Απαντήσεις στα ερωτήματα για τον περιορισμό στις αναλήψεις (Μέρος Β')

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 30 Ιουνίου 2015 14:40

Απαντήσεις στα ερωτήματα για τον περιορισμό στις αναλήψεις (Μέρος Β')

Ξεκαθαρίζει πλέον η κατάσταση όσον αφορά τους περιορισμούς που θέτει στη συναλλαγές η τραπεζική αργία και τα capital controls που έχουν επιβληθεί. Μετά τη δημοσίευση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου και τις διευκρινίσεις που έδωσε η κυβέρνηση δημιουργείται ένας οδικός χάρτης για τις καθημερινές τραπεζικές συναλλαγές, μέχρι τουλάχιστον να λήξει το καθεστώς της τραπεζικής αργίας.

Τo in.gr απαντά στις βασικές ερωτήσεις που προέκυψαν το τελευταίο 24ωρο και αφορούν τις συνηθέστερες συναλλαγές.

Πότε θα ανοίξουν οι τράπεζες;

Με βάση τα όσα αναφέρει η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, οι τράπεζες θα ανοίξουν ξανά την Τρίτη, 7 Ιουλίου. Εντούτοις, στο κείμενο προβλέπεται ότι ο υπουργός Οικονομικών μπορεί είτε να τερματίσει πρόωρα είτε να επιμηκύνει την τραπεζική αργία. 

Πόσα χρήματα μπορώ να σηκώσω από το ΑΤΜ;

Το όριο αναλήψεων έχει οριστεί στα 60 ευρώ ανά ημέρα για κάθε κάρτα. Δηλαδή, αν υπάρχουν δύο λογαριασμοί συνδεδεμένοι στην ίδια κάρτα ο κάτοχός της μπορεί να σηκώσει μέχρι 60 ευρώ. Αν όμως υπάρχουν δύο κάρτες για τον ίδιο λογαριασμό, συνολικά μπορεί να γίνει ανάληψη 120 ευρώ. Σημειώνεται ότι το ποσό δεν αθροίζεται, δηλαδή δεν μπορεί κανείς να κάνει ανάληψη π.χ. 300 ευρώ αν δεν έχει επισκεφθεί το ATΜ για πέντε ημέρες. Όσον αφορά τους ακριβείς χρόνους,  το ποσό «μηδενίζει» τα μεσάνυχτα. Δηλαδή αν κάποιος κάνει ανάληψη 60 ευρώ στις 23:30 μπορεί να «σηκώσει» άλλα 60 ευρώ στις 00:30 της επόμενης ημέρας.

Λειτουργούν οι υπηρεσίες web banking;

Ναι, αλλά για συναλλαγές εντός Ελλάδος. Δηλαδή επιτρέπονται εμβάσματα και πληρωμές, αρκεί ο λογαριασμός που χρεώνεται να βρίσκεται στην Ελλάδα. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί κανείς να πληρώσει π.χ. το ενοίκιό του, να στείλει χρήματα σε συγγενείς ή να εξοφλήσει λογαριασμούς. Δεν μπορεί όμως να μεταφέρει χρήματα εκτός Ελλάδος.

Τι ισχύει για τις συναλλαγές με «πλαστικό χρήμα»;

Όπως προβλέπει η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, συναλλαγές με πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες γίνονται κανονικά εντός Ελλάδος. Δηλαδή μπορεί κανείς να αγοράσει προϊόντα από ελληνικές επιχειρήσεις ή να κάνει πληρωμές με «πλαστικό χρήμα», αρκεί να χρεώνεται λογαριασμός στην Ελλάδα. Σε αυτή την περίπτωση, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, η εκκαθάριση γίνεται άμεσα και τα χρήματα μπαίνουν στο λογαριασμό του δικαιούχου. Επιπλέον, σύμφωνα με την ΠΝΠ το όριο των συναλλαγών είναι αυτό που είχε καθοριστεί πριν την εφαρμογή της τραπεζικής αργίας.

Μέσω πιστωτικής κάρτας γίνονται και αναλήψεις μέχρι το όριο των 60 ευρώ ημερησίως ανά κάρτα, αλλά σε αυτή την περίπτωση επιβάλλονται τόκοι. Επίσης επιτρέπεται και η υπερανάληψη. Όσο για τις προπληρωμένες κάρτες, αυτές μπορούν να χρησιμοποιηθούν μέχρι του ποσού που είναι διαθέσιμο, αλλά δεν επιτρέπεται η επαναφόρτισή τους.

Τι συμβαίνει με τις κάρτες των ξένων τραπεζών που χρησιμοποιούνται στην Ελλάδα;

Οι κάρτες (πιστωτικές και χρεωστικές) που έχουν εκδοθεί από ξένες τράπεζες λειτουργούν κανονικά στην Ελλάδα χωρίς περιορισμούς στις αναλήψεις από τα ATM.

Τι συμβαίνει με τις ελληνικές κάρτες στο εξωτερικό;


Αυτή τη στιγμή οι πιστωτικές κάρτες ελληνικών τραπεζών δεν λειτουργούν στο εξωτερικό ενώ υπάρχει και περιορισμός στις αναλήψεις. Γίνεται όμως προσπάθεια ώστε να διευθετηθεί άμεσα το θέμα, ανεβάζοντας το όριο των αναλήψεων αλλά και επιτρέποντας να γίνει εκκαθάριση συναλλαγών ώστε να μην αντιμετωπίσουν πρόβλημα όσοι αυτοί τη στιγμή βρίσκονται στο εξωτερικό.

Πώς μπορώ να πληρώσω τα χρέη μου ή τους λογαριασμούς ΔΕΚΟ;

Η πληρωμή μπορεί να γίνει χωρίς πρόβλημα και όριο μέσω web banking. Κατά τη διάρκεια όμως της τραπεζικής αργίας, ακόμη και αν δεν γίνει πληρωμή, το χρέος δεν καθίσταται ληξιπρόθεσμο, δεν επιβάλλονται τόκοι υπερημερίας ούτε μπορεί η τράπεζα να εκκινήσει νομικές διαδικασίες. Αντίστοιχα, δεν θα γίνονται διακοπές συνδέσεων αν δεν πληρωθούν οι λογαριασμοί.

Πώς μπορώ να πληρώσω τις υπόλοιπες οφειλές μου;

Για οφειλές και πληρωμές εκτός τραπεζών και ΔΕΚΟ (πχ ασφάλειες αυτοκινήτου) η διαδικασία μπορεί να ολοκληρωθεί χωρίς πρόβλημα μέσω web-banking και phone banking, χωρίς κανέναν περιορισμό στο πόσό. Επίσης, κανονικά εκτελούνται οι πάγιες εντολές

Πώς θα πληρωθούν τα χρέη στην Εφορία;

Όπως ανέφερε η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Κατερίνα Σαββαϊδου, η πληρωμή των οφειλών προς την εφορία μπορεί να γίνεται μέσω web-banking ή phone banking, χωρίς κανέναν περιορισμό ως προς το ύψος της οφειλής. Επίσης οι πληρωμές μπορούν να γίνονται και με μετρητά (χωρίς όριο) ή και με χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες στις ΔΟΥ αλλά και στα ΕΛΤΑ.

Ακόμη όμως και αν δεν πληρωθούν οι οφειλές, δεν χρεώνεται τόκος υπερημερίας, το χρέος δεν καθίσταται ληξιπρόθεσμο ενώ όσοι έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση δεν υφίστανται κάποια συνέπεια ούτε ακυρώνεται η ρύθμιση.

Αυτό σημαίνει ότι ουσιαστικά «παγώνουν» τα χρέη προς την εφορία τουλάχιστον μέχρι και τη Δευτέρα 6 Ιουλίου, άρα όσοι έπρεπε να καταβάλλουν χρήματα μέχρι το τέλος του μήνα δεν θα υποστούν καμία ποινή αν δεν το κάνουν.

Όπως ανέφεραν στελέχη της αγοράς, εφόσον δεν τίθεται θέμα ποινής, η συντριπτική πλειονότητα των φορολογουμένων να επιλέξει να «παγώσει» τις πληρωμές, διατηρώντας ρευστότητα τουλάχιστον μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα.

Μπορούν να γίνουν καταθέσεις στις τράπεζες;

Στις περιπτώσεις καταστημάτων και επιχειρήσεων που θέλουν να καταθέσουν χρήματα στις τράπεζες, αυτό θα γίνεται κατόπιν συνεννόησης με τα κατά τόπους υποκαταστήματα των τραπεζών και με συνοδεία αστυνομικών για επιπλέον ασφάλεια.

Θα πληρωθούν οι μισθοί;

Η καταβολή της μισθοδοσίας μπορεί να γίνει θεωρητικά χωρίς πρόβλημα μέσω της υπηρεσίας web-banking των τραπεζών και στη συνέχεια οι εργαζόμενοι να κάνουν αναλήψεις μέχρι το ημερήσιο όριο των 60 ευρώ. Στην πράξη όμως πολλές επιχειρήσεις έχουν «παγώσει» τις πληρωμές μέχρι να ξεκαθαρίσει η κατάσταση.

Μπορώ να στείλω χρήματα στο εξωτερικό;

Η αποστολή χρημάτων στο εξωτερικό γίνεται μόνο αν εγκριθεί από την ειδική επιτροπή που έχει συσταθεί για το σκοπό αυτό. Αναλυτικά, για αυτή την περίπτωση αρμόδια είναι η Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Ο ενδιαφερόμενος αποστέλλει το αίτημα στην τράπεζά του και αυτή με τη σειρά της ενημερώνει την Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών, η οποία αποφασίζει εάν θα δεχθεί το αίτημα και μέχρι ποιο ποσό.

Συνήθως η έγκριση δίνεται για πληρωμή προμηθευτών και εισαγωγή αγαθών και ήδη έχουν τεθεί αιτήματα αυτού του είδους. Με βάση το παράδειγμα της Κύπρου, με τη λήξη της τραπεζικής αργίας τίθενται αυστηροί περιορισμοί στα εμβάσματα προς το εξωτερικό και παραμένει η διαδικασία της έγκρισης πάνω από ένα ποσό.

Πόσο εξασφαλισμένες είναι οι καταθέσεις

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι οι καταθέσεις είναι απολύτως εξασφαλισμένες, καθώς οι ελληνικές τράπεζες είναι φερέγγυες. Θα πρέπει όμως να σημειωθεί ότι μετά τη λήξη του προγράμματος στήριξης, πλέον το χρηματοπιστωτικό σύστημα κινείται σε αχαρτογράφητα νερά. Και αυτό γιατί, στην περίπτωση που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα «κουρέψει» τα collaterals ή αποσύρει την στήριξη από τον ELA και κάνει απαιτητά τα χρέη των τραπεζών δεν αποκλείεται να εφαρμοστεί η διαδικασία του Bail-in η οποία στο τελικό της στάδιο προβλέπει και συμμετοχή των καταθετών με υπόλοιπα άνω των 100.000 ευρώ.

Διαβάστε επίσης:

Πηγή: in.gr


Ετικέτες:


16122257999808197650 2

 

 

00 inkefalonia general ad 300X250