Η Κυλλήνη η βάση των υδροπλάνων για το Ιόνιο
Η Κυλλήνη είναι η επιλογή της εταιρείας «Υδροπλάνα Ελλάδας» (Hellenic Seaplanes) για τη δημιουργία υδατοδρομίου και τεχνικής βάσης προκειμένου να λειτουργήσει το δίκτυο που θα εξυπηρετεί με υδροπλάνα τη Δυτική Ελλάδα και το Ιόνιο. Σύμφωνα με το σχέδιο της εταιρείας, ένα από τα δρομολόγια θα είναι η σύνδεση με Πύλο, Καλαμάτα και Καρδαμύλη και στη συνέχεια μέσω ανταπόκρισης με την Κρήτη. Για την υλοποίηση του σχεδίου βρέθηκε πριν από λίγες ημέρες στην Κυλλήνη ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Ν. Χαραλάμπους, ο οποίος σε συνεργασία με τοπικούς παράγοντες και τους εκπροσώπους του Λιμενικού Ταμείου εξέτασαν τις δυνατότητες και τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να δημιουργηθεί η τεχνική βάση.
Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα «Πατρίς» ο κ. Χαραλάμπους ανέφερε: «Ο στόχος μας και ο σκοπός μας είναι να αναπτύξουμε υδατοδρόμια εδώ στην Κυλλήνη και μια τεχνική βάση όπου θα μπορέσουμε να έχουμε δραστηριότητα πέραν των δρομολογίων, αλλά και εγκαταστάσεων για maintain των αεροσκαφών. Να δημιουργήσουμε μια μονάδα η οποία θα μπορέσει να εξυπηρετήσει τα αεροσκάφη τα δικά μας και άλλων εταιρειών. Σαφώς να δημιουργήσει μια βάση όπου θα μπορέσουν πάρα πολλές εταιρείες να αναπτύξουν δραστηριότητα τόσο στην Πελοπόννησο όσο και στο Ιόνιο. Ενα υδατοδρόμιο είναι ανοικτό για όλες τις εταιρείες, όχι μόνο για τη δική μας. Οπότε, από τη στιγμή που θα λειτουργεί ένα υδατοδρόμιο στην Κυλλήνη μπορεί να εξυπηρετήσει όλες τις εταιρείες που διαθέτουν υδροπλάνα. Εχουμε ήδη ξεκινήσει μια τεχνική βάση στη Χαλκίδα από την μεριά του Αιγαίου και θέλουμε και μια τεχνική βάση από την πλευρά του Ιονίου. Εχουμε επιλέξει το χώρο του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Κυλλήνης, είχαμε κάνει μελέτη για τους χώρους αν είναι βιώσιμο, αν είναι εφικτό αυτό στην Κυλλήνη και καταλήξαμε ότι είναι ικανοποιητικό το σημείο για να μπορέσουμε να αναπτύξουμε όχι μόνο υδατοδρόμιο αλλά για την τεχνική βάση, ώστε να γίνει κέντρο ενδιαφέροντος η Κυλλήνη που θα δημιουργήσει περισσότερες θέσεις εργασίας».
Ειδικότερα για τη λειτουργία του δικτύου ανέφερε: «Τα δρομολόγιά μας θα είναι Πελοπόννησος, Ιόνιο, Ηπειρωτική Ελλάδα μέσω των λιμνών, Πάτρα και κατ’ επέκταση η διασύνδεση μεταξύ διαφόρων προορισμών προς την Ηπειρωτική και τη Νησιωτική Ελλάδα. Αυτό που έχουμε στόχο είναι να αναπτύξουμε διαδρομές όχι ανταγωνιστικές με τις υφιστάμενες αεροπορικές εταιρείες, έτσι ώστε να δοθεί και η ευκαιρία σε προορισμούς που είναι λίγο πίσω στη διασύνδεσή τους με άλλα μέρη. Θα μπορούμε, για παράδειγμα, από την Κυλλήνη να πάμε σε όλο το Ιόνιο, μετά πιο κάτω προς την Πύλο, την Καλαμάτα, την Καρδαμύλη και μετά από εκεί από πέρα με ανταπόκριση στην Κρήτη. Το ίδιο από την Κυλλήνη μπορούμε να πάμε στην Πάτρα, στην Ιτέα, στο Μεσολόγγι και από εκεί και πέρα με ανταπόκριση να προχωρήσει προς την πλευρά του Αιγαίου».
Τέλος, σε ότι αφορά στις προϋποθέσεις αδειοδότησης του λιμανιού της Κυλλήνης ο κ. Νικόλας Χαραλάμπους είπε: «Ενα λιμάνι, επειδή αναπτύσσουμε υδατοδρόμια σε λιμάνια, εάν έχει περιβαλλοντική μελέτη βοηθά πολύ στην συνολική αδειοδότηση. Υπάρχουν πάρα πολλά λιμάνια που δεν έχουν περιβαλλοντική μελέτη. Οπότε αναγκαστικά αν δεν υπάρχει περιβαλλοντική μελέτη θα πρέπει να πρώτα να πάρουμε περιβαλλοντική αδειοδότηση και μετά να μπούμε στην αδειοδότηση λειτουργίας. Με λίγα λόγια, κάθε λιμάνι είναι και μια ξεχωριστή περίπτωση. Υπάρχουν λιμάνια που είναι ήδη αδειοδοτημένα, υπάρχουν λιμάνια που δεν έχουμε συντελεστή δόμησης και δεν μπορούμε να βάλουμε ούτε έναν οικίσκο για να γίνει ο έλεγχος των επιβατών. Από εκεί και πέρα για μας είτε δύσκολα, είτε εύκολα θα προχωρήσουμε με το πλάνο που έχουμε κάνει, να φτάσουμε μέχρι το 2016 τα 100 υδατοδρόμια και από εκεί και πέρα θα δούμε πώς θα ανοιχτεί και η αγορά. Πιστεύω ότι θα γίνει η Ελλάδα η Μέκκα των υδροπλάνων, οι Μαλδίβες της Ευρώπης».