Το πιο φυσικό «φάρμακο» για τη χοληστερόλη βρίσκεται στο...καλάθι με τα φρούτα

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 21 Απριλίου 2025 19:02

Το πιο φυσικό «φάρμακο» για τη χοληστερόλη βρίσκεται στο...καλάθι με τα φρούτα

Η διατροφή είναι ένας από τους πολλούς παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν τα επίπεδα χοληστερόλης.

Η υψηλή χοληστερόλη ορίζεται ως η υπερβολική παρουσία λιπαρών ουσιών στο αίμα, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα υγείας, καθώς συμβάλλει με την πάροδο του χρόνου στη δημιουργία φραγών στα αιμοφόρα αγγεία.

Ως εκ τούτου, τα άτομα με υψηλή χοληστερόλη διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για ιατρικά επείγοντα περιστατικά, όπως εγκεφαλικά επεισόδια και καρδιακές προσβολές. Η διατροφή είναι ένας από τους πολλούς παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν τα επίπεδα χοληστερόλης. Ιδιαίτερα, η υπερβολική κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει τη χοληστερόλη. Παρ’ όλα αυτά, ορισμένα τρόφιμα έχουν αναγνωριστεί ότι συμβάλλουν στη μείωσή της.

Ένας Ειδικός συνέστησε την πιο συχνή κατανάλωση ενός πολύ συνηθισμένου φρούτου.

«Τα μήλα είναι φρούτα με υψηλή θρεπτική αξία, περιέχουν το 10% της ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης βιταμίνης C, καθώς και χαλκό, βιταμίνη Κ και Ε. Ένα μήλο την ημέρα είναι μια εξαιρετική συνήθεια για την υγεία της καρδιάς, καθώς η πηκτίνη συμβάλλει στη μείωση της χοληστερόλης, ενώ οι πολυφαινόλες που περιέχουν τα μήλα συνδέονται με χαμηλότερη αρτηριακή πίεση και μειωμένο κίνδυνο εγκεφαλικού», δήλωσε η διατροφολόγος Έλι Μπρέτσερ στην ιστοσελίδα GloucestershireLive.

Επιπλέον, έρευνα που δημοσιεύτηκε στο «American Journal of Clinical Nutrition» το 2020 επιβεβαιώνει τη δήλωση αυτή. Η μελέτη, αποτέλεσμα συνεργασίας ερευνητών από το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιταλία, κατέληξε στο ότι η κατανάλωση δύο μήλων ημερησίως μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική μείωση των επιπέδων χοληστερόλης.

Τα ευρήματα της έρευνας, στην οποία συμμετείχαν 40 άτομα που κατανάλωναν δύο μήλα την ημέρα για οκτώ εβδομάδες, έδειξαν μείωση στη χοληστερόλη τους. Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι η καθημερινή κατανάλωση μήλων μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της λειτουργίας των αιμοφόρων αγγείων.

Αυτό το αποτέλεσμα είναι παρόμοιο με εκείνο που παρατηρείται σε άλλες τροφές πλούσιες σε πολυφαινόλες, όπως το κόκκινο κρασί και το τσάι.

Η καθηγήτρια Τζούλι Λάβγκροουβ, επικεφαλής της μελέτης από το Hugh Sinclair Unit of Human Nutrition του Πανεπιστημίου του Ρέντινγκ, σχολίασε: «Φαίνεται πως η παροιμία «ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα» ήταν σχεδόν σωστή». Τα μήλα είναι πλούσια σε μια κατηγορία φλαβονοειδών που ονομάζονται προκυανιδίνες, οι οποίες έχουν ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες και μπορεί να συμβάλουν στη μείωση της κακής χοληστερόλης (LDL).

Η υψηλή συγκέντρωση αντιοξειδωτικών που περιέχουν τα μήλα ενδέχεται να προσφέρει προστασία από νευροεκφυλιστικές ασθένειες όπως το Αλτσχάιμερ και το Πάρκινσον, καθώς και να υποστηρίζει τη γνωστική λειτουργία του εγκεφάλου. Η φλούδα και ο πυρήνας του μήλου είναι επίσης πλούσια σε πηκτίνη, ένα είδος διαλυτής φυτικής ίνας που έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα -ένας βασικός παράγοντας κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις.

Ωστόσο, οι μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση χυμού μήλου, ο οποίος δεν περιέχει πηκτίνη, δεν έχει τα ίδια ευεργετικά αποτελέσματα στη χοληστερόλη.

Τα οφέλη του μήλου «στην πράξη»

Το κατά πόσο ένα μήλο την ημέρα μπορεί όντως να κρατήσει τον γιατρό μακριά παραμένει αμφίβολο, αν και μια μελέτη με 8.000 ενήλικες, που δημοσιεύτηκε στο JAMA Internal Medicine και εξέτασε τις επισκέψεις σε γιατρούς από καταναλωτές μήλων και μη, έδειξε ότι εκείνοι που έτρωγαν τουλάχιστον ένα την ημέρα ήταν ελαφρώς λιγότερο πιθανό να επισκεφθούν τον οικογενειακό γιατρό.

Ωστόσο, τα οφέλη από τη συστηματική κατανάλωση μήλων είναι αναμφισβήτητα. Αν και περιέχουν λιγότερη βιταμίνη C από τα πορτοκάλια, έχουν περισσότερες φυτικές ίνες από τα πεπόνια και σχεδόν διπλάσιες από τα αχλάδια. Πολλά από τα ευεργετικά αποτελέσματα σχετίζονται με την πηκτίνη, τη διαλυτή φυτική ίνα που βρίσκεται κυρίως στη φλούδα και τον πυρήνα των μήλων.

Ο διατροφολόγος Ρομπ Χόμπσον, συγγραφέας του Unprocess Your Life, σημειώνει: «Η πηκτίνη, η οποία υπάρχει επίσης στα αχλάδια και τα δαμάσκηνα, έχει αποδειχθεί σε μελέτες, όπως μια δημοσιευμένη στο Clinical Nutrition, ότι συμβάλλει στη βελτίωση των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα. Αυτό με τη σειρά του μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων».

dnews.gr




336 X 280

00 inkefalonia general ad 300X250