Κλέβουν και πουλάνε γατάκια στα Λουρδάτα

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 05 Αυγούστου 2019 10:11

Κλέβουν και πουλάνε γατάκια στα Λουρδάτα

Καταγγέλθηκε ότι αλλοδαποί βοηθούμενοι από ημεδαπούς κλέβουν και πουλάνε αδέσποτα μικρά γατάκια.

Γεγονός είναι ότι στα Λουρδάτα υπάρχουν πολλές αδέσποτες γάτες, που συνήθως γεννάνε δύο φορές το χρόνο, προσθέτοντας στον γατίσιο πληθυσμό αρκετά γατάκια, τα οποία μετά από λίγο καιρό εξαφανίζονται. Πού πάνε άραγε; Ο συνηθέστερος λόγος είναι οι φόλες από κάποιους που ενοχλούνται ή μόνο και μόνο από κακία. Γνωστό είναι, ότι όποιος δεν αγαπά τα ζώα και τα λουλούδια, έχει κακία στην καρδιά του.

Τελευταία, καταγγέλθηκε από φιλόζωο χωριανό, ότι έπεσε στην αντίληψή του, ομάδα αλλοδαπών να φωτογραφίζει τα αδέσποτα γατάκια που υπήρχαν στον χώρο γύρω από τον πλάτανο του χωριού, και μετά από λίγο να εξαφανίζονται. Άλλος, κατήγγειλε ότι κάποιος άδειασε ένα τσουβάλι με γατάκια σε άλλο χωριό.

Δεν γνωρίζω κατά πόσο αληθεύουν οι καταγγελίες, αλλά το γεγονός είναι ότι γάτες και γατάκια συχνά εξαφανίζονται.

Τα αδέσποτα γατάκια και σκυλάκια, δεν φταίνε που είναι... αδέσποτα. Την φύση ακολουθούνε και εμείς οι άνθρωποι πρέπει να δίνουμε ανθρώπινες λύσεις και όχι με κτηνώδη ένστικτα, όπως θανάτωση με φόλες και βασανισμό των ζώων.

Νόμοι υπάρχουν. Αρκεί να τους εφαρμόζουμε. Βάσει του νόμου, οι δήμοι έχουν την ευθύνη της περισυλλογής, περίλθαψης σε ειδικούς χώρους, και στείρωσης των αδέσποτων σκυλιών και γατιών.

Εκτός των δήμων που έχουν την κύρια ευθύνη των αδέσποτων ζώων, υπάρχουν οι φιλοζωϊκές οργανώσεις και σύλλογοι που κάνουν πολύ καλή δουλειά.

Βασική προϋπόθεση του νόμου για τα δεσποζόμενα γατιά και σκυλιά, να είναι στειρωμένα, και καταγεγραμμένα ηλεκτρονικά (τσιπάρισμα), αλλιώς αν κάποιος επιλέξει να μη στειρώσει το ζώο του, θα κληθεί να πληρώσει ετήσιο τέλος, του οποίου το τέλος ανέρχεται στα 100 ευρώ.

Επίσης, αν ζώο χρησιμοποιηθεί σε υπαίθρια δημόσια έκθεση με σκοπό την αποκόμιση οικονομικού οφέλους, περίπτωση κλοπής και πώλησης, σύμφωνα με το άρθρο 12 παρ. 2α του νόμου, επιβάλλεται πρόστιμο 5.000 ευρώ για κάθε ζώο.

Σε κάθε περίπτωση, κάτι βρωμάει εδώ και όχι μόνον τα πατημένα από αυτοκίνητα γατάκια. Η τόσο συχνή και ξαφνική εξαφάνιση των ζώων, εγείρουν ερωτήματα που χρήζουν απάντησης. Πού πάνε τα εξαφανισμένα γατάκια; Ερώτημα που περιμένουν να απαντηθεί οι φιλόζωοι και και φιλότιμοι άνθρωποι.

Τηλέφωνα φιλοζωϊκών στην Κεφαλονιά: ΝΤΟΡΙΣ – Σύλλογος ζωοφιλίας Κεφαλονιάς τηλ.: 6979072801.

Σύλλογος Προστασίας ζώων Κεφαλονιάς Διεύθυνση στο FB https://www.facebook.com/syllogosprostasias.zoonkephalonias email:Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Στη συνέχεια δημοσιεύουμε άρθρα του Ν. 3170 που αφορά τα ζώα συντροφιάς, και πίνακες με τα πρόστιμα που προβλέπονται γενικά για παραβάσεις που αφορούν αυτά.

Λιβέριος Πετρίδης

ΝΟΜΟΣ 3170 ΦΕΚ 191/Α/29.7.2003


Ζώα συντροφιάς, αδέσποτα ζώα συντροφιάς και άλλες διατάξεις.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Εκδίδομε τον ακόλουθο νόμο που ψήφισε η Βουλή:

Άρθρο 1

Ορισμοί
Για την εφαρμογή των διατάξεων του νόμου αυτού ισχύουν οι ακόλουθοι ορισμοί:
α) Ζώο συντροφιάς είναι κάθε ζώο που συντηρείται ή προορίζεται να συντηρηθεί από τον άνθρωπο, κυρίως μέσα στην κατοικία του, για λόγους ζωοφιλίας ή συντροφιάς. Ζώα συντροφιάς είναι και οι σκύλοι που χρησιμοποιούνται για το κυνήγι (κυνηγετικοί"), τη φύλαξη ποιμνίων (ποιμενικοί) και χώρων, την προστασία ατόμων με ειδικές ανάγκες, οι σκύλοι έρευνας και διάσωσης, καθώς και οι σκύλοι που χρησιμοποιούνται από τις ένοπλες δυνάμεις και τα σώματα ασφαλείας.
β) Αδέσποτο ζώο συντροφιάς είναι κάθε ζώο συντροφιάς το οποίο είτε δεν έχει κατοικία είτε βρίσκεται έξω από τα όρια της κατοικίας του ιδιοκτήτη του ή του συνοδού του και δεν τελεί υπό την άμεση επίβλεψη ή τον έλεγχο ιδιοκτήτη ή συνοδού. Δεν θεωρούνται αδέσποτα ζώα οι ποιμενικοί και κυνηγετικοί σκύλοι, καθώς και οι σκύλοι έρευνας και διάσωσης, κατά τη διάρκεια της φύλαξης του ποιμνίου, του κυνηγιού, της έρευνας και της διάσωσης.
γ) Επικίνδυνο ζώο συντροφιάς είναι το ζώο συντροφιάς που εκδηλώνει απρόκλητα έντονη επιθετική συμπεριφορά προς τον άνθρωπο και τα άλλα ζώα, καθώς και το ζώο που πάσχει ή είναι φορέας σοβαρού νοσήματος, που μπορεί να μεταδοθεί στον άνθρωπο ή στα άλλα ζώα και δεν θεραπεύεται.
δ) Σοβαρό νόσημα είναι κάθε νόσημα άμεσου και υψηλού κινδύνου για την υγεία τόσο του ανθρώπου όσο και των ζώων, του ίδιου ή και άλλου είδους.
ε) Καταφύγιο αδέσποτων ζώων είναι η ειδική εγκατάσταση, στην οποία συντηρούνται, σε σημαντικό αριθμό, αδέσποτοι ή ανεπιθύμητοι σκύλοι ή άλλα είδη ζώων συντροφιάς. 

Άρθρo 5 - Υποχρεώσεις ιδιοκτητών γατών και άλλων ζώων συντροφιάς: 
1. Κάθε ιδιοκτήτης γάτας έχει τις υποχρεώσεις των διατάξεων των περιπτώσεων β , γ και δ της παραγράφου 1 και της 
παραγράφου 6 του άρθρου 2. 
2. Απαγορεύεται η εκτροφή και η χρησιµοποίηση γατών για την παραγωγή γούνας, δέρµατος, κρέατος ή για την παρασκευή φαρµακευτικών ή άλλων ουσιών.
3. Για τις εκθέσεις ή άλλες εκδηλώσεις που οργανώνονται µε γάτες ισχύουν οι διατάξεις των παραγράφων 1, 2, 3 εκτός από  αυτές που αφορούν στη δήλωση, σήµανση και στην καταγραφή του άρθρου 4. 
4. Απαγορεύεται η εκτροφή, η εκπαίδευση και η χρησιµοποίηση άλλων ζώων συντροφιάς σε κάθε είδους µονοµαχίες 
Άρθρο 6 - ∆ιατήρηση ζώων συντροφιάς σε κατοικίες: 
Επιτρέπεται η διατήρηση σε κάθε κατοικία µόνο ενός σκύλου και µιας γάτας ή δύο σκύλων ή δύο γατών. Προκειµένου για  πολυκατοικίες (αποτελούµενες από δύο διαµερίσµατα και άνω) επιτρέπεται επίσης η διατήρηση ενός σκύλου και µιας γάτας ή
δύο σκύλων ή δύο γατών σε κάθε διαµέρισµα ακόµα και εκεί που ο κανονισµός της πολυκατοικίας απαγορεύει τη διατήρηση τέτοιων ζώων, µε την προϋπόθεση ότι τα ζώα αυτά διατηρούνται στο ίδιο διαµέρισµα όπου διαµένει ο ιδιοκτήτης και δεν  παραµένουν µόνιµα στις βεράντες του διαµερίσµατος. 
Απαγορεύεται η διατήρηση ζώων συντροφιάς σε κοινόχρηστους χώρους της πολυκατοικίας (πυλωτή, ταράτσα, ακάλυπτους  χώρους κλπ.). Επιτρέπεται η διατήρηση ζώων συντροφιάς στους ανοικτούς χώρους των µονοκατοικιών, µε την προϋπόθεση ότι  τηρούνται οι διατάξεις του άρθρου 1 του Ν. 1197/1981 (ΦΕΚ 240 Αʼ) και οι αστυνοµικές διατάξεις περί κοινής ησυχίας
Αδέσποτο ζώο συντροφιάς είναι κάθε ζώο συντροφιάς το οποίο είτε δεν έχει κατοικία είτε βρίσκεται έξω από τα όρια της κατοικίας του ιδιοκτήτη του ή του συνοδού του και δεν τελεί υπό την άµεση επίβλεψη ή τον έλεγχο ιδιοκτήτη ή συνοδού. ∆εν  θεωρούνται αδέσποτα ζώα οι ποιµενικοί και κυνηγετικοί σκύλοι, καθώς και οι σκύλοι έρευνας και διάσωσης, κατά τη διάρκεια 
της φύλαξης του ποιµνίου, του κυνηγιού, της έρευνας και της διάσωσης.
γ) Επικίνδυνο ζώο συντροφιάς είναι το ζώο συντροφιάς που εκδηλώνει απρόκλητα έντονη επιθετική συµπεριφορά προς τον  άνθρωπο και τα άλλα ζώα, καθώς και το ζώο που πάσχει ή είναι φορέας σοβαρού νοσήµατος, που µπορεί να µεταδοθεί στον άνθρωπο ή στα άλλα ζώα και δεν θεραπεύεται.
δ) Σοβαρό νόσηµα είναι κάθε νόσηµα άµεσου και υψηλού κινδύνου για την υγεία τόσο του ανθρώπου όσο και των ζώων, του ίδιου ή και άλλου είδους.
6. Οι κάτοχοι θηλυκών γατιων οφείλουν να µην επιδιώκουν ή διευκολύνουν την αναπαραγωγή ζώων και να µεριµνούν για τη στείρωσή τους, εφόσον δεν επιθυµούν τη διατήρηση των νεογέννητων ζώων ή δεν µπορούν να τα διαθέσουν σε νέους ιδιοκτήτες.
Άρθρο 12 - Ποινικές κυρώσεις
1. Οι παραβάτες των διατάξεων της παραγράφου 4 του άρθρου 2 και των παραγράφων 2 και 4 του άρθρου 5 τιµωρούνται µε  φυλάκιση µέχρι δώδεκα µήνες και χρηµατική ποινή από πέντε χιλιάδες µέχρι δέκα χιλιάδες ευρώ (5.000 - 10.000 ?). 
2. Οι παραβάτες των διατάξεων των άρθρων 3 και 4 τιµωρούνται µε φυλάκιση µέχρι τρεις µήνες και χρηµατική ποινή από τετρακόσια µέχρι δύο χιλιάδες τετρακόσια ευρώ (400 - 2.400 ?). 
3. Οι παραβάτες κάθε επιτακτικής ή απαγορευτικής διάταξης του Ν. 1444/1984 (ΦΕΚ 78 Α΄), καθώς και οι παραβάτες των  διατάξεων των άρθρων 9, 10 και 11 της Ευρωπαϊκής Σύµβασης για την προστασία των ζώων συντροφιάς που κυρώθηκε µε το
Ν. 2017/1992, τιµωρούνται µε τις ποινές που προβλέπονται από την παράγραφο 2 του άρθρου 8 του Ν. 1197/1981, όπως  αντικαθίσταται µε την παράγραφο 5 του άρθρου αυτού.
4. Με εντολή του αρµόδιου εισαγγελέα, µπορεί να αφαιρεθεί προσωρινά το ζώο από την κατοχή του παραβάτη των διατάξεων  των παραγράφων 1 και 2 του άρθρου 1 του Ν. 1197/1981 και να παραδοθεί σε ζωοφιλικό σωµατείο ή σε καταφύγιο αδέσποτων  ζώων συντροφιάς.
5. Το άρθρο 8 του Ν. 1197/1981 αντικαθίσταται ως εξής: «Άρθρο 8: 
1. Οι παραβάτες των διατάξεων του άρθρου 1 παράγραφοι 1, 2, 3 και 4 τιµωρούνται µε φυλάκιση µέχρι έξι µήνες ή µε  χρηµατική ποινή από τριακόσια µέχρι χίλια πεντακόσια ευρώ ή και µε τις δύο ποινές. 
2. Οι παραβάτες των διατάξεων των άρθρων 2, 3 και 4 παράγραφοι 2 και 3 τιµωρούνται µε φυλάκιση µέχρι πέντε µήνες ή µε χρηµατική ποινή από τριακόσια µέχρι χίλια πεντακόσια ευρώ ή και µε τις δύο ποινές. 
3. Οι ποινές της παραγράφου 2 επιβάλλονται και για παραβάσεις κάθε επιτακτικής ή απαγορευτικής διάταξης του Ν. 586/1977 (ΦΕΚ 140 Α΄)». 
6. Η κλοπή κυνηγετικού σκύλου τιµωρείται µε φυλάκιση τουλάχιστον έξι µηνών και χρηµατική ποινή πέντε χιλιάδων ευρώ (5.000 ?).


Ετικέτες:


 

336x280px6

 

16122257999808197650 2

 

 

00 inkefalonia general ad 300X250