Η από καρδιάς ομιλία του Μητροπολίτη Μεσογαίας Νικολάου στην Κεφαλονιά! (εικόνες/video)
Με εξαιρετική επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο το βράδυ, στην σχεδόν γεμάτη αίθουσα του Δημοτικού Θεάτρου «Κέφαλος», η ομιλία του Μητροπολίτη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικολάου.
Ο Μητροπολίτης κ. Δημήτριος και ο Δήμαρχος Κεφαλονιάς Αλέξανδρος Παρίσης καλωσόρισαν και ευχαρίστησαν τον Μητροπολίτη κ. Νικόλαο για την αποδοχή της πρόσκλησης να επισκεφθεί για πρώτη φορά το νησί μας.
Η ομιλία του είχε θέμα «Σύγχρονες τεχνολογίες, Νέες ἀντιλήψεις: Η Ἐκκλησία μπροστά σε ένα καινούριο κόσμο».
Ο Μητροπολίτης Νικόλαος, ένας άνθρωπος της επιστήμης αλλά και της εκκλησίας, με χειμαρρώδη λόγο, βγαλμένο κατευθείαν από την καρδιά, με απλότητα και σαφήνεια, ανέλυσε την σχέση της εκκλησίας με την επιστήμη.
Η ομιλία του ξεκίνησε με μια αναδρομή στα ανθρώπινα τεχνολογικά επιτεύγματα του χθες… μέχρι και σήμερα.
Όπως χαρακτηριστικά είπε: «Σήμερα είναι ένας άλλος κόσμος, η τεχνολογία, μπήκε απότομα στις ζωές μας και έβαλε στην άκρη την εκκλησία» και συνέχισε «Πρέπει να υπάρχει διάλογος της εκκλησίας με την επιστημονική πρόκληση και να μην στέκεται απέναντι».
«Ο άνθρωπος όπως είπε, έχει διογκωθεί από την εφήμερη χρονική και βιολογική του διάσταση και έχει συρρικνωθεί ως προς την πνευματική».
Μίλησε για το διαδίκτυο, την κλωνοποίηση, το νομοσχέδιο για την αλλαγή φύλου, τις μεταμοσχεύσεις, την πρόοδο της ιατρικής και πολλά ακόμα...
Πραγματικά ρουφούσες τα λόγια του σαν σφουγγάρι και είναι δύσκολο να μεταφερθούν στο χαρτί…
Κλείνοντας την ομιλία του παρέθεσε μερικές πρακτικές προτάσεις.
Όπως ότι θα πρέπει η παιδεία της πίστης να έχει στοιχεία ζωντανής κατήχησης και όχι σχολικού μαθήματος.
Η εκκλησία..
Nα πλησιάσει τον λαό
Να διαφυλάξει την ιστορία και πολιτισμό μας
Να ξαναφέρει κοντά της το νέο κόσμο, με νεανικό και κατανοητό λόγο
Να δώσει όραμα
Ο λόγος της να έχει διαχρονικότητα
Και να αποτινάξει τον επαρχιωτισμό της και να δώσει έμφαση στην οικουμενική της διάσταση.
Το συμπερεσμα δεν θα μπορούσε να ηταν άλλο από το ότι, η σύγχρονη επιστήμη και τεχνολογία δεν απειλεί την πίστη μας. Αντίθετα, την επιβεβαιώνει. Το θέμα είναι πως τις χρησιμοποιούμε.
Μαρία Κουρκουμέλη
https://www.youtube.com/watch?v=fyIVN8fg-_U
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ
Μητροπολίτου Μεσογαίας καὶ Λαυρεωτικής Νικολάου
Ο Σεβ. Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Νικόλαος γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1954, όπου και έκανε τις βασικές σπουδές του. Σπούδασε Φυσική στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Αστροφυσική στο Harvard (Master of Arts) και Μηχανολογία στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασσαχουσέττης (ΜΙΤ) (Master of Science in Mechanical Engineering).
Οι διδακτορικές σπουδές του στο HST (κοινό πρόγραμμα Harvard και ΜΙΤ) επικεντρώθηκαν στον τομέα της Βιοϊατρικής Τεχνολογίας (Βιορευστοδυναμική, Μαθηματική Φυσιολογία, Αιμοδυναμική της καρδιάς και των αγγείων).
Εργάστηκε ως ερευνητής και επιστημονικός συνεργάτης στο Αγγειολογικό Εργαστήριο του New England Deaconess Hospital, στο Τμήμα Αναισθησιολογίας του Massachusetts General Hospital και στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Boston Children’s Hospital. Επίσης, διετέλεσε επί διετία επιστημονικός σύμβουλος μεγάλων εταιρειών σε θέματα Διαστημικής Ιατρικής Τεχνολογίας.
Παράλληλα με την επιστημονική του έρευνα, σπούδασε τη Θεολογία στη Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού της Βοστώνης, όπου έλαβε τους τίτλους Master of Theological Studies και Master of Theology, και στη συνέχεια στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, όπου το 2003 ανακηρύχθηκε διδάκτορας στον τομέα της Βιοηθικής. Το 2008 ανακηρύχθηκε επίτιμος διδάκτορας του τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Τον Δεκέμβριο του 1993 ίδρυσε και ανέλαβε τη διεύθυνση του πρώτου στην Ελλάδα Κέντρου Βιοϊατρικής Ηθικής και Δεοντολογίας και έκτοτε συστηματικά ασχολείται με την Ορθόδοξη Βιοηθική και τις κοινωνιολογικές επιπτώσεις της Βιοϊατρικής.
Από το έτος 1998 είναι πρόεδρος της Επιτροπής Βιοηθικής της Εκκλησίας της Ελλάδος, διετέλεσε δε επί επτά χρόνια μέλος της Εθνικής Επιτροπής Δεοντολογίας του Ε.Ο.Φ., γιὰ μία πενταετία μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας και επί είκοσι χρόνια μέλος του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων.
Ως πρόεδρος της Επιτροπής Βιοηθικής της Εκκλησίας της Ελλάδος, ανέλαβε την εκπροσώπησή της σε παγκόσμια εκκλησιαστικά, θρησκευτικά και πολιτικά όργανα, όπως στο Συμβούλιο της Ευρώπης, στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών, στο Βατικανό και στην Αγγλικανική Εκκλησία, είναι δε ο επικεφαλής της ομάδας σύνταξης και επεξεργασίας των επισήμων βιοηθικών κειμένων της Εκκλησίας της Ελλάδος, σχετικά με τις μεταμοσχεύσεις, την ευθανασία, τις αναπαραγωγικές τεχνικές και την βιοηθική της άνοιας.
Κατά τα τέσσερα χρόνια της εργασίας του στο Νοσοκομείο Παίδων της Βοστώνης, συμμετείχε ενεργά σε συλλογική προσπάθεια συμπαραστάσεως μικρών παιδιών και των οικογενειών τους, πολλές φορές με ασθένειες τελικού σταδίου. Η προσωπική συμμετοχή και ο διάλογος με το πρόβλημα του πόνου και την πρόκληση του θανάτου έγινε αργότερα όρος καθημερινής ζωής της ως κληρικού διακονίας του.
Αποτέλεσμα αυτής της εμπειρίας του, είναι η ίδρυση μιας πρότυπης Μονάδας Ανακουφιστικής Φροντίδας, που με το όνομα «ΓΑΛΙΛΑΙΑ» λειτουργεί στα Σπάτα Αττικής και σε συνεργασία με το Αντικαρκινικό Νοσοκομείο «Άγ. Σάββας», περιθάλπει σε ολιστική βάση, εντελώς δωρεάν, καρκινοπαθείς της περιοχής των Μεσογείων και της Λαυρεωτικής.
Το πρόγραμμα λειτουργεί από τον Μάρτιο του 2010 στη βάση της Κατ’ Οίκον Φροντίδας και αργότερα της Ημερήσιας Φροντίδας, από δε τον Δεκέμβριο του 2017 λειτουργεί και σύγχρονος ξενώνας (hospice) για περίθαλψη βραχείας διαρκείας. Παράλληλα, με δική του πρωτοβουλία, το πρόγραμμα της «ΓΑΛΙΛΑΙΑΣ» επεκτάθηκε και σε νευρομυϊκούς ασθενείς (δυστροφία Ducénne, Νόσος Κινητικού Νευρώνα κ.λπ.), έχει δε αδελφοποιηθεί στις 15 Μαΐου 2016 με το Hospice Casa Sperantei από το Brasov της Ρουμανίας και το Κέντρο Ανακουφιστικής Φροντίδας «Αροδαφνούσα» του Αντικαρκινικού Συνδέσμου Κύπρου.
Στα πλαίσια της προσφοράς του στον ευρύτερο τομέα της υγείας και των ασθενών, θα πρέπει να αναφερθεί ο πλήρης εξοπλισμός (κλίνες, αναπνευστήρες, αντλίες, monitors) της Μονάδας Ανάνηψης Καρδιοχειρουργημένων Ασθενών του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» και φυσικά οι χορηγίες σε νοσοκομειακές μονάδες (Αγγειοχειρουργική, Αρεταίειο Νοσοκομείο Αθήνας) και ερευνητικά προγράμματα, η χορήγηση υποτροφιών σε φοιτητές, ειδικευόμενους ιατρούς, ή η οικονομική ενίσχυση κοινωφελών ιδρυμάτων του δημοσίου ή ιδιωτικών φορέων και ο Οίκος Φιλοξενίας συγγενών και συνοδών καρδιοπαθών και καρδιοχειρουργημένων παιδιών στα Σπάτα.
Μοναχός εκάρη στην Ι. Μονή Στομίου Κονίτσης υπό του μακαριστού Μητροπολίτου Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης Σεβαστιανού, ο οποίος και τον χειροτόνησε διάκονο μεν στις 19 Μαρτίου 1989, πρεσβύτερο δε στις 10 Σεπτεμβρίου του ιδίου έτους. Αξιοσημείωτη είναι η πνευματική σχέση του με το Άγιον Όρος, όπου και εγκαταβίωσε επί δυόμιση χρόνια. Το 1994 ενεγράφη στην Ιερά Μονή Σίμωνος Πέτρας, τον δε Απρίλιο του 2000, εκάρη μεγαλόσχημος μοναχός στο Κάθισμα του Αγ. Ιωάννου Θεολόγου της ως άνω Μονής. Για 14 χρόνια διακόνησε ως ιερομόναχος στο Σιμωνοπετρίτικο Μετόχι της Αναλήψεως, στον Βύρωνα. Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής εξελέγη τον Απρίλιο του 2004.
πηγή: el.wikipedia.org