Ξεκινάει το «πείραμα» παρατήρησης σεισμών στην Κεφαλονιά!
Μετά την Καλιφόρνια (ΗΠΑ) και την Ιαπωνία και η Κεφαλονιά θα αποτελέσει την τρίτη περιοχή στον κόσμο που θα εκτελέσει το δικό της... πείραμα παρατήρησης σεισμών!
Ρεπορτάζ: Γιώργος Χαλαβαζής
Ένα πείραμα παρατήρησης σεισμών που σκοπό θα είχε να δώσει όλες εκείνες τις πληροφορίες και τα δεδομένα, τα οποία θα βοηθήσουν σε άμεσες επιστημονικές λύσεις για το φαινόμενο που είναι τόσο έντονο στην Κεφαλονιά, αλλά και στον Ελλαδικό χώρο γενικότερα.
Στην παρουσίαση που έγινε στην αίθουσα του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων στο Αργοστόλι το Σάββατο το μεσημέρι, συμμετείχαν ο Διευθυντής Ερευνών του ΟΑΣΠ-ΙΤΣΑΚ Νίκος Θεοδουλίδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Κεφαλονιάς Παναγής Δρακουλόγκωνας, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Κεφαλονιάς Σταύρος Τραυλός, και ο Καθηγητής Εφαρμογών του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων Αγησίλαος Κονιδάρης.
Από την αρχή ξεκαθαρίστηκε πως το «πείραμα» με την μόνιμη εγκατάσταση οργάνων παρακολούθησης σεισμικότητας, δεν θα συνδέεται με την πρόγνωση σεισμών.
Ωστόσο τονίστηκε πως τα αποτελέσματα των στοιχείων και των πληροφοριών που θα εξαχθούν, θα βοηθήσουν στην βελτίωση των αντισεισμικών κανονισμών στην Ελλάδα αλλά και παγκόσμια.
«Ο Κούταβος επιλέχθηκε για να τοποθετηθούν τα σεισμικά όργανα, διότι βρίσκεται σε μία ιδανική γεωλογική λεκάνη που είναι αντικειμενική των συνθηκών που κατασκευάζονται τα κτίρια» τόνισε ο κ. Θεοδουλίδης και συνέχισε λέγοντας πως «Θα τοποθετηθούν τρεις ερευνητικές γεωτρήσεις στον Κούταβο (κοντά στο Ποντικονήσι) σε απόσταση τριών μέτρων η κάθε μία και σε βάθος 20, 40 και 60 μέτρων αντίστοιχα και θα τοποθετηθούν τρία σεισμόμετρα».
Η περιοχή θα αποτελέσει πεδίο δοκιμών και διεθνές παρατηρητήριο αντισεισμικών διατάξεων, ενώ τα αποτελέσματα θα είναι άμεσα προσβάσιμα προς τον κόσμο είτε με οθόνη που θα τοποθετηθεί στην Περιφερειακή Ενότητα, είτε μέσω ιστοσελίδας .
«Οι σοβαροί επιστήμονες που έχουν αναλάβει το "πείραμα", έχουν πολλά να δώσουν στην Κεφαλονιά σε επιστημονικό επίπεδο, αλλά και σε εμάς τους μηχανικούς για την καλύτερη κατασκευή των κτιρίων. Το "πείραμα" θα γίνει ο οδηγός να αλλάξουν οι παγκόσμιοι κανονισμοί. Το ΤΕΕ θα αναδείξει το "πείραμα"» ήταν τα λόγια του Σταύρου Τραυλού o οποίος επεσήμανε επίσης πως στόχος είναι τα όργανα εκτός από το έδαφος να τοποθετηθούν σύντομα και σε κτίρια, όπως παλιάς κατασκευής σχολεία.
Από την πλευρά του ο Αγησίλαος Κονιδάρης τόνισε πως το ΤΕΙ θα συμβάλει στο «πείραμα» με την δικτύωση των δεδομένων που θα εξάγονται, ενώ θα δημιουργηθεί και σχετική ιστοσελίδα.
Πάντως κατά την παρουσίαση, ο επιστήμονας σεισμολόγος Νίκος Θεοδουλίδης, επανέλαβε ότι βραχυπρόθεσμη πρόβλεψη σεισμών δεν είναι δυνατόν να πραγματοποιηθεί.
Στην παρουσίαση το παρών έδωσε και ο τέως αντιπεριφερειάρχης κ. Σωτήρης Κουρής, τον οποίο ο κ. Θεοδουλίδης τον ευχαρίστησε για την συμμετοχή του στο ξεκίνημα όλης αυτής της διαδικασίας τέλεσης του «πειράματος» στην Κεφαλονιά.
Το «πείραμα» με την εγκατάσταση των σεισμολογικών σταθμών θα ξεκινήσει την Τρίτη 9 Ιουνίου το πρωί στον Κούταβο.