Μηνύματα για την Επέτειο της Ενωσης των Επτανήσων

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 21 Μαΐου 2020 10:10

Μηνύματα για την Επέτειο της Ενωσης των Επτανήσων

 Ενωτικά μηνύματα και αναφορές στον ρόλο των Επτανήσων απηύθυναν για την Επέτειο της 21ης Μαϊου 1864 ο Υπουργός Εσωτερικών, ο Πρόεδρος της ΕΝΠΕ και οι Πρόεδροι των Περιφερειακών Συμβουλίων Αττικής, Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας στην έκτακτη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ιονίων Νήσων

Ενωτικά μηνύματα και αναφορές στον ξεχωριστό ρόλο που διαδραμάτισαν τα Επτάνησα απηύθυναν ο Υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος και Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, καθώς και οι πρόεδροι των Περιφερειακών Συμβουλίων Αττικής Χρήστος Θεοδωρόπουλος, Δυτικής Ελλάδας Παναγιώτης Παπαδόπουλος και Ηπείρου Σταύρος Παργανάς, κατά την σημερινή έκτακτη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, που πραγματοποιήθηκε παραμονή της επετείου από την Ένωση των Επτανήσων με την μητέρα Ελλάδα.

Στο μήνυμά του ο Υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος επισήμανε ότι η Επέτειος στέλνει ενωτικά μηνύματα σε όλους τους πολίτες και τους Έλληνες σε κάθε γωνιά της Ελλάδας ιδιαίτερα φέτος που βιώσαμε πρωτόγνωρες συνθήκες από την υγειονομική κρίση του COVID -19.

«Συμπληρώνονται 156 χρόνια από την στιγμή που τα Επτάνησα ενώθηκαν με την Ελλάδα και δεν έπαψαν ποτέ να αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα του ελληνισμού. Μπορεί στο διάβα των αιώνων να γνώρισαν πολλούς κατακτητές αλλά η γλώσσα, οι συνήθειες μα πάνω απ’ όλα η ψυχή των Επτανησίων παρέμειναν ελληνικά. Πάντοτε η Επέτειος των Επτανήσων στέλνει ενωτικά μηνύματα και ο φετινός εορτασμός στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Βιώσαμε πρωτόγνωρες συνθήκες όλο το προηγούμενο διάστημα και ασφαλώς έχουμε μπροστά μας να αντιμετωπίσουμε τεράστιες προκλήσεις στα εθνικά θέματα, στην υγειονομική κρίση και τις τεράστιες προκλήσεις στην οικονομία. Η Ένωση των Επτανήσων με την Ελλάδα, μας δείχνει το δρόμο ότι οι Έλληνες μπορούμε να ξεπερνάμε ενωμένοι κάθε δυσκολία κι αυτό ισχύει και σήμερα. Σήμερα δεν υπάρχουν περιθώρια για διχαστικές λογικές», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ.Θεοδωρικάκος.

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος και Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας αναφέρθηκε στον ιδιαίτερο ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν και σήμερα τα Επτάνησα , ως γέφυρα με την Ευρώπη, όπως ήταν στην ιστορία μας, διευκρινίζοντας ότι η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων είναι η κατεξοχήν ευρωπαϊκή περιφέρεια της Ελλάδας και σήμερα.

«Ως Πρόεδρος των Περιφερειών και των Δήμων της Ευρωπαϊκής Ένωσης χαίρομαι πραγματικά που η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων έχει αυτή τη στιγμή μια πολύ σημαντική και μεγάλη παρουσία στην Επιτροπή των Περιφερειών Ευρώπης. Έχετε καταφέρει να διαμορφώσετε συνθήκες ευρωπαϊκές στον τόπο σας ακολουθώντας τον ρόλο που ιστορικά διαδραμάτισε η περιοχή σας. Αν κάτι κατακτήθηκε από την πολυετή και πολυεθνική κατοχή των Επτανήσων είναι ότι καλλιεργήθηκε μια κουλτούρα πολυπολιτισμιτικότητας που στη συνέχεια οι Επτανήσιοι μεταλαμπάδευσαν στην υπόλοιπη Ελλάδα μετά την Ένωση», δήλωσε ο κ.Τζιτζικώστας.

Ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής Χρήστος Θεοδωρόπουλος αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη συνεισφορά των Επτανήσων στον ελληνισμό , ενώ εξέφρασε την επιθυμία να πραγματοποιηθεί στα Επτάνησα η 1η συνάντηση των Προέδρων των Περιφερειακών Συμβουλίων Ελλάδας, όπως αρχικά είχε σχεδιαστεί για τη φετινή επέτειο, αλλά ακυρώθηκε λόγω της πανδημίας.

Ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου, Δυτικής Ελλάδας Παναγιώτης Παπαδόπουλος τόνισε ότι τα Επτάνησα αποτελούν έναν πραγματικό φορέα μετάδοσης των ευρωπαϊκών ιδεών και ότι είναι χρέος και ευθύνη να αποδοθούν τιμές για όσους αγωνίστηκαν για την Ένωση των Επτανήσων με την Ελλάδα αλλά και την εδραίωση της δημοκρατίας.

Τέλος, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου Σταύρος Παργανάς επισήμανε ότι τα Επτάνησα αποτελούν τον συνδετικό κρίκο της ηπειρωτικής Ελλάδας με την Ευρώπη δηλώνοντας την έντονη παρουσία των Επτανησίων στην Ήπειρο.

 

Ενωση Επτανησίων 

Με αφορμή την 156η επέτειο της Ένωσης των Επτανήσων με την Ελλάδα, η Ένωση Επτανησίων Ελλάδας προχωρά σε μία ιστορική έκδοση, φόρο τιμής στην 21η Μαϊου 1864.Το υπό έκδοση βιβλίο, με τίτλο "Η Ένωση της Επτανήσου με την Ελλάδα - Πολιτικές διαπραγματεύσεις και ευρωπαϊκή επιτήρηση", το οποίο υπογράφει η ιστορικός Χρύσα Τζαγκαρουλάκη, επιχειρεί να ρίξει φως στα γεγονότα που συνδέονται με την τελική συνθήκη της Ένωσης, της 17/29 Μαρτίου 1864.

Το βιβλίο θα παρουσιαστεί τον Σεπτέμβριο του 2020 από την Ιόνιο Βιβλιοθήκη της ΕΕΕ, αρχικά στην Αθήνα και μετέπειτα σε κεντρικές περιοχές της Ελλάδας, αρχής γενομένης από τα Επτάνησα.

Καθώς οι έκτακτες συνθήκες που βιώνει η χώρα μας δεν επέτρεψαν η παρουσίαση να πραγματοποιηθεί σήμερα, ανήμερα της Επετείου, προχωρούμε σε προδημοσίευση από το οπισθόφυλλο του βιβλίου:

"«Ένωσις εψηφίσθη παμψηφεί άνευ επιφυλάξεως. Απάντησις εγένετο υπό του Κοινοβουλίου εις τον Αρμοστήν. Δοξολογία επίσημος υπό του Μητροπολίτου. Άπειρος ενθουσιασμός.» Με τις παραπάνω φράσεις ανακοινώθηκε στη Β΄ Εθνική Συνέλευση, στην Αθήνα, η απόφαση της ΙΓ΄ Ιονίου Βουλής για ένωση των Επτανήσων με την Ελλάδα, που επισφραγίστηκε με το Ψήφισμα της 23 Σεπτεμβρίου/5 Οκτωβρίου 1863. Στη σημαντική αυτή στιγμή για το εθνικό ενωτικό κίνημα στα Επτάνησα, οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι κλήθηκαν να επικυρώσουν μία ειλημμένη έξωθεν απόφαση, αγνοώντας παντελώς τους όρους υλοποίησης της Ένωσης. Η οριστική απόφαση για την άρση του καθεστώτος της βρετανικής προστασίας και την παραχώρηση των νησιών στην Ελλάδα είχε ληφθεί έναν χρόνο πριν, συγχρονισμένη με την έξωση του Όθωνα και το ζήτημα της διαδοχής στον ελληνικό θρόνο. Αν την προηγούμενη δεκαετία η αποχώρηση της Μ. Βρετανίας από τα νησιά θα σήμαινε, ίσως, πολιτική ήττα της αποικιοκράτιδος και, σίγουρα, ένα κακό προηγούμενο για τις λοιπές κτήσεις της, η νέα συγκυρία στο ελληνικό βασίλειο επέτρεψε την πλέον επωφελή διαχείριση του επτανησιακού ζητήματος, κυρίως, για τη βρετανική διπλωματία αλλά και για τις υπόλοιπες Μεγάλες Δυνάμεις που είχαν συμμετάσχει στη διαμόρφωση του καθεστώτος της προστασίας το 1815. Σε αυτήν την κατεύθυνση, μέχρι και την επίσημη παράδοση των νησιών στον απεσταλμένο της ελληνικής κυβέρνησης, στις 21 Μαΐου/2 Ιουνίου 1864, σειρά διαπραγματευτικών διαδικασιών και διπλωματικών πράξεων αναδεικνύουν το σκεπτικό και τα συμφέροντα των εμπλεκόμενων μερών στην υπάρχουσα συγκυρία, ερμηνεύοντας, έτσι, τους όρους με τους οποίους πραγματοποιήθηκε η Ένωση.

Εντός αυτού του πλαισίου, και με αφορμή τις επετειακές εκδηλώσεις για την ένωση των Επτανήσων με την Ελλάδα, το υπό έκδοση βιβλίο, με άξονα τα άρθρα της τελικής συνθήκης Ένωσης, της 17/29 Μαρτίου 1864, επιχειρεί να παρουσιάσει και να ερμηνεύσει τα ποικίλα ζητήματα που συνδέονταν με τη διάδοχη κατάσταση, τόσο για τους ιόνιους πολίτες όσο και για το ελληνικό κράτος, υπό τη στενή επιτήρηση της ευρωπαϊκής διπλωματίας."

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΝΩΣΗΣ ΕΠΤΑΝΗΣΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ


Ετικέτες:


16122257999808197650 2

 

 

00 inkefalonia general ad 300X250