Μεγάλο το ενδιαφέρον στη συνάντηση για Οίνο & Αμπέλι - Οι προτάσεις για το Κεφαλονίτικο κρασί

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 22 Οκτωβρίου 2015 12:13

Μεγάλο το ενδιαφέρον στη συνάντηση για Οίνο & Αμπέλι - Οι προτάσεις για το Κεφαλονίτικο κρασί

Ξεκίνησε την Τετάρτη το απόγευμα στον «Κέφαλο» το διήμερο πρόγραμμα συναντήσεων αφιερωμένο στον Οίνο και την Ελιά, με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και της ειδικής υπηρεσίας διαχείρισης του Ε.Π. Ιονίων Νήσων 2014-2020.

Η πρώτη ημέρα ήταν αφιερωμένη στο αμπέλι και τον οίνο όπου παρουσία πολλών συμπατριωτών μας που δραστηριοποιούνται στον κλάδο αλλά και του Περιφερειάρχη κ. Θ. Γαλιατσάτου, αναφέρθηκαν ζητήματα που σχετίζονται με όλο το φάσμα της «αλυσίδας αξίας» τους από την παραγωγή και τη μεταποίηση -  τυποποίηση έως τα υποπροϊόντα, παραπροϊόντα και την προώθησή τους.

Τον κύκλο των ομιλητών άνοιξε ο Διευθυντής της Υποστήριξης Δράσεων και Καινοτομίας της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας, κ. Π. Χατζηνικολάου, ο οποίος παρουσίασε την έρευνα της Γ.Γ.Ε.Τ. γύρω από τη στρατηγική της έξυπνης εξειδίκευσης της Ελλάδας εστιασμένη στο κρασί και την αμπελουργία.

Ακολούθησε ο κ. Γ. Κοτσερίδης, Επίκουρος Καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου       Αθηνών και υπεύθυνος του εργαστηρίου Οινολογίας, ο οποίος αναφέρθηκε στις ερευνητικές και τεχνολογικές ανάγκες και προτεραιότητες για το κρασί και την αμπελουργία.

Ο κ. Κοτσερίδης στάθηκε στην αμπελουργία στην ελληνική επικράτεια παρουσιάζοντας  τεχνικές επεμβάσεις με στόχο την ενίσχυση του ποικιλιακού χαρακτήρα του κρασιού.

Οι προτάσεις για το Κεφαλονίτικο κρασί

Ενδιαφέρον παρουσίασαν οι προτάσεις του καθηγητή για την ενίσχυση του κεφαλονίτικου κρασιού, σύμφωνα με τις οποίες , πρέπει να υπάρξει παραγωγή ροζέ οίνων, να εφαρμοστούν μέθοδοι οινοποίησης για περισσότερο αρωματικά λευκά και να συνδυαστεί ο οίνος με την τοπική κουζίνα και τον οινοτουρισμό.

Παράλληλα πρότεινε τη βελτίωση των αμπελοκομικών τεχνικών γύρω από την παραγωγή της μαυροδάφνης, κατατάσσοντας τη ως ποικιλία με μεγάλη δυναμική αλλά και την παραγωγή αφρωδών οίνων, αφού προηγηθεί έρευνα γύρο από τις ποικιλίες και τις μεθόδους αφροποίησης.

Τέλος, επισήμανε την ανάγκη να δημιουργηθεί φορέας για επιστημονική στήριξη της τοπικής αμπελουργίας και παραγωγής κρασιού.

Ακολούθησε η ομιλία της Επίκουρης Καθηγήτριας του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων κας Ε. Ηρειώτου η οποία αναφέρθηκε στην τυποποίηση των τοπικών οίνων και μίλησε εκτενώς για τις μεθόδους παραγωγής του κρασιού, παρουσιάζοντας επιστημονικά στοιχεία από την πολυετή έρευνα στην οποία το ΤΕΙ πρωτοστατεί.

Τον κύκλο των ομιλητών έκλεισε η κα. Μ. Αλεμπάκη Δρ. Αγροτικής Οικονομίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Η κα Αλεμπάκη αναφέρθηκε στον Οινοτουρισμό και τη σημασία της σωστής διαχείρισης του επισκέπτη από τους εκπροσώπους των παραγωγικών μονάδων, αλλά και την κατάσταση που επικρατεί στον τομέα της βιώσιμης οινοτουριστικής ανάπτυξης, παρουσιάζοντας τις παθογένειες όπως η απουσία συνεργειών, οι ανεπαρκείς υποδομές και οι οικονομικοί περιορισμοί.

Οι συναντήσεις πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της «Επιχειρηματικής ανακάλυψης» για την εξειδίκευση δράσεων της περιφερειακής Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης.

Σήμερα, Πέμπτη θα ολοκληρωθούν με την ενότητα γύρω από την ελιά και το ελαιόλαδο στις 18.00.

Χρήστος Λαμπράκης

https://youtu.be/qNJzbN6JSgM

DSC 0002DSC 0006DSC 0007DSC 0012DSC 0013DSC 0015DSC 0027DSC 0028DSC 0029DSC 0034DSC 0039DSC 0043DSC 0045DSC 0048




336 X 280

16122257999808197650 2

 

 

00 inkefalonia general ad 300X250