Αντιδρούν στη δημιουργία ερευνητικού κέντρου σεισμολογίας στην Κεφαλονιά

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 28 Οκτωβρίου 2016 10:38

Αντιδρούν στη δημιουργία ερευνητικού κέντρου σεισμολογίας στην Κεφαλονιά

Αντιδρούν οι ερευνητές και οι εργαζόμενοι του Ινστιτούτου  Τεχνικής Σεισμολογίας και Αντισεισμικών Κατασκευών στην πρόθεση της Κυβέρνησης να δημιουργήσει ερευνητικό κέντρο σεισμολογίας στην Κεφαλονιά.

Το ιστορικό

Με δελτίο τύπου που εξέδωσαν, υποστηρίζουν ότι η αντισεισμική έρευνα ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του 1980, μετά τους μεγάλους σεισμούς της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας, οπότε και στη συνέχεια ιδρύθηκε το ΙΤΣΑΚ με έδρα τη Θεσσαλονίκη.

Για πάνω από 20 χρόνια, Πρόεδρος του Ινστιτούτου ήταν ο ομώτιμος καθηγητής γεωφυσικής Βασίλης Παπαζάχος, ο οποίος το μετέτρεψε σε ένα διεθνώς αναγνωρισμένο Ίδρυμα.

Στους κόλπους του συγκαταλέγονταν πλήθος επιστημόνων εγνωσμένου κύρους.

Το 2011, μετά την εφαρμογή του πρώτου μνημονίου, στα πλαίσια των περικοπών για την μείωσω των κρατικών εσόδων, η τότε κυβέρνηση συγχώνευσε το ΙΤΣΑΚ με τον οργανισμό αντισεισμικού σχεδιασμού και προστασίας (ΟΑΣΠ).

Σύμφωνα με τους εργαζόμενους στο ΙΤΣΑΚ, η συγχώνευση δεν ελάφρυνε τις δημόσιες δαπάνες, καθώς έπρεπε να υπάρχουν συνεχείς μεταβάσεις στην Αθήνα, καθώς εκεί μεταφέρθηκε η διοικητική έδρα του διοικητικού, ερευνητικού και τεχνικού προσωπικού.

Το σήμερα

Επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να δημιουργηθεί από το μηδέν ένας νέος ερευνητικός φορέας με έδρα το νησί μας, το οποίο ουσιαστικά βρισκόμενο στη συγκεκριμένη θέση, αποτελεί από άποψη καταγραφής το ιδανικότερο σημείο στην Ελληνική επικράτεια.

Σύμφωνα με τη διάταξη, το ΙΤΣΑΚ θα αποτελεί μια περιφερειακή υπηρεσία ενός φορέα που θα λειτουργεί στην Κεφαλονιά.

Οι αντιδράσεις

Οι εργαζόμενοι στο ΙΤΣΑΚ υποστηρίζουν ότι ο αρμόδιος Υπουργός Χρ. Σπίρτζης θα έπρεπε να ενισχύσει το Ινστιτούτο με ερευνητικό προσωπικό , αξιοποιώντας τις υποδομές στη Θεσσαλονίκη, και όχι να ενσωματώσει το ήδη υπάρχον στο νησί μας.

Παράλληλα, υποστηρίζουν, ότι θα έπρεπε να δημιουργηθεί παράρτημα στην Κεφαλονιά, και όχι η έδρα του νέου φορέα.

«Σε ποια υποδομή – τεχνολογική, κτιριακή και επιστημονική- είναι δυνατό να ανθίσει ένα τέτοιο κέντρο στην Κεφαλονιά» διερωτώνται οι εργαζόμενοι στο ΙΤΣΑΚ και συμπληρώνουν «Δεν είναι επιτρεπτό, να έχει ζητηθεί ως εναλλακτική λύση η ενσωμάτωση του ΙΤΣΑΚ στο μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της χώρας, το ΑΠΘ , και αντ’ αυτού , να επιλέγεται ως βάση ανάπτυξης νου νέου κέντρου μια περιφέρεια, όπου το μόνο που υπάρχει είναι ένα -αξιολογότατα κατά τα άλλα- ΑΤΕΙ.

Αναφορά στο Κοινοβούλιο

Στις 17 Οκτωβρίου, ο Βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος πραγματοποίησε αναφορά προς τον Υπουργό Υποδομών ζητώντας την τοποθέτηση του κ. Σπρίτζη επί του θέματος.

Χρήστος Λαμπράκης


Ετικέτες:


16122257999808197650 2

 

 

00 inkefalonia general ad 300X250