Κουτσουπιά, το πολύτιμο δέντρο της Μεσογείου που ευημερεί και στην Κεφαλονιά! (εικόνες)
Θεωρείται το νέο superfood, αν και χρησιμοποιείται από πολύ παλιά
Η Χαρουπιά ή αλλιώς Κουτσουπιά στα κεφαλλονίτικα, είναι γνωστή και ως Κερωνιά, Κερατιά, Ξυλοκερατιά και Κουντουριδιά.
Το όνομα της το παίρνει από το σχήμα του καρπού της, του χαρουπιού, που θυμίζει ξύλινο κέρατο (ξυλοκέρατο). Είναι δέντρο αειθαλές που μπορεί να φτάσει σε ύψος τα 18 μέτρα και σε ηλικία τα 100 έτη, ενώ τα φύλλα του είναι στρογγυλά, σκληρά και πυκνά. Ευδοκιμεί σε βραχώδεις παραθαλάσσιες περιοχές και φυτρώνει σε αρκετή απόσταση η μία από την άλλη. Πριν ωριμάσει ο καρπός της μοιάζει με πράσινο φασόλι, ενώ όταν ωριμάσει γίνεται καφετί και είναι σκληρός και γλυκός.
Οι καρποί της Χαρουπιάς ή Κουτσουπιάς υπήρξαν αρκετά πολύτιμοι στη διατροφή των ανθρώπων κυρίως στα χρόνια της κατοχής. Σύμφωνα με πληροφορίες παλαιών, στην Κεφαλονιά άλεθαν τους καρπούς και με το αλεύρι, έφτιαχναν το πολύτιμο ψωμί.
Το χαρούπι είναι γλυκό, εύγευστο και διαθέτει πολλά θρεπτικά συστατικά, τα οποία έσωσαν πολύ κόσμο σε περιόδους πολέμων και λιμών, που η τροφή ήταν δυσεύρετη.
Για όσους λοιπόν δεν γνωρίζουν σας παρουσιάζουμε μερικές φωτογραφίες από μια Κουτσουπιά, στην περιοχή των Διλινάτων, κοντά στην γεώτρηση.
Κατερίνα Σκουρτανιώτη
Οι περσινοί ξεροί καρποί
Οι νέοι καρποί