Φωτεινός Πανάς: Ένας Σπαρτινός πρωτοπόρος ερευνητής της οφθαλμολογίας

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 18 Ιανουαρίου 2019 12:49

Φωτεινός Πανάς: Ένας Σπαρτινός πρωτοπόρος ερευνητής της οφθαλμολογίας

Αφιέρωμα του Μικέλη Μαφρέδα

Φωτεινός Πανάς: Ένας Σπαρτινός πρωτοπόρος ερευενητής της οφθαλμολογίας

Θεωρείται ένας εκ των κορυφαίων όλων των εποχών Καθηγητής- ερευνητής της οφθαλμολογίας.

Στο Παρίσι (Δήμος Roissy) υπάρχει λεωφόρος που φέρει το όνομα του, όπως και μεγαλοπρεπής μαρμάρινος ανδριάντας προς τιμήν του. Το επιστημονικό του έργο εντυπωσιακό τυγχάνει διαχρονικά παγκόσμιας αναγνώρισης.

Ο Φωτεινός Πανάς γεννήθηκε το 1832 στα Σπαρτιά στην Αγγλοκατρούμενη Κεφαλονιά. Πατέρας του ο Νικόλας Πανάς και μητέρα του η Ελένη Ιγγλέση. Είχε και δύο αδελφές. Τελείωσε το Λύκειο στο Αργοστόλι και στην συνέχεια φοίτησε στην Ιόνιο Ακαδημία στην Κέρκυρα στον τομέα της Φαρμακευτικής. Ενώ είχε την δυνατότητα να συνεχίσει τις σπουδές του στην Αγγλία αυτός προτίμησε την Γαλλία. Έχει πάθος για την Ιατρική, το πλήθος των γνώσεων του και η σαφήνεια των νοημάτων του εκπλήσσουν. Θα αφήσει εποχή ως χειρούργος οφθαλμίατρος. Είναι ακούραστος, δημοσιεύει επιστημονικές έρευνες και γίνεται περιζήτητος σε διεθνή συνέδρια.

Η Γαλλία του παραχωρεί ιθαγένεια. Χάρι σε αυτόν η θετή του πατρίδα θα αποκτήσει πρώτη θέση στην Οφθαλμολογία. Γίνεται πρόεδρος στην Χειρουργική Εταιρία  και στην Ιατρική ακαδημία της Γαλλίας. Τιμήθηκε με δεκάδες διακρίσεις- μετάλλια –παράσημα.

Επισκέπτεται την Ελλάδα συναντάει την μητέρα και τις δύο αδελφές του(ο πατέρας του είχε πεθάνει), γνωρίζει αληθινό θρίαμβο. Προσφέρει αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες του σε ασθενείς. Το Ελληνικό κράτος προσπάθησε να τον κρατήσει εδώ προσφέροντας του έδρα στον Εθνικό Πανεπιστήμιο, αυτός ευγενικά αρνήθηκε. Κατά τον ελληνοτουρκικό πόλεμο το 1897 θα στείλει στα μέτωπα του πολέμου πλήρως εξοπλισμένο κινητό χειρουργείο  και θα τιμηθεί από το Ελληνικό κράτος με το παράσημο των ανωτέρων ταξιαρχών.

Το 1867 παντρεύτηκε τη Μαρία Μπαλλή που θα σταθεί μια ιδανική σύζυγος μέχρι το τέλος της ζωής του από σπάνια ασθένεια την ημέρα των γενεθλίων του στις 6-1-1903. Άφησε κληρονομιά στην ανθρωπότητα το μεγάλο επιστημονικό έργο του.

Στην γενέθλια γη στα Σπαρτιά υπάρχει δρόμος που φέρει το όνομά του. Ενώ στο σημείο που ήταν το σπίτι που γεννήθηκε έχει τοποθετηθεί πλάκα που αναφέρεται στο γεγονός αυτό. Δρόμος που φέρει το όνομα του υπάρχει και στο Αργοστόλι.

Μικέλης Μαφρέδας

Σπαρτιά

Panas Photinos 1831 1903 CIPF0028
Φωτεινός Πανάς

agalma
Ένας συμπολίτης μας γιατρός που τιμά το ιατρικό λειτούργημα και τον τόπο του στο εξωτερικό, ο Βύρωνας Λυκιαρδόπουλος στο Παρίσι έξω από το νοσοκομείο Hotel-Dieu που βρίσκεται ο ανδριάντας του Φωτεινού Πανά




16122257999808197650 2

 

 

00 inkefalonia general ad 300X250