Τσίπρας στο Ευρωκοινοβούλιο: Ας αναλάβουμε όλοι την ιστορική μας ευθύνη!

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 08 Ιουλίου 2015 12:30

Τσίπρας στο Ευρωκοινοβούλιο: Ας αναλάβουμε όλοι την ιστορική μας ευθύνη!

Σε μία ιστορική ομιλία ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας μίλησε στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στον απόηχο της χθεσινής Συνόδου Κορυφής, τονίζοντας την αποτυχία των προγραμμάτων διάσωσης καθώς και στα κακώς κείμενα στο εσωτερικό της χώρας.

 

Σε μία ιστορική ομιλία, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας μίλησε στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στον απόηχο της χθεσινής Συνόδου Κορυφής, τονίζοντας την αποτυχία των προγραμμάτων διάσωσης καθώς και στα κακώς κείμενα στο εσωτερικό της χώρας.

Ο κ. Τσίπρας, ξεκινώντας το λόγο του, αναφέρθηκε στο δημοψήφισμα λέγοντας πως ο ελληνικός λαός έδωσε εντολή για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση, χωρίς τα λάθη του παρελθόντος και χωρίς αέναη λιτότητα.

Τόνισε πως η γενναία επιλογή του ελληνικού λαού λήφθηκε παρά τη πρωτοφανή πίεση με τις τράπεζες να είναι κλειστές τράπεζες. Σε εκείνο το σημείο μέρος του Ευρωκοινοβουλίου διαμαρτυρήθηκε, με τον πρωθυπουργό να απαντά: «Πάταξον μεν, άκουσον δε». 

Αναφορικά με την απόφαση του δημοψηφίσματος υπογράμμισε πως το ΟΧΙ δεν αποτελεί επιλογή ρήξης, αλλά επιστροφή στις ιδρυτικές αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συμπλήρωσε λέγοντας πως είναι ξεκάθαρο μήνυμα ότι η Ευρώπη είτε θα είναι δημοικρατική είτε θα έχει τεράστιες δυσκολίες, όπως αυτές που διανύουμε.

«Η διαπραγμάτευση επιδιώκει να επιβεβαιώσει τους κοινούς κανόνες λειτουργίες κ το σεβασμό των λαών μας» ανέφερε ο πρωθυπουργός, κερδίζοντας το χειροκρότημα από μεγάλη μερίδα του Ευρωκοινοβουλίου.

«Αναλάβαμε πριν από πέντε μήνες, όμως τα προγράμματα διάσωσης βρίσκονται σε ισχύ εδώ κ περίπου πέντε χρόνια. Αναλαμβάνω την ευθύνη γι’ αυτούς τους μήνες, αλλά αυτή η κατάσταση οφείλεται στις επιλογές αυτών των πέντε χρόνων που δεν οδήγησαν στην έξοδο από την κρίση. Διαβεβαιώνω πως τα τελευταία πέντε χρόνια ο λαός έκανε μια εξαντλητική προσπάθεια, όπως κ σε άλλες χώρες, με σκληρά μέτρα και προγράμματα λιτότητας. Πουθενά όμως τα προγράμματα δεν ήταν τόσο σκληρά, αφού φτάσαμε σε σημείο που γίναμε πειραματικό εργαστήρι λιτότητας» επισήμανε.

Η φτώχεια εκτοξεύτηκε, είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε πως η πλειοψηφία του ελληνικού λαού αισθάνεται πως δεν έχει άλλη επιλογή από το να βγει απ’ αυτήν την αδιέξοδη πορεία, με μια συμφωνία με αξιόπιστες και αναγκαίες μεταρρυθμίσεις από αυτούς που δεν σήκωσαν αυτά τα πέντε χρόνια τα οικονομικά βάρη της κρίσης.

«Με πολιτικές αναδιανομής για μια προοπτική ισόνομης ανάπτυξης, η οποία περιλαμβάνει αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις με όσο το δυνατόν λιγότερες υφεσιακές επιπτώσεις. Πρώτος μας στόχος είναι η πάταξη της ανεργίας και η ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας» τόνισε.

«Οι προτάσεις αυτές δεν έχουν στόχο να πλήξουν τον ευρωπαίο φορολογούμενο» είπε και συνέχισε επισημαίνοντας πως τα λεφτά που έλαβε η Ελλάδα αυτά τα πέντε χρόνια δεν κατέληξαν στον ελληνικό λαό, αλλά στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

«Η Ελλάδαέχει να λάβει εκταμίευση δόσης ύψους από τον Αύγουστο του 2014», με τον κ. Τσίπρα να αναφέρει το ποσό των 7,2 δις ευρώ, συμπληρώνοντας «γιατί το προηγούμενο πρόγραμμα δεν υλοποιείτο και όχι λόγω ιδεολογικής διαφοράς, όπως τώρα, αλλά γιατί δεν υπήρχε λαϊκή συναίνεση».

Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας επισήμανε επίσης ότι το ίδιο χρονικό διάστημα η Ελλάδα διαπραγματεύτηκε διεκδικώντας αυτά τα λεφτά, έχοντας την υποχρέωση να πληρώνει δόσεις ύψους 17 δις ευρώ, ενώ τόνισε τις ευθύνες των ελληνικών κυβερνήσεων που προηγήθηκαν όλα αυτά τα χρόνια, δημιουργώντας ένα πελατειακό κράτος που ήταν συννιφασμένο με τη διαφθορά και τη διαπλοκή. «Αυτές οι κυβερνήσεις άφησαν ανεξέλεγκτη τη φοροδιαφυγή του μεγάλου πλούτου» πρόσθεσε.

«Αυτές τις μεγάλες αδικίες τα μνημόνια τις επέτειναν», λέγοντας πως καμιά μεταρρύθμιση δεν ήρθε σε ρήξη με το τρίγωνο της διαπλοκής, όπου ήταν το πολιτικό κατεστημένο, οι ολιγάρχες και οι τράπεζες.

«Αυτές οι προτάσεις βρίσκονται στο επίκεντρο τώρα για να αλλάξουν την Ελλάδα. Αναμένουμε συμφωνία των εταίρων μας σε αυτές τις προτεραιότητες. Δεν θέλουμε να συγκρουστούμε με την Ευρώπη, αλλά με τα κατεστημένα στη χώρα μας» τόνισε.

Και κατέληξε λέγοντας πως «πρόκειται για ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα και απαιτείται μία ευρωπαϊκή λύση. Η ευρωπαϊκή ιστορία είναι ιστορία συγκρούσεων, αλλά στο τέλος της ημέρας, συμβιβασμών. Μιλάμε για μια ενωμένη ευρώπη, οπότε ας μην την αφήσουμε να γίνει η διαιρεμένη Ευρώπη. Όλοι αντιλαμβανόμαστε την κρισιμότητα της στιγμής και όλοι ας αναλάβουμε την ιστορική μας ευθύνη».

Παρακάτω παρακολουθήστε ζωντανή εικόνα από το Ευρωκοινοβούλιο :

koutipandoaras.gr


Ετικέτες:


16122257999808197650 2

 

 

00 inkefalonia general ad 300X250