Ο Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος για την πανδημία covid 19
Και τα αιτήματα τους
Συνάδελφοι –Συναδέλφισσες
Παρακολουθούμε με ανησυχία την κατάσταση που επικρατεί πανελλαδικά με την εξάπλωση των κρουσμάτων του κορωνοϊού COVID-19.
Το σχέδιο της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση και την εξάπλωση του, αποδεικνύεται ανεπαρκές , και τα έκτακτα μέτρα που αποφάσισε , έρχονται καθυστερημένα και είναι «λίγα». Άλλωστε, οι «βαρυσήμαντες» δηλώσεις της Κυβέρνησης για προσλήψεις τώρα ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, έρχονται πάρα πολύ αργά , και όχι μόνο δεν επαρκούν, αλλά είναι και ακόμα λιγότερες από όσα είχε αναφέρει προεκλογικά το κυβερνών κόμμα.
Σήμερα που τα κρούσματα συνεχώς αυξάνονται, η ανησυχία μας ενισχύεται από την κατάσταση που βρίσκονται οι δομές υγείας στο νομό μας και γενικά στην χώρα, οι ελλείψεις των οποίων είναι τεράστιες και η κυβέρνηση όχι μόνο δεν τις καλύπτει, αλλά στο όνομα της πανδημίας πήρε με επίταξη τον εξοπλισμό της ΜΕΘ από το Γενικό Νομαρχιακό Νοσοκομείο Κεφαλονιάς, διαλύοντας κάθε προοπτική για να λειτουργήσει. Τα παραπάνω είναι αποτέλεσμα των πολιτικών υποβάθμισης των δημόσιων δομών και εμπορευματοποίησης της υγείας που εφαρμόστηκαν διαχρονικά, και με ιδιαίτερη ένταση τα τελευταία χρόνια από όλες τις κυβερνήσεις και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Επιβεβαιώνεται στην πράξη αυτό που χρόνια λέμε και παλεύουμε μαζί με άλλους φορείς στο νομό μας:
Η ανάγκη διαμόρφωσης ενός αποκλειστικά δημόσιου και δωρεάν συστήματος υγείας, με αναβαθμισμένες υπηρεσίες Υγείας – Πρόνοιας, πλήρως στελεχωμένου σε προσωπικό και υποδομές, επαρκώς χρηματοδοτούμενου από τον κρατικό προϋπολογισμό, προκειμένου να μπορεί να καλύψει όλες τις καθημερινές αλλά και τις έκτακτες ανάγκες του πληθυσμού. Μόνο με αυτές τις προϋποθέσεις μπορεί να διαμορφωθεί και ένα επαρκές σχέδιο αντιμετώπισης έκτακτων καταστάσεων όπως η συγκεκριμένη πανδημία. Επιβεβαιώνεται στην πράξη ότι η υγεία δεν μπορεί να είναι ούτε εμπόρευμα, ούτε ατομική ευθύνη όπως συχνά ισχυρίζονται διάφοροι, στοχεύοντας να καλύψουν πίσω από την «προσωπική ευθύνη» του καθενός τις επερχόμενες ανεπάρκειες του συστήματος υγείας.
Πρόκειται για ζητήματα που αφορούν την ίδια την επιβίωσή μας.
Στην παρούσα κατάσταση επιβάλλεται να παρθούν άμεσα μέτρα ενημέρωσης και προστασίας του πληθυσμού με ευθύνη της κυβέρνησης, αλλά και άμεσες μόνιμες προσλήψεις ιατρικού και παραϊατρικού προσωπικού σε όλες τις μονάδες Δημόσιας Υγείας.
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:
- Άμεση πρόσληψη μόνιμων, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης υγειονομικών λειτουργών όλων των ειδικοτήτων, για να καλυφθούν οι τεράστιες ελλείψεις που υπάρχουν στα νοσοκομεία και κέντρα υγείας στο νομό μας. Να στελεχωθούν πλήρως όλα τα δημόσια κέντρα υγείας, νοσοκομεία, εργαστήρια και το ΕΚΑΒ. Να ανοίξει η ΜΕΘ και να επιστραφεί άμεσα ο εξοπλισμός της. Να μονιμοποιηθούν οι εργαζόμενοι με ελαστικές μορφές απασχόλησης, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
- Άμεσα να προσληφθούν οι επικουρικοί γιατροί ακόμα και αν δεν έχει παρέλθει το τρίμηνο από τη λήξη της προηγούμενης σύμβασης. Διορισμούς σε μόνιμες θέσεις όλων των υπηρετούντων σήμερα επικουρικών γιατρών.
- Άμεσα να λειτουργήσουν σε 24ωρη βάση όλες οι μονάδες πρωτοβάθμιας υγείας.
- Να λειτουργήσουν αποτελεσματικά όλες οι υπηρεσίες, τα νοσοκομεία. Να εξοπλιστούν με σύγχρονα μηχανήματα, ιατρικό υλικό και να διαθέτουν όλες τις ειδικότητες γιατρών, αλλά και το απαραίτητο νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό.
- Να διατεθούν στον πληθυσμό δωρεάν και με αποκλειστική ευθύνη του κράτους όλα τα ενδεικνυόμενα υλικά προφύλαξης (μάσκες, σαπούνια, αλκοολούχα αντισηπτικά κ.λπ.) και ιδιαίτερα στους χώρους που υπάρχει συγχρωτισμός. Να σταματήσει η αισχροκέρδεια εδώ και τώρα.
Επιπρόσθετα, θέλουμε να σημειώσουμε ότι τα παραπάνω μέτρα χρειάζεται να συνδυαστούν και με επαρκή μέτρα οικονομικής στήριξης και για τους χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους , ελεύθερους επαγγελματίες που ήδη βιώνουν τις πρώτες συνέπειες και σε οικονομικό επίπεδο. Οι ίδιοι, θα βρεθούν για πολλές μέρες εκτός εργασίας, είτε για προληπτικούς λόγους, είτε για λόγους ανάρρωσης. Μπορεί να χρειαστεί να μείνουν οι ίδιοι ή και άλλα μέλη της οικογένειάς τους που είναι εργαζόμενοι στο σπίτι, να φροντίσουν τα παιδιά τους, τους ηλικιωμένους κ.λ.π. Να μη μπορούν να εργαστούν σε μια περίοδο που οι οικονομικές υποχρεώσεις είναι ήδη πολλαπλάσιες των δυνατοτήτων τους. Ορισμένοι έχουν αναγκαστεί να κλείσουν την μικροεπιχείρησή τους , ως αποτέλεσμα των έκτακτων μέτρων που αν και λίγα, σωστά ανακοινώνονται . Ακόμα και σε αυτές τις μικροεπιχειρήσεις που ακόμα λειτουργούν και δεν έχουν «μείνει σε καραντίνα στο σπίτι» οι τζίροι είναι σχεδόν μηδενικοί αφού μένουν οι πελάτες στο σπίτι. Επομένως χρειάζεται να στηριχθούν, μαζί με όλους τους εργαζόμενους, ώστε να μπορέσουν να ζήσουν τις οικογένειές τους σε αυτή την πολύ δύσκολη για όλους περίοδο.
Για όλα τα παραπάνω, για τους αυτοαπασχολούμενους με ετήσιο εισόδημα ως 12.000 ευρώ, διεκδικούμε:
- Την απαλλαγή τους από τις τρέχουσες εισφορές για την προσωπική τους ασφάλιση για τους επόμενους 4 μήνες* , χωρίς απώλεια των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων.
- Την απαλλαγή από δημοτικά τέλη για το επόμενο 4μηνο*.
- Την άμεση αναστολή των φορολογικών και άλλων υποχρεώσεων για τους επόμενους 4 μήνες*. Να μη χαθεί καμία ρύθμιση λόγω μη δυνατότητας αποπληρωμής των τρεχουσών δόσεων σε εφορία, ασφαλιστικά ταμεία, τράπεζες, ΔΕΗ, άλλους λογαριασμούς.
- Την άμεση άρση κάθε μέτρου αναγκαστικής είσπραξης, δεσμευμένων λογαριασμών, κατασχέσεων κ.λπ. εις βάρος τους. Να ανασταλούν πλειστηριασμοί αλλά και κάθε διακοπή ρεύματος, νερού κ.λπ.
- Την ενίσχυση με έκτακτο επίδομα, αναλογικό του επιδόματος ανεργίας, για όσες μέρες αναγκάζονται να κλείσουν τις μικροεπιχειρήσεις τους, με ιδιαίτερη μέριμνα για τις περιπτώσεις εκείνων που το εισόδημά τους είναι το μοναδικό της οικογένειας.
- Την ενίσχυση με έκτακτο επίδομα για τις νέες μητέρες ώστε να μην αναγκαστούν να επιστρέψουν άμεσα στην επιχείρησή τους.
- Την ενίσχυση με έκτακτο επίδομα για όσους κλείνουν αναγκαστικά τις επιχειρήσεις τους λόγω των γενικών μέτρων πρόληψης, όπως ιδιοκτήτες κυλικείων σε σχολεία, δημοτικών αναψυκτηρίων κ.λπ.
- Την απόδοση 13ης σύνταξης σε όλους τους συνταξιούχους ως ενίσχυση.
- Την άμεση επιβολή αφορολόγητου ορίου, για εισοδήματα ως και 12.000 ευρώ το χρόνο και την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος ως απαραίτητη προϋπόθεση ώστε να μην εκτιναχθούν για μία ακόμα φορά τα χρέη τους.
- Την δυνατότητα έκτακτης χρηματοδότησης με κρατική επιχορήγηση των πολύ μικρών επιχειρήσεων για να καλύψουν άμεσες οικονομικές υποχρεώσεις τους προς προμηθευτές, εργαζομένους κλπ.
(* ή για όσο περισσότερο χρειαστεί ανάλογα με την εξέλιξη της κατάστασης)
Το Δ.Σ.