Ο Εσπερινός της 17ης Αυγούστου στην Πεσσάδα
Στον Ι. Ναό Απ. Παύλου στην Πεσσάδα
Όπως κάθε χρόνο, την παρελθούσα Παρασκευή τελέστηκε στον Ι. Ναό Απ. Παύλου στην Πεσσάδα ο καθιερωμένος Εσπερινός από το 1996, εις ανάμνησιν της Θεμελιώσεως διά την επανίδρυσή του, προκειμένου να αποτελέσει τη συνέχεια των δύο ομώνυμων παλαιοχριστιανικών Ναών, που υπήρξαν εκεί.
Ομιλητές: 1). Ο Καθηγητής π. Γεώργιος Μεταλληνός, όπως πάντοτε, ο οποίος ανεφέρθη στην ιδιαίτερη αξία και σημασία της Μελέτης και Έρευνας του Prof. Dr. κ. H. Warnecke για το θέμα του ναυαγίου και της διασώσεως του Απ. Παύλου, η οποία Μελέτη έγινε αφορμή για τη σύγκλιση έξι Επιστημονικών Συνεδρίων στο νησί μας. Και που, όπως διευκρίνισε, τα Συνέδρια αυτά εξέτασαν επισταμένως όλες τις πτυχές του πολυπλόκου αυτού θέματος, και δικαίωσαν πλήρως τις θέσεις του κ. Warnecke. Στη συνέχεια ανεφέρθη στο πολυσχιδές έργο του Απ. Παύλου και την τεράστια επίδραση που είχε από την Παλαιστίνη μέχρι και την Ισπανία.
2). Ο Prof. Dr. Heinz Warnecke, ο οποίος από 2ετίας, κατόπιν σχετικής προτάσεως του Σεβ. Μητροπολίτου μας κ.κ. Δημητρίου, προβαίνει κατά τον Εσπερινόν αυτόν εις ενημέρωσιν σχετικώς με την εξέλιξη του όλου θέματος. Έτσι, αμέσως μετά τον π. Γεώργιο έλαβε το λόγο ο κ. Ερευνητής για τη σχετική ενημέρωση. Την ταυτόχρονη μετάφραση έκανε η Καθηγήτρια κ. Αγγέλα Γ. Μεταλληνού.
Ο κ. Warnecke ανέφερε ότι, οι παραχαράξεις επί ιστορικών θεμάτων ή και θεμάτων ακόμη και μυθολογικών, αλλά παραδεδομένων ως ορθών επί αιώνες, δημιουργούν σύγχυση και αναταράξεις επί πολλά χρόνια. Ανέφερε δε δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα, ένα από τη μυθολογία και ένα από την ιστορία. Από τη μυθολογία ότι, ενώ επί πολλούς αιώνες ήταν ριζωμένο στη συνείδηση των Εφεσίων, ότι η προστάτιδά τους θεά ‘Αρτεμις είχε γεννηθεί στην Έφεσο, (Σημ. συντ. Βλ. Πράξ. Θ. 22-41) κάποιος παραχαράκτης «εμφύτευσε» και «καλλιέργησε» την άποψη ότι η Άρτεμις γεννήθηκε στη Δήλο. Έτσι για την αποκατάσταση της παλαιότερης εκδοχής χρειάστηκε να περάσουν 200 χρόνια. Και για το θέμα του Απ. Παύλου ανέφερε ότι, ενώ οι Ιωαννίτες Ιππότες δημιούργησαν και «καλλιέργησαν» την τελείως εσφαλμένη περι Μάλτας «εκδοχή» (1565), πέρασαν 428 χρόνια για την αποκατάσταση της αληθείας
Στη συνέχεια ανέφερε ότι σχεδόν όλος ο επιστημονικός κόσμος έχει δεχθεί ως ορθή την περί Κεφαλληνίας τεκμηριωμένη πλέον εκδοχή. Στις δε παρουσιαζόμενες αναφορές επί του θέματος, καθόλου πλέον δεν αναφέρεται η Μάλτα. Στο σημείο αυτό να υπενθυμίσουμε, είπε, ότι και ο προηγούμενος Πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ΄, γνωστός και ως ο Καθηγητής Ratzinger, όσο ακόμη ήταν Καρδινάλιος και πρόεδρος της επιτροπής για θέματα πίστεως (congregation fidei), σε μια αλληλογραφία του επιβεβαίωσε ότι μόνο το νησί Κεφαλληνία ενδέχεται να είναι ο τόπος του ναυαγίου του Παύλου. Πράγμα βέβαια, που αργότερα για ευνοήτους λόγους, δεν ήταν καθόλου εύλογο να υποστηρίξει ως Πάπας. (Σημ. Συντ. Βλ. σχ. Πρακτικά του Δ΄ Συνεδρ.-2005- σελ. 64).
Θ. Χαρτουλιάρης
Φωτογραφίες: Γερ. Σολωμός