O Παναγής Καππάτος στη Βουλή για το Τμήμα Εθνομουσικολογίας στο Ληξούρι: "Ένα Τμήμα που δεν λειτούργησε, είναι αδύνατο να καταργείται..." (Video)

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 12 Ιουνίου 2020 12:39

O Παναγής Καππάτος στη Βουλή για το Τμήμα Εθνομουσικολογίας στο Ληξούρι: "Ένα Τμήμα που δεν λειτούργησε, είναι αδύνατο να καταργείται..." (Video)

 Με αφορμή τη Συζήτηση του Νομοσχεδίου του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων με τίτλο: «Αναβάθμιση του σχολείου και άλλες διατάξεις» έκανα μία ιδιαίτερη αναφορά στην Κεφαλονιά και την Ιθάκη.

«[…] Σε συνέχεια της ενσωμάτωσης του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο προέκυψαν τρία πανεπιστημιακά τμήματα στη Κεφαλονιά.

✅ Το Τμήμα Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας, που εντυπωσιάζει με την ταχύτητα ανάπτυξής του και τον αριθμό των σπουδαστών του, υψηλότερο σε αριθμό εισακτέων από κάθε άλλο τμήμα του Ιδρύματος.

✅ Το Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων, με γνωστικό αντικείμενο αλλά και επιστημονικό προσωπικό που τόσα πολλά μπορούν να προσφέρουν στον αγροδιατροφικό τομέα των νησιών μας.

✅ Και τέλος το Τμήμα Εθνομουσικολογίας, ως συνέχει του Τμήματος Τεχνολογίας Ήχου και Μουσικών Οργάνων, στο Ληξούρι που τόσο πολύ έχει κατακρεουργηθεί στο όνομα μιας δήθεν αντιπολίτευσης.

Πώς θα μπορούσε άραγε να χαρακτηριστεί η εμπνεύσεως ΣΥΡΙΖΑ επιχειρηματολογία πως κλείνει ένα τμήμα όταν αυτό δεν έχει καν τεθεί σε λειτουργία; Πώς θα μπορούσε φυσικά να σταθεί λογικά στον λαό του Ληξουρίου και της Παλλικής ένα τέτοιο επιχείρημα;

Ένα Τμήμα που δεν λειτούργησε είναι, επομένως, αδύνατο να καταργείται.

Το Ληξούρι βρίσκεται στο χάρτη της Ελληνικής Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης από το 1915, εκτός από δύο μελανές περιόδους: (α) την περίοδο 1979 – 1999, όταν αναίτια έκλεισε η Ανωτέρα Βαλλιάνειος Επαγγελματική Σχολή, χωρίς να μετατραπεί σε ΤΕΙ και (β) την περίοδο 2018, όταν αναίτια έκλεισε το Τμήμα Τεχνολογίας Ήχου και Μουσικών Οργάνων του τότε ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, κατά τη διαδικασία απορρόφησης του ΤΕΙ από το Ιόνιο Πανεπιστήμιο. Τυπικά, με το Ν4559/2018 ιδρύθηκε στο Ληξούρι Τμήμα Εθνομουσικολογίας του Ιονίου Πανεπιστημίου. Η λειτουργία του Τμήματος ανεστάλη το 2019 έως ότου διαπιστωθεί η βιωσιμότητά του. Η βιωσιμότητα του Τμήματος είναι ένα μεγάλο ερωτηματικό, κυρίως λόγω του ισχυρά θεωρητικού του αντικειμένου του. Είναι χαρακτηριστικό ότι αντίστοιχα Τμήματα σε Παγκόσμιο επίπεδο είναι μόνο τρία (3), στο Los Angeles, στο Λονδίνο και στη Βιέννη. Το Τμήμα Εθνομουσικολογίας του Ιονίου Πανεπιστημίου δε θα αποτελούσε ένα από τα πρώτα στον κόσμο, αλλά μια αποτυχημένη απόπειρα.

Το Τμήμα Τεχνολογίας Ήχου και Μουσικών Οργάνων του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, αποτελούσε μοναδικότητα στο αντικείμενό του, με 90% απορρόφηση των αποφοίτων του στην αγορά εργασίας, ιδιαιτέρως εν μέσω της οικονομικής κρίσης των ετών 2010-2019. Το αντικείμενό του ήταν επιπέδου Μηχανικού και συγκεκριμένα «έβλεπε» τα αντικείμενα του Ήχου και των Μουσικών Οργάνων αποκλειστικά από την τεχνολογική – κατασκευαστική τους πλευρά. Σήμερα, δεν υφίσταται αντίστοιχο Τμήμα ή αντικείμενο στην Ελληνική Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και, ως εκ τούτου, δε μπορούν να θεραπευτούν οι διαπιστωμένες ανάγκες της Ελληνικής αγοράς. Κατά την υπερδεκαεπταετή πορεία του αξιολογήθηκε από εξωτερικούς αξιολογητές στα πλαίσια των αξιολογήσεων των Τμημάτων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, την οποία επόπτευε η τότε ΑΔΙΠ, με εξαιρετικά αποτελέσματα. Ομοίως, εξαιρετική ήταν η αξιολόγηση του Τμήματος στα πλαίσια της εξωτερικής αξιολόγησης του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων.

Υπό το πρίσμα, όμως, των ποιοτικών κανόνων που η Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης θεσπίζει, είναι περισσότερο από εφικτή η επανασύσταση του ή η μετεξέλιξη ενός Τμήματος που και τις εγκαταστάσεις έχει, και τον εξοπλισμό διαθέτει καθώς και το προσωπικό είναι ικανό να στηρίξει την συγκεκριμένη προσπάθεια.[…]»

Ολόκληρη η ομιλία παράκάτω 

https://www.youtube.com/watch?v=BKcwu7S7Tis

 




336 X 280

16122257999808197650 2

 

 

00 inkefalonia general ad 300X250