Παράσταση ενάντια στην κατάργηση – συγχώνευση σχολείων

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 01 Μαρτίου 2012 20:21

Παράσταση ενάντια στην κατάργηση – συγχώνευση σχολείων

ΠΑΜΕ, Εργατικό Κέντρο Κεφαλονιάς – Ιθάκης, ΕΛΜΕ-ΚΙ, Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων έδωσαν για άλλη μια φορά «παρών» σε μαζική παράσταση ενάντια στην κατάργηση – συγχώνευση σχολείων, την αξιολόγηση σχολείων και εκπαιδευτικών και τις επερχόμενες απολύσεις. Διεκδίκησαν λύσεις στα προβλήματα των σχολικών μονάδων, των μαθητών και εκπαιδευτικών στις λειτουργικές δαπάνες, τον υποσιτισμό, στις μεταφορές κ.ο.κ.

Στο Δήμο Κεφαλονιάς συναντήθηκαν με τον αντιδήμαρχο κ. Σαββαόγλου, εξαιτίας της απουσίας στην Αθήνα του Δημάρχου κ. Παρίση. Οι φορείς κατάγγειλαν την πρόσφατη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου (ΔΣ). Την προηγούμενη εβδομάδα αποκαλύφθηκε ότι μεθοδεύεται από τη Δημοτική Αρχή (ΝΔ) η υιοθέτηση της εισήγησης που έγινε από τη Διευθύντριας Α΄βάθμιας ότι σχεδόν σε κανένα σχολείο στο Νομό δεν καλύπτει η οργανικότητα από τον αριθμό των εγγραφέντων μαθητών καθώς και το σύνολο των κριτηρίων αξιολόγησης για τη βιωσιμότητα των σχολείων τα οποία εισηγήθηκαν οι Διευθυντές Α΄βάθμιας και Β΄βάθμιας Εκπαίδευσης. Τότε ο Δήμαρχος και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου δεσμεύτηκαν να επαναβεβαιώσουν την ΟΜΟΦΩΝΗ απόφαση της ΔΕΠ και τη σχετική απόφαση του ΔΣ που ακολούθησε. Εντούτοις στη νέα απόφαση – παρά τη ρητή επαναβεβαίωση ενάντια σε κάθε προσπάθεια υποβάθμισης ή συγχώνευσης σχολείων που έγινε κάτω από την παρέμβαση του κινήματος - αναφέρεται ότι:

-        Υπάρχει διαφωνία μόνο στα «οργανικά κριτήρια» (και άρα όχι στα υπόλοιπα κριτήρια αξιολόγησης των σχολείων)

-        Εγκρίνονται οι προτάσεις – εισηγήσεις των Διευθύνσεων και μάλιστα αυτούσιες!!! (με επίκληση στην πρόταση για αναβάθμιση σε 3θέσιου του 2θέσιου Δημοτικού Δειλινάτων (όταν η πρόταση αυτή είχε υπερκαλυφθεί με την απόφαση ΔΕΠ και προηγούμενου ΔΣ για να γίνει το σχολείο αυτό 4θέσιο!!!).

Η απόφαση αυτή από μέρους της Δημοτικής Αρχής ανοίγει δρόμο για νομιμοποίηση των καταργήσεων – συγχωνεύσεων αφού αποδέχεται τη βάση γι αυτές, που είναι τα κριτήρια αξιολόγησης του Υπουργείου Παιδείας. Διευκολύνεται έτσι το να υλοποιηθεί η πολιτική της δικομματικής κυβέρνησης για κατάργηση και στο χώρο της παιδείας του 30% των δομών (σχολείων), με κοινωνική συναίνεση. Χαρακτηριστικό για τις προθέσεις είναι ότι η παράταξη του ΠΑΣΟΚ στο ΔΣ δεν υπερψήφισε καν το σημείο στο οποίο επιβεβαιώνονται οι προηγούμενες αποφάσεις της ΔΕΠ και του ΔΣ περί μη υποβάθμισης – συγχώνευσης σχολείων αλλά πρότειναν να εγκριθεί η εξής διατύπωση:

-        «…υιοθετούμε τις θέσεις της Α΄βάθμιας και Β΄βάθμιας οι οποίες κινούνται στο πνεύμα …και στη λογική μας να μη συγχωνευθεί καμία σχολική μονάδα». Δηλαδή, τα κριτήρια βιωσιμότητας εφόσον ισχύουν, έστω και κατά παρέκκλιση όπως εισηγείται η κ. Μαροπούλου, είναι ο θεματοφύλακας της ύπαρξης των σχολείων!!!

Στις Διευθύνσεις Α΄βάθμιας και Β΄βάθμιας Εκπαίδευσης σημείωσαν την απουσία των αρμόδιων διευθυντών (ο κ. Μιχόπουλος που αναπλήρωνε τον Διευθυντή Β΄βάθμιας κ. Μαρκάτο είπε ότι απουσιάζει δικαιολογημένα λόγω ασθένειας, ενώ η κ. Βασιλάτου που αναπλήρωνε την Διευθύντρια Α΄βάθμιας κ. Μαροπούλου είπε ότι η εν λόγω Διευθύντρια είχε άλλη ανειλημμένη υποχρέωση).

Οι φορείς τόνισαν ότι θα ακυρώσουν στην πράξη την αξιολόγηση στα πιλοτικά δημοτικά καθώς και τις επιμορφώσεις – «σφαγεία» εκπαιδευτικών από σχολικούς συμβούλων και διευθυντές προκειμένου να γίνουν απολύσεις!!! Διατράνωσαν ότι δεν δέχονται καμιά αξιολόγηση-κατηγοριοποίηση σχολείων και εκπαιδευτικών. Καμιά απόλυση. Καμιά οργανική θέση χαμένη, όλοι οι εκπαιδευτικοί με οργανική θέση. Δεν έχουν θέση στα σωματεία και στον κλάδο όσοι διευθυντές πρωτοστατήσουν ή συνεργήσουν στη διαδικασία της αξιολόγησης (εκπαιδευτικών και σχολικής μονάδας) και των απολύσεων. Απαίτησαν ενιαία αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν παιδεία για όλους.

Στον Αντιπεριφερειάρχη κ. Κουρή τέθηκαν εκ νέου τα ζητήματα του υποσιτισμού των μαθητών. Απαιτήθηκε άμεσα να υλοποιηθεί, με κρατική ευθύνη, το πρόγραμμα για ένα μικρό γεύμα σε όλα τα σχολεία του Νομού και να διασφαλιστούν μερίδες φαγητού για όλα τα παιδιά κατ’ αρχήν των ολοήμερων σχολείων. Καμία εμπλοκή ΜΚΟ και «φιλάνθρωπων». Επίσης, συζητήθηκε να εξευρεθούν χώροι για τη δωρεάν στέγαση και τη σίτιση των εκπαιδευτικών που υπηρετούν στο Νομό. Ακόμη τέθηκαν ζητήματα υποδομών (2ο Λύκειο κ.λ.π.), αντισεισμικής θωράκισης και προστασίας. Εκ μέρους του κ. Κουρή αναλήφθηκε δέσμευση για διάθεση 290.000 ευρώ για αντισεισμική προστασία, για διάθεση 150.000 ευρώ που αφορούν κοινωνική μέριμνα, για προσπάθεια επιτάχυνσης των διαδικασιών για νέο σχολικό συγκρότημα στο Αργοστόλι. Δεσμεύτηκε επίσης να υπάρξει επαφή με το Υπουργείο Παιδείας, ώστε το πρόγραμμα σίτισης με κουπόνια να εφαρμοστεί σε όλα τα σχολεία. Τέλος, αναγνώρισε το πρόβλημα που υπάρχει με όσους εκπαιδευτικούς υπηρετούν μακριά από τα σπίτια τους και δεσμεύτηκε να διερευνήσει λύσεις για τη στέγαση και τη σίτισή τους.

Με βάση τα δεδομένα που προκύπτουν από την παράσταση:

ΚΑΜΙΑ ΕΠΑΝΑΠΑΥΣΗ – ΔΡΑΣΗ ΤΩΡΑ

-        Όχι στις μεθοδεύσεις για την αξιολόγηση και τις καταργήσεις – συγχωνεύσεις σχολείων.

-        Καμία απόλυση εκπαιδευτικού.

-        Λύσεις τώρα για όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μαθητές από τα φτωχά λαϊκά στρώματα.

-      Μαζική συμμετοχή στη σύσκεψη που οργανώνεται την Παρασκευή 2 Μαρτίου 7 μ.μ. στο αμφιθέατρο του 2ου – 3ου Γυμνασίου.

-      Να βουλιάξει η Κεφαλονιά στο παλλαϊκό συλλαλητήριο της ΤΡΙΤΗΣ 6 ΜΑΡΤΗ (11 π.μ. πλατεία Αργοστολίου).




16122257999808197650 2

 

 

00 inkefalonia general ad 300X250