H Λαϊκή Επιτροπή Παλικής απαντά στον ΣΥΡΙΖΑ για το Μαντζαβινάτειο
Λαϊκή Επιτροπή Παλικής Με λόγια, ψέματα και «παράλληλα προγράμματα» δίνει «παρών» η ΝΕ του ΣΥΡΙΖΑ για να καλύψει την απουσία της από τους λαϊκούς αγώνες καιτη συνταύτισή της με την κυβερνητική επίθεση στην υγεία.
Η Λαϊκή Επιτροπή Παλικής καταγγέλλει τη ΝΕ Κεφαλονιάς – Ιθάκης του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία λειτουργώντας ως «γραφείο τύπου» του υπουργείου Υγείας, για άλλη μια φορά προβαίνει σε ένα άθλιο εμπόριο ελπίδας. Ξαναζεσταίνοντας το αποσυρμένο «παράλληλο πρόγραμμα», κάνει προσπάθεια να απαντήσει στην ολοκληρωτική διάλυση της υγείας στο νομό και ιδιαίτερα στην επιχειρούμενη διάλυση του ΓΝΝ Αργοστολίου και του Μαντζαβινάτειου Νοσοκομείου Ληξουρίου, κάτω και από το βάρος της μαζικής κινητοποίησης, πριν λίγες μέρες στο διοικητή του ΓΝΝ Αργοστολίου, ύστερα από πρωτοβουλία της Λαϊκής Επιτροπής Παλικής.
Η προσπάθειά της αυτή εντάσσεται στην γενικότερη προσπάθεια της κυβέρνησης να ανοίξει το δρόμο για νέες αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις στην υγεία, να διαχειριστεί τα φαινόμενα της ακραίας φτώχειας που διευρύνει με την πολιτική της και βέβαια να χειραγωγήσει λαϊκές συνειδήσεις, κάνοντας αντιπερισπασμό στα βάρβαρα μέτρα που προωθεί αυτό το διάστημα και τα οποία προκαλούν γενικευμένες λαϊκές αντιδράσεις όπως αυτή του λαού της Παλικής για το Μαντζαβινάτειο. Σε συνθήκες πλήρους διάλυσης της δημόσιας Υγείας για να εξοικονομηθούν πόροι για την ανταγωνιστικότητα και το κεφάλαιο αλλά και για να αποτελέσει η υγεία νέο πεδίο κερδοφορίας για τους επιχειρηματίες, έχει το θράσος να μιλά για «καθιέρωση πλήρους δωρεάν νοσοκομειακής και φαρμακευτικής περίθαλψης όλων των ανασφάλιστων μόνον με τον ΑΜΚΑ».
Τι αξιοπιστία όμως μπορεί να έχει η παραπάνω εξαγγελία όταν μέσα από το νομικό πλαίσιο που διαμορφώνει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ από κοινού με ΕΕ – ΕΚΤ – ΔΝΤ, προωθείται ο πιλοτικός στόχος των «αποκεντρωμένων και αυτοδιοικούμενων και οικονομικά αποδοτικών Μονάδων Υγείας που θα εξασφαλίζουν την ανταγωνιστική λειτουργία των νοσοκομείων, την αύξηση των ιδίων πόρων και την ελάφρυνση της κρατικής χρηματοδότησης και την αύξηση των κρατικών εσόδων»; Τι σχέση μπορεί να έχει η δωρεάν φαρμακευτική περίθαλψη με τα διάφορα «πλαφόν» που καλύπτει μόνο την ακραία φτώχεια, αφού υπάρχει ένα «ταβάνι» μέχρι το οποίο φτάνουν οι δωρεάν παροχές από το κράτος; Είναι ενδεικτικό ότι από το 2016 μέχρι και το 2018 ο ΕΟΠΥΥ θα δίνει για φάρμακα μόνο έως 1,94 δισ. ευρώ κάθε χρόνο. Όταν ακόμη, «οι όροι και οι προϋποθέσεις πρόσβασης στη νοσηλευτική και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, καθώς και ενδεχόμενη οικονομική συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη στη βάση οικονομικών κριτηρίων» θα καθοριστούν σε μελλοντική Υπουργική Απόφαση; Όταν «οι δαπάνες αυτής της ρύθμισης θα καλύπτονται από τον ΕΟΠΥΥ» όπως προέβλεπε το σχετικό νομοσχέδιο, δηλαδή με τις απευθείας πληρωμές ασφαλισμένων κι ανασφάλιστων και με δαπάνες από τον ΕΟΠΥΥ, χωρίς ούτε ένα ευρώ επιπλέον για τους ανασφάλιστους από τον κρατικό προϋπολογισμό; Όταν δεν «δικαιολογούνται» από τον ΕΟΠΥΥ ολόκληρες λίστες εξετάσεων και έχει επιβληθεί συμμετοχή 30% - 50% στα νοσήλια σε συμβεβλημένες ιδιωτικές κλινικές και 15% συμμετοχή σε διαγνωστικές εξετάσεις και μάλιστα όταν συμβαίνει ραγδαία μείωση της κρατικής χρηματοδότησης του ΕΟΠΥΥ (από 1,6 δισ. το 2013, σε 526 εκ. ευρώ για το 2016);
Όσον αφορά τις προσλήψεις (3 γιατροί και 8 νοσηλευτές) που κραδαίνει η ΝΕ του ΣΥΡΙΖΑ ότι «τρέχουν» στο νομό, εκεί το θράσος ωχριά... Ανεξάρτητα με την ταχύτητα που θα «τρέξουν» τελικά αυτές οι προσλήψεις, είναι ορισμένου χρόνου (μόνο για 2 χρόνια) και δεν ανταποκρίνονται ούτε στο ελάχιστο στις ανάγκες, αφού υπολείπονται δραματικά σε σχέση με τις 20 θέσεις που έχουν «χηρέψει» από το 2009 μέχρι σήμερα και καμιά δεν έχει αντικατασταθεί οργανικά και μόνιμα.
Η Λαϊκή Επιτροπή καλεί το λαό της Παλικής να βγάλει συμπεράσματα για τα όρια που του βάζουν διαχρονικά οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου όπως και η σημερινή ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και στον τομέα της υγείας. Όρια, που δεν έχουν να κάνουν με την πρόοδο της επιστήμης και της τεχνολογίας, αλλά με τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης, όπου οι ανάγκες των εργαζομένων και των οικογενειών τους αποτελούν «κόστος» και «εμπόρευμα» για το κράτος και τους επιχειρηματικούς ομίλους.
Τον καλεί επίσης να εντείνει τον αγώνα του ώστε:
1. Εδώ και τώρα να μην γίνει καμιά μετακίνηση προσωπικού από το Μαντζαβινάτειο, αντίθετα να σταματήσουν πάραυτα αυτές που έχουν γίνει και να επιστρέψουν όσοι ιατροί, νοσηλευτές και εργαζόμενοι έχουν μετακινηθεί.
2. Να πλαισιωθούν και τα δύο Νοσοκομεία του νομού, τα Κέντρα Υγείας και τα Αγροτικά Ιατρεία, με ιατρικό, νοσηλευτικό και τεχνικό προσωπικό όλων των ειδικοτήτων πλήρους και σταθερής απασχόλησης.
3. Καμιά συγχώνευση-κατάργηση Νοσοκομείου.
4. Ενιαίο, καθολικό, σύγχρονο, αποκλειστικά δημόσιο και κρατικό σύστημα υγείας-πρόνοιας-φαρμάκου με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης.