν. Ο Διονύσης Μαρκαντωνάτος γεννήθηκε στην Κεφαλονιά στις 15 Μάρτη του 1938. Γράφει από παιδί μα για πρώτη φορά θα εκδώσει 30χρονος στη Σουηδία ποίηση, και θα ακολουθήσει και με πεζά. Ζει στο νησί του οικογενειάρχης και πατέρας δύο παιδιών.
Αποτέλεσε έναν από τους σκαπανείς της δημοσιογραφίας στην Κεφαλονιά έχοντας εκδώσει την δεκαετία του ‘80 την εφημερίδα η «Φωνή των Βλαχάτων».
Παιδί αγροτικής οικογένειας μεγαλώνοντας σε δύσκολες εποχές παλεύει και αυτοδημιουργείται. Διακόπτει το γυμνάσιο το 1953 εξαιτίας του σεισμού, μα πεισματικά συνεχίζει αργότερα, τελειώνει και συνεχίζει σπουδές στην Πάντειο. Η χούντα τον διώχνει από την ταχυδρομική υπηρεσία που εργάζεται και αναγκάζεται να διακόψει πάλι τις σπουδές του και να ξενητευτεί. Εργάζεται στη Στοκχόλμη και παίρνει πτυχίο φιλοσοφικής σχολής του Πανεπιστημίου της Σουηδικής πρωτεύουσας. Επιστρέφει στην Ελλάδα το 1983 αφού ο ΕΛΤΑ τον επαναφέρει στην ενεργό υπηρεσία.
Την περίοδο του ξενιτεμού του έχει τυπώσει από μόνος τις ποιητικές συλλογές "Στόχος", "Παρουσία", "Σατιρικά", "Πορεία στο φως", "Ποιητικά" και τη συλλογή διηγημάτων "Μορφές μέσα απ' την ομίχλη".
Τις τελευταίες μέρες επεσε στα χέρια μας το φιλοσοφικό δοκίμιο «Νόμος και Λόγος» το οποίο αξίζει τον κόπο να το προμηθευτείτε και να το μελετήσετε…
Για να σας δώσουμε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα από την σοφία αυτού του ανθρώπου θα σας πούμε τούτο…
Στο εξώφυλλο του βιβλίου του, γράφει Αθήνα – Απρίλης 05 μ.Α.
Όταν τον ρωτήσαμε γιατί γράφει μ.Α. και όχι μ.Χ. (μετά Χριστό), μας επεσήμανε πως σημαίνει μετά Απομυθοποίηση, θέλοντας να δώσει έμφαση στην θεωρία καταστροφολογίας του κόσμου που είχε αναπτυχθεί το 2000…
Η Βιβλιογραφία του περιλαμβάνει τα εξής βιβλία που μπορείτε να τα βρείτε στο internet και τα βιβλιοπωλεία
Φθινοπωρινά στάχυα
Όταν οι μυγδαλιές ανθούν
Ο λόγος μόνο μου όπλο
Ο άνθρωπος που χάθηκε στο φως
Ένα δέντρο ταξιδεύει στον άνεμο
Ο δρόμος και το ποτάμι
Φλόγες και ανταύγειες
Αναφορά στον Παναγούλη
Ο ταξιδιώτης με τη σάλπιγγα
Νόμος και λόγος
Γ. Χαλαβαζής