«Αστυνομικός της Γειτονιάς»: Ολοκληρώθηκε πρόγραμμα βασικής εκπαίδευσης 77 αστυνομικών
Επιπλέον πραγματοποιήθηκε μετεκπαίδευση των ήδη υπηρετούντων σε ολόκληρη τη Χώρα Αστυνομικών της Γειτονιάς Ολοκληρώθηκε πρόγραμμα βασικής εκπαίδευσης εβδομήντα επτά (77) νέων αστυνομικών, οι οποίοι το επόμενο διάστημα θα στελεχώσουν το θεσμό του «Αστυνομικού της Γειτονιάς» σε ολόκληρη τη Χώρα.
Η εκπαίδευση διάρκειας πέντε ημερών, πραγματοποιήθηκε στις Σχολές Μετεκπαίδευσης και Επιμόρφωσης της Ελληνικής Αστυνομίας, σε Αθήνα και Βέροια με τη συμμετοχή σαράντα έξι (46) και τριάντα ένα (31) αστυνομικών αντίστοιχα, που υπηρετούν σε Γενικές Αστυνομικές Διευθύνσεις της Χώρας.
Επιπλέον, πραγματοποιήθηκε διήμερη μετεκπαίδευση των ήδη υπηρετούντων Αστυνομικών της Γειτονιάς, που υλοποιήθηκε σε τρεις εκπαιδευτικές σειρές με τη συμμετοχή συνολικά 84 αστυνομικών.
Σκοπός των παραπάνω εκπαιδεύσεων – μετεκπαιδεύσεων είναι η κατάρτιση των νέων αστυνομικών που θα στελεχώσουν το θεσμό του «Αστυνομικού της γειτονιάς» και η επιμόρφωση των ήδη υπηρετούντων, προκειμένου να βελτιστοποιηθεί η αποτελεσματικότητα και η ανταπόκρισή τους, στο πλαίσιο των καθηκόντων τους .
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα επικεντρώθηκε στις παρακάτω θεματικές ενότητες:
• Έργο και αποστολή του Αστυνομικού της Γειτονιάς
• Αστυνομική δεοντολογία
• Αντιμετώπιση ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. Ρατσισμός – Ξενοφοβία
• Η εικόνα του αστυνομικού προς τον πολίτη και η προφορική επικοινωνία.
• Πρόληψη των συνηθέστερων εγκλημάτων του «δρόμου».
• Παραβατική συμπεριφορά και προβληματική ανησυχία των πολιτών της γειτονιάς. Σχέσεις και θέσεις στήριξης του «Αστυνομικού της γειτονιάς.
• Αίσθημα ασφάλειας και εμπιστοσύνης των πολιτών προς την έννομη τάξη και την Αστυνομία - Εγκληματοφοβία.
Επισημαίνεται ότι ο θεσμός του «Αστυνομικού της Γειτονιάς» έχει ως προτεραιότητα την πρόληψη της μικροεγκληματικότητας στις γειτονιές, εφαρμόζοντας συγκεκριμένη μεθοδολογία παρουσίας και δράσης. Ειδικότερα, σε συνεργασία με τους κατοίκους και τους τοπικούς φορείς, προσεγγίζει τα προβλήματα που σχετίζονται με την ασφάλεια στις γειτονιές, παρεμβαίνει για την επίλυσή τους, συμβάλλει στην πρόληψη των αδικημάτων και ενδυναμώνει το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών.