ΙΚΙ : Διακήρυξη για τη μνημειακή κληρονομιά και την Γέφυρα Αργοστολίου
Ίδρυμα Κεφαλονιάς και Ιθάκης (ΙΚΙ) Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΤΜΧΠΠΑ) ΠΘ ΤΕΙ Ιονίων Νήσων
11ο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Προστασία και ανάδειξη της μνημειακής κληρονομιάς
Αναζητώντας ένα μέλλον για το παρελθόν μας
Protection and Enhancement of Tangible Cultural Heritage : Seeking a future for our past
Αργοστόλι, 14-15 Δεκεμβρίου 2012
Διακήρυξη
για τη μνημειακή κληρονομιά και την Γέφυρα Αργοστολίου(Δεβοσέτου)
Στις 15 Δεκεμβρίου 2012 πραγματοποιήθηκε στο Αργοστόλι το 11ο Επιστημονικό Συμπόσιο που διοργάνωσε το Ίδρυμα Κεφαλονιάς-Ιθάκης και το τμήμα Χωροταξίας, Πολεοδομίας και περιφερειακής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με τη στήριξη του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Κεφαλονιάς (Κ.Ε.ΔΗ.ΚΕ) και της Εταιρείας Κεφαλληνιακών Ιστορικών Ερευνών (ΕΚΙΕ) και με τη συμμετοχή και παρουσία των αρμόδιων υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού (ΔΑΒΜΜ, ΛΕ’ ΕΚΠΑ, 20η ΕΒΑ, ΥΝΜΤΕΔΕ), του ΤΕΕ (Ν.Ε. Κεφαλονιάς και Ιθάκης), της Κίνησης Πολιτών για την ανάδειξη αρχαίων χώρων θέασης και ακρόασης ‘ΔΙΑΖΩΜΑ’, της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ), της Εταιρείας Μελέτης Προϊστορικής Κεφαλονιάς (ΕΜΠΚ), του Διαπολιτισμικού Κέντρου Ιονίου (ΔΚΙ) και του Πολιτιστικού συλλόγου ‘Ο ΑΡΜΟΣ’ .
Οι φορείς διοργάνωσης του 11Οεπιστημονικού συμποσίου για την μνημειακή κληρονομιά και η συντριπτική πλειοψηφία αυτών που συμμετείχαν σε αυτό (καθηγητές ΑΕΙ και ΤΕΙ, ειδικοί επιστήμονες, ερευνητές, προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί σπουδαστές και φοιτητές, εκπρόσωποι επιστημονικών φορέων και οργανώσεων και ενεργοί πολίτες) διαπιστώνουν και δηλώνουν τα ακόλουθα:
Η μνημειακή κληρονομιά αποτελεί βασικό στοιχείο της ταυτότητας και οργανικό συστατικό της ολοκληρωμένης οικονομικής, κοινωνικής και πολιτιστικής ανάπτυξης ενός τόπου.
Ο τρόπος διαχείρισης της κληρονομιάς αποτελεί συχνά πεδίο αντιπαραθέσεων λόγω της σχετικότητας της ίδιας της έννοιας της κληρονομιάς αλλά και της διαφορετικότητας των αντιλήψεων για την προστασία της που συναρτώνται με το συγκεκριμένο χώρο, χρόνο και σύστημα κοινωνικών αξιών. Το γεγονός αυτό δημιουργεί επιπρόσθετες δυσκολίες στη διαχείριση και το σχεδιασμό των σχετικών προγραμμάτων και έργων.
Η χώρα μας, εκτός από τα τεράστια πολιτιστικά αποθέματα, διαθέτει και ένα μεγάλο νομοθετικό οπλοστάσιο για την πολιτιστική κληρονομιά, το οποίο δεν αξιοποιείται και δεν εφαρμόζεται σωστά και ολοκληρωμένα, με συνέπεια την αναποτελεσματική προστασία και διαχείριση των μνημείων κάθε κατηγορίας.
Μια σημαντική κατηγορία κτισμένης κληρονομιάς είναι και οι εγκαταλελειμμένοι οικισμοί (αποκαλούμενοι ερειπιώνες), οι οποίοι είναι αρκετοί στα Ιόνια νησιά λόγω των σεισμών του 1953, και για τους οποίους πρέπει να ληφθεί ειδική μέριμνα διαφύλαξης και ανάδειξης τους.
Πιστεύουμε ότι η μέχρι σήμερα πολιτική των αρμόδιων κυβερνητικών φορέων (ΥΠΠΟ-ΥΠΕΚΑ) δεν έχει αποδώσει τα αναμενόμενα παρά τις φιλότιμες προσπάθειες πολλών και αξιόλογων στελεχών των ανωτέρω φορέων των οποίων το έργο πρέπει να αναγνωριστεί δημοσίως.
Για τους λόγους αυτούς θεωρούμε ότι η δράση της πολιτείας πρέπει να ενταθεί και να κατευθυνθεί στην διασφάλιση, όχι μόνον των οικονομικών πόρων αλλά και της συνεργασίας υπηρεσιών και φορέων του δημόσιου με τον ιδιωτικό και κοινωνικό τομέα (η οποία γίνεται μόνον ως εξαίρεση του κανόνα) ώστε να υπάρξει η μεγαλύτερη δυνατή συνέργια και συντονισμός όλων των εμπλεκομένων προς όφελος του πολύτιμου πολιτιστικού κεφαλαίου που υπάρχει στη χώρα μας και ιδιαίτερα στα νησιά του Ιονίου.
Ειδική αναφορά για την Γέφυρα Αργοστολίου (Δεβοσέτου) |
Η Γέφυρα Δεβοσέτου δεν αποτελεί μόνον το κυριότερο τοπόσημο της πόλης του Αργοστολίου αλλά και το κέντρο μιας πλειάδας πολιτιστικών πόλων που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή της πρωτεύουσας της Κεφαλονιάς. Η συζήτηση για τη Γέφυρα Δεβοσέτου σε ειδική συνεδρία του Συμποσίου υπήρξε μια υπεύθυνη συμμετοχική και ενημερωτική διαδικασία την οποία όλοι αξιολόγησαν ως απολύτως αναγκαία και εξαιρετικά χρήσιμη για την τοπική κοινωνία. Αναμφισβήτητα, είναι αρνητικό το γεγονός ότι υπήρξαν καθυστερήσεις στην αποκατάσταση του μνημείου, το οποίο αφέθηκε να φθάσει κυριολεκτικά μέχρι του σημείου κατάρρευσης! Είναι όμως θετικό το γεγονός ότι επιτέλους άρχισε και συνεχίζεται τα έργο της αναστήλωσης και αποκατάστασης. Για τους λόγους αυτούς: Ζητούμε την επιτάχυνση των αναγκαίων εργασιών για την ολοκλήρωση της στατικής και αρχιτεκτονικής αποκατάστασης της ιστορικής γέφυρας, με βάση τις εγκεκριμένες μελέτες του Υπουργείου και σύμφωνα με τους αποδεκτούς σήμερα κανόνες της επιστήμης, της τέχνης και της σύγχρονης τεχνικής. Ζητούμε επίσης την εξασφάλιση της επόμενης ημέρας για την Γέφυρα, όπως αυτή έχει καθοριστεί από τις αρμόδιες εθνικές αρχές δηλαδή πεζοδρόμηση και συναφείς συμβατές λειτουργίες (αναψυχής, πολιτισμού, κοινωνικής συνάθροισης κλπ) Για την επίτευξη των στόχων αυτών απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί η απρόσκοπτη χρηματοδότηση του έργου για την ολοκλήρωση της αποκατάστασης με κάθε λεπτομέρεια και με τη δέουσα προσοχή από τους τοπικούς και κεντρικούς φορείς. Τέλος, με αφορμή τη διεξαγωγή του 11ου συμποσίου του ΙΚΙ, με την ευκαιρία της επετείου των 200 χρόνων από την κατασκευή της ιστορικής Γέφυρας, ενός μοναδικού ιστορικού μνημείου σε περιφερειακό και εθνικό επίπεδο, οι διοργανωτές και οι συμμετέχοντες στο Συμπόσιο φορείς προτρέπουν κάθε αρμόδιο φορέα και κάθε ενεργό πολίτη να ενώσουν τις δυνάμεις τους για την ολοκλήρωση του έργου αλλά και την μετέπειτα συντήρηση και ορθή λειτουργία και χρήση της Γέφυρας. Η ιδιαίτερη ταυτότητα της Κεφαλονιάς και γενικά της περιφέρειας Ιονίων Νήσων (το πρώτο κρατικό μόρφωμα στον ελλαδικό χώρο) οφείλεται και στη Γέφυρα αυτή, την οποία οφείλουμε να διαφυλάξουμε και να χρησιμοποιήσουμε με την φροντίδα και το σεβασμό που αρμόζει σε ένα τέτοιο μνημείο. |
Η Διακήρυξη αυτή να σταλεί σε όλους τους φορείς που είναι αρμόδιοι και υπεύθυνοι για την προστασία και ανάδειξη της μνημειακής κληρονομιάς και να δοθεί στη δημοσιότητα.