Ευρεία σύσκεψη στο υπ. Παιδείας για το Ιόνιο Πανεπιστήμιο και ΤΕΙ Ιονίων Νήσων
Στο Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων πραγματοποιήθηκε ευρεία συνάντηση σχετικά με τις προοπτικές συνεργασιών και συγχωνεύσεων τμημάτων του Ιόνιου Πανεπιστημίου και ΤΕΙ Ιονίων Νήσων.
Στη συνεδρίαση συμμετείχαν
Ο Υπουργός Παιδειας, Έρευνας και Θρησκευμάτων καθηγητής Κ.Γαβρόγλου
Ο Πρύτανης του Ιονίου Πανεπιστημίου καθηγητής κ.Βασίλειος Χρυσικόπουλος
Ο Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Τ.Ε.Ι. Ιονίων Νήσων κ.Ιωάννης Δραγώνας
Ο Περιφερειάρχης κ. Θεόδωρος Γαλιατσάτος.
Ο Δήμαρχος Κέρκυρας κ. Κωνσταντίνος Νικολούζος, ο Δήμαρχος Κεφαλλονιάς κ. Αλέξανδρος Παρίσης, ο Δήμαρχος Λευκάδας κ. Δρακονταειδής Κωνσταντίνος και ο Αντιδήμαρχος Ζακύνθου κ. Κωνσταντίνος Κόκλας.
Οι Βουλευτές κ. Σταύρος Κοντονής, Φωτεινή Βάκη, Κωνσταντίνος Παυλίδης, Αφροδίτη Θεοπεφτάτου, Αθανάσιος Καββαδάς.
Μετά τη συνάντηση ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων καθηγητής Κώστας Γαβρόγλου δήλωσε τα εξής:
Η πολύωρη συνάντηση ήταν ιδιαίτερα παραγωγική και, νομίζω ότι οι πλούσιοι προβληματισμοί για τους οποίους διαφαίνεται μία ευρεία συναίνεση, θα μπορούσαν να συνοψιστούν ως εξής:
1. Στα Ιόνια Νησιά αναγνωρίζεται η ανάγκη πολύπλευρων συνεργασιών συμπεριλαμβανομένης και της ενταξης Τμημάτων του Τ.Ε.Ι. Ιονιων Νήσων στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο στο πλαίσιο του Ενιαίου Χώρου Έρευνας και Εκπαίδευσης.
2. Οι διαδικασίες αυτές θα πρέπει να προχωρήσουν και να ολοκληρωθούν με αποκλειστικό κριτήριο την ακαδημαϊκότητα.
3. Όπως και σε όλη την Ελλάδα, οι σχεδιασμοί θα πρέπει να πάρουν σοβαρά υπόψη το στοιχείο της τοπικότητας, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι θα παραδοθούμε άνευ όρων στην αδράνεια που έχουν δημιουργήσει παλιές παθογένειες και ο οποίες συχνά οδήγησαν σε αδιέξοδα την ακαδημαϊκή προοπτική πολλών εκπαιδευτικών μονάδων.
4. Οι προτάσεις θα πρέπει να συμπεριληφθούν στο πλαίσιο ενός στρατηγικού σχεδίου του Ιόνιου Πανεπιστημίου όπου και θα αναλύονται οι ανάγκες σε προσωπικό και υλικοτεχνικές υποδομές. Οι όποιες λύσεις πρέπει να είναι βιώσιμες σύμφωνα με διεθνή πρότυπα ακαδημαϊκοτητας και να διακρίνονται από ένα στοιχείο ουσιαστικής συμβολής για το μέλλον των Ιονίων Νήσων.
5. Είναι προφανές ότι η όποια κατάληξη θα συνοδεύεται από την εξασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας του προσωπικού και την διατήρηση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων.
6. Σήμερα και μετά την ψήφιση του νόμου για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας μας έχουν πολλές δυνατότητες δημιουργίας νέων θεσμών και άσκησης μιας πολιτικής εξωστρέφειας: τα διετή προγράμματα σπουδών που θα παρέχουν επαγγελματικά πιστοποιητικά με ευρωπαϊκά προσόντα, μέσω ενός Κέντρου Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης, η δυνατότητα ίδρυσης Ερευνητικού Κέντρου άμεσα συνδεδεμένου με θεσμούς όπως, π.χ., το Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου, τον φορέα διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου, το Αστεροσκοπείο «Εύδοξος» στην Κεφαλονιά αλλά και πολλούς άλλους φορείς, διαγράφουν μία δυναμική Και πιο ελκυστική παρουσία του Ιονίου Πανεπιστημίου στην Περιφέρεια Ιονιων Νήσων.