Τα αιτήματα της Ομοσπονδίας "ΟΔΥΣΣΕΥΣ" : Να ιδρυθεί Μουσείου Αποδήμων- Να μετονομαστεί το Μπαστούνι- Να κατασκευαστεί ο δρόμος της Άτρου

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 30 Αυγούστου 2016 10:05

Τα αιτήματα της Ομοσπονδίας "ΟΔΥΣΣΕΥΣ" : Να ιδρυθεί Μουσείου Αποδήμων- Να μετονομαστεί το Μπαστούνι- Να κατασκευαστεί ο δρόμος της Άτρου

 

Θέμα: Ίδρυση Μουσείου Απόδημου Κεφαλλήνα και Ιθακησίου – Ευγενής θεμελιακή δωρεά απόδημου

Επί είκοσι και πλέον έτη η Ομοσπονδία ΟΔΥΣΣΕΥΣ, έχοντας συνείδηση της ομογενειακής και μακράς ιστορικότητας των νησιών μας, επιδιώκει την ίδρυση Μουσείου Απόδημου Κεφαλλήνα και Ιθακησίου. Όλα αυτά τα έτη, και μετά από σειρά συζητήσεων με τοπικούς φορείς (Δήμο, Νομαρχία, ακόμη και Ι. Μητρόπολη) όπου παρουσιάζαμε το αίτημά μας, εκτός από επαινετικά σχόλια και θετικές παραινέσεις, ουδέν ουσιαστικό επετεύχθη.

Σήμερα, η Ομοσπονδία μας, στοχεύοντας στην άμεση, πολυποίκιλη κι αποτελεσματική στήριξη για ίδρυση του εν λόγω μουσείου, και κατόπιν απόφασης και ευγενικής παραχώρησης σπάνιας και σημαντικής προσωπικής συλλογής του ενεργού μέλους μας κ. Γερασίμου Στεφανίτση, ζητεί την παραχώρηση μόνιμου εκθεσιακού χώρου όπου θα αποδίδεται, όσο πιο πιστά γίνεται, η προσωπικότητα του Κεφαλλονίτη και Θιακού απόδημου μέσω υπαρκτών πλέον εκθεμάτων, τα οποία ενσαρκώνουν κι εκφράζουν το απόδημο της ράτσας μας κι αποτελούν εκ των ουκ άνευ την πεμπτουσία τού υπό ίδρυση επιζητούμενου μουσείου.

Το μουσείο Απόδημου Κεφαλλήνα και Ιθακησίου θα αποτελέσει τον ακρογωνιαίο λίθο και ταυτόχρονα, το σημείο αναφοράς όλων των χιλιάδων απόδημων συμπατριωτών μας. Τα μουσειακά αντικείμενά του δεν είναι νεκρά εκθέματα σε βιτρίνες, απρόσιτα και μακρινά. Είναι ζωντανά κύτταρα, φέρουν μνήμες, μεράκι, ιστορία, συγκίνηση, φόρτιση, αφηγούνται περιπέτειες ζωής όχι μόνο οικογενειών, αλλά μέσω αυτών, και της ίδιας της Κεφαλλονιάς και της Ιθάκης.

Στο σαφές, πλήρες και στέρεα δομημένο και διαμορφωμένο εκθεσιακό περιβάλλον θα εκτίθενται αυθεντικά αντικείμενα, αλλά και δευτερευόντως μουσειογραφικά τεχνήματα. Τα εκθέματα θα καλύπτουν τους τομείς της ιστορίας, της λαογραφίας, της τέχνης, της λογοτεχνίας, των θετικών επιστημών (τεχνολογία,φυσική ιστορία, επιτεύγματα κι εφευρέσεις κ.α.), αλλά και προσωπικοτήτων σπουδαίων συμπατριωτών μας που έχουν συνδεθεί με κοινωνικές και λοιπές δράσεις στον εκτός Ελλάδος τόπο εγκατάστασής τους.

Προφορικές μαρτυρίες, καταγραφή δραστηριοτήτων Κεφαλλήνων και Ιθακησίων αποδήμων, ποικίλα έγγραφα, φωτογραφικό υλικό, χειρόγραφα και λοιπά τεκμήρια θα δημιουργήσουν τμήμα Αρχείου φύλαξης, παράλληλα με ίδρυση τμήματος Βιβλιοθήκης όπου θα κατατεθούν συγγράμματα Κεφαλλήνων και Ιθακησίων επιστημόνων και λογίων της διασποράς.

Η κυριαρχία της ηλεκτρονικής πληροφόρησης θα έχει, αναμφίβολα, τον δικό της ρόλο στο εγχείρημά μας αυτό, καθώς υπερπηδούνται εμπόδια και εκμηδενίζονται άνισες πολιτισμικές ευκαιρίες τις οποίες θέτουν οι αποστάσεις. Ψηφιακές μέθοδοι και πρακτικές θα υποστηρίζονται από πολυεπικοινωνιακά συστήματα με τρόπο δυναμικό ενισχύοντας έτσι τον εκπολιτιστικό και επιμορφωτικό μουσειακό ρόλο. [Δέον να προστεθεί η κατά τα τελευταία χρόνια συνεργασία με το τοπικό παράρτημα του ΤΕΙ Ι.Ν., (Τμήμα Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας) η οποία προχωρεί στη δημιουργία βάσης δεδομένων αποδήμων Επτανησίων και δικτύωσης μεταξύ τους, όπως και μεταξύ φορέων].

Η προσπάθεια αυτή θα κατατείνει σταθερά στη διαμόρφωση δικτύου οργανικής ισορροπίας των επιμέρους μουσειακών και μουσειογραφικών συνόλων και συλλογών, έτσι ώστε να αναβαθμίζονται συνεχώς οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες, η ιστορικότητα και η ψυχαγωγικότητα σε ένα περιβάλλον που σέβεται, τόσο το σύγχρονο με τις δικές του απόψεις, όσο και το κλασικώς νοούμενο. Η μουσειακή αυτή οντότητα θα συμβάλλει στην περαιτέρω εκθεσιακή κινητικότητα για συμπλήρωση συλλογών. Οι συλλογές αυτές μπορεί να εκτίθενται είτε διαρκώς, όπως

η συλλογή Γ. Στεφανίτση που είναι η θεμελιακή, είτε περιοδικώς (αφιερώματα σε ειδικά θέματα, δανεισμένα αντικείμενα κ.α.).

Η προσωπική συλλογή του κ. Γερασίμου Στεφανίτση που αποτελείται από ογδόντα βαλσαμωμένα ζώα-εκπροσώπους της παγκόσμιας πανίδας, από την κυνηγετική του δραστηριότητα στις πέντε Ηπείρους, είναι η αρχική δωρεά η οποία θα θεμελιώσει το Μουσείο Απόδημου Κεφαλλονίτη και Ιθακησίου, η δε αίθουσα που θα την δεχθεί (Αίθουσα Θετικών Επιστημών - Φυσικής Ιστορίας) θα φέρει το όνομα του δωρητή.

Είναι, θεωρούμε, περιττό να αναφερθούμε λεπτομερώς στα πλεονεκτήματα και στα οφέλη που θα έχει ο τόπος μας από την ίδρυση ενός τέτοιου μουσείου, πλεονεκτήματα που ξεκινούν από την διάσωση και διατήρηση προσωπικών συλλογών, την μελέτη, επιμόρφωση και απόκτηση γνώσεων, την μετάδοση απότοκων πληροφοριών, την υλοποίηση ερευνητικών και λοιπών προγραμμάτων, την δημιουργία θέσεων εργασίας, την αύξηση τουριστικού ρεύματος και προοπτική καλύτερου αύριο, και καταλήγουν στην ενίσχυση του τηλεπολιτισμού, μιας σύγχρονης ορολογίας της εποχής μας.

Γνωρίζουμε όλοι η μαγική λέξη Νόστος έδωσε τροφή στην ψυχή και στο σώμα του Οδυσσέα να υπερνικήσει εικοσαετείς ταλαιπωρίες. Η μαγική αυτή λέξη κρατά άγρυπνο τον σημερινό, όπου γης, Οδυσσέα της διασποράς να στηρίζει τον ελληνισμό και να διατηρεί άσβεστη τη φλόγα της μητέρας πατρίδας μέσα του. Από αιώνες αιώνων Κεφαλλονίτες και Θιακοί βρίσκονται σκορπισμένοι σε όλα τα μήκη και πλάτη τής εκτός Ελλάδος γης και πάντα μέσα τους κρύβουν, εικόνα ιερή, το νησί τους. Δεν είναι τυχαίο που το παγκόσμιο σύμβολο της περιπλάνησης και του Νόστου είναι από τα νησιά μας, γεγονός που μας κάνει μοναδικούς κι υπερήφανους.

Ας είναι λοιπόν, ταπεινός φόρος τιμής, προς όλες τις γενιές των συμπατριωτών μας, αυτές που έφυγαν κι αυτές που δημιουργούν οι διαμορφούμενες οικονομικές συγκυρίες του σήμερα, η ίδρυση του Μουσείου Απόδημου Κεφαλλήνα και Ιθακησίου, ενός μουσείου, που με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, θα κατασταθεί το πρώτο στον ελλαδικό χώρο, γεγονός το οποίο θα του προσδώσει άλλο κύρος.

Ως εκ τούτου, περιμένουμε τις δικές σας προτάσεις σχετικά με εξεύρεση εκθεσιακού χώρου στέγασης και παρακαλούμε θερμά, για τη δική σας ευαισθητοποίηση και αρωγή και τις όσο το δυνατόν συντομότερες ενέργειές σας.

Να θεωρείτε δε δεδομένο ότι παραμένουμε συνεχώς και άμεσα στη δική σας διάθεση με όλες τις δυνάμεις μας για υλοποίηση του κεφαλαιώδους κι ελπιδοφόρου αυτού εγχειρήματος που θα συμβάλλει στην επιπλέον ανάδειξη της ιδιαίτερης πολιτισμικής μας ταυτότητας ως Κεφαλλήνες και Ιθακήσιοι.

Αργοστόλι, 26 Αυγούστου 2016

Με σεβασμό κι εκτίμηση

Για την Ομοσπονδία Κεφαλλήνων και Ιθακησίων ΟΔΥΣΣΕΥΣ

Ο Πρόεδρος                                Ο Γραμματέας

Διονύσιος Βλάχος                        Κώστας Βαγγελάτος

 

Θέμα: Πρόταση για οδονυμικό και λοιπές δράσεις προβολής της ανακάλυψης του Κεφαλλονίτη θαλασσοπόρου Χουάν ντε Φούκα, του πρώτου Ευρωπαίου που έφθασε στον ΝΔ Καναδά.

Με αφορμή τα 150 χρόνια της ίδρυσης του Καναδά (1 Ιουλίου 1867 δημιουργήθηκε η ομόσπονδη αυτή χώρα) που θα εορτασθούν κατά την διάρκεια του ερχόμενου έτους, θεωρούμε πως η Κεφαλλονιά με το πλήθος των ομογενών που έχει σε Καναδά κι ευρύτερα σε Αμερική, αλλά και με

το ντόπιο στοιχείο, πρέπει να συμμετέχει έμπρακτα σε αυτόν τον τόσο καθοριστικό εορτασμό.

Σημαντικός άξονας που φέρνει κοντά τους δυο αυτούς τόπους, είναι ο Κεφαλλονίτης θαλασσοπόρος Χουάν ντε Φούκα, ο οποίος, υπό το ισπανικό Στέμμα, ανακάλυψε το 1594 τα στενά νότια του Βανκούβερ, τα οποία φέρουν το όνομά του.

Πέραν των όποιων εκδηλώσεων διοργανώσει ο Δήμος Κεφαλλονιάς, αλλά και η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων με την Π.Ε. Κεφαλλονιάς, προτείνουμε να δοθεί το όνομά του σε δρόμο του Αργοστολίου, ή, αν ο ήδη υπάρχων δρόμος «Ιωάννης Φωκάς» στην πόλη του Αργοστολίου αναφέρεται σε αυτόν, να εντοιχισθεί πλάκα με την ιστορία της ανακαλύψεως των Στενών που ορίζουν τα δυτικά σύνορα μεταξύ ΗΠΑ και Καναδά.

Επίσης, να δοθεί το όνομά του στην προβλήτα και να προκηρυχθεί διαγωνισμός δημιουργίας σχετικής με το θέμα εικαστικής σύνθεσης που θα τοποθετηθεί σε εμφανές τμήμα της προβλήτας.

Ακόμη να τοποθετηθεί πλάκα δίγλωσση όπου θα αναφέρεται όχι μόνον η ιστορία του παγκοσμίως γνωστού Κεφαλλονίτη θαλασσοπόρου, αλλά θα αποδίδεται μνεία στον δημιουργό της προβλήτας, τ. Νομάρχη Κεφαλληνίας κ. Διονύση Λευκαδίτη.

Ας σημειωθεί πως η προβλήτα αποκαλείται από τους πάντες «Μπαστούνι» και μόνον το εκεί ανοικτό θεατράκι φέρει πλέον το όνομα του διάσημου γλύπτη Γεράσιμου Σκλάβου.

Καλό θα είναι επιπλέον, φυλλάδια (ή μονόφυλλο) πολύγλωσσα να δίδονται δωρεάν στους τουρίστες που επισκέπτονται το νησί μας μέσω κρουαζιερόπλοιων, καθιστώντας με τον τρόπο αυτό γνωστή σε όλους την ανακάλυψη του μοναδικού αυτού θαλασσοπόρου.

Αναμένοντας τις δικές σας ενέργειες,

Διατελούμε με τιμή και σεβασμό

Θέμα: Ψήφισμα για κατασκευή του δρόμου προς την Ι.Μ. Άτρου

Ο μακρύς δρόμος που ενώνει την Ιερά Μονή Άτρου με τον κεντρικό άξονα Αργοστολίου – Πόρου για χρόνια βρίσκεται σε άσχημη κατάσταση και ο κόσμος που επιθυμεί να επισκεφθεί και να προσκυνήσει την Ι. Μονή πραγματικά αδυνατεί να μετακινηθεί προς αυτήν, καθώς διακινδυνεύει τη δική του ασφάλεια, αλλά και  του οχήματός του. Επίσης, είναι άνευ αμφιβολίας το γεγονός ότι και οι μοναχοί, αντιμετωπίζουν ποικίλα προβλήματα, λόγω της κακής κατάστασης του δρόμου, ο οποίος κατά τους χειμερινούς μήνες γίνεται ακόμη περισσότερο δυσκολοδιάβατος λόγω διάβρωσης.

Η κατασκευή του δρόμου αυτού αποτελεί πάγιο αίτημα της Ομοσπονδίας μας. Μάλιστα, για να ενισχύσουμε το θέμα αυτό, πραγματοποιήσαμε το 2004 ένα από τα Ετήσια Συνέδρια – Συναντήσεις μας στην Ι. Μονή Άτρου, όπου με ιδιαίτερο κόπο κατορθώσαμε, με συνδιοργανωτή τον τότε Δήμο Ελειού –Πρόννων, να προετοιμάσουμε την καθιερωμένη εκδήλωσή μας που φέρνει κοντά το ντόπιο στοιχείο με τους αποδήμους, αλλά και τους αποδήμους Κεφαλλήνες και Ιθακησίους ανά τον κόσμο μεταξύ τους.

Η Ι. Μονή της Υ. Θ. Άτρου είναι ζώσα λατρεία και παράδοση, πλέον των οκτώ αιώνων για τους απανταχού Κεφαλλήνες. Από τα χρόνια που η Κεφαλληνία ήταν Ναυτικό Θέμα της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, μέσω των χρόνων της Βενετοκρατίας, αλλά και των ακόλουθων συνεχών εναλλαγών ξένων κυριάρχων, η Ι. Μονή παρέμενε προπύργιο της Ορθόδοξης πίστης, καταφύγιο ξένων και γηγενών. Τα πολλά κτίσματα, ερειπωμένα σε μεγάλο μέρος, μαρτυρούν το πολυάριθμο των μοναζόντων. Αλλά και τα διασωσμένα έγγραφα και πολύτιμα κειμήλια, δηλώνουν το υψηλό πνευματικό επίπεδο των εκεί υπηρετούντων. Δυστυχώς, κώδικες που φυλάσσονταν στην Ι. Μονή κάηκαν κατά την πυρκαγιά της 3ης Φεβρουαρίου 1994 (μέρος τους διεσώθη φωτοτυπημένο και εξεδόθη), πυρκαγιά που επεκτάθηκε λόγω του δύσβατου δρόμου.

Ο δρόμος επιβάλλεται πλέον να κατασκευασθεί. Όχι μόνον για τους προσκυνητές, αλλά κυρίως για ασφάλεια των διαμενόντων μοναχών, αλλά και του πλούτου της ίδιας της Ι. Μονής. Για εμάς τους απόδημους, η Ιερά Μονή της Άτρου είναι κόσμημα, σημείο αναφοράς, τόπος ευλάβειας.

Παρακαλούμε θερμά όπως μεριμνήσετε για την κατασκευή του εν λόγω δρόμου που θα καταστήσει την πρόσβαση ευκολότερη, την μετακίνηση μοναχών και πιστών ασφαλέστερη και συντομότερη, και την προστασία της πολύτιμης Ιεράς Μονής Άτρου από κάθε κίνδυνο, δεδομένη.

Αργοστόλι, 24 Αυγούστου 2016

Με σεβασμό

Για την Ομοσπονδία Κεφαλλήνων και Ιθακησίων ΟΔΥΣΣΕΥΣ

Ο Πρόεδρος                                                                                   Ο Γραμματέας

Διονύσιος Βλάχος                                                                                         Κώστας Βαγγελάτος

2820 Alton Dr, St Pete Beach, FL 33706 USA                                   68759 North Rd, Greenport NY 11944 USA

Tel.727-289-5176 Fax: 514-694-1185                                                                       Tel.: (631) 477-1984 • Fax: (718) 796-9625

e-mail: marianthivlachos @ hotmail.com                                             e-mail: odysseus @ hellenism.com

 


Ετικέτες:


336 X 280

16122257999808197650 2

 

 

00 inkefalonia general ad 300X250